Her yıl dünyada 400 milyar dolarlık yazılımın boşa gittiğini belirten Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, şirketlerin bunu iyi bir dijital dönüşüm stratejisi çerçevesinde ve uçtan uca bütüncül çözümler kullanarak önleyebileceğinin altını çizdi.
Günümüz teknoloji dünyasının dijitalleşmeyi gerekli kıldığını vurgulayan Workcube Türkiye Yöneticisi Olgar Ataseven, "Bir işletmenin dijitalleşmesi için ihtiyacı olan yazılımların çeşit ve sayısı gittikçe artıyor. Dijitalleşme de gittikçe komplike hale geliyor. Her sene dünyanın israf ettiği yazılımların ve bu yazılımlarla ilgili alınan danışmanlıkların boşa giden kısımların rakamı 400 milyar doları buluyor. Bu rakam az gelişmiş ülkelerde yaşayan 150 milyon kişinin bir yıllık gelirine denk geliyor. Ya da bu harcanan tutar ile bir senede suya ulaşamayan Afrika ülkelerinde 50 milyon adet kuyu açılabiliyor. Benzer şekilde temel ihtiyaçlara ulaşamayan birçok ülke için inanılmaz projeler geliştirilebiliyor. Bu örnekler bize dijital israfı önlemenin dünya ve sürdürülebilirlik için ne kadar önemli bir konu olduğunu gösteriyor. Dijital israfı önlemenin yolu da şirketlerin iyi bir dijital dönüşüm stratejine sahip olması ve dijitalleşmenin uçta uca bütüncül çözümlerle sağlanmasından geçiyor" dedi.
Dünyada yapılan araştırmalara göre, alınan yazılımların eğitimde yüzde 47, enerjide yüzde 46, teknolojide yüzde 41, iletişimde yüzde 39, perakendede yüzde 39, mühendislikte yüzde 38, sağlıkta yüzde 37, finansta yüzde 35, yağ ve gaz sektöründe yüzde 35, servis hizmetlerinde yüzde 33, sigortada ise yüzde 29'unun çöpe gittiğini belirten Ataseven; "Dünyanın en büyük israfının olduğu alanların başında IT endüstrisi geliyor. Yapılan web sitelerinden CRM yazılımlarına, özel kurgulanan uygulamalardan ERP'ye kadar neredeyse her yapılan projenin %40'ından fazlası kullanılamıyor. Güncelliğini yitiriyor ya da çöpe gidiyor. Dünyaya baktığımızda ise ABD şirketleri yüzde 37 ile en yüksek yazılım israfına sahip. ABD'yi ise yüzde 26 ile İngiltere takip ediyor. Sadece bu iki ülkenin yazılım israfının maliyeti ise 40 milyar doları buluyor.