Bağ bozumu deneyimi için Türkiye'den adresler
PARA TURİZM/ ÖZLEM KAPAR BAYBURS Bağ bozumları sadece üzüm kesmekten ibaret değil; bir gelenek, şenlik, hazan mevsiminin hem habercisi hem de kendisidir... Ve işte yine bir bağ bozumu dönemindeyiz. Bölgeden bölgeye ve bağların konumuna göre hasatlar gerçekleştirilirken, bir yandan da festivallere ev sahipliği yapılıyor. Ege'de ve Trakya'da Ağustos'un ortasından itibaren bağ bozumları başlamış durumda; doğu bölgelerine doğru ekimin sonlarına kadar uzuyor.
Bu ritüele katılmak için ilk akla gelen bölgelerin başında elbette Trakya var. Trakya'da bağ bozumları peyderpey sürerken Kırklareli, Tekirdağ, Şarköy ve Gelibolu'da bağ bozumu turları yapılıyor.
Bağ bozumu turizminin önemli isimlerinden olan Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Orhan Çebi, bu yıl sınır komşularımız Bulgaristan ve Yunanistan'ı da rotaya dahil ettiklerini bildiriyor. Bu iki ülke ile iş birliği yaptıklarını kaydeden Çebi, '3 Ülke Tek Rota, Trakya Bağ Rotası'nı hayata geçirdiklerini ifade ediyor. Trakya'da devam eden bağ bozumları, kasım sonuna kadar devam edecek. Çebi, bağ turlarında uğradıkları yerleri şöyle sıralıyor:
"Edirne'de Arda; Kırklareli'nde Saranta, Vino Dessera, Chamlija, Gürbüz; Gelibolu'da Asmadan, Yükseltan, Chateau Kalpak, Gali, Porta Caeli, Suvla; Tekirdağ'da Şato Nuzun, Barel, Umurbey, Barbare ve Şarköy'de Gülor."
ONLARCA BAĞ, YÜZLERCE LEZZET
Orhan Çebi, tek rota, onlarca bağ, yüzlerce lezzet olarak tanımladığı bağ turlarının hava şartlarına da bağlı olarak kasım ayı sonlarına kadar süreceğini kaydediyor.
LÜKS BİR BAĞ DENEYİMİ
Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde yer alan ödüllü lüks bağ; sanat oteli Hotel Caeli ise bağ bozumu deneyimi için özel paketler hazırlıyor.
Hotel Caeli konuklarına kalbinde bulunduğu Porta Caeli Bağları'nın göz alabildiğince uzanan yeşil ve nefes kesici ortamında, huzurlu sessizliğinde, kendi organik ürünleriyle sunduğu lezzetlerle unutulmaz bir gastronomi yolculuğu vaat ediyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK DİKİM SIKLIĞI BURADA
Caeli'nin özel dikim yöntemiyle yetiştirdiği üzümlerinin toplanması 14 Ekim'e kadar devam edecek. Bu süreçte tüm otel konukları, 170 hektarlık bir alandan oluşan ve dünyanın en büyük 1x1 metre dikim sıklığındaki üzüm bağları olma özelliğini taşıyan bağları uzmanların eşliğinde keşfedebiliyor, bağ bozumu ritüellerini tüm detaylarıyla yaşayabiliyor.
Lüks bağ ve sanat oteli kategorisinde yer alan Hotel Caeli; kendi bağlarında yetiştirdiği kaliteli üzümlerinden elde edilerek hazırlanmış içecekleri, etkileyici SPA Caeli by Caudalie tesisleri, özenle seçilmiş çağdaş sanat koleksiyonu ve gurme mutfağıyla harika bir bağ bozumuna çağırıyor.
TAK SEPETİ KOLUNA: BOZCAADA
Bozcaada'nın bugünlerdeki popülerliğine bağ bozumu sürecinin etkisi büyük. Bağ bozumu turları seyahat acentelerinin paket turları arasında ön sıralarda. Özellikle hafta sonları kısa seyahatler olarak tercih ediliyor. Bağlarda yapılan gezilerde hediye olarak verilen hasır sepetinizi kolunuza taktıktan sonra, römorklara binerek, klarnet ve darbuka eşliğinde bağlara gidiyorsunuz. Her turda başka bir bağcının bağına gidiliyor. Bağdaki üzüm türleri ve nasıl toplanacağı ile ilgili bilgi aldıktan sonra sepetlerinizi üzüm ile dolduruyorsunuz.
URLA BAĞ YOLU VE ŞEF RESTORANLARI
Ve gelelim Ege'ye… İzmir'in Urla ilçesi son dönemde turizmde doğası, gastronomisi ile oldukça revaçta. Elbette bunda bağların da rolü büyük. Üzümlerin toplanışını, nasıl yıkandıklarını ve ayıklandıklarını görebileceğiniz, lezzetlerin yapımını tam olarak deneyimleyeceğiniz bağ bozumu dönemi gelecek aya kadar devam edecek.
2016 yılında hayata geçen Urla Bağ Yolu projesi sonrası gastronomi ziyaretçileri artmış durumda. Urla ve çevresindeki bağların yüzde 80'inin içinde bir bağ oteli bulunuyor, bulunmayanların da hemen yakınında mutlaka özel konseptli butik oteller var. Urla'daki bağ evlerinden öne çıkanlarının isimleri şöyle: Mozaik, Urla Bağ Yolu, USCA, Urlice...
Öte yandan Urla'daki son dönemde sayıları artmaya başlayan pek çok şef restoranı da bu turları çok daha lezzetli kılıyor. Od Urla, Manej, Urla Vino Locale, Ma Urla, Teruar sadece birkaçı…
ŞİRİNCE'NİN ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
İzmir'deki bağ bozumu merkezlerinden biri de Selçuk ilçesinin adı gibi şirin köyü Şirince. Burada neredeyse her yer üzüm bağları ile dolu. Şirince'ye has üzümle yapılan lezzetleri deneyimlerken bir yandan da doğa, tarih ve kültür gezisi yapmak mümkün. Efes Antik Kenti'ne yakınlığı da cabası. Şirince'nin köklü konaklama markası Martı Grubu'nun butik oteli Güllü Konakları'nın kendi çiftliğinde yer alan bağları, her yıl 15 Eylül-15 Ekim arasında bağ bozumu yapılan yerlerden biri. Otel, her yıl bu dönemlerde misafirlerine bağlarını birlikte bozmaya davet ediyor.
BAĞLARIN TEPESİNDE
Üzümün hikayesine Yanık Ülke'nin verimli topraklarında da eşlik edebilirsiniz! Manisa'nın Kula ilçesindeki Yanık Ülke Bağları'nda bağ bozumu, bu ayın başında başladı. Buradaki bağlar deniz seviyesinden 924 metre yükseklikte ve bu yükseklik iklim ile beraber özel lezzette üzüm yetiştirmek için çok uygun. Villa Estet Bağ Oteli de işte bu bağlara tepeden bakıyor. 2 bin dönüm arazi üzerine kurulu bağlarda bir satış dükkanı, tadım merkezi ve restoran yer alıyor.
ÜZÜMÜN EN İRİSİ
Elazığ, ülkemizin en iri taneli üzümlerinin yetiştiği yer. Öküzgözü'nün ana vatanı. Özellikle Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri çok verimli ve daha popüler olsa da Şifoni, Argını, Besni, Fengi, Kokulu Yağbı, Kırmızı Tahannebi, Hasnebi, Ağbıkeri, Karabikri, Zehni, Köhnü, Sergen, Keşbir, Hacıkıran, Kıtkıtı, Siyah Besni, Çekirdeksiz Yakubi, Şam, Yenür, Top Üzüm, Ağın gibi pek çok üzüm çeşidi daha yetişiyor.
Kayra Alpagut Bağı, en çok bilinen ve uğranan bağ rotası. Kuzey Bağları ve Eski Bağlar da turların popüler merkezleri.
RAKAMLARLA ÜZÜM
-Üzüm, iklim ve toprak istekleri yönünden çok seçici olmaması, çoğaltma yöntemlerinin kolay olması ve farklı şekillerde değerlendirilmesi gibi sebeplerden dolayı dünyadaki en yaygın kültür bitkilerinden biri.
-Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde toplam tarım alanının yaklaşık yüzde 1.1'i bağ alanı. Bağ alanlarında son 10 yılda yüzde 16.8, son 20 yılda da yüzde 27.4 oranında azaldı.
-Ege, ülkemizde en geniş alanda yetiştiricilik yapılan bölge. Bağ alanlarında Manisa, Mardin ve Denizli ilk sıralarda gelirken, üretimde Manisa, Mersin ve Denizli ilk sırada bulunuyor. Türkiye, üzüm üretiminde dünyada altıncı sırada ve dünya üretiminin yüzde 5'ini karşılıyor.