Oyun dünyası da yasta…

6 Şubat’ta meydana gelen, tarifsiz acılar bırakan depremin yankıları tüm dünyada sürüyor. Global oyun şirketleri maddi manevi destek mesajları yayınlıyor. Kayıplarımız arasında genç yaşta gözlerini yuman bir e-sporcumuz da var...
16.02.2023 13:03 GÜNCELLEME : 17.02.2023 00:00

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI 10 ilde yaşadığımız ayrı ayrı depremlerin etkisinin küresel çapta pek çok ülkede üzüntüyle karşılandığını görüyoruz. Dört bir yandan gelen arama-kurtarma ekipleri, yurt çapında Mehmetçik'e, Polis Teşkilatımıza, AFAD ve daha nice sivil toplum kuruluşuna destek amacıyla gece-gündüz demeden çalışıyor. Aynı zamanda uluslararası anlamda aralarında Google ve Microsoft gibi devlerin de bulunduğu teknoloji şirketlerinin destek mesajları üzerinden acılarımız paylaşılıyor. Bununla birlikte oyun sektörü de tarifi zor kayıplarımıza desteğin yolda olduğunu belirten mesajlar yayınlıyorlar.

KRAFTON, CRYTEK ve RIOT GAMES'TEN YARDIM ÇAĞRISI

Milyonlarca oyuncunun evine konuk olan iki dev oyun üreticisi Krafton ve Crytek, sosyal medya hesaplarından yaptıkları duyurularla, oyun dünyasını Türkiye'ye maddi-manevi desteklerini belirttiler. Crytek, AFAD, Kızılay, Uluslararası İslami Yardım Vakfı (Islamic Relief) ve Alman Kızıl Haçı'nı (Deutsches Rotes Kreuz) etiketleyerek 7 Şubat 2023'te Twitter üzerinden tüm sosyal medya takipçilerini bağış yapmaya çağırdı. Krafton ise 9 Şubat 2023 tarihinde AHBAP Derneği'ne 100 bin dolarlık bağış yapacağını duyurdu. Crytek, Türk kurucuları ile tanınan ve dünya çapında Crysis gibi alanındaki pek çok teknolojinin öncülü olan oyunu sektöre kazandırmış dev bir şirket. Krafton ise PUBG: BATTLEGROUNDS'un üreticisi ve yine aynı şekilde alanında son derece söz sahibi ayrı bir dev oyun şirketi. Bu tür çalışmaların oyun sektörünün sessiz kalmadığını anlamamız açısından oldukça önemli. Benzer süreçleri diğer oyun şirketlerinden de göreceğiz gibi anlıyoruz. Oyun şirketlerinin sessiz kalmaması önemli, çünkü yıllardır oyunlarını oynayan çok önemli sayıda bir Türk gençliği söz konusu. Kendilerini bir anlamda yükselten, onlara kıymet veren gençlerimize sahip çıkıyor olmalarını görmek önemli. Tabii gençlerden bahsederken apayrı bir başlık açıp kaybettiğimiz e-sporcumuzu da anmak gerekiyor. Luie rumuzlu Gizem Harmankaya'yı Kahramanmaraş'ta kaybettik. Valorant oyununun profesyonel oyuncusu olarak dünya çapında tanınır bir üne kavuşan Harmankaya'yı oynadığı oyunun yapımcıları da unutmadı. Kaybımızı anan sosyal medya mesajları ile birlikte Valorant ekibi, tüm oyuncuları Riot Games'in Türkiye'deki ve Suriye'deki arama-kurtarma faaliyetlerine Uluslararası Tıbbi Birlik'i (International Medical Corps) de etiketleyerek destek olmaya çağırdılar. Dünyanın en önemli oyun içeriği üreticilerinden biri olan Kotaku'dan Claire Jackson da 9 Şubat'ta bu konuyu köşesine taşıdı. Kaybımıza dair süreci ve depremin ardından yaşananları özetleyen yazı sonrasında, The New York Times'ın bir rehber altında birleştirerek düzenlediği Türkiye ve Suriye'ye yardım konusuna da yer verildiği görülüyor.

Luie rumuzlu Gizem Harmankaya'yı Kahramanmaraş'ta kaybettik

DEPREMİ OYUNLA ANLATMAK

Özellikle coğrafya konusunda son derece önemli ihtiyaçlarımız olduğunu vurgulayan; Prof. Dr. Naci Görür ile birlikte alanlarındaki en önemli iki isimden biri Prof. Dr. Celal Şengör, üniversite öncesindeki eğitimde farklı örnekleri sürekli biçimde dile getiriyor. Özellikle deprem eğitimine yönelik uygulamaların bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şengör'ün görüşlerini üç boyutlu oyun ve simülasyon sistemleri bağlamında destekleyen de pek çok yayın bulunuyor. Çok uzağa gitmeden Türkiye'den çok yeni yayınlandığını gördüğüm makaleler üzerinden örneklendirelim. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Murat Çoban ve Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yüksel Göktaş, 2022 yılında yaptıkları çalışmalarında depreme yönelik oyun olarak geliştirilen uygulamaların, deprem eğitiminde etkin olduğu sonucuna ulaşmışlar. Diğer bir çalışma da Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ebru Yılmaz İnce ve Murat Emre Sancak tarafından yine 2022'de yapılmış. Onlar da benzer anlamda deprem eğitimine yönelik öncesi, esnası ve sonrasını kapsayan süreci oyun bağlamında ele almışlar. Biraz da yurtdışındaki araştırmalara baktığımızdaysa Duquesne Üniversitesi'nden Türk kökenli Doç. Dr. Zeynep Tanes-Ehle ve Purdue Üniversitesi'nden Prof. Hyunyi Cho'nun 2013'teki çalışmalarına ulaşıyoruz. Onlar da depreme yönelik ve belirli oyun içi amaçlara sahip oyunların etkin bir öğrenme çizgisi gösterdiğini ortaya koymuşlar. Yani örnekler çok fazla. Güncel eğitim sistemine entegre edilmesi önemli ölçüde katma değer sağlayacak gibi görünüyor.

Bu vesileyle bir kez daha ulusumuza baş sağlığı diliyor; böylesine acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Kayıplarımızın ruhlarına saygılarımla…

BİZE ULAŞIN