Bir poligon açmanın maliyeti nedir?

Silah meraklılarının uğrak yeri olan poligonlara ilgi büyük. Erkekler kadar kadınların da müdavimi olduğu poligonlara, son yıllarda Avrupa ve Arap ülkelerinden müşteriler rağbet gösteriyor. Poligonlarda atış ücretleri 10 TL’den başlıyor. Poligon açma maliyetleri ise 3,5 milyon TL’den başlayıp 15 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor…
10.04.2023 11:28 GÜNCELLEME : 10.04.2023 11:28

PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Silah tutkusu veya ateş etme merakı olanlar için oluşturulan ve artık bir sektör haline gelen poligonların sayısı her geçen gün artıyor. Atış yapmak için yoğun ilgi gösterilen poligonların her yaştan müşterisi var. Silaha sadece erkeklerin meraklı olduğunu düşünmeyin. Kadınlar da son yıllarda poligonların müdavimi oluyor ve atış talimleri yapıyor. Poligonda atış yapabilmek için aranan tek şart 18 yaşında olmak. 18 yaş altı çocuklar ise poligona velileriyle girip atış yapabiliyor. Atış yapmak için deneyim gerekmiyor. Poligonda temel atış teknikleri ve atış bilgisi, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından eğitim ve sertifikası olan kişiler tarafından veriliyor. "Bilinçli silah taşıma ve kullanma" konusunda poligonların önem arz ettiği belirtiliyor. Atış ücretleri ise 10 TL'den başlayıp mermi boyutlarına göre artıyor. Yıllık müşteri sayısına bakıldığında binlerce kişinin akın ettiği poligonlara, yabancı turistlerin de ilgisi büyük. En çok Arap ve Avrupa ülkelerinden rağbet var.

İşletmeciler, ruhsatlı silah sahiplerinin mutlaka eğitim alması gerektiğini, eğitimin sadece poligonlarda verildiğini ve tıpkı araç ehliyeti alır gibi silah ruhsatının da belli eğitimlerden sonra alınması gerektiğinin altını çiziyor. Ortalama yatırım maliyetinin 5 milyon TL olduğunu söyleyen işletme sahipleri, işin püf noktalarını bu konuda girişimde bulunmak isteyenler için anlattı.

GELENLERİN YÜZDE 40'I KADIN

Poligon İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Görücü, Türkiye'de şu an aktif olarak 65, inşaatı devam eden de iki poligon bulunduğunu söylüyor. Dernek başkanlığının yanı sıra hem poligon işletmecisi hem poligon kuran bir firmanın sahibi olan Murat Görücü, başta Poligon Cadde olmak üzere dokuz yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyor. Başkan Görücü, poligonlarda ortalama atış ücretinin 9mm standart mermi ve yerli üretim tabancalarında atış ücretlerinin her şey dahil 12TL/ adet olduğunu dile getiriyor ve daha büyük kalibre mermiler ile atışlarda fiyatların değişebileceğini belirtiyor. Görücü'ye göre, poligonlara en çok gelen yaş grubu 18-30 yaş bireyler. Kadınlar ise gelen sayının yüzde 40'ını oluşturuyor. İşletmelerde genelde en az dört atış gözlemcisi ile çalışıldığını ifade eden Görücü, bu kişilerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından eğitim ve sertifika alarak iş başı yaptıklarını söylüyor. "Poligonların en önemli özelliğinin silah taşıyan ve bulunduran vatandaşların burada silahın ne olduğunu, nasıl kullanıldığını öğrenmesi" diyen Görücü, "Silah taşıyan ve bulunduran vatandaşlarımızın yüzde 90'ı, kullanmayı maalesef bilmiyor. Oluşan bu sektör sayesinde bilinçli bir şekilde silah kullanmayı vatandaşlarımıza öğretiyoruz" diyor. Poligonlara en çok Arap ve Avrupa ülkelerinden gelenler talep gösteriyor. Büyük şehirlerde ise ortalama bir yıl boyunca poligona gelen sayısı 50 bin-75 bin arasında değişiyor."

YABANCI TURİSTLERİN İLGİSİ BÜYÜK

Poligon Metropol İşletmecisi Uğur Ören, beş yıldır Ataşehir'de faaliyet gösterdiklerini ve sekiz eğitmenle çalıştıklarını söylüyor. Böyle bir işletme açma maliyetinin 10 milyon-15 milyon TL arasında değiştiği belirten Ören, bu işi severek yapacak girişimcilere tavsiye ediyor. Poligon Metropol'de atış ücretleri, mermi büyüklüğüne ve silah çeşitlerine göre değişiklik gösteriyor; fiyatlar 10 TL'den başlayıp 23 TL'ye kadar çıkabiliyor. Poligona genellikle 18 yaş üstü grubun rağbet gösterdiğini ifade eden Ören, geçen yıllarda erkek sayısının çok fazla olduğunu, ancak son iki yıldır kadın müşteri sayısının da giderek artış eğiliminde olduğunu belirtiyor. Poligon Metropol'ün yüzde 60 erkek, yüzde 40 kadın müşteri portföyü bulunuyor, ayrıca yabancı turistlerin de ilgisi büyük. "Poligonların en büyük amacı, insanları silah konusunda bilinçlendirmek" diyen Ören, silah eğitim yerinin sadece poligonlar olduğunu söylüyor. Poligonlar için "Sadece atış değil söküp takması, silah bakımı, taşıması ve doğru atış ile bilinçli silah kullanmayı öğreten bir kurs yeridir" diyor. Poligona yıllık yaklaşık 40 bin müşteri geldiğini belirten Ören, ayrıca şirket etkinlikleri ve birçok firmadan da gelenler olduğunu ifade ediyor.

YILDA 10 BİN KİŞİ ATIŞ YAPIYOR

Üç yıldır atış deneyimi alanında hizmet veren Poligun'a, atış için yılda yaklaşık 10 bin kişi geliyor. Atış ücretleri ise 13 TL'den başlıyor. Atış yapmak için 18 yaşın doldurulması gerektiğini söyleyen Poligun Atış Kulübü Ortağı Hüseyin Gündüz, 18 yaşın altındakilerin de anne ve babasıyla gelip atış yapabileceğini ifade ediyor. Altı eğitmeni bulunan Poligun'a, genelde Filistin ve Arap turistlerin ilgisinin yoğun olduğunu belirtiyor. Poligon açma maliyetinin son zamanlarda 3,5 milyon TL'yi bulduğu bilgisini de paylaşan Gündüz, onayı İçişleri Bakanlığı'nın verdiğini söyleyerek Türk Standartları Enstitüsü'ne uygun olması gerektiğini ekliyor. Önceden poligon açmanın kârlı bir iş olduğu görüşünü de savunan Gündüz, mermiye gelen son zamlardan sonra kâr marjlarının çok düştüğünü söylüyor ve yeni girişimciler için "Eğer işletme kiranız da yüksekse kesinlikle tavsiye etmiyorum" diyor. Bu seneki brüt ciro hedeflerinin 6 milyon TL olduğunu dile getiren Gündüz, silahlı güvenlik kurumlarının atışlarını da yaptırdıklarını sözlerine ekliyor. Son olarak Gündüz, "Ruhsatlı silah sahibi olanların mutlaka silah eğitimi alması gerekiyor. Nasıl ehliyet alırken belli bir saat araç kullanma şartı var ise silah ruhsatı verilirken de belli eğitimlerden sonra ruhsat verilmesi gerekiyor" diyor.

AÇILIŞ MALİYETİ 5 MİLYON TL'Yİ BULABİLİYOR

Poligon İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Görücü'ye göre, bir poligon açmanın ortalama maliyeti; beş atış kulvarlı düşünülürse yine poligon tesisinde kafeterya, silah tamir bölümü, av bayiliği vb. ortak alanlarda olursa işin maliyeti takribi 5 milyon TL'yi buluyor. Böyle bir tesis açmak için almaları gereken üç izin belgesi ve diğer önemli noktalar hakkında şu bilgileri veriyor:

"Ön izin, kuruluş izni, işletme izinlerini alındıktan sonra bir poligon açılabiliyor. Bu izinler için ilk olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından poligon açacak şahsın ve lokasyonun incelemesi yapılarak ön izin belgesi verilir. İkinci iznimiz kuruluş iznidir; bu işlem için TSE'nin belirlediği poligon standartlarına göre açılacak mekâna poligona uygun olarak bir proje hazırlanır ve bu proje Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün proje uygunluk onayı alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kuruluş izni verilir. Üçüncü izin belgemiz olan işletme izin belgesi almak için de tesisin inşaatı bitirilir. İtfaiye tarafından uygunluk raporu alınarak onaylanmış proje ile kullanılan malzemelerin yeterlilik belgeleri ile TSE Muayene Gözetim Başkanlığı'na müracaat ederek oradan gelen denetleme ekibi tarafından yapılan bütün uygulamalar tek tek incelenir. En ufak bir detay atlanmaksızın kontrolleri sağlanarak uygunluk raporu alınır. Bu raporla beraber Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Dairesi Başkanlığına Müracaat ederek onların da onayını aldıktan sonra işletmeyi faaliyete geçirilmesi için işletme izin belgesi verilir bu şekilde işletmeye başlarız. Bu sektörde iş yapmayı tavsiye eder misiniz, derseniz sizlere önerimiz güzel, prestijli bir iş olup konumuna göre geliri iyi ve en önemlisi çok geniş bir network çevreniz oluyor. Bunlardan dolayı iyi bir iş dalıdır. Yalnız yapılacak poligonun bulunduğu şehrin nüfusunun 600 binin altında olmaması, lokasyon olarak insanların rahatlıkla gelebileceği yerleri seçmeleri gerekir. Bu kriterler minimum ticaret yapmak içindir. Bu kriterlerin altında maalesef ticari gelir elde etmek çok mümkün değildir."

"TURİSTLER POLİGONU, SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINDAN BULUYOR"

Poligon İşletmecileri Derneği Başkanı Murat Görücü, birçok ülkede atış poligonlarının yasak olduğunu söylüyor. Turistlerin sırf bu aktivite için bile ülkemize geldiğini söyleyen Görücü, turistlerin poligonları sosyal medya üzerinden bulduğunu belirtiyor. Görücü'nün belirttiğine göre turistler, bu poligonlarda yaptıkları sosyal medya paylaşımıyla poligona gelecek olan diğer kişilere de öneride bulunmuş oluyor.

BİZE ULAŞIN