PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Sunum teknikleri, dekorasyondaki Fransız dokunuşları, özel çekilmiş kahveleri ve kişiye özgü seçenekler… Üçüncü dalga kahvecilerin şimdilerdeki hedefi büyümek. İsim hakkı bedelleri 500 bin TL'leri bulan markalar, girişimcilerini bekliyor.
Kahve, özellikle dinamik şehir yaşamının parçası haline geldi. Günden güne "Üçüncü dalga kahveci", "nitelikli kahve" gibi terimleri daha sık duymaya başladık. İstanbul'un yeme-içme açısından öne çıkan Nişantaşı, Moda, Cihangir, Beşiktaş gibi semtlerinde açılmaya başlayan bu mekânlar, kısa sürede pek çok lokasyona yayıldı. Öncelikle üçüncü dalganın Türkiye'de olduğu kadar dünyada da yeni bir yaklaşım olduğunu söyleyelim. Bu yaklaşım, kahvede kaliteye odaklanıyor ve tüketiciye kahvenin özgün tat ve aromalarını sunabilmeyi hedefliyor. Üçüncü dalga, kahveye gastronomik bir bakış olarak yorumlanıyor. Bu yönleriyle kendisinden önce kahve piyasasında var olan birinci ve ikinci dalga olarak adlandırılan kahve yapma stillerinden kahveyi yetiştirme, tedarik etme, kavurma, demleme ve sunma aşamalarına kadar her yönüyle farklılaşıyor. Hal böyle olunca her köşe başında, hem dekorasyonu hem de sunumlarıyla farklı, pek çok kahve dükkânına rastlamak mümkün. Geçmiş yıllarda butik kalmayı hedefleyen kahve markaları, şimdilerde büyümeyi hedeflemiş olacaklar ki, franchising vermeye başladılar. Üstelik diğer zincir kahvecilere göre daha seçici davranan firmaların isim hakkı bedelleri ise epey yüksek. Bayilik yoluyla büyümek isteyen yeni nesil kahvecileri araştırdık.
MANHATTAN COFFEE
Dinamik ve canlı
Yeme içme sektöründe 20 yıllık geçmişe sahip olan Happy Moon's Grubun markası olan Manhattan Coffee, genç nüfusun dikkatini çeken mekânlardan biri. Özellikle dinamik ve canlı dekorasyonu ile sıra dışı bir görünüme sahip olan şubede sabah, öğle ve akşam yemekleriyle de hizmet veriliyor.
DOUBLESHOT COFFEE
İsim hakkı 10 bin dolar
Dünyada sekiz farklı ülkede faaliyet gösteren ve İngiltere merkezli olan Doubleshot Coffee, Türkiye'deki ilk şubesini 2017'de açtı. Doubleshotcoffee Kiosk, Doubleshotcoffee Express, Doubleshotcoffee Restoran konseptleriyle yatırımcılarına farklı seçenekler sunarken, isim hakkı bedeli için ise 10 bin dolar talep ediyor.
ME AND YOU COFFEE
Ciro hedefi 300 bin TL
2018 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden ve yeni nesil gençlerin ilgisini çekmeyi başaran Me And You Coffee, farklı sunumlarıyla kahve sektörüne yeni bir soluk getiriyor. İşletmenin açılması için bütçe ise ortalama 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Şubeler için aylık ortalama ciro hedefi ise 200 bin TL ile 300 bin TL arasında hedefleniyor.
PİRİ PAŞA KAHVECİSİ
En az 200 metre istiyor
Merkezi Antalya'da bulunan ve toplamda 14 franchise şubeye sahip olan Piri Paşa Kahvecisi, yatırımcılarına bayilik anlamında pek çok fırsat ve imkân sunuyor. Mekân büyüklüğünün en az 200 metrekare olmasını isteyen ve yerleşim yerine göre maliyet planı oluşturan marka, açılacak olan şubeye 30 bin TL+KDV değerinde ilk gıda ürününü göndermeyi ihmal etmiyor.
MONTE BIANCO COFFEE
Yüzde 100 yerli sermaye
Kahve sektöründeki yolculuğuna 2018'de adım atan ve adını Avrupa ve Alplerin en yüksek zirvesine sahip Beyaz Dağ anlamına gelen Monte Bianco'dan alan marka, yüzde 100 yerli sermaye ile kurulmuş. Bayilik maliyetleri ve isim hakkı bedeliyle totalde 400 bin TL ile 500 bin TL arasında fiyat talep ediyor.
COTTON COFFEE
İlk şube TEM 76
Yüzde 100 Türk sermayeli firmalardan olan ve ilk şubesini TEM 76 (TEM Otoyolu Ankara istikameti) tesislerinde açan marka, bayilik şartlarını girişimcilerle yüz yüze gelerek anlatıyor.
BARAQAH COFFEE
Özgün mimari tasarım
Yerli sermaye ile Antalya merkezli kurulan Baraqah Coffee, üç farklı konseptte bayilik veriyor. İç mekânda 100, 150 ve 300 metrekare, dış mekânda ise 50, 150 ve 300 metrekarelik alan isteyen marka, yatırım tutarını da metrekare bazında hesaplıyor.
KAHVE ŞAHANE
Üç konsepti var
Alışılmış kahvenin dışına çıkmak isteyen Kahve Şahane markası, üç farklı konseptle girişimcilere seçenek sunuyor. Bunlar; Green Garden konsepti, Butik Cafe konsepti ve AVM stant konsepti.
OZA COFFEE HOUSE
İlk 10 şubede bedel yok
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) merkezli olan Oza Coffee, Türkiye'de bayilik ağı ile büyümeyi hedefleyen markalardan biri. İngiltere distribütörlüğü bulunan markanın kampanya kapsamında açılacak olan ilk 10 şubesinden franchise bedeli almayacak.
KAHVE TİRYAKİSİ
Dokuz ilde faaliyeti var
Dokuz ilde faaliyeti olan firma, üç farklı konsept ile yatırımcılarına çeşitli seçenekler sunuyor. Marka, aylık cirodan yüzde 2 royalty payı istiyor. Şubelerde çalışacak olan tüm yönetici, barista ve servis personeline Kahve Tiryakisi Merkezi tarafından eğitim veriliyor.
OKUYUCUYA NOT: Franchise detayları ve isim hakkı bedellerine ilişkin araştırmanın tamamı Para Dergisi 43. sayıda. Tüm sayılara dijital dergilik platformlarından ulaşabilirsiniz.