Sushi dükkânıyla ayda 100 bin TL kazanç mümkün

Japon mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan sushi, Türkiye pazarında da giderek yaygınlaşıyor. Markaların Türk damak tadına uyarlayarak sunduğu ürün, girişimcilere de yeni iş fırsatları yaratıyor. Sushi dükkânı açarak ayda 100 bin TL kazanmak mümkün.
06.02.2023 12:22 GÜNCELLEME : 06.02.2023 13:00

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Her milletin kendine özgü bir yemek kültürü, damak zevki ve farklı lezzetleri var. Ancak içinde bulunduğumuz modern çağın sunduğu olanaklar, coğrafi sınırları ortadan kaldırıyor. Böylece farklı milletlere ait yemekler, tüm dünyaya yayılarak gastronomi tutkunlarına lezzet alternatifleri sunuyor. Uzak Doğu mutfağından çıkarak tüm dünyada popüler olan başlıca lezzetlerden biri de sushi.

Ülkemizde sushi'ye karşı ortak bir kanı oluştuğunu söylemek zor. Onsuz yapamayan da çok, ona önyargılı yaklaşan da... Sushi'nin birçok farklı çeşidi olduğu için lezzet düşkünlerinin kendi damak zevklerine uygun alternatifi bulmaları kolaylaşıyor. Örneğin, yalnızca pişmiş deniz ürünleri veya sebze kullanılarak hazırlanan sushi çeşitleri, çiğ balık tüketmek istemeyen kişiler için uygun seçenekler oluşturuyor. Bu sayede sushi, günden güne popülerliğini artırıyor. Tabii popülerliğinin artması, girişimcilere de yeni fırsatlar yaratmaya devam ediyor. Her lokasyonda neredeyse bir sushi dükkanına rastlamak mümkün hale geldi. Özellikle genç kesimin şimdilerde farklı damak tatlarına düşkünlüğünü göz önünde bulunduracak olursak, sushi dükkanlarının daha da yaygınlaşacağı aşikar. Biz de mikro pazar sayfalarımızda, girişimcilere yeni fırsatlar sunacak iş fikirlerinde bu hafta sushi pazarını konu aldık. Şubesi olan ve piyasa yeni girmiş markaların franchise şartlarını inceledik...

YAMO SUSHI

Bakü'de ilk franchise anlaşması

Uzak Doğu mutfağının yeni nesil temsilcilerinden biri olarak kendini konumlandıran ve 2021 yılında hizmet vermeye başlayan Yamo Sushi, Akkomarka çatısı altında hizmet veriyor. Şu anda Yamo Sushi'nin yalnızca Kadıköy'de, Caddebostan Kültür Merkezi'nin tam karşısında tek bir şubesi bulunuyor. Restoranda 10 personeli ile hizmet veren firmanın ayrıca paket servisi de mevcut. Hem İstanbul'dan hem de farklı şehirlerden franchise talebi alan Yamo Sushi, prensipteki ilk anlaşmasını Bakü için gerçekleştirmiş. Farklı lokasyonlar için görüşmelere devam eden firmanın franchise sistemindeki en önemli kriteri, doğru lokasyonda doğru yatırımcıyla ilerleyebilmek. Ayrıca yatırımcının bizzat işletme ile ilgileniyor olması, iş birliğinin sürdürülebilirliği açısından önem teşkil ediyor. Yamo Sushi'nin menüsünde 40'a yakın sushi çeşidi yer alıyor. Firma ayda 3 bine yakın misafir ağırlıyor.

Web Adresi: www.yamosushi.com

Telefon: 0536 727 92 66

KEN SUSHI AND MORE

Avrupa Yakası'ndan yer bakıyor

Akkormarka çatısı altında faaliyet gösteren bir diğer sushi firması ise Ken Sushi. 2020 yılının başında İstanbul Bağdat Caddesi'nde Şaşkınbakkal lokasyonunda hizmet vermeye başlayan firma, geçen yıl Vertical İstanbul'da ikinci şubesini açtı. Paket servisi hizmeti de veren Ken Sushi'nin şu anda aktif 40 çalışanı bulunuyor. Avrupa Yakası'nda şube açmak için ise arayışlarını sürdürüyor. Günde 250 civarında misafir ağırlayan firmada bu sayı 500'e kadar çıkabiliyor. Şubede malzemelerin pek çoğu ithal olarak tedarik ediliyor. Restoranın alt katında, sushi ve kokteyl workshop'ları düzenleniyor. Menüde, başlangıçlardan ana yemeklere, sushi çeşitlerinden tatlıya kadar pek çok seçenek mevcut. Yıl içinde iki-üç kez menüye yeni ürünler ekleniyor. Dönemsel değişimlerle birlikte, 75-100 arasında değişen ürün çeşidi mevcut. Firma şu anda bayilik vermese de kendi restoranları açmak için uygun lokasyonlarda yer arayışını sürdürüyor.

Web Adresi: www.kensushiandmore.com

Telefon: 0216 356 48 49

YOTTO SUSHI & WOK

Dört farklı konsepti var

Yotto Sushi & Wok, 2019 yılında kurulmuş olan Most Grup'a bağlı faaliyet gösteren Uzak Doğu, hızlı servis restoran zinciri. Başta Antalya'da olmak üzere, Türkiye ve Avrupa'da yaygın restoranlar zinciri olmayı hedefleyen firmanın şu anda toplam 10 şubesi bulunuyor. Bunların sekiz şubesi Antalya, iki şubesi Bodrum'da yer alıyor. Yotto Sushi & Wok'un yatırımcılara sunduğu dört farklı konsept bulunuyor. Bunlar; Street, Stand, Foud-Court ve Restoran konseptleri. Hepsinde ayrı metrekare büyükleri bulunuyor. Street konseptinin 40-80 metrekare arasında, Stand'ın 20-30 metrekare arasında, Foud-Court'un 30-80 metrekare arasında, Restoran konseptinde ise, 80-120 metrekare arasında büyüklüğe sahip olması gerekiyor. 2031'in sonuna kadar dünya çapında 2 bin restoran açma hedefi bulunan firma, girişimcilerden aylık yüzde 6 royalty bedeli talep ediyor. Firma, yatırımcılarına ayda 20 bin-100 bin TL getirisi olan bir kazanç vadediyor.

Web Adresi: www.yotto.com.tr

Telefon: 0532 111 77 09

SUSHI HANGA & NOODLE

İlk 20 bayiye özel isim hakkı bedeli yok

Uzak Doğu gastronomisinin geleneksel lezzeti olan sushi'yi Türk damak tadına daha uygun hale getiren Sushi Hanga & Noodle'ın merkezi Antalya Muratpaşa'da yer alıyor. Şu anda tek şubeye sahip olan firma, franchise vererek büyümeyi hedefliyor. Sushi Hanga; 50-250 metrekare arasında değişen restoran konsepti ile sushi ve Japon yemekleri çeşitlerini içeren zengin menüsüyle müşterilerin beğenisine sunuluyor. Sushi Hanga konsepti; sushi'yi, en uygun fiyatlara müşteriye sunmaya odaklanıyor. Kalabalık caddeler, AVM'ler ve şehir içi lokasyonları tercih eden firma, ilk 20 bayiye özel isim hakkı bedeli talep etmiyor. Ayrıca yatırımcılardan, ciro üzerinden pay talep etmeyecek. Girişimcilerin Sushi Hanga'dan bayilik alması için online platform üzerinden form doldurmaları gerekiyor.

Web Adresi: www.sushihanga.com

Telefon: 0242 324 18 00

MR SUSHI BAR

Yedi farklı şehirde hizmet veriyor

Konya başta olmak üzere birçok alışveriş merkezinde cazip kiralama rakamlarıyla yatırımcısına destek veren Mr Sushi Bar, yedi farklı şehirde faaliyet gösteriyor. Bu restoranlar; Aksaray Nora City AVM, Nevşehir Nissara AVM, Nevşehir Göreme, Konya Novada AVM, Çanakkale 17 Burda AVM, Antalya Lara, Bodrum Midtown. Bölgeye göre belirlenen menü fiyatlarıyla hemen herkesin cebine hitap etmeyi hedefleyen firma, girişimcilerine üç farklı restoran konseptinde seçenek sunuyor. Kiosk modelinde 9 metrekarelik bir alana ihtiyaç duyulurken, anahtar teslim fiyatı 80 bin TL olarak belirleniyor. AVM self servis konsepti 100 bin-120 bin TL arasında değişiyor. Alacart konseptinde ise 120 metrekare ve üzeri istenirken, anahtar teslim fiyatı 250 bin-300 bin TL arasında değişiyor. Firma, ilk 10 yatırımcısından da isim hakkı bedeli ve cirodan pay talep etmiyor.

Web Adresi: www.mrsushibar.com

Telefon: 0555 091 00 99

CHINESE & SUSHI EXPRESS

Toplam 33 şubesi var

Evlere servis ile başlayan serüvenine, değişen kurumsal kimliği ve yenilenen dekorasyonuyla devam eden Chinese & Sushi Express'in toplam 33 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin 21'i İstanbul'da bulunurken, üçü Ankara, ikisi İzmir, diğer tek olan şubeler ise Antalya, Bursa, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Mersin ve Gaziantep'te bulunuyor. Merkezi İstanbul Ataşehir'de bulunan Chinese & Sushi Express'in franchise başvuruları, online platform üzerinden formu doldurarak gerçekleşiyor. Tedarik, servis ağı, lokasyon ve dekorasyon gibi çoğu konuda yatırımcılarına destek sağlayan firma, Türkiye'de daha fazla büyümeyi hedefliyor.

Web Adresi: www.sushiexpress.com.tr

Telefon: 0216 455 44 95

SUSHI & SPICE

25 şubeye yükselmek istiyor

Global bir marka olma hedefiyle hizmet veren Sushi & Spice firmasının toplamda beş şubesi bulunuyor. Bu şubelerin hepsi de İstanbul'da bulunuyor. Sarıyer-Vadistanbul AVM, Beşiktaş-Akaretler, Kadıköy-Caddebostan, Üsküdar-Capitol AVM ve Etiler-Akmerkez AVM'de hizmet veren firma, Avrupa ve Anadolu Yakası'nda büyümesini sürdürüyor. İlk etapta 15'i İstanbul'da olmak üzere şube sayısını 25'e çıkartmayı hedefleyen Sushi & Spice'in menüsünde pek çok çeşitte ürün yer alıyor.

Web Adresi: www.sushiandspice.com

Telefon: 0507 191 43 41

"BAĞDAT CADDESİ'NİN EN SEVİLEN RESTORANLARI"

Hasan YEŞİLYURT / Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi

Sushi kültürü, özellikle son dönemde çok ilgi görmeye başladı. Uzak Doğu, genç nüfusun çok beğendiği ve tercih ettiği bir mutfak olarak öne çıkmaya başladı. Yamo Sushi, hem keyifli ambiyansı hem de lezzetleriyle çok seviliyor. Yamo'nun, Bağdat Caddesi'nin en sevilen restoranlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Artan alternatif mekânlarla birlikte, sushi deneyimlemek artık fazlasıyla kolaylaşmış durumda. Türkiye'de, Uzak Doğu lezzetlerini bilmeyen çok az sayıda insan olduğunu düşünüyorum. Yılda 3 milyon TL dolayında satışımız oluyor. Şefimiz ve tüm personelimiz Türk. Deneyimli ve iyi eğitimli personellerimiz var. Fazlasıyla workshop talebi alıyoruz; ancak restoranımızın kapasitesi yeterli olmadığından, şimdilik yalnızca özel etkinliklerde bu çalışmayı yapıyoruz. Marka şefimizin uygun gördüğü ürünleri tedarik ediyoruz. Malzemelerimizin birçoğu ithal olarak geliyor. Bir diğer sushi markamız ise Ken Sushi. 2020 yılının başında açıldı. Bu markamız için şimdilik bayilik vermeyi düşünmüyoruz. Şube sayısını, organik olarak arttıracağız. Ken Sushi'de de yıllık 10 milyon TL'nin üzerinde satışımız bulunuyor.

SUSHİ WORKSHOP'U VEREN KURUMLAR

* Mutfak Sanatları Akademisi

* Chef's Table Aşçılık Okulu

* Chalet Garden – Sushi Garden

* Sushi Atölyesi Sabrosa Restoran

* Sushico

* Plandy

* Loki İstinye

* Ken Sushi

* Golden Chef Mutfak Akademisi

* Uluyama Türk Japon Kültür Derneği

* Roka Mutfak Yemek Kursları

* Sushi Atölyesi

BİZE ULAŞIN