Emtia kurtarma şirketi açıkladı: “3 ilde hasar çok büyük”

Deprem bölgesinde zarar görmüş, ağır hasarlı fabrikalarda ve depolarda, emtia ve makine parkurunda kurtarma faaliyetleri yürüten Abist Asist CEO’su Umut Vurdevir: "Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerimizde fabrikalar ve depolar ağır hasarlı durumda."
10.04.2023 14:28 GÜNCELLEME : 11.04.2023 00:00

Deprem bölgesinde zarar görmüş, ağır hasarlı fabrikalarda ve depolarda, emtia ve makine parkurunda kurtarma faaliyetleri yürüten Abist Asist CEO'su Umut Vurdevir, "Yaklaşık 40 kişiden oluşan ekibimiz 20 adet forklift, vinç gibi makine parkurumuzla sigorta şirketleri ve sigortalılar için güçlendirme ve emtia kurtarma işlemleri gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar altı fabrikada gerekli güçlendirme işlemlerini yapıp emtia kurtarma işlemlerimizi gerçekleştirdik" diyor.

Sigorta, hasar, restorasyon alanında faaliyet gösteren Abis Asist bugün 8 sigorta şirketi, 2 broker ve 7 kurumsal firmaya oto dışı hasar onarımlarında hizmet veriyor. Hem sigorta şirketlerine uygun ve kaliteli hizmet sağlayan hem de hasar meydana gelen firmanın iş kaybını kısa bir sürede ortadan kaldıran Abis Asist'in, hasar odaklı sigorta şirketlerine teknolojik alt yapı, doğal afet kaynaklı hasarlara entegre cihaz, makina parkuru ve uzman mühendis kadrosuyla destek veren bir yapısı bulunuyor. Geçtiğimiz şubat ayında yaşadığımız ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ardından afet bölgesinde yaraları sarmak için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Abist Asist CEO'su Umut Vurdevir, "Zarar görmüş, ağır hasarlı fabrikalarda ve depolarda, emtia ve makine parkurunda sigorta şirketlerine ve sigortalıya destek amaçlı çalışıyoruz. Ağır hasarlı durumda olan bina , fabrika ve depolarda emtia kurtarma işlemlerine hızlı bir şekilde başlamış bulunuyoruz. Bu durum ve bu işlemler aynı zamanda şehirlerin ekonomisini bir an önce ayağa kaldırmak ve eski haline getirmek açısından çok önemli" diyor.

FABRİKALAR VE DEPOLARDA ÇALIŞILIYOR

Abist Asist; fabrikaların hızlı bir şekilde tekrar faaliyete girmesi, depoların aynı şekilde faaliyete geçirilmesi açısından emtia ve makine parkurlarını en az hasarla kurtarabilmeyi hedefliyor. Ağır hasarlı binalarda kurtarma işlemlerini gerçekleştirirken pek çok konuya dikkat ettiklerinden bahseden Vurdevir, "Devam eden artçı depremler sebebi ile ağır hasar almış durumda olan binaların içinde emtia kurtarma işlemlerini yaparken, yıkılmasını önlemek adına gerekli güçlendirmeleri yaparak işlemleri başarıyla ve iş güvenliğine uygun tamamlamaya çalışıyoruz. Bu tür zayıflamış hasar görmüş yapılarda içeride hem insan gücü hem makine gücü ile çalışmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Can kaybı riskini ortadan kaldırmak ve emtiayı zarar görmeden ağır hasarlı binadan kurtarmak adına uzman inşaat mühendis kadromuz ile gerekli ölçümleri yaparak güçlendirme ve kurtarma gereken kolon, duvar gibi binanın ana taşıyıcısı olan elemanlarını güçlendirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye anlatıyor.

ÜÇ İLDE HASAR ÇOK BÜYÜK

Deprem bölgesinde yaklaşık bugüne kadar altı fabrikada gerekli güçlendirme işlemlerini yapıp emtia kurtarma işlemlerimizi gerçekleştirdiklerini belirten Vurdevir, şöyle devam ediyor: "Devam eden güçlendirme ve emtia kurtarma işlemlerimiz de mevcut. Yüksek önlemler ve güçlendirmeler yapılması gereken fabrika ve depolarla genellikle Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerimizde karşılaştık. Bu illerde binalar fabrikalar ve depolar ağır hasarlı durumda. Çoğu güçlendirme ile bile ayakta durabilecek, tekrar faaliyete girecek durumda değillerdi. Emtiayı kurtardıktan sonra yıkım ve enkaz kaldırma işlemini gerçekleştiriyoruz. Yapının tekrar sıfırdan yapılabilmesinin zeminini hazırlıyoruz."

40 KİŞİLİK EKİP AFET BÖLGESİNDE

Şirket, fabrikalarda en önemli faktörlerden biri olan makine parkurlarını ağır hasarlı binalarda gerekli önlemleri alarak, güçlendirmeleri yaparak binadan kurtarıyor ve yeni yapılacak olan binaya hazır hale getiriyor. Bir diğer durumda da hammadde olarak kullanılan emtiayı yine ağır hasarlı olan depo, fabrika alanından çıkarıp yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerini yapıyor. Emtiayı da yeni yapılacak olan binaya hazır hale getirdiklerini kaydeden Vurdevir, "Bu yaptığımız işlemler sigorta şirketlerine ve sigortalıya depremden dolayı yaşanan maddi zararları en aza indirmek için büyük ölçekte katkı sağlıyoruz. Şu an ekiplerimiz Kahramanmaraş ilimizde fabrika ve depolarda bu işlemleri gerçekleştirmek üzere bulunuyor. Yaklaşık 40 kişiden oluşan ekibimiz 20 adet forklift, vinç gibi makine parkurumuzla sigorta şirketlerine ve sigortalıya güçlendirme ve emtia kurtarma işlemi gerçekleştiriyoruz" diye ekliyor.

"SİGORTANIN ÖNEMİ GÖRÜLDÜ"

Ağır hasarlı olmayan bina fabrika ve depolarda gerekli güçlendirmeleri ve onarımları yapıp bir an önce faaliyete geçmesini sağladıklarını ifade eden Vurdevir, "Bu afet sigorta şirketlerinin ve sigorta yaptırmanın önemini bizlere bir kez daha hatırlattı. Sigortalı olmanın ve sigorta yaptırmanın büyük ayrıcalık olduğunu, büyük bir destek olduğunu gösterdi. Bu noktada doğru sigorta poliçesini yaptırmak da çok önemli. Ülkemizde sigorta bilincinin arttırılması yaşanılan felaketlerde riskleri zararı en aza indirir" diyor.

BİZE ULAŞIN