Stratejik sektörlere kiralık teknoloji

Beyaz eşya, havacılık, medikal, savunma sanayi gibi stratejik sektörler artık yatırım yapmak yerine 'teknoloji kiralama' modelini tercih etmeye başladı.
12.08.2021 14:27 GÜNCELLEME : 12.08.2021 14:27

İmalatta finansal anlamda yaşanan sorunlar, farklı yenilikçi modelleri de beraberinde getiriyor. Uluslararası ihracat pazarlarındaki rekabetçi konumunu daha da güçlendirmek isteyen işletmeler, teknoloji kiralama sistemini tercih ederek herhangi bir nakit çıkışı olmadan teknolojisini yenileyebiliyor. Yatırımın maliyetini bilanço dışına çıkaran kiralama modeli, işletmelerin sadece üretimlerine odaklanmalarını sağlıyor. Kiralama sistemini hayata geçiren firmalardan biri de Tezmaksan. 2016 yılında teknoloji kiralama modelinde çalışmaya başlayan firma, yaklaşık 15 milyon dolar kiralık makine parkuruna ulaştı.

Talaşlı imalat sanayisine CNC satış, servis, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet veren Tezmaksan, sektörün farklı ihtiyaçlarını analiz ederek günümüzün getirdiği yeni iş yapış modellerini hizmet kapsamına entegre ediyor. Firmanın, üreticilerin maliyet kalemlerini düşürmek ve üretim süreçlerinde inovatif teknolojilerden yararlanmak için geliştirdiği teknoloji kiralama modelinde, projeye göre ekipman sağlanıyor.

Makineler işletmelerin projelerine göre belirleniyor

Konuyla ilgili bilgi veren Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Yaşanan kriz dönemleri imalatın önemini her seferinde gözler önüne seriyor. Buna rağmen bir yandan da yatırımlara devam etmek gerekiyor. Tam da bu noktada kiralama modelimiz devreye giriyor. Tezmaksan olarak bu alandaki kırk yıllık tecrübemizi stratejik sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerimizle paylaşıyoruz. Teknolojilerimizi, firmaların projelerine göre belirliyor, ihtiyacı olabilecek opsiyon ve kapasiteyi sunuyoruz. Böylece kazan-kazan prensibi doğrultusunda ilerleyerek çözüm ortağı olduğumuz müşterilerimizin üretim süreçlerine destek oluyoruz" dedi.

İşletmeler ihtiyacı olan yatırıma daha uygun maliyetlerle ulaşabiliyor

Tezgahlarda satın alma maliyetlerinin birkaç milyon dolara kadar çıktığının altını çizen Aydoğdu, bu noktada kiralamanın bir hizmet unsuru olmasına vurgu yaptı. Aydoğdu, "Kiralama yöntemiyle işletmeler ihtiyacı olan yatırıma daha uygun maliyetlerle ulaşabiliyor ve herhangi bir nakit çıkışı olmadan teknolojisini yenileyebiliyor. Şirketler kiralama bedellerini vergiden düşürebiliyor. Yüzde 8-10 arasında payı bulunan makine bakım maliyetleri ise kiralamada sıfıra iniyor. Makinelere düzenli bakım yaptığımız için müşterilerin üretim kayıpları da minimuma iniyor. Dolayısıyla tezgâhlarla ilgili risklerin büyük bir bölümünü kendi üzerimize alarak, müşterimizin imalatına destek veriyoruz. Bu da müşteriye olumlu yansıyor. Halihazırda 250'ye yakın farklı model de makine parkurumuz kiralık olarak çalışmakta olup, Türkiye'nin ihracatını sırtlayan sektörlere hizmet vermektedir. Yaklaşık 15 milyon dolar kiralık makine parkuruna ulaştık" şeklinde konuştu.

Stratejik sektörler tercih ediyor

Kiralama modelinin fırsat maliyeti açısından önemli avantajları olduğunu aktaran Aydoğdu şunları aktardı: "İşletmeler çoğu zaman yüksek donanımlı ürünleri satın alırken tam kapasiteyle kullanamadıkları için maliyet açısından sorun yaşayabiliyor. Kiralama modelimizle bunun önüne geçiyoruz. Bu sayede tezgah alımı esnasında kullanılan nakit para ham madde alımında ya da farklı yatırımlarda kullanılabiliyor. Böylece firmalar geleceğe dönük yatırımlarını daha verimli yapabiliyorlar. Ayrıca proje bazında iş yapan firmalar proje fiyatlamasını da sağlıklı hesaplayabiliyor. Burada da satış mühendislerimizin müşterilerin değişen ihtiyaçlarına uygun önerileri devreye giriyor. En az bir aylık, en fazla 84 aylık kiralama yapmak mümkün. Beyaz eşya, havacılık, medikal, savunma sanayi gibi stratejik sektörler kiralama yöntemini daha çok tercih ediyor. İkinci elde kirala yapmak ise çok daha hızlı."

BİZE ULAŞIN