Terleme botoksu yoğun ilgi görüyor
PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Botoksun sadece kırışıklıklardan kurtulmak için uygulandığı görüşü artık çok eskide kaldı. Son yıllarda terleme botoksu da oldukça önemli bir uygulama haline geldi. Terleme botoksu; özellikle koltukaltı, avuç içi ve ayak gibi bölgelerde aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde etkili oluyor. Bu bölgelerde aşırı terleme; günlük aktiviteleri, sosyal etkileşimi ve özgüveni olumsuz yönde etkilediği için son yıllarda da bu işleme talep gösteriliyor. Bu nedenle terleme botoksu, yaşam kalitesini artırmak ve günlük yaşamı rahatlatmak için tercih edilen bir tedavi yöntemi haline gelmiş durumda. Daha çok yaz aylarında tercih edildiği söylenen bu işleme, artık kış aylarında da talep çok. Kalıcılık süresi kişiden kişiye değişiyor. İşlemi yaptıran yaş grubu ise 18-50 yaş arası. Özellikle sınav heyecanı yaşayan gençlerin de bu uygulamaya ilgisi yüksek. Genellikle erkekler koltukaltı botoksu yaptırıyor. Kadınlar ise koltukaltı, el ve ayak için bu işlemi tercih ediyor. Uzmanlar ruhsatı olmayan sağlık kuruluşlarında bu işlemin yapılmasının risk içerdiği uyarısında bulunuyorlar.
İLKBAHAR YAZ AYLARI TALEP ÇOK
'Botulinum Toksini' yani botoks enjeksiyonuyla terleme tedavisi yapılmasına; terleme botoksu deniliyor. Kişide istenmeyen aşırı terleme problemi, kolaylıkla tedavi edilebiliyor. Uygulanan 'Botulinum Toksini' ile sinir uçlarındaki sinir iletiminin durdurulması hedefleniyor. Cerrahi dışı uygulanan en etkili ve kolay tedavi yönteminin botoks uygulaması olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Medicana International İstanbul Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şillan Naycı, işlemin yaklaşık 15 dakika sürdüğünü belirtiyor. İşlemin kalıcılık süresi ise kişiden kişiye değişiyor. İlk süre altı ay. Ancak bazı kişilerde ise bir yıla kadar bu süre uzayabiliyor. Uygulamanın alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Naycı, işlemin ter bezlerine bir zarar vermeyeceğini de belirtiyor. Terleme botoksu; el, ayak, koltukaltı gibi alanlara sıkça uygulanıyor. Kırışıklık botoksundan farkı ise kas içine değil deri altına uygulanması. Naycı, her bölge için terleme botoksuna rağbet olduğunu dile getiriyor. Yıl içinde yaklaşık bin hastaya bu işlemi uyguladıklarını da sözlerine ekleyen Naycı, ilkbahar ve yaz aylarında talebin çok fazla olduğunu, düzenli yaptıran hastaların ise kış aylarını tercih ettiğini belirtiyor. Naycı'ya göre yurtdışı hastaları ise sadece terleme botoksu için gelmiyor. Farklı işlemlere de rağbet gösteriyorlar. İşlemi yaptıran yaş grubunun en sık 18-50 yaş arası kişilerden oluştuğunu da dile getiren Naycı, son yıllarda erkek hasta oranının arttığını da ifade ediyor.
5-9 BİN LİRA ARASINDA
Kaliteli Yaşam Kliniği Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş, terleme botoksunun aslında uzun yıllardır yapıldığını ancak son yıllarda farkındalığın artmasıyla talebin de yoğunlaştığını söylüyor. Savaş'a göre işlem, kış aylarında daha fazla yapılıyor. Özellikle çalışan ve hayatın içinde olan kişiler için son derece anlamlı bir tedavi. Hem görüntü açısından hoş olmayan hem de koku açısından yaşam konforunu etkilenen kişiler, bu işleme sıkça başvuruyor. Özellikle koltukaltındaki terlemelerin zaman içerisinde o bölgede sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden Savaş, "Terleme ve o bölgenin nemli kalmasıyla birlikte özellikle üzerinde nefes almayan sağlıksız kıyafetler varsa böyle bir durumda terleme sonucunda mantar gelişimi, mantar sonrasında da yine önüne geçilemeyen sağlık sorunlarının oluşmasına yol açıyor" diyor. Terleme botoksu, tüm botoks uygulamalarının içerisinde yüzde 40'lık paya sahip. El, ayak ve koltukaltı, en sık uygulanan bölgeler. İşlemin ter bezlerine bir zararı olmadığını belirten Dr. Savaş, işlem sonrası özellikle havuz ve denize girilmemesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca roll on ve parfüm de kullanılmaması gerekiyor. İşlemin merdiven altı, ruhsatı olmayan yerlerde yapılmaması gerektiği görüşünü savunan Savaş, "Elde ve ayakta doz aşımına gidilir ya da özellikle kaçak sahte ürün kullanımıyla birlikte yan etkileri olabilir. Ancak ruhsatlı sağlık kuruluşunda yetkin bir doktor tarafından ruhsatlı bir ürünle yapılan uygulamada kontrol edilemez bir yan etki olmaz" diyor. Terleme botoksunun koltukaltından sonra özellikle gençlerde ellere yapıldığını ifade eden Savaş, sınav kaygısıyla baş edemeyen gençlerin oldukça talep gösterdiğini de ekliyor. İşlemin fiyatları 5 ile 9 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Terleme botoksunda cinsiyet farkı gözetilmiyor. Erkekler en çok koltukaltı yaptırıyor. Kadınlar ise koltukaltı, el ve ayak için bu işlemi tercih ediyor.
ALMANYA VE ABD'DEN GELİYORLAR
Uzun zamandır bilinen bu yöntemin yaklaşık dört senedir popüler olamaya başladığının altını çizen Medikal Estetik Hekimi Uzm. Dr. Şafak Göktaş, uygulamanın 20 ile 40 dakika arasında sürdüğünü söylüyor. Botoksun en çok estetik amaçlı kullanıldığını ancak son yıllarda terleme botoksunun da estetik amaçlı botoks kadar öne çıktığını belirten Göktaş, uygulamanın diğer botokslar içinde yüzde 25'lik bir payı olduğunu anlatıyor. Ter bezlerine herhangi bir zararının olmadığını da söyleyen Göktaş, ter botoksunun ter bezlerini geçici olarak yavaşlattığını, 'botoks bırakılınca' ter bezlerinin tekrardan eski haline dönüp aynı derecede çalıştığını söylüyor. Dr. Göktaş, bu işlem için en çok Almanya ve ABD'den kişilerin geldiğini de sözlerine ekliyor ve fiyatların 4 bin 500 ile 6 bin 500 lira arasında değiştiğini vurguluyor. 18 yaş üstü herkesin bu işlemi yaptırabileceğini de söyleyen Göktaş, en çok 20-40 yaş arasındaki kişilerin yaptırdığını söylüyor.
"Ter bezlerine zararı yok"
Doç. Dr. Ahu Birol KOCAALP / Dermatoloji Uzmanı
Botulinum toksin, lokal terleme tedavisinde kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Topikal tedavilerden daha uzun süre etkisi devam etmektedir. En etkili olduğu bölge koltukaltı. El ve ayak tabanına da uygulanabiliyor. Fakat etkisi daha az, etkinlik süresi daha kısa ve uygulama esnasında daha acı hissi yüksek oluyor. Botulinum toksin etkisi altı-dokuz ay sürüyor. İşlemden hemen sonra koltukaltına lazer epilasyon uygulanması, sıcak uygulama, etkinliğin daha kısa sürmesine sebep oluyor. İşlem ince iğne ile uygulandığı için, işlem öncesi lokal anestezik sürmek toleransı artırıyor. Kremle 30 dakika beklendikten sonra işlemin uygulanması 15-20 dakika sürüyor. Uygulamayı gebelere, emziren kişilere uygulamıyoruz. Nörolojik bazı hastalıklarda da uygulamayı tercih etmiyoruz. Ter bezlerine zararı yok. Geçici süre ile ter bezinin salgı yapması duruyor ve etkisi geçtiğinde terleme yeniden başlıyor. 18 yaş üzerine yaptığımız bir uygulama. Özellikle yaz aylarında yaptırma sıklığı artıyor. Kadın ve erkeklerin eşit oranda yaptırdığını söyleyebilirim.
Kimler terleme botoksu yaptıramaz?
Hamileler, emziren anneler, enjeksiyonun uygulanacağı alanda enfeksiyonu ya da açık yarası olanlar, kas zayıflığıyla seyreden nörolojik hastalığı bulunanlar ve bazı ilaçları kullanan romatoid artritli hastaların terleme botoksu yaptırması önerilmiyor.
"Botulizm vakalarına dikkat!"
Doç. Dr. Fatma Pelin ÖZGEN / Memorial Wellness Dermatoloji Bölümü
Terleme; sıcaklık değişimleri, heyecanlanma veya egzersiz sırasında vücut ısısını ayarlamak için gerekli olan sağlıklı bir mekanizmadır. Aşırı terlememe sorunu ise iş ve sosyal yaşamında kişiyi rahatsız eden hatta çevreden soyutlanmaya kadar gidebilen boyutlara ulaşabilen ciddi bir problemdir. Terleme tedavisinde botoks uygulaması, son yıllarda öne çıkan ve kişiye hayat konforunu yeniden kazandıran bir uygulamadır. Terleme botoksu uygulaması sonrası 15-20 dakika içinde geçecek ufak şişlikler dışında herhangi bir yan etki görülmesi beklenmemektedir. Ancak son dönemlerde uygun olmayan, klinik şartlarında yapılmayan sahte botokslardan dolayı 'botulizm' dediğimiz vakalar çok artmış durumdadır. Bu işlemin mutlaka Türkiye'de onaylı olan botokslardan, klinik şartlarında, uzman hekim tarafından uygulanması gerekmektedir. Kişinin bu konuda çok dikkatli olması, terleme botoksunu mutlaka uzman kişilere yaptırması önemlidir. Bu işlemin 18 yaşın üzerindeki bireylere yapılması önerilmektedir. Kadınlar da erkekler de bu işleme ilgi göstermektedir. Botoks ter bezleri değil, nörotransmitter salınımını bloke ettiği için ter bezlerine herhangi bir zararı yoktur.