Market bayiliği, en karlı yatırım

Ne İsim hakkı, ne de franchise giriş bedeli var. Üstelik kar marjı da oldukça yüksek. Zincir marketlerin avantajlı bayilik şartları, girişimcileri cezbetmeye devam ediyor. Her köşe başında gördüğümüz ve hemen her ürünün satıldığı bu marketler arasındaki rekabet, dükkan sahipleri için de önemli bir fırsat…
27.05.2024 11:58 GÜNCELLEME : 27.05.2024 11:58

PARA FRANCHISE/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Perakende sektörünün büyümesi ve gelişmesiyle beraber bakkallar yerini market zincirlere bıraktı. Her köşe başında rast geldiğimiz, hatta cadde üzerinde 300-400 metre aralıklarla aynı şubeleri bulabildiğimiz marketler, tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitliliğini her geçen gün arttırıyor. Hatta bir sokakta bile yan yana ya da karşılıklı olarak 3-4 market zincirinin şubesine rastlamak mümkün. Geleneksel işletmelerden olan mahalle bakkalları ve bir adım önündeki küçük marketler halen varlığını sürdürse de, market zincirleri hem bayilik sayılarının fazlalığı hem de fiyatlarının uygunluğu nedeniyle, geleneksel işletmelerin elindeki pazar payının hâkimi haline geldi. Market zincirlerinin yatırımcılar tarafından tercih edilmesindeki bir önemli sebep ise daha düşük maliyetlerle ürün almaları ve tüketiciyle buluşturmaları. Şimdilerle bazı zincir markaları sıkça mahalle, sokak ve cadde üzerlerinde görsek de, bunların çoğu ya kendileri büyümeyi tercih ediyor, ya da franchise vererek her noktaya ulaşmayı hedefliyor. Örnek verecek olursak BİM, A101, ŞOK gibi zincir marketler şubelerini kendileri açarken, CarrefourSA, Ekomini, Seç Market gibi zincirler ise franchise yöntemiyle büyümeyi tercih ediyor.

Peki, market bayiliği karlı bir iş mi? Bu sorunun cevabı, evet. Markanın verdiği güven ve rahatlıkla, market zinciri açmak ve işletmek oldukça karlı bir yatırım. Birbirinden farklı ürünlerin satıldığı bu market zincirleri, bir evin ihtiyacı olan tüm ürünleri satıyor. Sebze-meyveden şarküteriye, kozmetikten mutfak ürünlerine, bakliyattan kedi mamasına kadar farklı kategorilerdeki birçok ürünü en uygun fiyata sattığınızı düşünün. Ürünler market zincirinden temin edileceği için maliyetleri son derece uygun. Üstelik hiç de azımsanmayacak bir kar marjıyla satıyorsunuz. Ayrıca ürünler piyasaya göre daha uygun fiyatlı olduğundan sürüm de hayli yüksek oluyor.

Sonuç olarak kazançlı bir bölgede market bayiliği açmak, kısa sürede markaya olan güven ile beraber satışları artıracak ve sadık müşteri elde edilmesini sağlayacak.

SEÇ MARKET

2 bin 747 mağazası var

Seç Market, 2014 yılında Bizim Toptan bünyesinde bir bayilik modeli olarak perakende pazarına dahil oldu. Şu anda Seç Marketçilik A.Ş ismiyle faaliyetlerini genişleterek, hızlı bir büyüme sürecine girmiş durumda. 2020 yılında sektördeki yoğun rekabet ortamında zorlanan geleneksel esnafı güçlendirmek ve modern perakendeciye dönüşümlerini sağlamak amacıyla şirketleşen marka, 81 ilde 2 bin 700'ü aşkın Seç Market mağazası ile hizmet veriyor. İş ortaklarından herhangi bir telif hakkı/giriş ücreti, imtiyaz bedeli vs. alınmıyor. Seç Market mağazasına dönüşüm için herhangi bir franchise bedeli alınmadığı gibi ücretsiz tabela desteği de sunuluyor. 2023 sonu itibariyle mevcut mağaza sayısı 2 bin 747 olan Seç Market'in yurtdışında şubesi bulunmuyor. Seç Market, raf diziliminden ürün tedarikine, dijital altyapıdan sosyal medya iletişimine, pazarlamadan satın almaya birçok alanda verilen destekle, iş ortaklarının büyümelerine yardımcı oluyor. Seç Market mağazalarında, Yıldız Holding gıda şirketlerinin ve Bizim Toptan'ın özel markalarının da dahil olduğu 5 binden fazla ürünün yanı sıra bölgelere göre farklı yöresel ürünlerin de satışı gerçekleştiriliyor. Seç Market olmak isteyen tüm bakkal ve marketler, eğer mağaza büyüklükleri Seç Market olmak için yeterliyse ve diğer şartları yerine getiriyorsa Seç Market iş ortağı olabiliyor. Motivasyonu yüksek olan, kazan-kazan ilişkisiyle daha verimli iş yapmak isteyen, ticaret için herhangi bir sicil engeli olmayan herkes değerlendirmeye alınıyo

Web adresi: www.secmarket.com.tr

Telefon: 444 82 40

CARREFOURSA

Hedefi bin bayiiye ulaşmak

Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki olan CarrefourSA, mini, süper ve express konseptleriyle yatırımcılarına üç farklı seçenek sunuyor. Geçen yıl 30'uncu yılını kutlayan market zincirinin şu anda 425 franchise şubesi mevcut. Hedefi bin bayi olan CarrefourSA'nın yatırımcılara sağladığı en büyük avantaj, bayilik bedeli almaması. Ayrıca yatırımcıları ticari faaliyetlerle de destekliyor. Franchise verilmesi hedeflenen iller arasında Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Erzurum, Tunceli bulunuyor. Yatırımcılara verilen destekler ise şöyle; lokasyon arayışı esnasında profesyonel konum analizi, ücretsiz plan ve projelendirme, ERP programı, sistem kurulumu, gerekli IT ekipmanlarının tedariki ve kurulumu, tabela kurulumları, tüm iç ve dış görsel giydirmeleri, mağaza personellerine açılış eğitimi (Reyon- Kasa- Sistem kullanımları), farklı ödeme seçenekleri ile finansal süreçlerde etkinliği artırabilme, tüm ürün alımlarında 45 gün vade avantajı, teminat mektubu- nakit blokaj gibi uygulamalar ile limitlerinin genişletilmesi, anlaşmalı bankalardan komisyonsuz kredi kart pos kullanımı. Bayilik alacakların genel merkez üzerinden iletişime geçmeleri halinde başvurular alınıyor.

Web adresi: www.carrefoursa.com

Telefon: 0216 655 00 00 / 444 10 00

EKOMİNİ

Bütün kar girişimcinin

2012 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren ve Türkiye'nin pek çok noktasında hizmet veren Ekomini, tüketicilerine gıda, atıştırmalık, sürt ürünleri, alkollü-alkolsüz içecek, temizlik ve kişisel bakım gibi pek çok ürün çeşitliliği sunuyor. Girişimcilik, yaygınlaşma ve büyüme, müşterilerine yüksek hizmet gibi üç ilkeyi kendine değer olarak veren Ekomini, market bayiliğini alacak yatırımcılarına da fırsatlar sunuyor. Açılışa özel destek, dekorasyon ve altyapı hizmeti, her ay yapılan insert çalışmaları, belirli dönemlerde tedarikçilerden ilave destek gibi konularda girişimciye destekler sağlanıyor. Mağazalarda işletmeciyle franchise sözleşmesi yapılıyor ve karlılığın tümü işletmecinin oluyor. Ekomini'nin mağazaları genellikle 30 metrekare düzeyinde oluyor. Yatırımcıya anahtar teslim şeklinde veriliyor. Girişimcilerde aranılan özellikler ise; haftanın yedi günü geç saatlere kadar çalışabilecek, ticarete ve perakende mağazacılığına yatkın, temel bilgisayar becerileri bulunan kişiler olmaları. Ekomini'nin bayiliğini almak isteyenlerin online platformdan başvuru formunu doldurmaları yetiyor.

Web adresi: www.ekomini.com.tr

Telefon: 0216 586 80 00

Kiralık dükkân arayışları yoğun

Zincir marketlerin bir kısmı bayilik vermese de, kiralık dükkânı olanlar için karlı bir fırsat yaratabiliyor. BİM, A101, ŞOK, FİLE, HAKMAR gibi şubesini kendisi açan marketlerin kiralık dükkân arayışları çok yoğun. Haliyle kriterlere uygun, bina alt katları, cadde üzeri gibi uygun lokasyonlarda dükkânı olan gayrimenkul sahipleri, bu market zincirlerine dükkânlarını kiralayabiliyor. Dükkanını bu markalara kiralamak isteyenler de firmaların online platformundan başvuruda bulunabiliyor.

Market bayiliği alırken dikkat edilecekler

* Marka seçimi

* Finansal durum / destek

* Yer seçimi

* Sözleşme ve koşullar

BİZE ULAŞIN