Pandemide kekikten 60 milyon dolar kazandık

Pandemi kekik üretimine ilgiyi artırdı. Türkiye kekik ihracatından bir yılda 60 milyon dolar kazandı. Kekiğin dünya üretiminin yüzde 80’lik kısmını Türkiye karşılıyor.
29.06.2021 12:25 GÜNCELLEME : 29.06.2021 12:27

Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan ve pandemiyle birlikte önemi bir kez daha anlaşılan kekiğin dünya üretiminin yüzde 80'lik kısmını Türkiye karşılıyor. Pandemi ile tüm dünyada kekiğe olan talebin arttığını belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, özellikle sağlıklı yaşam için doğal ürünlere olan ilginin arttığını, kekiğin de bu ürünlerin en başında geldiğine işaret etti.

Dünya kekik ticaretinin yüzde 80'inin Türkiye'den yapıldığını ifade eden Yağcı, "Kekik ihracatımız 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 'lük ihracat artışı ile tıbbi ve aromatik ürünler arasında en çok talep gören ürün oldu. Türkiye kekik ihracatından 60 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Pandeminin etkisiyle dünyagenelinde kekiğe olan talep daha da arttı. Kekik ürününde önümüzdeki yıllarda yeni üretim alanlarının devreye girmesiyle birlikte 150 milyon dolarlık ihracat hedefinin yakalanmasının çok da zor olmadığı değerlendiriyoruz" dedi.

Kekik ihracatının yüzde 95'i Ege'den

Türkiye kekik ihracatının yaklaşık yüzde 95'inin Ege Bölgesi'nden yapıldığı bilgisini veren Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de 20 bin tonu aşan kekik üretiminin tamamına yakını ihraç edilmektedir. Bu da kekik ürününün önünün açık olduğuna işaret etmektedir. Kekik ihracatı 2020 yılını pandemi etkisiyle yüzde 13 artışla kapatırken, 2021 yılının ilk 5 ayında 4'lük gelişim gösterdi. Arz sorununu çözerek uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir üretim odaklı projeler hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Üretici Kuruluşları, İl Tarım Müdürlükleri, Üniversiteler ve firmaları ortak paydada buluşturarak doğal kekik üretiminin arttırılması amaçlıyoruz."

Müşteri bulma sorunu yok

Kekik için dünyada müşteri bulma sorunu olmadığını da ifade eden Yağcı şunları aktardı: "Kekik, kolay yetişmesi, bir kez ekim yapıldıktan sonra 7-8 yıl boyunca ürün elde edilebilmesi, ürüne talebin yüksek olması ve daha karlı bir ürün olması nedeniyle çiftçinin tercih ettiği ürünlerin başında yer alarak çiftçinin önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi. Kekik, yemeklerin yanı sıra gıda ve ilaç sanayiinde ham madde olarak kullanılıyor. Kekiğin üretim süreci çiftçinin Mart-Nisan döneminde kekik tohumların toprağa atmasıyla başlıyor. Üreticinin imece usulüyle Temmuz ve Ağustos aylarında hasat ettiği kekik, işleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarına sevk ediliyor."

Döviz ülkede kalıyor

Kekikten elde edilen dövizin yüzde 100'e yakınının Türkiye'de kaldığını, ithal girdi kullanımının çok sınırlı olduğunun altını çizen Yağcı, "İstihdam ve ihracata önemli katkı sağlayan, kekik ürünü için çiftçilere eğitimler verilerek ürünün doğru yöntemlerle üretilmesi, çiftçinin ve ihracatçının ürettiği ürünlerin niteliğini arttırarak ürünün ekonomik değerinin artırılmasını amaçlıyoruz. Pandemi öncesinde kekik üretiminin yoğun olduğu bölgelerde çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmaları yapılırken, pandeminin etkisiyle 2021 yılı için eğitim yerine hem kalıcı olması hem de daha fazla çiftçiye ulaşabilmek amacıyla tematik bir TV kanalı ile iş birliği yaparak 3 bölümlük bir video serisi hazırladık. Ege İhracatçı Birlikleri'nin youtube kanalından ulaşabilen bu video serisinde hem kekik bitkisi, kekik bitkisinin tarımında dikkate alınması gereken doğru uygulamaları anlatarak üretici ile sıcak temas sağladık" dedi.

BİZE ULAŞIN