Tekstilde su tüketimini azaltmayı hedefleyen Sözal Kimya, 'su stresi'ne yönelik çevre çözümleri geliştiriyor. Firmanın yeni Ar-Ge çalışması, deniz suyunun tekstilde kullanılabilmesi üzerine. Sürdürülebilir çözümler üzerine çalışmalarını sürdüren Sözal Kimya, tüm dünyanın gündeminde yer alan su krizine yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Sözal Kimya, tekstil terbiye sektöründe kullanılan suyun azaltılmasını, arıtılmasını ve tekrar kullanılmasını hedefliyor.
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın yanı sıra su tüketimindeki artış insanlığın içine düştüğü en büyük krizlerden. İklim değişiminin su kaynakları üzerindeki etkilerini iyiden iyiye hissettiğimiz bu günlerde, kıt kaynakları verimli ve tasarruflu kullanmak adına birçok proje yürütülmeye başlandı.
"Tekstil sektöründe geri dönüşüm metotlarıyla doğayı koruyoruz"
Türkiye'de suyu en çok tüketen sektörlerin başında tekstil sektörü geliyor. Bir kilogram tekstil ürünü üretebilmek için yaklaşık olarak 95-400 litre suya ihtiyaç bulunuyor. Bursa'da faaliyet gösteren ve plastik, su kimyasalları ve hijyen grubu yatırımlarını sürdürülebilirlik çerçevesinde genişleten Sözal Kimya, su miktarının minimum seviyelerde kullanılması için kararlı çalışmalar yürütüyor.
Tekstil terbiye sektöründe suyun farklı yöntemlerle arıtılarak doğaya zararsız hale getirilmesi ve tekrar kullanılabilmesinin önemine dikkat çeken Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Eren Sözal, "Tekstil sektöründe su tüketimini azaltacak ve deniz suyu gibi farklı su kaynaklarının kullanılabilmesi için araştırmalar yapıyoruz. Geri dönüşüm katkısıyla kullandığımız suyu arıtıp tekrar kullanarak doğaya daha az zararlı bir şekilde bırakıyoruz. Kullanılan suyun farklı yöntemlerle arıtılarak doğaya zararsız hale getirilmesi ve tekrar kullanılabilir hale getirilebilmesi için çalışıyoruz" dedi.
"Deniz suyunu kullanmak için Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz"
Bu alanda yeni ürün üzerine yoğunlaştıklarını ifade eden Sözal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deniz suyunun tuzlu olma özelliğinden yararlanarak pamuklu kumaşlar için bir yıkama malzemesi geliştiriyoruz. Bu ürün reaktif boyama sonrası yıkamaların kısaltılmasını sağlayacak. Ar-Ge ve Ür-Ge depertmalarımız bu çalışmalara hız vermiş durumda. Kısa süre içerisinde böyle bir ürünü piyasaya çıkarmak istiyoruz"