Tekne sevdalıları için piyasanın en yenileri

Gezinti teknesinden su bisikletine, balıkçı teknesinden elektrikli board’lara… Deniz ve tekneseverler için 2022 yılında suya pek çok model indi. Hepsi de birbirinden farklı çizgiye ve tasarıma sahip. Teknelerin fiyatları ise 800 bin TL’den başlıyor.
18.12.2022 18:50 GÜNCELLEME : 19.12.2022 00:01

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Türkiye"nin hem mega hem de tekne üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini, dergimizin geçmiş sayılarındaki haberlerimizde çokça dile getirmiştik. Her yıl büyüme kaydeden gemi ve yat ihracatındaki rakamlar, firmaların üretim kapasitelerini doldurmaları ve pazarın yavaşça Türkiye'ye kayması, bunun en açık örneklerinden biri. Özellikle pandemiyle birlikte artan yat trendinin ihracatçı ülkeler açısından önemli hale gelmesi, Türkiye için avantaj haline dönüştü. Her yıl Türk firmaların özel mühendislik gerektiren tasarımlarıyla ortaya koyduğu tekneler, gelişmiş teknoloji ve kompakt yapısıyla yerli ve yabancı alıcılar tarafından tercih ediliyor. PARA Dergisi olarak biz de firmaların piyasaya bu yıl piyasaya çıkardığı tekne ve deniz araçlarını inceledik…

NAUTA MARIN / NAUTA 7.8

45 bin euro ile satışta

Nauta Marin Denizcilik tarafından inşa edilen Nauta 7.8 tekne modeli, balık tutmayı seven ve keyifli yolculuklardan hoşlanan tekneseverler için tasarlanmış. Sınıfına göre geniş kullanım alanına ve şık tasarıma sahip. İki kişinin aynı anda güneşleneceği ön güneşlenme alanı, iki taraflı yan yürüme yolları, kapalı kabinli elektrikli tuvaleti ve kapalı kabin içi duş sistemi, 174 cm kamara yüksekliği ve iki kişilik kamara yatağı ile kullanıcılara rahat ve ferah bir alan sunuyor. Ayrıca talep edilirse isteğe göre arka oturma ile masa arası iki kişilik daha yatak kapasitesine ulaşılabiliyor. Tekne, firmada 45 bin euro olarak satışa sunuluyor.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 7.80 metre

Genişlik: 2.65 metre

Yükseklik: 2.95 metre

Taşıma kapasitesi: 8 kişi

Yatak kapasitesi: 2+2 kişi

Temiz su tankı: 165 litre

Dıştan takma motor ağırlığı: 115HP / 140HP / 200HP

www.nautamarin.com

ASADE SU ARAÇLARI / BM 3000E SU BİSİKLETİ

Su üzerinde bisiklet keyfi

2020 yılında İstanbul Tuzla'da kurulan Asade Su Araçları firması, ürettiği su bisikletlerini sporseverlerin beğenisine sunuyor. Su üzerinde hem spor yapmak hem de keyifli anlar yaşamak isteyenleri için tasarlanmış BM 3000E serisi, tek kişinin kullanabileceği bir model. Arabanın bagajında kolaylıkla taşınabiliyor. Pedala 300 gramlık bir düşük kuvvet uygulandığında pervane sistemi dönemeye başlıyor. Geri kalan tüm enerji, su yüzeyinde sağlanıyor. Model, saatte 15 km hıza çıkabiliyor. Ürünün satış fiyatı ise 3 bin euro.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 3 metre

Taşıma kapasitesi: 130 kilogram

Ürünün ağırlığı: 30 kilogram

Ürün malzemesi: Zodiak Alman kumaş balon

Teslim süresi: 1 ay

www.asade.com.tr

KUTLAY MARINE / DERONE 790

Sportif balıkçılığa uygun model

Agora Yatçılık adı altında faaliyet gösteren, kendine özgü tasarım ve mimarisiyle tekneler inşa eden Kutlay Marine'de motoryatlar, ticari tekneler, sürat tekneleri ve balıkçı tekneleri üretiliyor. Teknelerin tasarımlarını Mimar Mustafa Kutlay yapıyor. Yurtiçi satışların yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor. Firmanın en yeni motoryatlarından biri olan Derone 790, geniş kullanışlı havuzluğu ve iç kamarası, emsallerine göre yüksek hız ve ekonomik yakıt kapasitesi, yüksek iç hacmiyle alıcılarına maksimum seviyede konfor sunuyor. Sportif balıkçılığa uygun olan Derone 790, içten ve dıştan takma motor seçeneği ile kullanıcılarına farklı seçenekler sunuyor. Teknenin fiyatı ise 800 bin TL.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 7.90 metre

Genişlik: 3 metre

Yükseklik: 1.85 metre

Taşıma kapasitesi: 8 kişi

Yatak kapasitesi: 2 kişi

www.kutlaymarine.com

SAFTER MARINE / 850 MARTI

11 ft ile 24 ft aralığında tekne üretiyor

Kocaeli Çayırova'da fabrikası bulunan Safter Marine, 11 ve 24 ft aralığında gezi teknesi üretimi gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra tekne motorları, deniz bisikleti ve kano gibi ürünler de firmada mevcut. Toplamda 16 tekneye sahip olan Safter Marine'nin, Safter 850 Martı modeli son teknolojiyle donatılmış.İtiş gücü, yakıt verimliliği, dıştan takmalı ve içten takmalı motor seçenekleriyle tercih edilebilen model, her türlü hava koşullarına karşı korumada en üst noktaya ulaşıyor. Özel tasarlanmış zarif ve geniş kamarası ile kullanıcılarına konfor alanı oluşturuyor. Safter 850 Martı modelinin fiyatı seçeneklere göre 1 milyon TL'den başlıyor.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 8.50 metre

Genişlik: 2.70 metre

Kişi sayısı: 6

Yatak kapasitesi: 2

Ağırlık: 1.500 kg

Yakıt tankı: 300 litre

Temiz su tankı: 100 litre

www.safter.com.tr

HAUTE BOARDS / WAYDOO FLYER ONE PLUS ELEKTRİKLİ KARBON FOİL

Elektrikli board'lar tercih ediliyor

Stand up paddle (SUP), kürek sörfü markası olan Haute Boards, ürün gamında pek çok çeşit bulunduruyor. Hem toptan hem de bireysel satış gerçekleştiren firma; board, kürek, aksesuar, şişme board gibi ürünleri satıyor. Firmanın sattığı şişme board'ların windsurf, gezinti, yarış ve yoga gibi çeşitleri var. Yakın zamanda elektrikli boardların popüler olmasıyla piyasaya yeni ürünler çıkaran Haute Boards'un en çok tercih edilen modellerinden biri olan Waydoo Flyer One Plus Elektrikli Karbon, alıcılarına farklı bir deneyim sunuyor. Rüzgâra ve dalgalara bağlı kalmadan suyun üzerinde uçma hissi veren yaşatan model, alüminyum malzemeden üretildiği için hafif bir yapıya sahip. Son teknoloji entegre modül tasarımı, kolay ve sorunsuz bir kurulumu bulunan ürün, seyahat etmeyi çok kolaylaştıran tekerlekli seyahat çantasıyla birlikte teslim ediliyor. Ürünün firmadaki fiyatı 10 bin euro. Sıfır gecikmeyle anında çalışan elektrikli motor, şarj başına 120 dakikaya kadar, saatte 40 km hızla uçabiliyor. Garanti süresi ise 24 ay.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 173 cm

Genişlik: 69.5 cm

Toplam ağırlık (pil dâhil): 28 kilogram

Pervane gücü: 6000W

Şarj süresi: 2 saat

Maksimum hız: 28 mil/saat

Çalışma şekli: Uzaktan kumandalı ve elektrikli

www.hauteboards.com

KARİNA TEKNE VE YATÇILIK / PHANTOM 65

Dış tasarımda en iyi ödül

1989 yılında Türkiye'de resmi yat satış firması olarak kurulan Karina Marine Group, dünyanın önde gelen tekne markalarının temsilciliğinin yanı sıra, geniş portföyü ve kurumsal uluslararası bağlantılarıyla ikinci el tekne alım-satımı, teknik servis, sigorta, taşıma ve danışmanlık hizmetlerini bir çatı altında hizmet veriyor.

1996 yılında Fairline Yachts'ın temsilciliğinin alınmasıyla uluslararası boyut kazanan firma, 2007 yılında da Williams Jet Tenders'ı bünyesine kattı. Bununla birlikte, Fairline Yachts ve Azimut Yachts'ın tek yetkili temsilcisi seçilerek satış ve servis hizmetlerini vermeye başladı. Firmanın 2022 yılında en iyi dış tasarım ödülüyle taçlandırdığı Fairline ailesinin en son üyesi Phantom 65, her çizgisinde sakinlik ve heyecanın arasındaki mükemmel dengeyi sağlıyor.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 19.96 metre

Genişlik: 5.23 metre

Yatak kapasitesi: 6-9 arası

Yakıt kapasitesi: 4.177 litre

Su kapasitesi: 1.080 litre

Maksimum hız: 35 knots

Motor gücü: 2x Caterpillar C32-1622 | 2 x Caterpillar C18-1150 (31 knots)

www.karina.com.tr

DEPAR MOTOR / SEA-DOO SPARK

Denizde eğlenceyi sevenlere

Depar Motor olarak dünyada 100'den fazla ülkede, 4 bin 200 bayi ve distribütörü ile hizmet veren firmanın bünyesinde farklı pek çok marka bulunuyor. Evinrude dıştan takma deniz motoru, Sea-Doo deniz motosikleti, Can-Am SPYDER ve RYKER motosiklet, Can-Am ATV/UTV, Ski-Doo ve Lynx Kar motosikleti gibi eğlence araçlarının üretimini yapan dünyaca ünlü BRP (Bombardier Recreational Products) şirketinin Türkiye resmi distribütörü olarak 50 yıllık deneyime sahip. Türkiye'de yaygınlaşmış bayi ağı ile hizmet vermeye de devam ediyor. Firmanın 2023 için piyasaya sürdüğü kişisel deniz taşıt modelleri arasında en dikkat çekeni ise sedan. Aracınızın römorku ile çekmesi rahat ve kolay olan SPARK modeli. Yaz mevsiminin en eğlenceli anları için tasarlanmış olan ürün, hafif ve kompakt tasarı ile maceraseverlerin beğenisine sunuluyor. Saatte yalnızca 7.34L yakıt ve daha yüksek beygir gücüne sahip olan model, 60 beygir gücüne sahip.

Teknik Özellikleri

Genişlik: 118 cm

Yükseklik: 104 cm

Kişi kapasitesi: 2

Yakıt kapasitesi: 30 litre

Motor gücü: 60 ve 90 beygir

www.brp-world.com

TENDR / TENDR 27 SPORT

Batmaz bir tasarım

Aslen bir Hollanda markası olan TendR Yatçılık, 20 yıla aşkındır ürettiği gezi tekneleri ile Türk denizseverlerin beğenisini toplamış bir firma. Özellikle gezi tekneleriyle bilinen firma, butik tasarımlarla kişiselleştirilmiş modeller sunuyor. Markanın en can alıcı modellerinden biri de TendR 27 Sport. Hem günlük ihtiyaçları karşılayacak hem de geziseverler için güzel deneyimler yaşatacak olan tekne, Yüksek güvenlik altyapısı sayesinde batmaz bir tasarıma sahip. Kalite ve güvenlik standartlarıyla ön plana çıkan model, tasarımıyla da göz dolduruyor.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 8.35 metre

Genişlik: 2.55 metre

Kişi sayısı: 8

Ağırlık: 2.100 kilogram

Tavsiye edilen motor: 42-110 HP

Yakıt deposu: 70 litre

Temiz su kapasitesi: 70 litre

www.tendryat.com

ATAYEL MARINE / ATA890

Ev konforunda yat

Tekne imalatı sektöründe sürdürülebilir bir anlayışa sahip olan Atayel Marine'nin hedefi; daha çok tekne satmak yerine farklı ve kullanılabilirlik ölçüsünü artırarak tekne üretmek. Balıkesir Edremit'te 1.200 metrekaresi kapalı, 600 metrekaresi ise açık alana sahip olan firmanın yıllık 400'den fazla üretim kapasitesi bulunuyor. Firmanın en yeni modellerinden biri olan ata890, ev konforunda tekne isteyenler için ideal. Motor alanlarının gizli yapılmasıyla kullanıcılara kompakt alanlar sunulmuş ve oturma alanları yaratılmış. Ürünün iki yıl garantisi bulunurken, bazı parçalar için ise bu süre 12.

Teknik Özellikleri

Uzunluk: 8.90 metre

Genişlik: 3.50 metre

Kabin sayısı: 3

www.atayelmarine.com

BİZE ULAŞIN