PARA SAĞLIK/ MERVE YILMAZ GERGİN Türkiye, kafa masajıyla (Headspa) dinlenme ve rahatlama konusunda dünya çapında bir destinasyon haline gelme yolunda büyük adımlarla ilerliyor. Ülke genelinde hızla yayılan ve her yaştan insanın ilgisini çeken bu masaj, Asya ve Hint kültürlerinin binlerce yıllık bir geleneği olarak modern yaşam tarzına adapte ediliyor. Türkiye'de henüz yeni olmasına rağmen, bu rahatlatıcı ve stres giderici masaj, şimdilerde talep yoğunluğuyla karşı karşıya. Baş, boyun ve omuz bölgesine uygulanan ritmik ve nazik dokunuşlarla gerçekleştirilen bu masaj tekniği, stresi azaltma, baş ağrılarını hafifletme ve genel bir rahatlama sağlama amacıyla yapılıyor. Binlerce insan bu geleneksel masajın sunduğu rahatlama ve zindelik hissini deneyimlemek için sıraya girmiş durumda. Bu hizmeti genellikle stres, baş ağrısı, migren, zihinsel ve fiziksel rahatlama isteği duyan kişiler talep ediyor. Ayrıca bu masajın popüler olmasındaki diğer bir etken ise sosyal medya. Influencer, sanatçı, oyuncu, bürokrat, milletvekili ve siyasetçiler de bu masaja rağbet gösterenler arasında yer alıyor. İşlemler yaklaşık 1 ya da 1,5 saat arasında sürüyor.
Kafa masajının genellikle bir masaj terapisti veya profesyonel bir masaj uzmanı, spa çalışanları veya eğitimli masaj uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor.
AYDA YAKLAŞIK BİN 500 KİŞİYE BU MASAJI YAPIYORLAR
Türkiye'de bu girişimi ilk başlatan kuruluş olduklarını söyleyen Hair Head Spa Kurucusu Seher Genç, 'kafa masajı' teriminin de isim annesi olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayından bu yana İstanbul Bakırköy'de hizmet verdiklerinin altını çizen Genç, resmi devlet kayıtlarında bu elanda ilk açılan yer olduklarını belirtiyor. Kafa masajı, dünyada Hindistan kökenli olarak başlayıp, Asya kültüründe popülerlik kazanmış. Daha derinlere inildiğinde ise Kadim Türk geleneğinde, özellikle Şaman kültüründe yeri mevcut. Farklı inançlarda ruhun baş bölgesinde olduğuna inanılırmış. Bu nedenle kafa bölgesine özel ihtimam gösterilirmiş. O dönemde uygulanan Kafa masajı, ruhu dinlendirip, sakinleştirip, zihni berraklaştırıp rahatlatmak için uygulanırmış. İlerleyen süreçlerde Osmanlı saraylarında haremlerde sultanlara uygulandığına dair bilgilere de Türk Dil Tarih kurumu kaynaklarından ulaşılıyor. Genç bu işe Hindistan seyahatinden feyz alarak başlamış bir girişimci. Orada bir migren atağı geçiriyor ve kafa masajı yaptırdıktan sonra yeniden doğmuş gibi hissediyor kendisini. O gün bu hizmetin Türkiye'de de olmasına karar veriyor ve araştırmalara başlıyor. Üç yıllık eğitimin ardından ise Hindistan, Bali, Güney Kore ve Tayland'da aldığı teorik ve pratik eğitimler ilave olarak, Kanada'da da insan anatomisi ve fizyolojisi eğitimi ile serüvenini başlatıyor. Kafa masajı Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde 'Head Spa' olarak biliniyor. Kafa masajını; baş ve boyun bölgesinde sinir uçlarına refleksoloji tekniği ile bir saate yakın yapılan su terapisi olarak tanımlayan Genç, sosyal medya paylaşımları ile bu masajın ülkemizde popülerlik kazandığının bilgisini paylaşıyor. Yaklaşık ayda bin 500'e yakın kişiye bu hizmeti verdiklerinin altını çizen Genç, yediden 70'e her yaş grubuna bu masajı yaptıklarını belirterek, Malatya, Diyarbakır, Kütahya, Afyon ve daha birçok ilden gelenlerin olduğunu söylüyor. Ayrıca kafa masajına yabancı turistlerin ilgisi de çok yüksek. Hair Head Spa'da üç farklı paket mevcut. Fiyatlar 750, bin 250 ve 3 bin TL olarak değişiyor. Fiyatlar için detaylı bilgiye @kafamasaj instagram adresinden ulaşılabiliyor.
MASAJ KAPSAMINDA BİRÇOK UYGULAMA VAR
Masajın yöntemi hakkında da bilgi veren Genç, ilk olarak nefes terapisi ile başladıklarını, ardından aromaterapi yağları ile baş bölgesindeki sinir uçlarına bası uygulayarak kan dolaşımını aktif hale getirdiklerini belirtiyor. Özel ürettirdikleri okaliptüs özlü mentol taşı ile de sinüsleri açarak rahatlama sağlandığını söyleyen Genç, bu işlemlerin ardından su terapisi ile kafa masajını uyguladıklarını, işlem devam ederken eş zamanlı olarak saç köklerine buhar ve nem terapisi yaptıklarını, en son olarak da özel içerikle ürettirdikleri şampuan ve saç bakım kremleri ile saç bakımını yapıp, saçları kurutarak işlemi sonlandırdıklarını söylüyor. Bu hizmeti alanlar genellikle stres, baş ağrısı, migren, zihinsel ve fiziksel rahatlama isteği duyan kişilerden oluşuyor. Erkeklerin kadınlardan daha yoğun ilgi gösterdiğini de ekleyen Genç, "Tek olarak erkeklere hizmetimiz yok. Eşleri ile Vip odada çift olarak ağırlıyoruz" diyor. Genç, erkekler için de men şube çalışmalarını tamamladıklarını, çok yakında hizmete açacaklarını belirtiyor.
TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Holistic Headspa, bu hizmeti almak isteyenlere kapılarını geçen sene Aralık ayında açmış ve bu zamana kadar 200'den fazla kişiye headspa hizmeti sunmuş. Firma, Ankara Çankaya'nın Mutlukent Mahallesi'nde yer alıyor. Holistic Headspa Kurucusu Alara Bilgili, Headspa'yı saç derisi sağlığı ve masajı diye tanımlıyor. Headspa'nın kökenleri Asya ve Hindistan'a uzanmakta olup hem Asya, hem de Hint kültüründe farklı teknik ve amaçlarla çok eskilerden beri yapıldığını belirten Bilgili, eğitimini Asya'da almış. Seanslara ilk olarak kişinin saç derisini inceleyerek ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş bakım ürünlerini seçerek başlıyorlar. Ardından çeşitli ve temiz içerikli saç derisi bakımı ürünleriyle arındırma, oksijenlendirme, rahatlatma ve nemlendirme aşamalarını içeren saç derisi bakımı uygulanıyor. Bu aşamaları su terapisi, dekolte ve yüz masajları takip ediyor. Headspa uygulamalarının 2019'dan beri Avrupa'da popülaritesinin artmış olduğunu dile getiren Bilgili, "Ülkemizde ise 2023 sonlarına doğru gelmiş olup şu anda popülaritesinin ve talebinin çok yoğun olduğunu söyleyebiliriz" diyor. Hizmet verdikleri kişilerin ağırlıklı olarak 25-35 yaş arası olduğunu ifade eden Bilgili, Headspa işlemlerinde, saç analizi, özel bakım rutini oluşturma ve ürün seçimi, saç derisi maskesi, buhar terapisi, peeling, nemlendirme, bazı cihaz destek işlemler, led terapisi, aromaterapi yağlarıyla uygulanan yüz ve dekolte masajları gibi işlemleri uyguladıklarının altını çiziyor.
Headspa işlemleri 1-1.30 saat arasında sürüyor. Bu süreçte saç derisinin kalitesinin artırıldığını da sözlerine ekleyen Bilgili, "İşlemlerimiz saç derisini arındırıp sebumu dengeliyor, saç köklerinizi uyarıp güçlendiriyor, kan dolaşımını artırıyor, kaslarınızı rahatlatıyor, saç bakımı hakkında bilincinizi artırıyor ve en önemlisi zihninizi rahatlatıyor" diyor. Saç dökülmesi, kepek veya yağlanma gibi problemler yaşayan, aynı zamanda dinlenme beklentisi olan birçok erkek de Holistic Headspa'ya geliyor. Bilgili son olarak Headspa'nın kültürümüze geliş hikayesini ise şu sözlerle açıklıyor: "İlk olarak masaj, hamam gibi hem temizlik hem rahatlama sunan kültürlere halihazırda ilgisi ve talebi olan bir kültürümüz mevcut. Bunun yanı sıra Türkiye'de genetikten ve çevresel nedenlerden kaynaklı birçok farklı cilt/saç/saç derisi tipi ve problemi mevcut. Her birinin birbirinden farklı bakım ihtiyaçları bulunmakta. Cilt bakımlarında bilgi, ürün ve bilinç mevcut ancak saç derisi problemleriyle ilgili sunulan ulaşılabilir hizmetler ve ürünler henüz yetersiz. Headspa'nın kültürümüze girmesiyle birlikte hem saçları besleyen hem de masaj içeren bir bakım türü dolayısıyla hızla popülerlik kazandı."
750 LİRADAN BAŞLIYOR
By Ayça Bayramoğlu Güzellik Merkezi Kurucusu Ayça Bayramoğlu ise Bursa'nın Balat bölgesinde hizmet veriyor. Beş yıldır bu sektörün içinde olduğunu söyleyen Bayramoğlu, altı aydır da kafa masajı uygulama hizmeti verdiğini söylüyor. Merkeze ayda yaklaşık 300 kişi kafa masajı için geliyor. Bayramoğlu, bu rakamın kapasitelerine göre çok yüksek olduğunu da dile getiriyor. Masajı genel olarak 30 yaş üstü tercih ediyor. Özellikle Arap müşterilerin çok fazla talep ettiğinin de bilgisini veriliyor.
Kafa masajının genellikle bir masaj terapisti veya profesyonel bir masaj uzmanı, spa çalışanları veya eğitimli masaj uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğine değinen Bayramoğlu, kafa masajına daha çok rehabilitasyon sürecinde olanlar, stresli insanlar, uyku sorunu yaşayanlar, boyun ağrısı olan kişilerin geldiğini söylüyor. Konuşmasında erkeklerin de ilgisinin yüksek olduğunu ekleyen Bayramoğlu, "Kafa masajı, cinsiyetle sınırlı olmayan bir hizmet ve birçok erkek de stresi azaltmak, rahatlamak ve genel zindeliklerini artırmak için kafa masajından faydalanıyor. Günümüzde, giderek daha fazla erkek, kafa masajının sağladığı rahatlama ve iyileştirici etkilerden yararlanmak için bu hizmeti tercih ediyor" diyor. Kafa masajı sertifikasyonu almak için birçok farklı yolun olduğuna da değinen Bayramoğlu, mesleki eğitim programları, masaj okulları veya kurslar aracılığıyla kafa masajı tekniklerini öğrenmek ve uygulamanın mümkün olduğunu söylüyor. Bayramoğlu, bu eğitimlerin de genellikle kafa masajı teknikleri, basınç noktaları, güvenlik protokolleri ve müşteri ile etkileşim becerileri hakkında olduğunu söylüyor. By Ayça Bayramoğlu Güzellik Merkezi'nde kafa masajı fiyatları ise 750 liradan başlıyor uygulamanın içeriğine göre değişiyor. Kafa masajına gidecekler için tavsiyelerde de bulunan Bayramoğlu, lisanslı ve sertifikalı masaj terapistlerinin çalıştığı yerleri tercih etmeleri konusunda da vatandaşları uyararak, hijyen kuralları ve terapist ile olan iletişimin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
"Kafa Masajı Akademi'yi kurduk"
Hair Head Spa Kurucusu Seher Genç, kafa masajını uygulayabilmek için kafa masajı terapistliği eğitimi alınması gerektiğini söyleyerek şu bilgileri veriyor: "Kafa masajı Türkiye'de yeni olduğu için hukuki bir boşluk mevcuttu. Resmi olarak Kafa Masajı /Head Spa eğitimi veren bir kuruluş yoktu. Ticaret odasına ve ilgili bakanlığa NACE kodu başvurusunu da öncü olarak biz yaptık. İlgili bakanlıkla akredite bir şekilde çalışmalar yaparak 'Hair Head Spa-Kafa Masajı Akademiyi' kurduk. Türkiye'de eğitimini alan tek kişi olarak Bakanlık yetkililerimiz ile beraber yazdık mevzuatı. Uygulayıcı olmak isteyenlere ışık olması adına eğitim sistemini de kitapçık haline getirdik. 'Hair Head Spa-Kafa Masajı Akademi'den alınan sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olup meslek edinme kapsamında E-Devlet sistemlerine de işlenmiş olacak. Eğitimlerimiz Mayıs ayı itibari ile başlayacak. Bu sertifika olmadan işletme açmak ve ruhsat kaydı başvurusunda bulunmak da söz konusu değil zaten."