Kararsızlara son karar için rehber -1-

GİRİŞ TARİHİ: 31.07.2023 GİRİŞ TARİHİ: 12:50 SON GÜNCELLEME: 31.07.2023 12:53
Üniversite tercih dönemi 8 Ağustos’ta bitiyor. Ne okumak ve hayatta ne yapmak istediğini iyi bilen idealistleri bir kenara koyalım, ancak çoğu öğrenci ne okursa daha parlak bir geleceğe sahip olabileceği konusunda kararsızlık yaşıyor. İşte bu dosya kararsızlar için… (1. Bölüm)

PARA ARAŞTIRMA/ ÜRÜN DİRİER Rektörler ve eğitim uzmanları, gençler için altın değerinde tavsiyeler paylaştı. En çok ihtiyaç duyulan meslekleri, işsiz bırakmayacak bölümleri, geleceği parlak işleri, en kıymetli uzmanlıkları, havada kapılan yetkinlikleri ve yeni açılan bölümleri masaya yatırdık…

Yaşadığımız son teknolojik gelişmeler, geleceğin mesleklerinin nasıl dönüşeceğine dair ipuçlarını ortaya koyuyor. Örneğin bugün yapay zekanın tıptan moleküler biyolojiye, sanattan medyaya birçok farklı alana etki ettiğini görüyoruz. Öte yandan meslekleri tek tek ayrıştırmanın neredeyse anlamını yitirdiği bir noktadayız. Bununla birlikte Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2023 Geleceğin Meslekleri Raporu'nda; yapay zeka teknolojileri, sürdürülebilirlik ve veri güvenliği gibi alanların öne çıktığını görüyoruz. Dünyanın önemli ve güncel problemlerini düşündüğümüzde ise iklim krizi, çevre ve sürdürülebilirlik, sağlık, sosyal adalet gibi konular başı çekiyor. Bu da bizi mühendislikten fen bilimlerine, sosyal ve beşeri bilimlerden yönetim bilimlerine, tıptan hukuka, her fakülte ve bölümün kendi içinde kıymetli olduğu ve gelecekte de olmaya devam edeceği görüşüne götürüyor. Rektörler ve eğitim uzmanları üniversitelerin en çok tercih edilen, geleceği parlak ve istihdam bakımından şanslı olan bölümler konusunda bilgi verdi.

İSTİHDAMDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) son yıllarda en fazla rağbet gören bölümlerin Bilgisayar Mühendisliği, Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği olduğunu belirterek, "Bunların hemen ardından ise; Matematik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği ve Ekonomi gibi bölümlerimiz geliyor. Bu bölümlerin ilgi görmesinin ardında, son dönemlerde hızla artan dijitalleşmeyle beraber yapay zekâ, robotik, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi konu başlıklarının ön plana çıkması yatıyor. Geleceğin yeni meslekleri de büyük ihtimalle bu alanlardan türeyecektir" dedi. Açıldığı ilk günden beri büyük ilgi gören Türkiye'nin ilk Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü'nün İTÜ bünyesinde olduğunu hatırlatan Koyuncu, "Ayrıca bu yıl açılan Siber Güvenlik önlisans programımız bulunuyor. İTÜ, mezunlarına istihdam sağlama oranı en yüksek üniversiteler arasında yer alıyor. Dünyanın en prestijli akademik derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE) ve Emerging ortaklığında hazırlanan Küresel Üniversite İstihdam Edilebilirlik Sıralaması'nın 2022 yılı sonuçlarına göre İTÜ, mezun istihdamında dünya çapında 212. sırada yer aldı. Ülkemizdeki istihdam oranlarında ise, tüm bölümlerimizin ortalamasını aldığımızda ilk beşte yer aldığımızı söyleyebiliriz. Örneğin, İTÜ Bilgisayar Mühendisliği, sıralamada yüzde 89.5'lik istihdam oranı ile Türkiye birincisi olan bölümümüzdür. İşverenlerin, mezunlarına en çok ilgi gösterdikleri bölüm listesine giren diğer bölümlerimiz ise yüzde 76.7 oranla Endüstri Mühendisliği, yüzde 75.8 oranla Matematik Mühendisliği ve yüzde 70.8 oranla İşletme Mühendisliği'dir" açıklamasında bulundu.

DİSİPLİNLERARASI GEÇİŞE İZİN VERİYOR

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, üç fakülte ve bu fakültelere bağlı 11 farklı lisans programının bulunduğu Sabancı Üniversitesi'nde öğrenci çoğunluğunun Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'ni tercih ettiğini ifade ederek, "En çok tercih edilen programlar Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği ile Endüstri Mühendisliği. Bunların hemen arkasından, üçüncü sırada tercih edilen program ise Yönetim Bilimleri Fakültesi'nin aynı ismi taşıyan lisans programı. Üniversitemiz; öğrencilerimizin, diploma programları kapsamında alacakları dersleri, ilgi duydukları alanlara göre planlayabildiği oldukça özgün bir eğitim sistemine sahip. Türkiye'de gerçek anlamda program seçme özgürlüğü sunan ilk ve tek üniversite olarak, disiplinlerarası geçişe izin veren eğitim sistemimiz sayesinde, öğrencilerimize, tek bir alanda uzmanlaşmak yerine farklı alanlardan ders alarak kendilerini geliştirebilme olanağını oldukça geniş bir çerçevede sunuyoruz. Bu nedenle her bir öğrencimizin diploma programı kapsamında aldığı dersler, aynı programa kayıtlı diğer öğrencilerden farklılık gösterebiliyor" açıklamasında bulundu.

Diğer yandan yapay zeka ve veri bilimi alanlarında yaşanan gelişmelerden hareketle Veri Bilimi ve Analitiği alanında yeni bir lisans programı hayata geçirmeyi düşündüklerini ifade eden Leblebici, geleceği parlak meslekler konusunda ise şu bilgileri paylaştı:

"Dünya Ekonomik Forumu 2023 İşlerin Geleceği Raporu'na göre, 2027 yılına kadar global düzeyde işlerin yaklaşık yüzde 23'ünün değişmesi, bunun 69 milyonunun yeni iş, 83 milyonunun da artık mevcut olmayan iş olması bekleniyor. En hızlı büyüyen işlerin ise yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlığı, sürdürülebilirlik uzmanlığı, iş istihbarat analistliği ve bilgi güvenliği uzmanlığı olması beklenirken; en yüksek mutlak büyümenin de eğitim, tarım ve dijital ticarette olacağı tahmin ediliyor. Böyle bir ortamda, belli bir meslek ya da bölüm seçmek yerine, öğrencilerin üniversite öğrenimleri boyunca olabildiğince geniş kapsamlı bir altyapı edinmeleri ve kendilerini geleceğe hazırlarken disiplinlerarası yaklaşıma öncelik vermeleri daha doğru olur."

DİJİTAL OYUN TASARIMI VE E-TİCARETTE İDDİALI

İstinye Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora çeşitlilikleri ile 150'ye yakın programı olan üniversitelerinde öğrencilik en çok Tıp, Mühendislik, Diş, Eczacılık, Psikoloji, İşletme, Fizyoterapi, Gastronomi ve diğer sağlık/teknik programları tercih ettiğine işaret ederek, "Sağlık alanındaki programlarımızın yüksek tercih nedeni, zengin altyapımızın yanı sıra Türkiye'nin en büyük özel sağlık grubu olan MLP Care Grubu'nun bir paydaşı olmamızdır. Güçlü iş birliği içinde olduğumuz grubun Medical Park, VM Medical Park ve Liv Hospital gibi prestijli hastanelerdeki uygulamalı eğitimleri ile sağlık alanındaki öğrencilerimiz diğer üniversitelerdekilerden farklılaşıyor. Öte yandan, sektörlerle de olan güçlü bağlantılarımız sayesinde hem sağlık hem sosyal hem de fen/mühendislik alanlarında öğrencilerimiz mezuniyet sonrası iş hayatına kolaylıkla entegre olabiliyor" dedi. Yeni açılan programlarından da bahseden İstinye Üniversitesi Rektörü İbiş, şu bilgileri aktardı:

"Dijital Oyun Tasarımı bölümü, oyun endüstrisinin hızla büyümesiyle birlikte gençler arasında popülerlik kazanan bir alan. Bu programımızda öğrenciler, oyun geliştirme sürecinin her aşamasını öğrenerek yaratıcı ve teknik becerilerini geliştirirler. e-Ticaret ve Pazarlama bölümü ise dijitalleşen dünyada işletmelerin rekabet avantajı elde etmek için kullandığı stratejik bir alandır. Öğrencilerimiz, online satış teknikleri, dijital pazarlama stratejileri ve e-ticaret platformlarının yönetimi gibi konularda uzmanlaşarak iş dünyasında başarılı bir kariyer yapabilirler. Bilgi Güvenliği Teknolojileri bölümü ise artan dijital tehditler karşısında şirketlerin veri güvenliğini sağlama ihtiyacının giderek arttığı bir alandır. Öğrencilerimiz, siber güvenlik, ağ güvenliği ve veri koruma gibi konularda uzmanlaşarak kurumların bilgi güvenliği stratejilerini geliştirebilirler."

Tıp ve Sağlık, Mühendislik ve Teknik Alanlar, Bilişim ve Hizmet Teknolojileri alanlarında okuyanların işsiz kalmayacağına değinen İbiş, "Bunlara ilaveten Gastronomi gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış profesyonellere olan ihtiyaç da artıyor" dedi.

BİLİŞİM GÜVENLİĞİ ARTIK DAHA ÖNEMLİ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, akıllı sistemlerin yaygınlaşması ve otomasyondaki gelişmelerin birçok mesleği dönüştürdüğünü ve insan gücünün yeni yetkinlikler kazanmasını zorunlu kıldığına vurgu yaparak, "Yapay zeka, bulut bilişim, IOT teknolojilerinin gelişmesi, dijitalleşmenin hayatın her alanına nüfuz etmesiyle bilişim güvenliği daha önemli hale geliyor. Bu alanlarda insan gücü ihtiyacını gözeterek Meslek Yüksekokulumuz çatısı altında Bilgisayar Programcılığı ile Bilişim Güvenliği Teknolojisi önlisans programlarımızı açtık. Yine e-ticaretin günümüzdeki yükselişi nedeniyle E-Ticaret ve Pazarlama önlisans programımızı açarak bu alanda da eğitim vermeye başladık. Gençlerin hangi bölümleri seçtiklerinden öte seçtikleri bölümlerde ne tür beceri ve yetkinlikleri kazandıkları önemli diye düşünüyorum. Dünya Ekonomik Forumu'nun bu yılki raporuna göre önümüzdeki yıllarda iş dünyasında önemi en fazla artacak beceriler arasında yaratıcılık ve analitik düşünme, teknoloji okuryazarlığı, merak ve yaşam boyu öğrenme becerileri yer alıyor. Günümüzde mesleki becerileri bireylere kazandırmak tek başına yeterli değil. Çünkü bu beceriler hızla eskiyor; hayat boyu aynı mesleği sürdürebilme durumu da azalıyor" dedi.

ANİMASYON BÖLÜMÜ HER ZAMANKİNDEN DAHA CAZİP

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, özellikle Mühendislik ve Hukuk fakültelerinin popüler olduğunu söyleyerek, "Son yıllarda metaverse gibi dijital platformların artması oyun firmalarında meydana gelen teknolojik gelişmeler, sinema sektöründe animasyon filmlere yer verilmesi, sözel puan türü ile öğrenci alan Çizgi Film ve Animasyon bölümünü aday öğrenciler için cazip bir hale getirdi. Yaşar Üniversitesi olarak Çizgi Film ve Animasyon bölümü öğrencilerine tüm dünyadaki güncel ve teknolojik gelişmeleri takip etme imkanı sağlıyoruz. Yaşar Üniversitesi'nde 2021 yılında Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi açıldı. İçinde Tarım Ekonomisi Bölümü ile Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümleri bulunuyor" dedi. Dinçer, geleceğin meslekleri konusunda ise şunları söyledi:

"Tarım Ekonomisi Bölümü ve Tarım Makineleri ve Teknolojileri bölümü sadece kırsalda değil şehirde de tarımı; teknolojik makinalarla tarımı ve ekolojik tarımı öğretiyor. Yaşar Üniversitesi'ni kuran vakfın arkasındaki topluluk, tarım-gıda değer/tedarik zincirinin her aşamasında endüstriyel boyutta yer alıyor. Fakülte, sektörün ihtiyacı olan istihdam edilebilir insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlıyor."

YÜKSELEN MESLEKLERE AĞIRLIK VERİLİYOR

Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu, son yıllarda bilimsel araştırma, teknoloji, tıp, mühendislik, sanat, spor, tasarım gibi farklı alanlarda önemli yatırımlar ve Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirdiklerine değinerek, "En çok tercih edilen bölümlerimizin başında yazılım mühendisliği (TR ve İNG), tıp fakültesi (TR ve İNG) ve mimarlık geliyor. Bu üç bölümde verilen eğitimin niteliği ise ortak bazı temel esaslara dayanıyor; bunlar nitelikli, yetkin bir akademik kadro, ileri teknoloji donanıma sahip eğitim modeli ve öğrenciye meslek hayatı öncesinde sunulan verimli bir pratik alanı olan staj. Bu bölümleri seçmeyi düşünen tüm gençlere de bu kriterler üzerinden seçim yapmalarını öneririm. Çünkü bu meslekler için bu üç kriter size rakiplerinize göre önemli kazanımlar sağlayacak unsurlar. Haliç Üniversitesi'nde yazılım, tıp ya da mimarlık okumayı düşünen adaylar, bu bütünleşik eğitim standartlarında eğitim alacaklardır" dedi.

Görsel İletişim Tasarımı, Yönetim Bilişim Sistemleri, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Çizgi Film ve Animasyon bölümlerinin son yıllarda açtıkları önemli bölümlerin başında geldiğine de işaret eden Utlu, "Bu yıl ise bu ivmeyi biraz daha yükselterek, Dijital Oyun Tasarımı, Bilişim Güvenliği gibi dijital alandaki diğer yükselen mesleklere ağırlık verdik. Tüm altyapı ve kadro çalışmalarımızı tamamladık ve bu yıl ilk öğrencilerimizi almaya başlayacağız" diye konuştu. Utlu, ülkemizde yetişmiş insan gücüne en çok ihtiyaç duyulan başlıca bölümleri ise şu şekilde sıraladı: "Yazılım/ Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, İç Mimarlık, Dijital Oyun Tasarımı, Hemşirelik, Tekstil ve Moda Tasarımı, Tıp, Anestezi, İlk ve Acil Yardım, Fizyoterapi, Anestezi, Bilgisayar Teknolojisi, Aşçılık."

"ÖNÜ AÇIK MESLEK YOKTUR, ÖNÜ AÇIK İNSAN VARDIR"

Altınbaş Üniversitesi Öğrenci Dekanı Dr. Öğretim Üyesi Duygu Kotan Türkden, dünyadaki trendlere paralel olarak öğrencilerin bölüm seçme eğilimlerinin de değiştiğine vurgu yaparak, "Tıp, Eczacılık Diş Hekimliği, Hukuk yıllardır birçok aday ve ailesinin hedeflediği bölümler. Bunlar kadar bugün yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, gastronomi gibi alanlar da ilgi görüyor. Aday öğrenciler çoğu zaman popüler olan, güncelliğini koruyan bölümleri seçme eğilimi gösteriyor. Tabii bunun altında iş bulma olasılığının yüksek olacağı inancı da yatıyor. Üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerimize her yıl neden bizi tercih ettiklerini soran anketler düzenliyoruz. Çıkan sonuçlar açıkça gösteriyor ki çok geniş uluslararası bağlantılarımız, Erasmus ağımız ve sunduğumuz sosyal olanaklar tercih edilme nedenlerimizin başında geliyor. Bunların yanı sıra bölümlerin akademik kadrolarının yetkinliği, mevcut öğrencilerin memnuniyeti, mezun olduktan sonra iş bulma kaygısını en az derecede hissetmeleri, üniversite içindeki birimler ve kişiler arasındaki değerli iletişim, yıldan yıla öğrenciyi ilgilendiren tüm hususlarda üniversitenin azami derecede gelişim göstermesi gibi durumlar sayılabilir" dedi.

Altınbaş Üniversitesi'nin kurumsal akreditasyonlara sahip Türkiye'deki ilk 30 üniversite arasında yer aldığına da değinen Türkden, "Tüm bölümlerimiz, YÖKAK – Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından iki yıl süre ile akredite edildi. Buna ek olarak aşağıdaki akreditasyonlarımızın da tercih edilmemizde önemli bir katkısı olduğunu söyleyebiliriz" bilgisini verdi.

"Önü açık meslek yoktur, önü açık insan vardır" diyen Türkden, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Öğrenciler hangi mesleği seçerlerse seçsinler üniversiteden mezun olduklarında kazandıkları yetkinlikler önem kazanıyor. Bunu sadece mesleki yetkinlikle sınırlamak da doğru değil. Yeniliklere ve farklılıklara adapte olan, sosyal konularda gelişim gösteren, farklı ilgi alanları olan mezunların işsiz kalma kaygısı yaşamayacağını söylemek mümkün. Bu özelliklere sahip bireyler, mesleklerini yeniliklere adapte edebiliyor ve kendini sürekli güncel tutabiliyor, ayrıca farklı alanlarla iş birliğine açık oluyor ve her zaman tercih ediliyor. Üniversite olarak tam da bu vizyonla uyguladığımız bir burs sistemimiz bulunuyor. Inspire Future adını verdiğimiz bursumuz sayesinde hayalleri, hedefleri ve yetkinlikleriyle farklılaşan adaylara bir yetenek bursu tanımlıyoruz. Böylece aday öğrenciler dönem içerisinde yazılı başvuru sonrası, mülakat sürecini tamamlayarak ÖSYM bursu dışında bir burs hakkı kazanıyor. Son yıllarda öğrencilerin eğilimlerine baktığımızda ise genelde şu bölümlerin daha fazla tercih edildiğini gözlemliyoruz; Bilgisayar Mühendisliği Yazılım Mühendisliği Uzay Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği."

EN ÇOK TERCİH EDİLEN: PİLOTAJ, PSİKOLOJİ VE HUKUK

Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, üniversitenin en çok tercih edilen bölümlerinin Pilotaj, Psikoloji ve Hukuk olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"2019 yılında açılan Pilotaj Bölümümüz, kendi hava parkı, filosu, teknik bakım altyapısı ve deneyimli uçuş eğitmenleri ile ülkemizin pilot ihtiyacını karşılayacak nitelikli pilotlar yetiştiriyor. Öğrenciler; bin 200 metre çim pist, bin 500 metre asfalt pist, bin 500 metre taksi yolu, uçak bakım hangarı, yedi adet eğitim uçağı, dört adet planör ve bir adet çeker uçak ile tam donanımlı hava meydanında, gerçek bir uygulama deneyimi yaşıyor. ALSIM AL250 marka simülatör aracı da envanterinde yer alan bölümümüzde paraşütlü eğitim uçaklarıyla yaşanabilecek olası kazaların önüne geçmeyi hedefleyen yaklaşımımız, öğrencilerin bölümü seçmesinde büyük rol oynuyor. Pilotaj Bölümünden mezun olan öğrenciler, tüm ulusal ve uluslararası hava yolu şirketleri ve işletmelerinde, pilot eğitimi veren uçuş okullarında (uçuş öğretmeni), hava taksi hizmeti veren kuruluşlarda, yolcu ve yük taşıma amacıyla kullanılan hava araçlarında pilot olarak görev alabiliyor. Mezunlar, uçuş becerileri ve teorik bilgileriyle havacılık dünyasında kendilerine saygın bir yer edinirken, mesleki başarılarını da sürdürüyor."

Hukuk Fakültesi öğrencilerine ise Hukukta Gözlem Projesi ile mezuniyet sonrasında staj yapacakları alanları belirlemeleri adına henüz öğrenim görürken savcı, hâkim veya avukat kimliklerini tanıma ve iş başında gözlem yapabilme imkânı sağladıklarına işaret eden Ortaç, "Psikoloji Bölümü'nde ise İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca, Japonca, İspanyolca, Rusça, Farsça gibi seçmeli yabancı dil imkânına sahip olan öğrencilerimiz, Erasmus+ programı ile yurtdışı eğitimlerini tamamlarken diğer üniversitelerin öğrencilerine göre bir adım önde oluyor" diye konuştu. Ayrıca öğrencilerimize staj gibi iş başı programlarının yanı sıra farklı kurum/kuruluşları görebilme ve yeni bir bakış açısı kazanabilme imkânı sunulması, bölümümüzün tercih edilebilirliğini artırıyor. İslam ve İktisadi Finans, Enerji Yönetimi, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik bölümlerinin de rağbet gören bölümler olduğuna işaret eden Ortaç, "T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından 2022 yılında hazırlanan verilere göre 'En Çok Aranan ve En Kolay İş Bulan Meslekler' arasında ilk 10'da yedi bölümümüz yer alıyor. Tıp Fakültesi, Odyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Pilotaj, İnşaat Mühendisliği Bölümleri ile Anestezi, Diyaliz, İlk ve Acil Yardım, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programlarından mezun olan öğrencilerimizin istihdam alanları oldukça geniştir" açıklamasında bulundu.

NPİSTANBUL DESTEĞİYLE PSİKOLOJİ RAĞBET GÖRÜYOR

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, Üsküdar Üniversitesi'nde tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri, mühendislik, iletişim, insan toplum bilimlerinin çeşitli alanlarını kapsayan bir eğitim öğretim programı gerçekleştirdiklerini belirterek, "NPİSTANBUL Hastanesi'nin de iş birliği ile İngilizce ve Türkçe dillerindeki psikoloji bölümleri büyük rağbet görmekte. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi kurulduğu 2013 yılından itibaren kaliteli eğitimiyle dikkat çekmiş olup gelinen noktada Türkiye'nin en iyileri arasındaki yerini almıştır. Fakülte özellikle yeni medya ve iletişim, çizgi film ve animasyon, radyo televizyon ve sinema alanlarında adaylardan yoğun ilgi görüyor. Üsküdar Üniversitesi'nin başarı ivmesinde biyogenetik ve moleküler biyoloji gibi alanlar da son yıllarda dünya çapında markalaşmaya başladı. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesindeki bölüm akademisyenlerinin uluslararası düzeydeki bilimsel başarıları bölümü cazibe merkezi haline getirmiş bulunuyor" dedi. Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin özellikle hemşirelik ve ebelik alanında sahip olduğu güçlü akademik kadroyla marka değeri oluşturduğuna da değinen Güngör, "Üsküdar Üniversitesi bünyesinde yapay zeka alanındaki master ve doktora programları, nöropazarlama master programı, nörobilim alanındaki master ve doktora programları, biyogenetik çalışmaları, yeni medya alanında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki çalışmalar yeni mesleki alanlara karşılık gelmektedir" diye konuştu.

SAĞLIK VE GASTRONOMİDE İDDİALI

İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikoloji ve Rehberlik Merkezi Uzmanı Bahadır Recep Gündüz, öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümlerinin, lisans eğitimi veren Psikoloji Bölümü, Sağlık Bilimleri alanında lisans eğitimi veren Beslenme ve Diyetetik ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerimiz ayrıca Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda eğitim veren İlk ve Acil Yardım ile Anestezi gibi teknik programlar olduğunu aktardı. Sağlık Bilimleri alanında lisans ve ön lisans programlarının tamamı sağlık alanında çalışacak nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğu bilgisini aktaran Gündüz, "Anlaşmalı olduğumuz sağlık kurumlarında staj yapma ve çalışma imkânı, başarılı olduğunuz takdirde ortalamanızla farklı bir bölümü daha aynı anda okuma şansı sağlayan çift anadal fırsatı, bu bölümlerimizi öne çıkaran noktalardır. Haliç Uygulama ve Araştırma Yerleşkemizde bu yıl öğrenci almaya devam edecek olan Havacılık Yönetimi ile Mühendislik programlarımızda yüksek trend meslekler içinde yer alıyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı ile Aşçılık ön lisans programının yanı sıra bu uzmanlık alanında önemli bir ihtisas dalı olan Pastacılık ve Ekmekçilik programı eklendi. Bu bölüm Gastronomi alanındaki bir uzmanlık dalı. İlgili bölümde iki yıllık eğitim veriliyor. Sağlık alanında açılan ön lisans programı ise Evde Hasta Bakımı bölümü. Bu bölüm, sağlık durumu sebebiyle evde tedavi görmek zorunda kalan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere personel yetiştirmeyi amaçlar" dedi.

İŞVERENİN TERCİH ETTİĞİ OKUL VE BÖLÜMLER

Kariyer.net'in son üç yıldır düzenli olarak yayınladığı "İşverenin Tercihi" analizinin sonuncusu açıklandı. Üniversite tercihlerini yapacaklar için rehber niteliğinde bir kaynak olan analiz, hangi üniversitelerden ve hangi bölümlerden mezun olanların daha kolay iş bulduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'de eğitim veren dört yıllık lisans bölümlerini kapsayan analiz, 486 bin işverenin Kariyer.net üzerinden yaptığı 232 milyon işe alım hareketi incelenerek gerçekleştirildi. İşverenin Tercihi analizi sonuçlarına göre; işverenler tarafından en çok tercih edilen üniversite Galatasaray Üniversitesi oldu. Bu sıralamayı; Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman Üniversiteleri izledi. Türk Alman Üniversitesi'nin son iki yıldır yükselişte olması ve bu yıl incelenen verilerde ilk beş sıralamasında yer alması dikkat çekti. Mezunları en hızlı işe giren 10 üniversite arasında yer alan diğer üniversiteler ise şu şekilde sıralandı:

İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi.

Top 10 üniversitenin mezunları en çok Hizmet, Yapı ve Bilişim sektörlerinde iş buldu. Top 10 Üniversite sektörel analizi şu şekilde devam etti; Otomotiv, Eğitim, Gıda, Finans - Ekonomi, Sağlık, İnşaat, Tekstil, Savunma Sanayi, Fintech, İlaç Sanayi, Tersane/Gemi İnşa, Enerji ve Havacılık. Üniversite özelinde incelendiğinde ise İTÜ ve ODTÜ mezunları en çok yapı sektöründe işe başlarken, Yıldız Teknik Üniversitesi mezunları Otomotiv ve Bilişim sektörlerinde yer aldı.

EN ÇOK MATEMATİK MÜHENDİSİ ARANIYOR

Analize göre; işverenler en çok Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olan adaylara ilgi gösterdi. Listede İşletme Mühendisliği ikinci sırada yer alırken onu Almanca İşletme, İspanyol Dili ve Edebiyatı ve İletişim bölümü takip etti. Listenin ilk sıralarında yer alan bölümlerin, daha az mezun veren, daha az üniversitede bulunan bölümler olması dikkat çekti. Matematik ve İşletme Mühendisliği bölümlerinin yükselişinde İTÜ ön plana çıkarken, Almanca İşletme bölümünde en yüksek orana sahip üniversite Marmara Üniversitesi oldu. İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünün geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yükselişte olması dikkat çekti. Top 10 bölüm arasında yer alan diğer bölümler ise sırasıyla; Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Mütercim Tercümanlık (Çince), Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri oldu. Top 10 bölümün mezunları en çok Bilişim, Yazılım ve Hizmet sektörlerinde işe başladı. Bilgisayar Mühendisliği bölüm mezunlarına ilgi gösteren sektörler Bilişim ve Yazılım sektörleri olurken; bu bölüm mezunları üretim-imalat ve Ar-Ge pozisyonlarında tercih edildi. Bu pozisyonlar için aynı zamanda Makine Mühendisliği, İmalat Mühendisliği mezunlarının da revaçta olduğu görüldü. Yeni Medya, Genetik/Biyomühendislik ve Almanca Öğretmenliği bölümleri son üç yılda yükselen bölümler sıralamasında ilk sıralarda yer aldı. Malzeme Bilimi Mühendisliği, Aktüerya Bilimleri, Kore Dili ve Edebiyatı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümleri de işverenler tarafından tercih edilen bölümler listesinde yükselen bölümler olarak dikkat çekti. Yeni Medya bölümü mezunları; Medya, Tekstil, Bilişim sektörlerinde ilgi görürken, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü mezunları ise Otomotiv ve Savunma Sanayii sektörlerinde istihdam edildi. Dil bölümleri en çok Eğitim, Turizm ve Tekstil sektörlerinde tercih edildi. İşverenlerin tercihine bakıldığında işe alımda en çok tercih edilen dil bölümleri sırasıyla İspanyol Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık Çince, İtalyan Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık Almanca ve Mütercim-Tercümanlık Rusça bölümleri oldu. İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümü en çok Eğitim, Turizm ve Tekstil sektörlerinde; Çince tercümanlık bölümü en çok Eğitim, Yapı ve Bilişim sektörlerinde, İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümü ise Eğitim sektörü ile birlikte en çok Tekstil, Turizm ve Sağlık sektörlerinde işe başladı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.