Kalyon’un enerjisi, Türkiye’yi sürdürülebilir geleceğe taşıyor
Birinci önceliğine sürdürülebilirlik kavramını koyan Kalyon Holding, enerji alanındaki yatırımlarıyla, Türkiye'nin yenilenebilir ve temiz enerji kapasitesi en fazla olan şirketi olmayı amaçlıyor. 'Enerjimiz Milli, Geleceğimiz Güçlü' mottosuyla yerli ve milli enerjinin önemini vurgulayan Kalyon Enerji de güneş enerjisindeki liderliğinin yanında rüzgâr ve hidroelektrik santralleriyle, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasındaki en önemli rollerden birisine imzasını atıyor.
Türkiye ve dünyada her yıl artan nüfus ile gelecek kuşakların artan temiz enerji ihtiyacını sağlamak vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Kalyon Holding'in grup şirketlerinden olan Kalyon Enerji, bu doğrultuda temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını, tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek şekilde ulaşılabilir kılmak için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık veriyor. Holdingin kendisine belirlemiş olduğu stratejik sektörlerden biri olan enerjide; temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir enerji çeşidi olan güneş enerjisini odağına alan Kalyon Enerji; yanı sıra RES ve HES yatırımlarıyla da Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını garanti altına almak için çalışırken, ülkemizi enerjide bir üst lige çıkarmak adına da yatırımlarını hızla hayata geçiriyor.
Türkiye'nin yenilenebilir ve temiz enerji alanındaki kararlılığını bütün dünyaya gösteren Kalyon Enerji, yarınları güneşle aydınlanan nesiller için çalışırken, yenilenebilir enerjide dünya ile yarışmaya 'Enerjimiz Milli, Geleceğimiz Güçlü' sloganıyla devam ediyor.
Avrupa'nın en büyük GES'i hayata geçti
Türkiye'nin yerli teknolojiyle hayata geçirilmiş ilk, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük enerji santrallerinden Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), tam da bu noktada Türkiye'nin yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını karşılamak adına hayata geçirilmiş en büyük yatırımların başında geliyor. Şimdiden 800 MW'ı işletmeye alınan Kalyon Karapınar GES'in tüm fazları devreye alındığında 1348 MW panel kurulu güç ile tam kapasiteye ulaşacak. Şu anda hedeflerinin oldukça ilerisinde bulunan Kalyon Karapınar GES, tam kapasite ile faaliyete geçme hedefini de bir yıl öne çekmiş bulunuyor. Türünün tek örneği tam entegre bir güneş paneli üretim fabrikası olan Kalyon PV tarafından yüzde 80 yerlilikte güneş panelinin Türkiye'de de üretilmesi, cari açığın azaltılması ve nitelikli istihdam sağlanması açısından da ayrı bir stratejik önem taşıyor.
Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesini yüzde 20 artıracak
Kalyon Karapınar GES, iklim değişikliğinin sonuçlarıyla da doğrudan mücadele ediyor. Santral tam kapasiteye 2022 yılının sonunda ulaştığında, 2 milyon tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçmesi yanında, 2 milyon haneye de elektrik sağlaması söz konusu olacak. Kısacası bu devasa yatırım tamamlandığında, Kalyon Karapınar GES tek başına Türkiye'nin güneş enerjisi üretimini yüzde 20 oranında artıracak ve ülkemize yıllık 400 milyon doların döviz ikamesi sağlayacak.
Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi gözetiliyor
Enerji verimliliği kapsamında elektrik, gaz, bina, ulaşım, yeşil teknoloji ve endüstri gibi çeşitli enerji kaynaklarının entegre edilmesi, fosil yakıt kullanımlarının yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi ve temiz enerji kullanımını teşvik etmek, günümüzde şirketlerin en önemli sorumluluklarından biri. Bu bilinçle odağına yenilenebilir güneş enerjisini alan Kalyon Enerji, bunun yanında rüzgâr ve hidroelektrik santrallerinde de iklim değişikliğine uyum sağlayabilmek ve emisyon azaltımı için enerji verimliliği uygulamalarına ağırlık veriyor. Dünya Bankası'nın çevresel risk yönetimi yaklaşımının ayrılmaz bir parçası olan Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi uygulamalarının büyük bir titizlikle uygulandığı Kalyon Karapınar GES, çevre ve sosyal etki açısından da kritik bir öneme sahip.
Karapınar GES'in panelleri Kalyon PV'de üretiliyor
Gelecek kuşaklara sağlıklı bir dünya bırakma hayali ve sürdürülebilir enerjiye duyulan inancın bir eseri olarak ortaya çıkan yenilenebilir enerji ve yenilebilir enerji teknolojileri üretimine başlayan Kalyon PV ise bu noktada Kalyon Karapınar GES için hayati öneme sahip bir konumda bulunuyor. Avrupa ve Ortadoğu'da eşi benzeri olmayan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde 110 bini kapalı 250 bin metrekarelik bir alanda, 2 binin üstünde kişiye istihdam sağlarken; kütük (ingot), dilim (wafer), hücre ve panel adlı dört farklı aşamadan oluşan güneş paneli üretimini tek çatı altında toplamasıyla da dünyanın ilk ve tek üretim tesisi konumunda bulunuyor. Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda yıllık 750 MW ingot, 750 MW wafer, 1200 MW hücre ve 1100 MW güneş paneli üretilmektedir. Kalyon Karapınar GES'in 2 milyon güneş paneli bu fabrikada üretilmiş, yıl sonuna kadar üretilecek 1.5 milyon güneş paneli ile toplam 3.5 milyon güneş paneli üretilmiş olacaktır.
RES ve HES'ler de sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlıyor
Kalyon Enerji'nin sürdürülebilir ve yenilebilir enerji alanındaki yatırımları yalnızca güneşle sınırlı değil. Şirketin özellikle rüzgâr enerjisi santralleri ve hidroelektrik santralleri de Türkiye'nin daha yaşanılabilir yarınları için temiz enerji sağlamaya devam ediyor. Bu noktada Kalyon Enerji'nin de ortaklarından olduğu YEKA RES 1 projesi kapsamında konsorsiyum ortaklarınca 400 MW/yıl üretim kapasiteli rüzgâr türbin fabrikası ve Edirne, Kırklareli, Eskişehir, Sivas bölgelerinde 1000 MWac kurulu güce sahip olacak rüzgâr santrali yapımı devam ediyor.
Kalyon Enerji yatırımları tarafından halen işletmede olan 350 MW kurulu güce sahip olan HES'lerde yıllık 750 GWh elektrik üretilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlanmaktadır.