Faturalarda büyük tasarruf

Türkiye, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile enerji verimliliği ve sürdürülebilirlikte önemli adımlar atıyor. Ulusal Enerji Planı kapsamında ısı yalıtımına büyük önem verilirken, binaların enerji verimli inşa edilmesiyle yılda yaklaşık 15 milyar dolar tasarruf sağlanması hedefleniyor…
29.06.2024 13:12 GÜNCELLEME : 01.07.2024 00:01

PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Türkiye, enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini ithal eden bir ülke. Enerjide dışa bağımlılığımız cari açığın da en önemli faktörlerinden biri. TÜİK ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.8 artarak 5 milyar 212 milyon 616 bin dolar oldu. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile Türkiye, enerji verimliliği ve yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak enerji ithalatını azaltmayı ve ekonomik istikrarını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu adımlar, sürdürülebilirlik ve çevresel etkilerin en aza indirilmesi açısından da kritik bir öneme sahip. Isı yalıtımı yapılmış binalar, ısı kayıplarını önleyerek yazın elektrik, kışın ise doğal gaz faturalarını yarı yarıya düşürüyor. Bu önemli tasarruf, hem bireysel hem de ulusal düzeyde ekonomik avantajlar sağlıyor. Isı yalıtımını herkes için ulaşılabilir kılmak ve mevcut binalarda yalıtım uygulamalarının yaygınlaşmasını teşvik etmek amacıyla, birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi Türkiye'de de tüketiciye yönelik devlet desteği sunuluyor. Ayrıca, çeşitli bankalar 60 ay vadeli yalıtım kredisi kullandırarak, vatandaşların yalıtım maliyetlerini daha kolay karşılamalarına yardımcı oluyor. Bu adımlar, enerji tüketiminin azaltılması ve çevresel etkilerin en aza indirilmesi yönünde büyük bir katkı sağlıyor.Formun Üstü

ISITMA VE SOĞUTMA İHTİYACI AZALIYOR

Günümüzde enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik kavramları, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi sorunların çözümünde kritik bir rol oynuyor. Türkiye de bu doğrultuda önemli adımlar atıyor ve Ulusal Enerji Planı ile enerjide sürdürülebilirlik hedeflerini belirliyor. Bu planın merkezinde yer alan konulardan biri ise ısı yalıtımı. Isı yalıtımı, enerji tüketimini azaltmak ve çevresel etkileri en aza indirmek için oldukça etkili bir yöntem. Türkiye'nin gerek büyüme hedefleri, gerekse enerjide dışa bağımlılığı dikkate alınarak, her alanda enerji verimliliğine yönelik çalışmalara hız verilmiş durumda. Ülkemizde binalarda en çok enerjiyi ısıtma ve soğutma için harcadığımızı ifade eden Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, ısı yalıtımlı binalarda ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 60'a varan seviyede tasarruf edilebileceğinin altını çiziyor. Korkmaz'a göre, Türkiye'de binaların enerji verimli olarak inşa edilmesi ve özellikle ısı yalıtımına önem verilmesi durumunda, ülke ekonomisinde yıllık 10-12 milyar doların üzerinde tasarruf sağlanabiliyor. Bu doğrultuda, enerji verimliliği politikaları ve uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada büyük bir adım oluyor. Doğru ısı yalıtımı sayesinde ısıtma ve soğutma ihtiyaçları azalırken, enerji maliyetleri de ciddi oranda geriliyor.

UYGUN FAİZLE YALITIM KREDİSİ

Enerji ithalatı için yurtdışına ödenen tutarın, Türkiye'nin cari açığında önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Korkmaz, bunun Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığını etkileyen önemli bir faktör olduğunu dile getiriyor. Korkmaz, enerji verimliliği, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılmasının, Türkiye'nin enerji ithalatını azaltarak ekonomik istikrarını ve sürdürülebilirliğini artırmada kritik bir rol oynayacağını ifade eden Korkmaz,"Ülkemiz 2000'li yılların başından bu yana enerji verimliliği ve ısı yalıtımı konusunda bilinçlendi. Halen yaklaşık 25 milyon binanın yaklaşık yüzde 70'inde ısı yalıtımı gibi enerji verimliliği uygulamalarının bulunmaması sorunun sadece bilinçle ilgili olmadığını da bize gösteriyor" diyor. Yeni binalarda ise 2011 yılından bu yana zorunlu bir uygulama olarak ısı yalıtımı yapılıyor. "Anadolu Buluşmaları" başlığı altında 36 ilde bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdiklerinin de altını çizen Korkmaz, mevcut yapıların enerji verimli dönüşümü için de hali hazırda 60 aya kadar vade şartları ile sunulan ısı yalıtım kredisinin maddi kapsamının genişlemesi ve yine ilgili kamu bankalarınca en uygun faiz oranlarında bu sürecin desteklenmesi için de VERİMDER olarak çalışmalarda bulunduklarını sözlerine ekliyor.

"FATURALAR YARI YARIYA DÜŞÜYOR"

Türkiye'deki genç, dinamik ve güçlü sektörlerden biri olan yalıtım, toplum genelinde bilinç düzeyinin her geçen gün artmasıyla birlikte çok daha güçlü bir pazar haline geliyor. Teknolojide yaşanan gelişmeler, tüketici beklentilerindeki çevre dost üretim talebi gibi faktörler sektör temsilcilerini makine, alan ve toplumsal bilinci artırma çalışmaları konusunda yatırımlar yapmaya yönlendiriyor. İnşaat sektöründe yaşanan gelişmelere paralel bir yön izleyen yalıtım sektörü; enerji verimli, güvenli ve konforlu binalar için yüksek talep görmeye devam ediyor. Binalarımızı yalıtım ile enerji verimli hale getirmek, hem sürdürülebilirlik hem de ülke ekonomisine katkı açısından önem taşıyor. "Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 32,7'si binalarda tüketiliyor" diyen İZODER - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği - Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu ise, "Tüketilen bu enerjinin yüzde 80'i kışın ısınma, yazın soğutma için kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılmış binalar ısı kayıplarının önüne geçerek yazın elektrik, kışın doğal gaz faturalarını yarı yarıya düşürüyor" diyor.

Yalıtımın öneminin bilinmesine rağmen ekonomik nedenlerden dolayı yalıtım yaptıramayan çok sayıda kişinin olduğuna değinen Eruslu, "Şekerbank işbirliğinde hayata geçirdiğimiz Eko Kredi, yalıtım uygulamaları için önemli bir finansman çözümü oldu. Yalıtımı herkes için ulaşılabilir kılmak ve mevcut binalarda yalıtım uygulamalarının yaygınlaşması için tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tüketiciye yönelik devlet desteğine ihtiyacımız vardı. Bu çerçevede uzun yıllardır ilgili kurumlarla üzerinde çalıştığımız "Yalıtım Kredisi" konusunda önemli bir adım atıldı. 6 Haziran 2022'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde, İZODER'in desteği ile hayata geçen daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli Yalıtım Kredisi, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Katılım bankaları tarafından verilmeye başlandı. Kredi ödemelerinden endişelenenler elektrik ve doğalgaz faturalarının yarı yarıya düşeceğini, sağladıkları tasarrufla kredilerini sıkıntı çekmeden ödeyebileceklerini unutmamalı. İlgili Bakanlıklardan sağlanacak bütçeler ile önümüzdeki dönemde de yalıtım kredisinin şartlarının daha da iyileştirilerek sürdürülmesini bekliyoruz" diyor.

KAMUDA TASARRUF VE VERİMLİLİK PAKETİ

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'nin oldukça anlamlı olduğu görüşünü savunan Eruslu, "Sadece kamu binaları için değil, tüm binaları kapsayacak çözümlere ihtiyaç var. Gerek yeni pakette açıklanan enerji verimliliği hedeflerine, gerekse Cumhurbaşkanlığı kararıyla bazı kamu binaları için belirlenen enerji tasarruf hedefinin 2030 yılına kadar yüzde 15'ten yüzde 30'a çıkarılması hedefine ulaşılması; doğru uygulanacak yalıtımla mümkün. Tüm binaların çatı, duvar ve döşemelerinde ısı yalıtımı yaparak ve pencerelerde kaplamalı yalıtım camı üniteleri kullanarak ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltabiliriz. Türkiye'deki binaları enerji verimli hale getirerek (En az C sınıfı binalar) enerji fiyatlarına bağlı olarak her yıl 12-15 milyar dolar tasarruf elde edebiliriz. Yalıtımla enerji faturalarından elde edilecek tasarruf devletimizin doğalgazda uyguladığı sübvansiyondan da tasarruf etmesini sağlayacaktır. Bunlar dikkate alınması gereken çok ciddi kazanımlardır" diyor.

Toplum genelinde yalıtım bilinci oluşturma konusunda önemli bir aşama kaydettiklerinin de altını çizen Eruslu, Türkiye genelinde yalıtım bilincinin artırılmasına yönelik büyük ölçekli yalıtım kampanyalarına imza attıklarını da söylüyor.

Bir dairenin yalıtım maliyeti nedir?

Dairenin büyüklüğü, pencere sayısı vs. gibi etkenlere göre yalıtım maliyeti de değişkenlik gösterecektir. Dış cephede ısı yalıtımı maliyeti, kullanılan malzemeye ve tüketici tercihlerine göre değişmekle birlikte metrekare başına malzeme ve işçilik bedeli 350 ile 500 lira arasında değişiyor diyebiliriz. Genel olarak ısı yalıtım uygulamaları kullanılacak malzeme ve üzerine yapılacak uygulamalara bağlı olarak 2 ila 5 yıl içerisinde kendisini geri öder.

BİZE ULAŞIN