Turizmin başkenti, tarımın kadim şehri: Antalya

Antalya, denizi, kumu, güneşi kadar tarihi ve doğal güzellikleri, kültürel yapıları, antik kentleri ile Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinin başında gelen özel bir yer. Antalya turizmini 12 aya yaymak istediklerini belirten Antalya Valisi Ersin Yazıcı, eko turizm, sağlık turizmi, tarım ve sanayi projelerinden bahsetti. Yazıcı, “Ülkeler arası rekabeti artık şehirler arası rekabete dönüştü” dedi.
28.04.2023 15:15 GÜNCELLEME : 28.04.2023 15:15

Göreve başladığı 2020 yılından itibaren turizm, tarım ve sanayi alanında gerçekleştirdikleri projelerden bahseden Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya turizmini 12 aya yaymak istediklerini belirtti. Yazıcı, şunları aktardı:

"Benim de bu özel yerde göreve başladığım 2020 Haziran ayında hepimizin bildiği gibi pandemi dönemi vardı ve pandeminin zirve yaptığı bir dönemdi. Bu dönemde maalesef ki bazı plan ve projelerimizi ertelemek zorunda kaldık. Bunların başında da eğitimle ilgili projelerimiz geliyor. Meslek hayatım boyunca geleceğimizin teminatı gençlerimiz ve onların eğitimi ajandamda hep ilk sırada yer aldı. Gençlerle ve eğitimle ilgilenmeyi meslek hayatım boyunca hep sevdim. Gençlerimize ve eğitime nasıl katkı sunabilirim sorusunun cevabını aradım. Burada da pandeminin gündemimizden çıkmasıyla birlikte eğitim ve gençlerimiz ile ilgili projelerimize başladık. Bu şehir Türkiye'nin turizm başkenti olan bir şehir. Bu güzide şehrimizde turizmimize, tarımımıza ve geleceğimizin teminatı gençlerimizin eğitimine yönelik çalışmalarımız devam edecek.

TURİZM NOKTASINDA SUNDUĞUMUZ HİZMETTE DÜNYADA BİR NUMARAYIZ

Antalya hepimizin bildiği gibi turizmin başkenti. Turizmin dünya çapında en iyi ve en profesyonelce yapıldığı şehir. Antalya olarak turizm noktasında sunduğumuz hizmette dünyada bir numarayız. Bu yıl da şehrimizde başarılı bir turizm sezonu geçirdiğimizi söyleyebiliriz. 2022 yılı bizim için, Antalya'mız için özellikle turizm noktasında önemli işlere imza attığımız bir yıl oldu. 2020 ile 2021 yıllarında pandemi nedeniyle turizm de yaşanan sert düşüşler, 2022'nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna çatışmasına rağmen rekor kırdı. Tüm zamanların en iyi Ekim ayı rekoru sonrası, tüm zamanların en iyi Kasım ayı rekorunu da kırıldık. 30 Kasım itibarıyla 11 ayda şehrimizi hava yolu ile 13 milyon 138 bin 88 yabancı turist ziyaret etti. Geçen yılın aynı dönemine göre turizm verilerimizde %48 artış var. Bunun yanı sıra turizm gelirlerimizdeki artışta devam ediyor. Pik yılımız olan 2019'u turizm gelirleri noktasında geride bıraktık. Ayrıca turizm sezonumuz da uzadı. Geçen yıl bu dönemlerde otellerin açıklık oranı %15 iken bu yıl bu oran %35-40 bandına yükseldi. Çok iyi bir sezon geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. İnşallah 2023 yılı daha da iyi geçecek.

TURİZMİMİZİ 12 AYA YAYMAK İSTİYORUZ

Antalya'mızda genel olarak ilk hedeflerimizden ve faaliyetlerimizden biri turizmimizi 12 aya yaymak için yürüttüğümüz çalışmalar. Artık Antalya'yı tanıtırken deniz, kum, güneş vurgusu yapmamıza gerek kalmadı. Çünkü tüm dünyaca biliniyor. Biz artık dünyada öncü olduğumuz sağlık sistemimizle sağlık turizmine, tüm Avrupa ülkeleri tarafından tercih edilen spor turizmimizle, yükselen ivmesiyle Kongre ve Fuar turizmimizle şehrimizi tanıtıyoruz. Bu şehir dünyaca en iyi korunmuş ve en çok Antik Kenti bünyesinde barındırıyor. Yaptığımız arkeolojik çalışmalar dünya tarafından takip ediliyor. Eko Turizm ile Yörük kültürünü harmanlayarak kültürel mirasımıza dikkat çekiyoruz. Gastronomi alanında düzenlenen dünyaca ünlü etkinliklerle adımızı duyuruyoruz. Sağlık turizmi konusunda adımızı dünyada duyuran bir şehiriz. Turizm sezonunun bittiği dönemlerde şehrimizi sağlık, spor ve kongre turizmi ile canlandırmalıyız. Kış aylarında şehri hareket geçirecek, şehre marka ve değer kazandıracak işler yapılması lazım. Özellikle şehrimizde marka bir tıp fakültemiz var. Bunun tanıtımını ve pazarlamasını iyi yapmalıyız. Bu hastanemizin gücünden yararlanarak kamu, özel ortaklığıyla projeler geliştirip sağlık sektöründe yeni atılımlar yapmalıyız. Sağlık konusunda çok başarılı çalışmalarımız çok başarılı hocalarımız var. Antalya'nın sağlık turizmi konusunda çok önemli bir altyapısı var. Bu konuyu çok iyi değerlendirerek mutlaka değere dönüştürmeliyiz.

TARIMDAKİ LİDERLİĞİMİZİ GELİŞTİREREK DEVAM ETTİRECEĞİZ

Antalya, hem tarımın hem turizmin en üst düzeyde profesyonelce yapıldığı bir şehir. Türkiye'deki tarımın adeta lokomotifi konumunda. Türkiye'nin örtü altı tarımının %68'i bu şehirden üretiliyor. Bu başarının tesadüf olmadığını bölgedeki tarım üzerine çalışmalar yapan firmalarımızı ziyaret ettiğimizde daha iyi anlıyoruz. Tarım Antalya'nın ana sektörlerinden biri. Bu sektörü destekleyen birçok başarılı firma var. Burada üretilen tarım ürünleri dünyanın farklı bölgelerine ihraç ediliyor. Bunun yanında şehrimizde yerli tohum üretimi noktasında birçok firmamız mevcut. Tohum ve fide üretiminde Antalya'mız lider şehir. Kentimizde son dönemlerde tropik meyvelerle ilgili çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Antalya ilçelerinde hemen hemen tüm tropikal meyveleri yetiştirebiliyoruz. Hatta ürettiğimiz ürünlerin çoğunu yurt dışına ihraç ediyoruz. Tropikal meyveler Antalya'nın çok önemli bir ekonomik girdisi haline gelmeye başladı. Katma değeri yüksek ürünlerimizle dünya pazarında daha çok yer almaya, üretmeye devam edeceğiz.

ÜLKE İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNAN BİR ŞEHİR OLARAK ÖN PLANA ÇIKIYORUZ

Antalya, turizm ve tarım da ülkemizin lideri konumunda. Bunun yanında son yıllarda sanayisi ve ticareti ile de adından söz ettiren bir şehir. Yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli merkezler olan Antalya Organize Sanayi Bölgesi ve Antalya Serbest Bölge, binlerce kişiye sunduğu iş imkânı ile şehrin istihdamına doğrudan katkı sunmakta. Bunun yanında turizm alanında çalışan binlerce insanımız var. Şehrimiz ülke istihdamına önemli katkılar sunan bir şehir olarak ön plana çıkıyor. İyi yetişmiş bir insan gücümüz ve çalışkan bir insan kaynağımız var. Bilgimiz, becerimiz ve tecrübemiz artık belli bir noktaya geldi. İnşallah el birliğiyle ülkemizi ve şehrimizi daha iyi noktalara taşıyacağız.

ÜLKELER ARASI REKABET ŞEHİRLER ARASI REKABETE DÖNÜŞTÜ

Büyüyen ve gelişen dünya ile birlikte artık ülkeler arası rekabet şehirlerarası rekabete dönüştü. Antalya'mız da bu noktada turizmiyle, tarımıyla ve sanayisiyle göz dolduran bir şehir. Önemli bir marka şehir. Özellikle turizm ve tarım noktasında kendini ispatlamış bir marka.

Markalaşma noktasında şehrimizde önemli işlerden birinden daha bahsetmek istiyorum. Antalya'da yat üretimi üzerine faaliyet gösteren firmalarımıza baktığımızda dünya çapında marka haline gelmiş birçok firmamız mevcut. Yat üretimi üzerine faaliyet gösteren 48 firmamız var. Firmalarımızın bu yıl üretmiş olduğu 30'un üzerinde yat dünyanın farklı birçok ülkesine ihraç edildi. Bunlar ülkemizin ihracatına büyük katkılar sunuyor. Burada üretilen yatlar ile kazandığımız prestijli ödüller sadece Antalya'mızın değil ülkemizin gururu olmaya devam ediyor. Bölgemiz yat üzerine yapılan yatırımlar ve gelişmelerle Doğu Akdeniz'in en kapsamlı, kapasitesi en yüksek yat bakım ve onarım merkezi haline dönüştü. Uluslararası pazarda yakalamış olduğumuz bu başarıyı devam ettirebilmemiz ve daha da ileriye taşıyabilmemiz için bölgemize yatırımlara devam edeceğiz. Yat bakım ve üretim merkezini daha da geliştirerek markalaşacağız. Kendi imzamızı taşıyan, katma değerli ürünlerle hem Antalya'mızın hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sunacağız.

GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYEN VE GELİŞEN SANAYİMİZLE GÖZ DOLDURUYORUZ

Gün geçtikçe gelişen ve büyüyen sanayisiyle Antalya, Akdeniz'in ve ülkemizin en önemli üretim üslerinden biri olmuştur. Şehrimizde büyük ve küçük ölçekli olmak üzere üretim yapan ve alanında söz sahibi birçok firmamız var. Bölgelerimizdeki firmalar, şehrimizin üretimine büyük katkı sunuyor. Firmalarımız modern üretim tesisleri, nitelikli insan kaynakları ve üretim olanaklarıyla dünyanın birçok farklı bölgesine ihracat yapan, fark yaratan ve sektörlerine yön veren firmalar. Bu firmalar ülke ve şehir ekonomimize, yaptıkları ihracatlar ile büyük katkı sunuyor. Turizmden tarıma, sanayiden ticarete yatırımlarımız devam edecek.

GENÇLERİMİZ ÖNCELİĞİMİZ

Her şeyin merkezinde olan insanın eğitimini meslek hayatım boyunca hep ilk sıraya aldım. Bu konuda birçok proje gerçekleştirdim. Antalya'da da özellikle eğitim ve çocuklarla ilgili projelere ağırlık veriyorum. Çünkü her şeyin eğitimle başladığına ve mümkün olduğuna inanıyorum. Antalya'da ilkokul, ortaokul ve liselerde yürütülecek eğitim öğretim faaliyetlerini planlamak ve bu kapsamda eğitimde nitelik ve kaliteyi arttırmak amacıyla AHENK Projemizi (Antalya Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma) başlattık. Antalya'da herkesin dikkatini eğitime çekmek istiyoruz. Bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Gençlerimize hep beraber dokunursak bu işi hep beraber özümsersek eğitimin niteliğini ve kalitesini arttırmış olacağız. Projeyle akademik başarıdan tabi ki de vazgeçmeyeceğiz. Ama herkes başta kendi çocuğu olmak üzere tüm insanların iyi bir insan olmasını istiyor. Bu nedenle iyi insan yetiştirmek için çocuklarımıza dokunacağız. Gençlerimizi ve çocuklarımızı olmazsa olmazımız insani değerlerle donatacağız. Kalplerine insana sevgiyi ve saygıyı aşılayacağız. Okullarımızı yeniden canlandırarak gençlerimizin başarıya ulaşması noktasında katkı sunacağız. AHENK kapsamında şimdiye kadar Antalya'da 59 okulumuzu ziyaret ettim ve ziyaretlerime de aralıksız devam edeceğim. Ziyaretlerimde gençlerle birlikte kitap okuyup onlarla sohbet ediyorum. Merak ettikleri soruları cevaplayıp hayatımdan örnekler veriyorum. Çocukluk yıllarımdan öğrencilik yıllarıma, günlük hayatımdan Valilik görevime kadar birçok konuda öğrencilerin merak ettikleri soruları cevaplıyorum.

BAŞARILI İŞLER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

AHENK Projesiyle başarılı işler ortaya çıkmaya başladı. AHENK Projesi kapsamında kitap okumayı mottolaştırıyoruz. Az okuyan bir toplumuz. Ama inşallah bunu hep birlikte çözeceğiz. Özellikle kitap okuma oranımızın arttığına dair güzel veriler son gerçekleştirdiğimiz toplantılarda elime ulaştı. Bu beni çok mutlu ediyor. Antalya'da son rakamlarla öğrenci başına yıllık düşen kitap okuma sayısı 32,64 seviyesine yükseldi. Bu müthiş bir oran. Bunu belli bir düzeyde tutup okuyan bir şehir okuyan bir toplum inşa etmek istiyoruz. Antalya'da Sağlık İçin Spora Teşvik (ASİST) Projesi ile de dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklarımızı spora teşvik ederek, tüm kötü alışkanlıklardan uzat tutmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda çocuklarımızın tüm spor eşyalarını ücretsiz bir şekilde karşılayarak spor yapmalarını istiyoruz. Şunu lütfen unutmayalım, geleceğimiz avuçlarımızın arasında yetişiyor. Türk milleti olarak yavrularımıza hak ettiği değer ve kıymeti vermeye devam edeceğiz. Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke. Türkiye'yi bu büyük hedeflerine taşıyacak olan da gençlerimiz. Türkiye'nin güçlü geleceği gençlerimizin elinde. Bu yüzden gençlerimizi en iyi şekilde eğitmeli ve onları ülkemizin yarınlarına hazırlamalıyız."

BİZE ULAŞIN