Ziyaretçinin müşteriye dönüşme oranı CRO ile yüzde 70 artabilir

Türkiye’de e-ticaret sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Şirketlerin web site ve mobil uygulama ziyaretçilerini daha fazla müşteriye dönüştürmeleri ve rekabette öne geçebilmeleri için CRO (Dönüşüm Oranı Optimizasyonu) büyük önem taşıyor.
17.07.2024 11:46 GÜNCELLEME : 17.07.2024 11:46

Türkiye'de e-ticaret sektörü her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığının açıkladığı son verilere göre, Türkiye'deki e-ticaret hacmi bir önceki yıla kıyasla yüzde 115,15 oranında artarak 1,85 trilyon TL seviyesine ulaştı. Sektördeki bu gelişmeler e-ticaret firmaları arasındaki rekabetin artmasına neden oluyor.

Şirketlerin web site ve mobil uygulama ziyaretçilerini daha fazla müşteriye dönüştürmeleri ve rekabette öne geçebilmeleri için CRO (Dönüşüm Oranı Optimizasyonu) büyük önem taşıyor. E-ticaret alanında faaliyet gösteren startup'lar (yeni girişimler) için yapılan CRO çalışması, ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranında yüzde 70'e varan artış sağlarken, uzun yıllar sektörde olan firmalardaki dönüşüm artışı da yüzde 15'i buluyor.

Türkiye'nin en dinamik pazarlarından biri olan e-ticaret sektörü, hızla büyümeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki e-ticaret hacmi 2023 yılında, bir önceki yıla kıyasla %115,15 oranında artarak 1,85 trilyon TL seviyesine ulaştı. Aralıksız büyümeye devam eden pazarda faaliyet gösteren e-ticaret firmaları; pasta payını artırmak, satış hedeflerini gerçekleştirmek ve rekabetteki konumunu güçlendirmek için web sitelerine ve uygulamalarına ciddi yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlardan en yüksek verimi alabilmek için gelen ziyaretçilerin büyük oranda müşteriye dönüşmesi gerekiyor. Online satış hedefi olan e-ticaret şirketleri, CRO (Dönüşüm Oranı Optimizasyonu) ile ziyaretçilerinin satışa dönüşme oranını ciddi oranda artırabiliyor.

Sürdürülebilir büyümeye yönelik hizmetleriyle dikkat çeken ve lider markaların güvenini kazanan Switas, CRO hizmetiyle online satış yapan firmaların potansiyelini artırıyor. Switas, veriye dayalı analiz yapılarak oluşturulan UX Audit (Kullanıcı Deneyimi Denetimi) ile markaların web sitelerini ve uygulamalarını detaylı bir şekilde inceleyerek, elde ettiği veriler doğrultusunda nokta atışı iyileştirmeler yapıyor. Bu sayede kullanıcı yolculuğu kolaylaşıyor ve ziyaretçilerden daha yüksek satış dönüşümleri sağlanıyor. E-ticaret alanında faaliyet gösteren startup'lar (yeni girişimler) için yapılan CRO çalışması, ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranında yüzde 70'e varan artış sağlarken, uzun yıllar sektörde olan firmalardaki dönüşüm artışı da yüzde 15'i buluyor. Switas, CRO hizmetiyle e-ticaret firmalarının yanı sıra; beyaz eşya, küçük ev aletleri, turizm, elektronik, giyim, ayakkabı, aksesuar, gıda ve hazır yemek gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere de büyüme ve rekabet avantajı sunuyor.

"E-ticaret şirketleri dönüşüm optimizasyonuyla müşterilerini artırıyor"

CRO hizmetleri ve online satış firmalarına sağladığı avantajlar hakkında bilgiler veren Switas Kurucu Ortağı Çağdaş Polat, "Ülkemizde e-ticaret sektörü özellikle pandemi döneminden beri büyümeye devam ediyor. Güncel verilere göre Türkiye'de e-ticaret hacminin son bir yılda %115 oranında artması, bu büyümenin ne kadar hızlı gerçekleştiğini gözler önüne seriyor. Bu gelişmeler, pazara yeni oyuncuların katılmasını sağlarken, aynı zamanda yerini korumak, büyümeyi sürdürmek ve konumunu güçlendirmek gibi ticari gereklilikleri de ortaya çıkarıyor. Online satış yapan birçok marka 'Bu yarışta ben de varım' demek adına, web sitelerine ve uygulamalarına ziyaretçi trafiği çekmek için ciddi yatırımlar yapıyor" dedi.

Çağdaş Polat sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin içinden geçtiği ekonomik konjonktürde her geçen yıl yatırım bütçesini artırmak şirketler için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Yapılan yatırımdan en yüksek verimi almak için dönüşüm oranını artırmayı hedeflemek ise çok daha etkili bir yöntem. Dönüşüm optimizasyonu yani CRO, şirketler için operasyon ve yatırım maliyetlerini minimumda tutarak maksimum verim elde edilmesini sağlayan en etkili yöntemlerden biri. Online satış yapan şirketler, web site ve uygulamalarında dönüşüm optimizasyonu ile ziyaretçilerin müşteriye dönüşme oranını yükseltebilir ve bu yöntemle yıllık gelirlerini büyük ölçüde artırabilirler."

"Online satış yapan şirketlerin en büyük ihtiyacına yanıt veriyoruz"

CRO hizmetinin süreçlerini ve sağladığı kazanımları anlatan Switas Kurucu Ortağı İnci Dindar, "Günümüzde e-ticaret şirketlerinin ve online satış yapan markaların en büyük ihtiyaçlarından biri, mevcut ziyaretçi trafiğinden maksimum satış dönüşümü elde etmektir. Biz Switas olarak, bu ihtiyaca cevap vermek adına markalarımızla 200'den fazla sorudan oluşan UX Audit çalışması gerçekleştiriyoruz. Veriye dayalı analiz özelliğiyle Türkiye'de bir ilk olan bu çalışma ile markanın kullanıcı deneyimini detaylı bir şekilde değerlendiriyor ve geliştirilmesi gereken noktaları net bir şekilde belirlemiş oluyoruz. Denetim sürecinde ortaya çıkan bulgulara dayanarak; kullandığımız güçlü dijital araçlarla verinin derinliklerine iniyor, deneyimli ekibimizle uçtan uca tüm test operasyonlarını yürütüyoruz. A/B test önerileri geliştiriyor ve bu önerileri RICE metodolojisi kullanarak önceliklendiriyoruz. Elde ettiğimiz veriler ve bulgular ışığında kullanıcı yolculuğunu çok daha kolay ve verimli hale getiriyoruz. Böylece markalarımızın dijital performansını en üst seviyeye çıkararak dönüşüm oranlarını artırırken, aynı zamanda yüksek müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı da sağlıyoruz. Kapsamlı analizler ve çözümler sunduğumuz CRO çalışmamız; markaların online satış gelirini artırarak büyümelerini sağlarken, sektör dinamiklerini ve kullanıcı alışkanlıklarını da çok daha iyi anlayabilmelerine imkân tanıyor" dedi.

BİZE ULAŞIN