Girişimcilere ‘helal’inden karlı iş

Sadece Müslüman ülkelerde değil, tüm dünyada helal sertifikalı ürünlere olan talep giderek artıyor. Gıdadan kozmetiğe, sağlıktan turizme birçok sektöre yayılan helal pazarının büyüklüğünün 10 trilyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu dev pastadan pay almak isteyen girişimciler için çok karlı bayilikler var…
29.06.2024 13:23 GÜNCELLEME : 01.07.2024 00:01

PARA FRANCHISE/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Helal gıda sadece İslam dünyasında değil, dünya genelinde pek çok ülkede tüketiliyor. Üstelik üretimi ve satışları helal sertifikalı kuruluşlar tarafından denetlenen bu ürünlerin arasına sürekli yenileri ekleniyor.

Helal kavramı yalnızca gıdalar için geçerli değil elbette.Sağlık, kozmetik, ilaç, teknoloji ve turizm gibi birçok sektörde de İslami kurallara uygun ürün ve hizmet üretimi de "helal" kavramıyla ifade ediliyor. Dünyada Müslüman nüfusun 2 milyara yaklaşması, bunun yanında helal pazarının hacminin 10 trilyon dolara ulaşması nedeniyle birçok firma, "helal" sertifikası almaya başladı. Bu devasa pazar gün geçtikçe büyürken, girişimciler de bu pastadan pay almak için kendilerine yeni iş fırsatları kovalamayı sürdürüyor. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde helal pazarına yönelik çeşitli etkinlikler ve fuarlar da yapılmaya devam ediyor. Müslüman ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde iş yapmak isteyen girişimcilerin, bu pazara yönelik ürün ve hizmet üreten firmalara yaptıkları bayilik başvurularında da ciddi artışların olduğu gözleniyor. Biz de PARA Dergisi olarak piyasaya yeni adım atan helal sertifikasına sahip bazı firmaları derledik. Bu firmaların büyüme planlarını ve bayilik şartlarını araştırdık…

-KUKİ KÜLTÜR

Şekerlemeleriyle destek oluyor

2012 yılında yeni nesiller yetiştirmek amacıyla Türkiye'nin en büyük engelli çocuk okulu olan 'Anne Şefkati Özel Rehabilitasyon Merkezi'ni kurarak eğitim sektörüne giren Elam Group, 2013 yılında kapılarını açan Elma Koleji (anaokul, ilkokul, ortaokul) ile de faaliyetlerini sürdürüyor. 2015 yılında ise engelli çocukların ailelerine istihdam sağlamak amacıyla 'Kuki Kültür Projesi'ni başlatan firma, Kuki Kültür markasıyla şekerleme, kurabiye ve marshmallow üretimi yapıyor. Başta büyük zincir marketler olmak üzere yurtiçinde 10 bin noktada tüketicileriyle buluşan firma, ayrıca 35 ülkeye de ihracat yapıyor. Marka helal sertifikasına sahip ve bayilik anlamında da girişimcilere yeni fırsatlar yaratıyor.

Web adresi: www.kukikultur.com.tr

-MİNE VİTAL

Helal sertifikalı ojeler

Özellikle Müslüman kadınların yaşadığı bölgelerdeki coğrafi ve sosyokültürel farklılıkların sebep olduğu ihtiyaçlara inovatif-yenilikçi çözümler bulmak amacıyla yola çıkmış bir kozmetik markası olan Mine Vital, 2015 yılından bu yana Molina Laboratuvarları çatısı altında faaliyet gösteriyor. Molina Laboratuvarları, Ortadoğu'dan Avrupa'ya, Avustralya'dan Amerika'ya dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Müslüman kadınların istek ve ihtiyaçlarına yönelik bakım ürünlerini bilimsel çalışmalar doğrultusunda üreten bir merkez. Özellikle ojeleriyle ön plana çıkan marka, helal sertifikasına sahip olması sebebiyle tırnak ve cilt bakımı ürünleriyle pazarda önemli bir yere sahip.

Web adresi: www.minevital.com

-HAREM HURMA

Medine Hurmacısı

Elazığ'da 30 metrekarelik bir dükkânda, tesbih, seccade ve takke gibi ürünlerin satışını gerçekleştirerek işe başlayan Harem Hurma, şimdilerde 250 metrekarelik bir dükkânda İslami ürünlerin satışını yapıyor. Online satış platformlarında ve sosyal medya mecralarında da aktif bir konumda yer alan marka, Türkiye'de 3 bin metrekarelik alan üzerine kurulu 1000 metrekarelik soğuk hava depoları ile ülkenin yüzde 35'lik toptan hurma ihtiyacını karşılıyor. Kuruyemiş, aktarlar, kapalı çarşı esnaflarına kadar her noktada hurma satışı gerçekleştiren firma, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde Beytünnebi'nin en büyük hurma bahçelerinden birini kiralayarak, yetiştirdikleri hurmaları hem iç pazara hem de yurtdışına gönderiyor.

Web adresi: www.haremhac.com

-RAHİK-İ MAHTÜM

İki markası var

2018 yılında Ankara'da kurulan Rahîk-i Mahtûm, içeriğinde kimyasal bulunmayan kozmetik ürünleri üretiyor. Helal sertifikasına sahip olan firma, kozmetikten temizliğe, gıda takviyelerinden kişisel bakım ürünlerine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Rahîk-i Mahtûm dışında, 'Bir doktor bir kimyager' markasıyla ürünlerini çeşitlendiren firmada 400'ün üzerinde ürün bulunuyor. Ankara başta olmak üzere İstanbul, Mersin, Konya, İzmir ve Bursa'da şubeler açan Rahîk-i Mahtûm'ün hedefi daha da büyümek ve daha çok satış noktasına ulaşmak.

Web adresi: www.rahikimahtum.com

-SEPENATURAL

Gıda takviyesi ürünleri satıyor

1964'ten bu yana İzmir'de faaliyet gösteren firma, gıda takviyesi ürünleri satıyor. Markanın ürünleri arasında ise en çok propolis tercih ediliyor. Firma ürünlerini; ABD, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediyor. Yurtiçinde ise şimdilik çok fazla bayisi bulunmuyor. Genelde eczane ve online platformlar aracılığıyla tüketici ile buluşuyor. Bayii ağını genişletmek için çalışma yapan marka, müşteri ile anlaşılması durumunda bayilik veriyor. İsim hakkı için ücret istemeyen firmanın olmazsa olmazı uygun lokasyon.

Web adresi: www.sepenatural.com

-EVVAHE DOĞAL

Yüzde 100 doğal ürünler

Bayilik ile büyümek isteyen markanın bazı şartları var. Bunların başında raf sistemlerinin tüm mağazalarda aynı olması ve yalnızca markanın ürünlerinin satılması geliyor. Dükkânın büyüklüğü konusunda ise bir kriter yok. Marka, doğal ürünlerini hemen her kesime ulaştırmak istiyor. Bu sebeple fiyatlar orta düzeyde tutuluyor. Evvahe'nin Almanya, Belçika ve Fransa'ya ihracatı var. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen bayilik başvuruları da değerlendiriliyor. 2020'de kurulan markanın ürünlerine e-ticaret sitelerinden ve İstanbul'da bulunan mağazalarından ulaşmak mümkün. En çok tercih edilen ürünleri ise selülit kremleri, cilt serumları ve bitkisel çaylar.

Web adresi: www.evvahedogal.com

-BİNGÖL ÇAPAKÇUR BAL

Almanya'ya ihraç ediyor

İstanbul, Elâzığ, Malatya ve Adana gibi illerde bayilileri bulunan Bingöl Çapakçur Bal, 20 yıllık bir firma. Bayilik veren firmanın şartları var. Bayinin en az 15 metrekare olması, sadece markanın ürünlerinin satılması, yılda en az 20 ton ürün alınması ve bayinin merkezi bir lokasyonda olması aranan şartlardan bazıları. Almanya'ya ihracat yapan marka, geçen yıl İngiltere'de London Gold Honey ödülünü almış. Coğrafi işaretli olan Bingöl süzme çiçek balının satışları şu anda oldukça iyi.

Web adresi: www.capakcurbal.com

-HESNAROSE

Gül suyu ve özleri var

2023 yılında kurulan ve Isparta'daki tesislerde üretilen Hesnarose, cilt bakım ürünleri üreten bir marka. Yüzde 100 doğal ve katkısız ürün ürettiklerini dile getiren marka yetkilileri, doğal ve organik garantisi verdiklerini belirtiyorlar. Doğal sabunlar, gül suyu, gül mayaları, gül kahvesi ve hediyelik setler online satış platformunda yer alıyor. Üretim merkezi Isparta Eğirdir'de bulunan Hesnarose'un toptan, perakende gibi seçenekleri mevcut. Helal sertifikasına sahip olan markanın ürünleri farklı e-ticaret sitelerinde de satışa sunuluyor.

Web adresi: www.hesnarose.com

-KUZULUK DOĞAL MADEN SUYU

Keremali Dağı eteklerinden geliyor

Kayalar Grup iştiraki olan Kuzuluk Doğal Maden Suyu'nun fabrikası Sakarya Akyazı'da. Keremali Dağı eteklerinde, Kuzuluk Tabiat Parkı içerisindeki mineralli kaynaktan elde edilen ürünler, şu anda belirli noktalarda satılıyor. Zincir marketlerde satışı bulunmayan maden sularının dokuz farklı çeşidi mevcut. Yakın zamanda bayilik sistemiyle büyümeyi hedefleyen ve araştırmalarını bu yönde ilerleten firma, zincir marketlerde yer almak istiyor.

Web adresi: www.kuzulukdogalmadensuyu.com

-ALTUNSAN

Irak, Filistin ve İsrail'e ihracatı var

2012 yılında Altunsan Turizm çatısı altında kurulan firma, kahvaltılık gevrek ürünlerini Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla bölgelerindeki yaklaşık 1700 otele bayilik yoluyla dağıtıyor. Bal aromalı mısır topları, bal aromalı buğday patlağı, meyveli mısır halkaları, çikolatalı mısır topları, çikolatalı pirinç gevreği, çikolatalı mısır yaprakları, şekerli mısır gevreği, çilekli mısır topları, lokumculara özel mısır patlakları ve müsli çeşitleriyle birbirinden farklı 20 ürünü var. Antalya Organize Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren firma, günde 5 ton üretim gerçekleştiriyor. Irak, Filistin ve İsrail gibi ülkelere ihracat da yapıyor. Firma, Altun's Eurocorn, Altunsan, Altun Daphne, Slimfit, Sudex gibi markalara da sahip. Firma, bayilik ağını genişletmeyi planlıyor.

Web adresi: www.altunsan.net

-TEVHİD SEDA

Hac malzemeleri

Türkiye'nin en kapsamlı hac malzemeleri ve hediyelik eşyaları satan firmalarından birisi olan Tevhid Seda'nın üretim yeri Konya. Tevhidseda.com, Mestmarket.com ve Rahlemarketi.com üzerinden satış gerçekleştiren firmada, tekstil malzemelerinden kitaba, ayakkabıdan kozmetik ürünlerine kadar pek çok ürün bulmak mümkün. Firma, ürünlerinin satışını gerçekleştirmek için bayilik ağı ile büyümeyi tercih ediyor.

Web adresi: www.shaymasumayyah.com

-BOMPİ GIDA

Rengârenk şekerler üretiyor

2007'de kurulan marka, çeşitli şekerler ve kurabiyeler üretiyor. Yurtiçinde sekiz ilde bayisi var. İstanbul, Sakarya, Kocaeli ve Ankara bu illerden bazıları. İngiltere, Hollanda ve Belçika'ya ihracat yapan marka, bayilik veriyor. Markanın en çok satan ürünleri ise bardak bezeler ve zencefilli tarçınlı kurabiye. Eskişehir merkezli Bompi Gıda, girişimcilerden isim hakkı ücreti almıyor ve belli bir metrekare alan şartı aramıyor. Yalnızca her ay düzenli olarak ana bayiden ürün alımının yapılmasını istiyor.

Web adresi: www.bompi.com

- T-BRUSH

Yeni nesil diş temizliği ürünleri

Diş macunu tableti, diş fırçası, ağız bakım ürünleri ve ağız çalkalama tableti markanın ürünleri arasında yer alıyor. Ağız ve diş sağlığı ürünleri üreten firma; Ürdün, Almanya, ABD, İngiltere, Fransa başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Yurtdışında bayileri olan marka, yurtiçinde de büyümek istiyor. İstanbul merkezli firma, ürünlerini online olarak da satıyor. Bayilik şartları arasında isim hakkı ücreti var. Diğer şartları ise girişimcilerle yüz yüze görüşmek istiyor.

Web adresi: www.thetbrush.com

-NEFİSTA

Dondurulmuş börek çeşitleri

2012 yılında Nişfud firması bünyesinde kurulan Nefista, zengin çeşitlilikteki ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor. Dondurulmuş börek kategorisinde pazarın önde gelen firmalarından olan Nefista, 2014 yılından bu yana Ortadoğu başta olmak üzere Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'ya ihracat yapıyor. Nefista'nın ürün gamında börek, kurabiye çeşitleri, gurme çeşitleri, lahmacun çeşitleri, mantı, içli köfte, milföy hamuru ve patates ürünleri yer alıyor. Ürünler, A101, CarrefourSA, Migros, Metro, Makro ve Happy Center gibi zincir marketlerde satılıyor. Firma bayilik sistemine de sıcak bakıyor.

Web adresi: www.nefista.com.tr

STANDARTLAR KORUNUYOR

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 2010 yılında Standards and Metrology Institute for Islamic Countries'i (İslam Ülkeleri standartlar ve Metroloji Entitüsü-SMIIC) kurarak helal standartlarını belirlemişti. Bu standartlara uygun olarak dünyada Müslümanların talep ettiği gıda, sağlık ve turizm hizmetleri verilmeye başlandı. Daha sonra da Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu (Islamic Forum for Halal Accredidation Bodies-IFHBA) kurularak, İTT'nin bağlı kuruluşu haline getirildi. IFHAB, ilk genel kurulunu 1 Kasım 2023'te gerçekleştirdi. Türkiye'de ise 2017 yılında Türkiye'de Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kurularak konuya ilişkin önemli bir adım atıldı. HAK, 'Helal' belgesi verecek kuruluşları akredite ediyor. Türkiye'de gıda, kozmetik, turizm ve personel bilgilendirme konusunda faaliyetler yapılıyor. HAK'a yapılan bir başvuru, SMIIC standartları çerçevesinde değerlendirilerek, titizlikle inceleniyor ve sadece tüm şartları taşıyan, güvenilir bulunanlar akredite ediliyor.

Helal belgesi nedir?

Helal belgesi ya da sertifikası, İslamiyet'in kurallarına uygun, yasak olmayan besin maddelerinden üretilmiş ürünleri belgeleyen bir sertifikadır. Helal belgesi almak için kurumların SMIIC tarafından yayınlanan standartlara göre üretim gerçekleştirmesi gerekiyor. Başvuruda istenen evraklar temin edilmiş ve denetimlerden geçilmişse başvuran şirkete bu belge veriliyor.

Helal sertifikası almak için gerekli evraklar

* Üretim alanları, depolar ve genel firma durumunun denetlenmesi

* Gerekli olan üretim alanlarının fotoğrafları

* Firmanın tedarikçilerine ait helal gıda belgeleri

* Analiz ve test raporları

* Helal gıda taahhütnamesi firma yetkilisi ve üretim sorumlusu tarafından imzalanmış kâğıt

* Gıda işletme sicil kayıt evrakı

* Belediye ruhsatının fotokopisi

* Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (limited şirketler için)

* İmza sirküleri

* Helal gıda sözleşmesi ve başvuru formu

* Vergi levhası fotokopisi

* Başvuruda bulunulan gıda ürünleri ve gıda içerik listesi

* Gıda tedarik örnek faturalarının fotokopileri

* Varsa, faaliyet kaydı

BİZE ULAŞIN