Demiryoluyla ulaşımın geleceği Eurasia Rail’de

Türkiye’nin tek, dünyanın en büyük üçüncü demiryolu ve hafif raylı sistemler fuarı olan Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail, bu yıl 21-23 Haziran 2023’te İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek. Eurasia Rail Fuar Direktörü Semi Benbanaste, fuar öncesi Paradergi’nin sorularını yanıtladı.
14.06.2023 11:44 GÜNCELLEME : 14.06.2023 11:44

PARA RÖPORTAJ/ Fuar, binlerce kişiyi bir araya getirerek sektördeki uzmanlar, profesyoneller ve karar vericiler arasında aktif bir iletişim ve bilgi alışverişi ortamı oluşturacak. Katılımcılar, sektör liderleriyle bir araya gelme ve yeni ürünleri keşfetme şansı elde ederken; teknik sunumlar, panel tartışmaları ve seminerlere katılarak geleceğin demiryolu projeleri hakkında bilgi edinebilecek.

Bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Eurasia Rail, sektör devlerini ve profesyonel ziyaretçileri tek çatı altında toplayan en önemli platform olarak öne çıkıyor. Fuar, 2011'den beri Avrasya bölgesinde sektörün nabzını tutarken mevcut ilişkilere ve yeni iş birliklerine açılan bir kapı olmaya devam ediyor. Eurasia Rail Fuar Direktörü Semi Benbanaste Paradergi'nin sorularını yanıtladı.

Bu sene Eurasia Rail'e katılacak olan markalar hangileridir? Ayrıca fuarın katılımcılara sağladığı avantajlar nelerdir?

Bu yıl da yoğun ilgi gören 10. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı- Eurasia Rail'e katılımı kesinleşen markalar arasında CAF, Alstom, WAGO, Plasser, Nexans, Voestalpine ve Siemens yer alıyor.

Fuarda yer alacak katılımcılar hem alım heyeti programı ile yeni iş birliklerine imza atma şansını elde ederken hem de fuar boyunca işlenecek konferans konuları ile sektör hakkında bilgi sahibi olacak. Üç gün boyunca dünyanın birçok farklı noktasından gelen misafirler demiryolu sektöründe gerçekleşen çalışmaları görme ve değerlendirme fırsatı yakalayacak.

Kapsamlı etkinlik programı ile sektördeki en son yenilikler ve teknolojiler hakkında bilgi paylaşımını destekleyecek olan Eurasia Rail, aynı zamanda Türkiye'nin demiryolu sektöründeki başarılarını ve potansiyelini uluslararası alanda tanıtmak için önemli bir platform görevi görüyor.

Fuarda yer alacak etkinlikler, konuşmacılar ve konular hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?

Eurasia Rail'de, Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik sektörlerinin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasını sağlamak amacıyla önemli bilgileri sunmak üzere güçlü bir konferans programı hazırladık. Hem katılımcılar hem de ziyaretçiler; demiryolu taşımacılığına yönelik son gelişmeler, yenilikler ve teknolojilerle birlikte sektörde karşılaşılan zorluklar, bu zorluklara karşı üretilen olası çözümler hakkında detaylı bilgiye ve uzman görüşlerine, fuar programı boyunca gerçekleştirilecek konferans ve seminerler vasıtasıyla kolayca ulaşabilecekler. Fuarla eş zamanlı olarak gerçekleşecek etkinlik programıyla sektörel iş birliklerine, ticari ortaklıklara, uluslararası anlaşmalara, yeni nesil ulaşım araçları sistemlerine ve teknolojilere, başarı hikayelerine ve pazarlama stratejilerine odaklanan oturumlara ev sahipliği yapacağız. Demiryolu sektörünün sürekli değişim halinde olması sebebiyle katılımcıların güncel bilgilere sahip olmaları, ağını genişletmeleri, iş bağlantılarını güncel tutmaları ve hızlı hareket etmeleri için son derece önem arz ediyor. Bu nedenle, konferanslar, teknik sunumlar, özel fuar turları, ulaşım sistemleri ve teknolojilerini geliştiren start-upların buluşması gibi farklı etkinlik formatlarıyla ziyaretçiler ve katılımcılar için zengin bir program hazırlandı. "Konferans Durağı Etkinlikleri" olarak adlandırdığımız bu programda, sektörü 360 derece ele almayı hedefleyerek birçok farklı format, konu ve uzmanlığı entegre ettik. Program, sektör liderleri, uzman isimler ve fikir önderleriyle bir araya gelme ve bu kişilerle birebir tanışma fırsatı sunuyor.

Kurumsal katılımcılar kimler?

Fuarın konferans programında yer alan 50'den fazla sektörün önde gelen uzman konuşmacıları, sürdürülebilirlik, enerji, inovasyon ve global iş birlikleri gibi konuları ele alacaklar. Fuarın ana destekçileri arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları), TCDD Taşımacılık, DITECFER, ERCI, TÜBİTAK RUTE, EU-Rail, ARUS ve RSD gibi öncü kurumlar, kuruluşlar ve dernekler yer alıyor. Bu sayede sektörün önde gelen isimleri ve uzmanları, fuar katılımcılarıyla bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunacak ve iş birliği imkanlarına yönelik yeni kontaklar kuracaklar.

Ayrıca, HyperloopTT CEO'su Andrés de León, Ercıyas Holding'in desteğiyle Eurasia Rail'de yer alacak. HyperloopTT, dünya çapında şehirleri ve bölgeleri birbirine bağlayabilen, çevre üzerindeki etkiyi azaltan hızlı, güvenli ve sürdürülebilir bir ulaşım modu olarak dikkat çekmektedir. Fuara katılanlar, HyperloopTT'nin yenilikçi malzemelerini, yapısını ve iç mekanını kişisel olarak deneyimleme fırsatı bulacak. Hyperloop TT CEO'su Andrés de León ise Eurasia Rail'deki konferans konuşmasında ulaşımın geleceği ve en son teknolojiler hakkında bilgi verecek.

Fuar kapsamında düzenlenen "Rail Master Class Özel Fuar Turu" ile sektör profesyonelleri ve start-up'lar, belirlenen tematik çerçeveye göre katılımcı stantlarını gezecek ve etkileşimli bir fuar deneyimi yaşayacaklar. Bu tur, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek ve iş birliği fırsatlarını değerlendirmek isteyenlere önemli bir platform sunacak.

Bu yıl uygulayacağınız Hosted Buyers/Alım Heyeti programına ilgi nasıl? Hangi ülkelerden başvurular alıyorsunuz?

Alım Heyeti programının fuar katılımcıları için iş geliştirme çalışmalarını hızlandıran ve etkinleştiren bir platform olduğunu belirtmek isterim. ICA Events tarafından kurgulanan B2B randevu sistemi, katılımcılara doğru müşteri ve tedarikçilerle bağlantı kurma imkânı sağlıyor. Bu sistem, katılımcıların hedefledikleri iş ortaklarıyla tanışma ve potansiyel iş fırsatlarını keşfetme şansı elde etmelerini kolaylaştırıyor. Alım Heyeti programı, katılımcıların belirli bir ajanda ve randevu sistemi üzerinden potansiyel iş ortaklarıyla görüşmeler ayarlamalarına olanak tanıyor. Bu sayede, katılımcılar hedefledikleri sektörlerdeki önemli paydaşlarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirebilirken iş birliği olanaklarını değerlendirebiliyor.

Bu yıl Avusturya, Kanada, Mısır, Almanya, Hindistan, Kenya, Libya, Litvanya, Suudi Arabistan, İspanya, Amerika, İngiltere gibi toplamda 30 farklı ülkeden 200'ün üzerinde VIP Alım Heyeti'ni ağırlamaya hazırlanıyoruz. VIP Satın Almacı Profilini ise Devlet Demiryolları Yöneticileri, Yerel ve Uluslararası Belediyeler, Demiryolu Araçları Sektörünün Toptancıları ve Perakendecileri, Demiryolu Şirketlerinin Satın Alma Yöneticileri olarak sayabilirim.

Sektörünüzün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Firmaların ve sektörün gelişimi bu açıdan sizce hangi noktada?

Türkiye'nin demiryolu sektöründe son 20 yılda gerçekleştirdiği atılımların etkileyici olduğunu söyleyebilirim. 183 milyar dolarlık yatırımlarla ülkenin ulaştırma ve lojistik altyapısı güçlendirildi ve 100 yıllık ihtiyaç karşılandı. Marmaray projesiyle Asya ve Avrupa kıtaları denizin altından kesintisiz bir şekilde demiryoluyla bağlandı. Yanı sıra Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu gibi önemli yatırımlarla Türkiye'nin demiryolu yük taşımacılığındaki pozisyonu güçlendirildi. Bu projelerle birlikte Türkiye, uluslararası demiryolu yük taşımacılığında önemli bir aktör haline geldi. Yolcu taşımacılığı alanında da yüksek hızlı tren yatırımlarıyla önemli mesafeler kaydedildi. 2003 yılından bu yana 8 ilin yüksek hızlı tren hatlarıyla bağlanarak 2053 yılına kadar bu sayının 52'ye çıkarılması planlanıyor. Bu da Türkiye'nin yolcu taşımacılığında hızlı ve modern bir demiryolu ağına sahip olma hedefini gösteriyor.

Nisan 2022'de kamuoyuna duyurulan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'nın da Türkiye'nin demiryolu vizyonunu net bir şekilde ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu planın demiryolu sektörünün daha da gelişmesi ve büyümesi için önemli bir yol haritası sunduğunu söylemek mümkün. Bu bilgiler, Türkiye'nin demiryolu sektöründe gerçekleştirdiği atılımların artarak devam edeceğini ve sektörün geleceği için umut verici bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Firmaların ve sektörün gelişimi açısından, yapılan yatırımlar ve projeler sektörde büyümeyi desteklerken Türkiye'nin demiryolu altyapısında gerçekleşen atılımlar hem yerli hem de yabancı firmalar için iş fırsatları sunuyor. Yerli üretim ve teknoloji geliştirme konularında da ilerlemeler kaydedilen ülkemizde sektördeki yerli markaların rekabet gücü de artmaya devam ediyor.

Fuar için hedeflediğiniz ziyaretçi ve katılımcı sayısı hakkında bilgi verebilirsiniz, fuara ilgi nasıl?

2021 yılında gerçekleşen fuarda, 16 ülkeden gelen yüzlerce katılımcıyı, binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ile buluşturarak toplamda 54 ülkeden 7 bin 697 ziyaretçiye ev sahipliği yaptık.

Bu yıl 21-23 Haziran 2023'te İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan Eurasia Rail Fuarı'nda; Almanya, Azerbaycan, Kanada, Çekya, Mısır, Hindistan, İran, Kosova, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya gibi 16 farklı ülkeden 200'ün üzerinde yerli ve yabancı katılımcının yanı sıra binlerce ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz.

Fuarın Türkiye ekonomisine katkısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cumhuriyet'imizin 100. Yılında onuncusunu düzenleyeceğimiz Eurasia Rail Fuarı'nın Türkiye ekonomisine çeşitli boyutlarda katkısı olacağını düşünüyoruz. Fuar sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin en önemli halkalarından olan demiryolu sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek uluslararası ticari iş birliklerinin kurulmasını teşvik edecektir. Yanı sıra sektördeki son teknolojilerin sergilendiği ve tanıtıldığı önemli platform görevi gören fuarda yenilikçi ürünler, ekipmanlar ve hizmetler sergilenirken, katılımcılar arasında teknoloji transferi ve bilgi alışverişi sağlanacak, bu da sektörün gelişimine fayda sunacaktır.

Fuar kapsamında organize edilecek ikili iş görüşmelerin demiryolu sektörüne ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması planlanırken fuardaki kapsamlı etkinlik programı ile de katılımcıların sektördeki en son yenilikleri takip etmesine ve sektörel gelişimine destek olunması amaçlanıyor.

Eurasia Rail Fuarı'nın Türkiye ekonomisine bir diğer katkısı ise yerli üretimin teşvik edilmesi. Fuarda yerli demiryolu ekipman ve teknolojileri üreten firmalar da yer alacak ve ulusal üretimin desteklenmesi sağlanacak. Bu da yerli sanayinin güçlenmesine, istihdamın artmasına ve dışa bağımlılığın azalmasına katkı sunacaktır.

BİZE ULAŞIN