Reklam// OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na (Champion Mayors) davet edilen Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'den davet alan ilk belediye başkanı oldu. Dünya genelinde 60'ı aşkın Belediye Başkanının dahil olduğu girişimde temel aranan kriterler kapsayıcı büyümeyi ve eşitsizlikle mücadeleyi önceleyen yaklaşımlar.
İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından toplumların sosyal ve ekonomik eşitsizlik sorunlarına yerel yönetimler düzeyinde çözüm üretilmesi amacıyla 2016 yılında OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu başlatıldı. Girişim, sağlık, iş piyasası, kamu hizmetlerine erişim, ulaşım ve çevre gibi alanlarda şehir sakinleri arasında eşitliği, şehirlerde kapsayıcı ekonomik büyümeyi hedefleyen politikalar geliştirilmesini ve bu hususta belediyeler arasında iş birliğini, bilgi ve tecrübe paylaşımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Üyeliğinin davet usulü ile olduğu topluluğun Paris, Los Angeles, Liverpool, New York gibi şehirlerin belediye başkanlarının olduğu 60'dan fazla üyesi bulunuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'te gerek sosyal gerek kültürel alanda yaptığı hizmetler ve kamu hizmetlerindeki tarafsızlığı göz önünde bulundurularak söz konusu koalisyona davet edildi.
ŞAHİN'İN BAŞKANLIĞINDAKİ İŞBİRLİĞİ VE TARAFSIZLIĞI DAVET EDİLMESİNDE ETKEN OLDU
Ekonomik alanda yaptığı projeler, şehirde oluşturduğu ortak akıl, toplumun her kesimi ile iş yapabilme, tarafsızlık gibi özellikleriyle ön plana çıkan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yerel yönetim olarak ekonomiden sağlığa, eğitimden kültürel değerlerin ve tarihin korunmasına kadar yaptığı projeler ve çalışmalar ile ön plana çıktı. 2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası oluşan göç dalgasında gelen 500 bin Suriyelinin topluma entegrasyonu ve yapılacak hizmetler açısından şehirdeki tüm kurumların organizasyonunda oluşturduğu çalışma yöntemi olan Gaziantep Modeli ile başarılı çalışmalar yürüten Başkan Şahin, OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na davet edildi.
PANDEMİ İLE MÜCADELEDE HIZLI KARARLAR ALINDI
Dünyayı ve Türkiye'yi kısa sürede etkisi altına alan koronavirüs pandemisine karşı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Valiliği, diğer kurumlar ve tüm sivil paydaşlarla ortak hareket ederek ihtiyaç doğrultusunda maske üretimi yaptı, yeni çevrimiçi sistemler geliştirdi, dezenfeksiyon çalışmaları yürüttü. Sanayi kuruluşları ve diğer kamu kurumları ile ortak 15 günde 15 milyon maske üretildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan HES Kodu uygulaması Türkiye'de ilk olarak, sorunsuz bir biçimde toplu taşıma uygulamasına uyumlu hale getirildi. Türkiye'de ilk kez oluşturulan Benim Şehrim uygulaması ile hem Gaziantep'e özel bir sosyal ağ oluşturulurken hem de çağdaş ve çok hızlı bir iletişim sistemi devreye sokulmuş oldu. Salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının eksikleri giderilirken, tarımda yeni teşviklerle üretimin sekteye uğratılması engellendi. Eğitim alanında ise okullar salgına karşı güvenli hale getirilirken çevrimiçi sistemler oluşturularak çocukların eğitimlerinde geri kalmaması sağlanmaya çalışıldı. Altyapı çalışmalarında trafik yoğunluğundan dolayı başlanılamayan düzenlemeler kısıtlamalar fırsata çevrilerek yapıldı. Gaziantep'te oluşturulan yedi kadın kooperatifinde üretilen yerel tarım ürünlerinden oluşturulan ve Şifa Paketi olarak adlandırılan paketler koronavirüs tedavisi görenlere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
BAŞKAN ŞAHİN: TÜM GAZİANTEPLİLERE AİT BU BAŞARI BİR DÜNYA ŞEHRİ OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİ
OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na Türkiye'den ilk davet edilen belediye başkanı olan Fatma Şahin, "'İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın' anlayışını barındıran kadim bir medeniyetin temsilcileri olarak yürüttüğümüz çalışmalarla ulusal alanda olduğu gibi uluslararası alanda da dikkatleri üzerimize çekiyoruz. Gaziantep birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu şehrin dinamiklerini, insanını, yaşamını, kültürünü anlayıp tarihini benimseyerek çıktığımız yolda, tarafsız, erişilebilirliği rahat, şeffaf ve üretken bir yönetim anlayışı ile yola devam ediyoruz. Hemen sınırının öte tarafındaki kaosa rağmen yüzlerce fabrikayı kurup, bir sınır kenti olarak çarklarımızı daha da büyüterek döndürüyor, iş ve istihdam üretiyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu önemli topluluğa seçilmem, aslında azimle çalışmanın, 'bahane değil çözüm üretmeli' diyen halkımın bana verdiği misyonun bir sonucu. Türkiye'den ilk beni seçmelerini ise Gazianteplilerin ve ekibimin çalışkanlığının bir nişanesi olarak görüyorum. Bu gelişme aslında Gaziantep'in artık dünya şehri olduğunun başka bir göstergesi olurken, şehrin idare edilmesi ve yeni imkanların oluşturulması noktasında bize dünyada bu işlerin nasıl yapıldığı, yeni modellerin neler olduğunu tüm ayrıntılarıyla öğrenebilme, kendi çalışmalarımızı duyurma ve tecrübelerin karşılıklı aktarımını sağlayacak önemli bir kanal olacaktır. Bana destek veren ve bu başarıya layık gören herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
OECD CHAMPION MAYORS ÜYESİ OLAN BAŞKANLAR VE ŞEHİRLERİNE İMKANLAR SUNUYOR
Erken kapsayıcı çocukluk eğitimi, iş piyasası ve yerel beceriler, iskân ve kentsel çevre ve altyapı ve kamu hizmetleri olmak üzere çalışmalarını dört temel başlıkta sürdüren Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu, üye olan başkana dünya genelinde daha fazla sayıda kentin daha kapsayıcı hale gelmesi için yerel liderler arasında doğrudan strateji iletişimi olanağı sağlıyor. Öte yandan OECD'nin 280 büyükşehir hakkında bilgilerin bulunduğu veri havuzuna erişim, kentlerinin kapsayıcı büyüme politikaları gündemlerinin geliştirilmesi amacıyla OECD ile politika diyaloğu, kurum personelleri için dünya geneli yapılan uygulamalardan yararlanabilmesi için toplantı fırsatı veriyor.
OECD HAKKINDA
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), daha iyi bir yaşam kalitesi için daha iyi politikalar oluşturmak amacıyla çalışan uluslararası bir organizasyon olarak 1961 yılında kuruldu. Herkes için refah, eşitlik, fırsat ve refahı teşvik eden politikaları şekillendirmek gibi amaçları olan OECD ekonomik genişleme politikasının uyandırılması ve sosyo-ekonomik eşgüdümlü gelişmenin desteklenmesi, ayrım gözetmeden dünya ticaretinin geliştirilmesine destek verilmesi gibi çalışmalarla ön plana çıkıyor. Demokrasi, insan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık gibi ilkeler gözeten örgüt, bu ilkelerin üye ülkelerde güçlendirilmesine katkı sağlarken, diğer taraftan da örgüte üye olmayan ülkelerde ilkelerinin tanıtımını yürütüyor. İnsanların yaşam standartlarının yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
OECD Şampiyon Başkanlar web sitesi: http://www.oecd-inclusive.com/champion-mayors/mayors/
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR'DEN ÇİFTÇİLERE 110 MİLYON LİRALIK MAZOT DESTEĞİ!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce Türkiye'de ilk kez devreye alınan "Çiftçi Kart" uygulamasıyla, 33 bin 180 çiftçiye yüzde 100 hibeli olarak güncel bedeli 110 milyon lira olan, 4 milyon 46 bin 550 litre mazot desteği verildi.
Çiftçi Kart ile başlayan uygulama kapsamında ilk mazot dağıtımını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı.
Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de en büyük mazot desteği veren şehrin Gaziantep olduğunu belirterek, "Belediyenin şu an 33 bin çiftçisine böyle bir karar vermiş olması 110 milyonluk bir mali desteği bu işe ayırması, Türkiye'nin en büyük mazotla ilgili çalışmasını yapmış olması, Türkiye'de bir ilk. Gaziantep buna öncülük ediyor. İnşallah bu çalışma tüm Anadolu'ya yayılacak güzel bir örnek olacağız. Şu an yüzde 100 hibe mazot desteğini veren ilk belediye biz olduk" dedi.
BÜYÜK BİR TEVECCÜH, MEMNUNİYET VAR
ÇKS'ye kayıtlı tüm çiftçilere bu kartların dağıtıldığını ifade eden Şahin, çiftçiyi rahatlatacak olan döngüsel sistemden bahsederek sözlerini şöyle tamamladı:
"Herkesin kendi toprağına göre, alanının büyüklüğüne göre yüzde 100 hibe mazot desteği vereceğiz. Çünkü biliyoruz ki, maliyetleri aşağı düşürdüğümüzde üreticinin rekabet etme gücü artıyor, ceplerinde para kalıyor. Esnaf rahatlıyor. Esnaf rahatlayınca şehir ekonomisi rahatlıyor. Bu döngüsel sistemde toprağı çiftçiyi kim daha çok desteklerse o şehrin ekonomisi rahatlıyor. Ekonomi rahatlayınca da huzur, kardeşlik artıyor. Onun için arkadaşlarımızla yaptığımız bu çalışmanın sonunda aldığımız bir karar vardı. Görüyorsunuz büyük bir teveccüh, memnuniyet var. Dolayısıyla çiftçimiz mutluysa, huzurluysa biz de huzurluyuz ve mutluyuz."
ÇİFTÇİLER, BÜYÜKŞEHİR'İN MAZOT DESTEĞİNDEN MEMNUN!
Oğuzeli ilçesine bağlı Büyük Şahinbey Mahalle Muhtarı Yakup Karacan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'le mazot desteğine ilişkin görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, "Başkanımız, hayvancılık ve tarım konularında çiftçilerimize verdiği desteği sürdürüyor. Ben de aynı zamanda çiftçilik yapıyorum. Buğday arpa gibi tahıl ürünlerinin üretimini yapıyorum. Bu mazot desteği bize su gibi gelecek. Çünkü büyük bir ihtiyaçtı. 80 dönüm arazim var, mazot desteği alacağım." ifadelerini kullandı.
Gaziantep'te çiftçilikle geçimini sağlayan Ali Nafak ise 50 dönüm arazisinde çoğunlukla buğday, arpa, mısır ve patlıcan ürettiğini belirterek, "Mazota ihtiyacımız vardı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçilere yönelik mazot desteği dolayısıyla çok önemli." diye konuştu.
ÇİFTÇİ KART UYGULAMASI
Uygulamayla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de kapsam bakımından ilk olan bir projeye daha imza attı. 9 ilçede Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı bütün çiftçilere verilecek mazot desteğiyle çiftçinin yakıt giderlerine destek olunarak, maliyetlerin de hafifletilmesi amaçlanıyor.
Mazot desteğiyle beraber başlatılan Çiftçi Kart ve Çiftçi Kart Mobil Uygulamasıyla ise üreticilerin tarımsal desteklere ve hibelere daha kolay erişimi sağlanacak.
ÇİFTÇİ KART BİRÇOK KURUMDA ÜRETİCİYE İNDİRİM SAĞLAYACAK!
Üzerinde isimleri de yer alan QR Kodlu ve ID'li kartlarıyla çiftçiler anlaşma sağlanan; Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinden indirimli ürünleri alabilecek, sağlık, kamu kurum ve kuruluşlarından indirimli faydalanacak, market, firma gibi yerlerden indirimli alışveriş yapabilecek.
ÇİFTÇİ KART MOBİL UYGULAMASI HIZLI ERİŞİM SAĞLAYACAK
Çiftçi Kart Mobil Uygulaması, Android ve IoS seçenekleriyle AppStore ve Google PlayStore üzerinden telefonlara indirilebilecek. Uygulamada duyurular, etkinlikler, haberler, indirimler, eğitimler gibi menü sekmeleri yer alırken, çiftçi buradan bakiye bilgilerini ve son harcama detaylarına da kolaylıkla erişim sağlayabilecek.
Mobil uygulama ayrıca içeriği sayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve kooperatiflerin sosyal medya hesaplarına da hızlı erişim imkanı sunacak. Gaziantep Ticaret Odası'nın tarımsal ürünlerde anlık fiyat takibi ve ÇKS bilgilerine giriş gibi alternatif erişimler de menülerde mevcut olacak.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR'İN MARKETLERİNDEN YAKLAŞIK 20 BİN DEPREMZEDE ÜCRETSİZ YARARLANIYOR!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), depremden etkilenen bölgelerde kurduğu bir sosyal market ve 3 jet marketle yaklaşık 20 bin depremzedenin ihtiyacını ücretsiz karşılıyor.
Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla kentin büyük hasar gören Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki afetzedelere kol kanat germeyi sürdürüyor. Bu kapsamda başta temel ihtiyaçlar olmak üzere birçok eksiği kapatan giyim ve gıda temelli ücretsiz marketler, doğal afet mağdurlarına bu zor günlerde yardım eli uzatıyor.
GBB Kadın Aile Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmada Nurdağı ilçesinde pazar yerinde kurulan sosyal marketten 20 bin kişi civarında vatandaş, gıda, kıyafet, çocuk bezi ve hijyen malzemeleri gibi temel ihtiyaç malzemelerinin ücretsiz olarak teminini sağlıyor.
ARI VE HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE YEM, EKİPMAN VE İLAÇ DAĞITIMI YAPILDI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından arı yetiştiricilerine arı koruyucu ilaç ve giysi, hayvan yetiştiricileri içinse yem dağıtım töreni düzenlendi. Bu kapsamda Gaziantep sınırları içerisinde Arı Yetiştiriciler Birliğine kayıtlı 767 üreticiye dış parazitlere karşı arıların savunmasını güçlendirmek, daha sağlıklı, daha güçlü hale getirip hastalıklara karşı dirençlerin artırmak ve kanatsız arı çıkmasını en aza indirmek için 10 bin paket varoa ve 6 bin adet nosema koruyucu ilaç dağıtımı yapıldı. Bunun yanı sıra arıların bakımını kolaylaştırmak ve üreticilerin çalışma şartlarını kolaylaştırmak amacıyla 767 maske, 767 körük ve 767 adet eldiven yüzde 100 hibe ile dağıtıldı.
Diğer yandan hayvan yetiştiricilerini de unutmayan Büyükşehir, yine kent içerisindeki kayıtlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmelerini desteklemek için ve üretime teşvik etmek amacıyla 11 bin 190 büyükbaş işletme, bin 350 küçükbaş işletmesi olmak üzere toplam 12.540 işletmeye hayvan sayılarına göre 7 bin 579,500 kg yem yüzde 50 hibe ile 9 ilçedeki hayvan üreticilerine dağıtıldı.
ŞAHİN: BÜYÜKŞEHİR OLARAK HEPİNİZİN EMRİNDEYİZ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin törende yaptığı konuşmada yapılan tarım destekleriyle Türkiye Yüzyılının nasıl bir başlangıç yaptığının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Biliyoruz ki toprak yardır, toprak anadır, vatandır. O yüzden toprak ve çiftçi olmasa biz bugün söylediğimiz İHA'lar SİHA'lar kadar önemli olan toprak bütünlüğünü sağlayamayız. Gıda güvenliği bir o kadar önemli. Gıda güvenliği temin etmek için çiftçi ne istiyorsa onu yapacaksın. O yüzden bir bacınız olarak siz benim öğretmenim oldunuz. Bana öğrettiniz. Gaziantep modeli tamda budur, kardeşlik modelidir. Birlikte iş yapma modelidir. Toprağı alıp altına çevirme, yeşil altına çevirme modelidir. Bunu başaran bir irade var. Bunu başaran iradenin en büyüğü sizsiniz. Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak hepinizin emrindeyiz."
GÜL: ÇİFTLERİN EMEKLERİ ÜLKEMİZİN BEREKETİDİR
Esi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, mazot, gübre, yem desteği gibi çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü destek projelerini aksatmadan sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e teşekkürüyle konuşmasına başlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çiftçimiz, emekçimiz, eli nasırlı gönlü, yüreği değerli engin değerli kardeşlerim, sizlerin bu emekleri ülkemizin bereketidir. Bu topraktan bereket fışkırtan sizin emekleriniz. Çiftçimizin yanında hükümetimiz her zaman yer aldı. Sulama projelerimizle Gaziantep'te sulanabilen hiçbir alan susuz kalmayacak. Bu konuda güneş enerjisiyle diğer desteklerle çiftçimizin elektrik maliyetini sulama maliyetini de azaltıyoruz. Daha da azaltarak yanlarında olmaya devam edeceğiz."
Arı yetiştiriciliği ile uğraşan İbrahim Mercandağ da Gaziantep'in köylüsü olarak Başkan Fatma Şahin'in kendisi gibi birçok çiftçiye destek verdiğine dikkati çekerek, "Yıllardır arıcılıkta destekleme alıyoruz. Çoğalttık. Hele de çiftçiler için Büyükşehir Belediye başkanımızın hakkını ödeyemeyiz. Geceyi gündüzüne kattı, biz çiftçileri şahlandırdın Gaziantep topraklarında" diye konuştu.
Törende yer alan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliğin'de Yönetim Kurulu Başkanı Nebi Koca ile Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de tarım başta olmak üzere hayvancılık ve arıcılığa yönelik yardımlardan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e teşekkürlerini sundu.
Tören yem, ilaç ve ekipman dağıtımıyla devam etti.
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR'İN HAYDİ BÜFELERİ, KISA SÜREDE 1 MİLYON EKMEK SATIŞINA ULAŞTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşın daha uygun fiyata kaliteli ekmek tüketimini sağlamak için hayata geçirdiği Halk Yiyecek ve İçecek Dağıtım İşletmeleri (HAYDİ), 1 milyon ekmek satışına ulaştı.
İlk olarak 12 Eylül tarihinde satışa başlayan ve bugüne kadar 19 noktada hizmet vermeye devam eden HAYDİ, uygun fiyatıyla vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Endüstri meslek liselerinde günlük 30 bin ekmeğin üretiminin yapılarak satışa çıkarıldığı büfeler vatandaşların daha ucuza ekmek almalarını sağlayarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
PROJE KAPSAMINDA BÜFE SAYISI 110'A ÇIKARILACAK
Kalitesiyle Gazi şehirlilerin beğenisini toplayan HAYDİ büfeleri kısa vadede büfe sayısını 50'ye, üretim kapasitesini ise günlük 50 bin ekmeğe çıkaracak. Projenin ilerleyen zamanlarındaysa Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde toplamda 110 büfenin olması ön görülüyor.
Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Halk Ekmek Projesi Sorumlusu İbrahim Yılmaz, kısa sürede yapılan 1 milyon ekmek satışına ilişkin açıklamasında, projenin esas amacının kaliteli ekmeğin uygun fiyata tüketiciye ulaştırılması olduğunu belirterek şunları söyledi:
"12 Eylül'de başladığımız ekmek satışımızda 1 milyon ekmek satışını geçmiş bulunuyoruz. Piyasada ekmek 3 lira 75 kuruşa satılıyor. Biz halka ekmeğimizi 3 liraya ulaştırıyoruz. Dolayısıyla 75 kuruş gibi mütevazi bir katkıyı halkımıza Büyükşehir Belediyesince vermiş oluyoruz."
MODEL İLE OKULLARDAKİ ÖĞRENCİLER ÜRETİME KATKIDA BULUNUYOR VE MESLEKİ GELİŞİMLERİNİ TAMAMLAMIŞ OLUYORLAR
Büfe sayılarıyla beraber üretim kapasitesinin de arttırılması için çalışmaların devam ettiğini ve bu kapsamda ikinci bir endüstri meslek lisesinde de kısa sürede üretime başlayacaklarını ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bildiğiniz gibi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin ve Milli Eğitim Bakanımız bir protokol imzaladılar. Bu protokol çerçevesinde Gaziantep'teki endüstri meslek liseleri ekmek üretimi yapıyor ve biz bu üretilen ekmeği büfelerimizde satışa sunuyoruz. Böylece hem okullardaki öğrencilerimiz üretime katkıda bulunuyor hem mesleki gelişimlerini tamamlamış oluyorlar. Halkımıza bu şekilde ucuz ekmek temini mümkün oluyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kendi ekmek üretim tesislerini kurmak üzere bir çaba gösteriyor. Şu anda faaliyete başlamış durumdayız. Kendi tesislerimizi kurduğumuz zaman başta rol ekmek olmak üzere sandviç ekmeği, tost ekmeği, köy ekmeği, tam buğday unlu ekmekleri gibi çeşitli ekmekler de üreterek halkımızın istifadesine sunmamız mümkün olabilecek."