NATO için yazılım geliştiren STM’nin dünya turu hızlandı

GİRİŞ TARİHİ: 13.08.2023 GİRİŞ TARİHİ: 21:36 SON GÜNCELLEME: 14.08.2023 00:00
NATO için yazılım geliştiren STM, 2023’ün son çeyreğinde ilk milli fırkateynini donanmaya teslim edecek. Şirket ayrıca ilk milli vurucu İHA olan KARGU’nun versiyonları üzerinde çalışıyor. 30’u aşkın ülkede iş birliği, ihracat ve iş geliştirme faaliyetleri yürüten STM; Asya Pasifik, Güney Afrika ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki pazarını büyütmek istiyor.

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Askeri deniz araçlarının tasarımı, modernizasyonu ve inşasında öne çıkan ve bu ürünlerin ihracatında önemli başarılara imza atan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, bu başarısını yerli ve milli teknolojilerle geliştirdiği taktik mini İHA sistemleri ve siber güvenlik çözümlerine de taşımaya hazırlanıyor. Güney Amerika'dan Uzak Doğu'ya 30'dan fazla ülkede iş birlikleri, ihracat ve iş geliştirme faaliyetleri yürüten STM, dünyanın en büyüklerinden olma hedefine kilitlenmiş bulunuyor. NATO'nun istihbarat altyapısı için yazılım geliştiren STM, 2023'ün son çeyreğinde ilk milli fırkateyni (TCG İSTANBUL) donanmaya teslim etmeye hazırlanıyor. Özellikle nokta operasyonlarda başarılı olan taktik mini İHA (insansız hava araçları) sistemlerinde Türkiye'de öncü olan STM, milli imkanlarla dizayn ettikleri Türkiye'nin küçük boyutlu ilk milli denizaltı tasarımı STM500'e yoğunlaşıyor. Şirket olarak, hedef ve faaliyetlerinin merkezine ekosistemle birlikte büyüme anlayışını koyarak, ihracat odaklı sürdürülebilir büyümeyi esas aldıklarını söyleyen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, "Dünyanın en büyük 50 savunma sanayi firması arasında yer alma" vizyonları doğrultusunda; yenilikçi ürün ve hizmet çözümleri sunmaya devam ettiklerini vurguladı. Pandemi sürecini, şirketin hedeflerinde büyük bir aksama olmadan ve duraklamadan atlattıklarını belirten STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, "Bizim en önemli motivasyon kaynağımız, büyümeyi mümkün olduğu kadar ihracatla gerçekleştirmek. STM olarak 2021'i yaklaşık 530 milyon dolar ciro ile geride bıraktık. Hedefimiz 2023'te ciromuzun yüzde 50'sinden fazlasını ihracattan karşılamaktı. Bu hedefi 2022 yılı itibarıyla yakaladık. STM olarak 2022'de 4 milyar TL'lik bir ciro elde ettik. Bundan sonraki hedefimiz ise bu oranın üzerine koyarak, artırmak. Bu yılın ilk altı ayında hedeflediğimiz rakamlara eriştik. Türkiye'nin tam bağımsız savunma sanayi ve milli teknoloji hamlesine katkılar sunmaya, ordumuzu ve ülkemizi milli teknolojilerle donatırken, dost ve kardeş ülkelere de ihracatlarımızı artırarak, ülke ekonomimizi güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.

NATO İÇİN YAZILIM GELİŞTİRİYOR

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM'nin öncelikli gündem maddelerini PARA Dergisi'ne anlattı. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te yurtiçinde başta askeri deniz platformları olmak üzere mini İHA sistemlerinde ve siber güvenlik-bilişim alanlarında, teslimatlara ve projelere devam ettiklerini söyleyen Güleryüz, 2023 yılının başında uluslararası arenada çok ses getiren ve Türkiye'yi gururlandıran bir projeye imza attıklarını vurguladı. STM olarak NATO'nun istihbarat altyapısı için yazılım geliştirmeye başladıklarını dile getiren Güleryüz, "Dünya genelindeki tüm NATO karargâhları arasında istihbarat paylaşımı geliştireceğimiz INTEL-FS2 Projesi ile sağlanacak. Proje aynı zamanda, Türkiye'nin NATO'dan yazılım alanında aldığı en büyük ihracat projelerinden biri. Ana yüklenicisi ve tasarımcısı olduğumuz Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'un (F-515) ilk seyir tecrübelerine başladık. Gemimizde hedeflediğimiz yerlilik oranının üzerine çıktık ve yüzde 80'lere eriştik. 2023'ün son çeyreğinde ilk milli fırkateynimizi donanmamıza teslim edeceğiz. TCG İSTANBUL'a kardeş olacak üç milli fırkateyn için de imzalarımızı attık, Nisan'da Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ilk sac kesimlerini gerçekleştirdik. STM-TAİS OG İş Ortaklığında üç gemimizi 36 ay içinde teslim edeceğiz" diye konuştu.

"STM500'E YOĞUNLAŞTIK"

STM mühendisleri tarafından milli imkanlarla dizayn ettikleri Türkiye'nin küçük boyutlu ilk milli denizaltı tasarımı STM500'e yoğunlaştıklarını söyleyen Güleryüz, şunları kaydetti;

"STM500 denizaltısının mukavim tekne test üretimine geçtiğimiz sene başladık. Bu kapsamda, bir savaş denizaltısının mukavim teknesini Türkiye'de ilk defa sivil sanayide üretmiş olacağız. STM500'e dünyanın farklı coğrafyalarından yoğun ilgi var, ülkemiz adına önemli bir ihracat potansiyeli barındırıyor. Önümüzdeki dönemde STM500'ün üretim aşamaları ile ilgili güzel haberler vermeyi planlıyoruz. Diğer yandan Lojistik Destek Gemisi Projesi'nin ikinci gemisi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ de 2024'de teslim etmek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Pakistan'da yürüttüğümüz Türkiye'nin ilk denizaltı modernizasyon ihracat projesi AGOSTA90B'de son gemiyi teslim etmek için çalışmalarımız sürecek.

Özellikle nokta operasyonlarda başarılı olan taktik mini İHA sistemlerinde, Türkiye'de öncüyüz. Türkiye'nin ilk milli vurucu İHA'sı KARGU'nun yeni teslimatlarına devam ediyoruz. Mehmetçiğimizin sahadaki gücüne güç katacak sabit kanatlı vurucu İHA'mız ALPAGU da kara-deniz ve hava araçlarından atılması ve entegre edilmesi için yoğun bir uğraş içindeyiz. Bunun yanı sıra, KARGU'nun farklı faydalı yük versiyonları için faaliyetlerimiz devam ediyor. Geliştirdiğimiz RF Arayıcı Başlık sayesinde KARGU, düşman radar ve elektronik harp sistemlerini tespit edip, zırh delici mühimmatla hedefini imha edebilecek."

"AR-GE ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ"

Güleryüz, STM'nin Ar-Ge çalışmalarına da değindi. Teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonun, hemen her sektör için artık gelecekte de var olabilmenin ve rekabetçi kalabilmenin anahtarı olduğunu vurgulayan Güleryüz, dünyada kıyasıya bir rekabetin sürdüğü savunma sanayi sektörü için, teknolojiyi takip etmenin değil, teknolojiye yön veren olmanın önemli olduğunu kaydetti. Güleryüz, "STM olarak bu bakış açısıyla sürekli gelişen bir endüstriyi dönüştürebilmenin, geleceğin teknolojilerini şimdiden geliştirebilmenin ve yarının dünyasına yatırım yapabilmenin yolu olarak görüyoruz. Başta taktik mini İHA sistemleri olmak üzere, siber güvenlik ve bilgi teknolojileri ile birlikte uydu ve uzay teknolojileri alanlarında Ar-Ge çalışmalarımızı ara vermeksizin sürdürüyoruz. 800'ü aşkın nitelikli insan kaynağımız ve aralıksız sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmalarımızla, ülkemizin teknoloji temelli yarınlarının inşasına katkı sunuyoruz" diye konuştu.

UKRAYNA DONANMASINA KORVET…

Güleryüz, STM'nin Güney Amerika'dan Uzak Doğu'ya 30'dan fazla ülkede iş birlikleri, ihracat ve iş geliştirme faaliyetleri yürüttüğünü vurguladı. Dost ve kardeş ülke Pakistan için yıllardır önemli deniz platformları geliştirdiklerini söyleyen Güleryüz, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Pakistan Donanması için tasarladığımız, Türkiye'nin yurtdışına yapmış olduğu en büyük tonajda askeri gemi inşa projesi Pakistan Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN'i Karaçi'de inşa ederek 2018'de teslim ettik. Teknoloji transferi de içeren iş birliği kapsamında Ukrayna Donanması için korvet inşasına geçen yıl içinde başladık. Proje takvime uygun şekilde sorunsuz ilerliyor. Yine Pakistan'ın sahip olduğu Agosta 90B Khalid Sınıfı Denizaltıların modernizasyonunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Projede ilk iki denizaltıyı teslim ettik ve son denizaltının modernizasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Başarılı bir şekilde yürüttüğümüz bu projeler sayesinde, Türkiye tarafından üretilecek dört adet Ada Sınıfı Korvet Projesi'nde de ana tahrik sisteminin tedariki ve entegrasyonuna yönelik mühendislik kabiliyetiyle görev alıyoruz. Son olarak teknoloji transferi de içeren iş birliği kapsamında Ukrayna Donanması için Korvet inşasına 2021 yılı içinde başladık ve Ekim 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle korveti denize indirdik."

"KARGU'YA YOĞUN TALEP VAR"

Güvenlik güçlerince sınır güvenliği ve sınır ötesi harekâtlarda kullanılan taktik mini İHA sistemlerinin yurtdışından yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Güleryüz, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Kendini farklı harp sahalarında başarıyla kanıtlayan vurucu İHA'mız KARGU, bugüne kadar Asya, Amerika, Afrika kıtalarında, 10'a yakın ülkeye ihraç edildi. KARGU'ya farklı coğrafya ve ülkelerden yoğun talep gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda KARGU, ALPAGU, TOGAN, BOYGA için çok sayıda ülke ile görüşmelerimiz sürüyor. Yurtdışında ise özellikle Asya Pasifik, Güney Afrika, Türki Cumhuriyet'lerdeki pazar alanımızı genişleterek büyümek istiyoruz. Örneğin Asya Pasifik'te dost ve kardeş ülke Malezya'nın donanması için sunduğumuz askeri denizcilik tekliflerimiz ve projelerimiz var."

"TÜRKİYE'NİN REKABET GÜCÜNE GÜÇ KATIYORUZ"

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., katma değeri yüksek ürünler geliştirerek, önemli ihracat başarılarına imza atan; "beyaz yaka" mühendislik şirketi. Kurulduğu 1991'den bu yana, Türk savunması için yenilikçi ve modern savaş platformları geliştiriyor. Türk savunma sanayinin milli projelerinde yer alarak üstlendikleri kritik görevlerle kazandıkları mühendislik ve teknoloji birikimini önemli yatırımlar yaparak genişlettiklerini vurgulayan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, bugün yürüttükleri tüm faaliyet alanlarında, katma değeri yüksek ihracatlara imza atarak, Türkiye'nin uluslararası arenadaki rekabetçi gücüne güç kattıklarını dile getirdi.

TAKTİK MİNİ İHA SİSTEMLERİNİ IDEF'TE GÖRÜCÜYE ÇIKARDI

STM, milli ve modern donanımlara sahip askeri deniz platformlarını, taktik mini İHA sistemlerini, radar teknolojilerini, danışmanlık tecrübesini, IDEF'te görücüye çıkardı. Bu çerçevede, Türkiye'nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı, Türkiye'nin ilk milli fırkateyn projesi MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn, Pakistan Donanması için inşa edilen Denizde İkmal Tankeri (PNFT), Türkiye'nin ilk küçük boyutlu milli denizaltı projesi STM500, sürat-manevra gücü yüksek, satıhtan satıha güdümlü mermilerle hücum geliştirebilen STM MPAC Hücumbotu ve konsept tasarım olarak geliştirdiğimiz sahil güvenlik gemilerini sergiledi. Taktik mini İHA sistemlerinden; KARGU, ALPAGU, BOYGA, TOGAN, ALPAGUT STM standında yerini aldı. 6 Şubat depremlerinde 50'den fazla vatandaşın enkazdan sağ olarak çıkarılmasına olanak sağlayan STM Duvar Arkası Radar (DAR) cihazı da fuarda katılımcılarla buluşturuldu

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.