PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Kovid-19 salgını döneminde en çok etkilenen sektörlerden biri eğlence sektörüydü. Pandeminin yaraları ise son iki yıldır sarılmaya çalışılıyor. Bu yıl da hem seçim sürecinin yarattığı gerilim hem de deprem felaketinin yaşanması, özellikle festivalleri yavaşlattı. Ancak sektör yetkilileri umutsuz değil. Şu anda hareketli bir döneme girdiler bile. Açık hava festivalleri, artık yerli ve yabancı turist için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Festival sektörü kendi içinde ekonomisini oluştururken bir yandan da etkinliğin büyüklüğüne göre doğrudan veya dolaylı yoldan istihdam yaratıyor. Dream Sales Machine Başkanı Alper Sesli, bu yıl beklentilerinin güçlü bir sezon olma ihtimali olduğunu söyleyerek, festival-etkinlik sektöründe 2018-2019 yıllarında 'milyar dolarlık endüstri' hedefleri söz konusu iken bugün için özel sektör girişimi olan festivallerin bu yıl 100-150 milyon dolar büyüklüğü yakalamasının iyi bir hedef olacağını söylüyor. Beykoz Kundura Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım ise bu yıl bilet fiyatlarında ekonomideki dalgalanmalardan etkilenmemek, daha önemlisi izleyicileri etkilememek adına sadece 50 TL'lik bir artışa gittiklerini belirtiyor. TransAnatolia'nın Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar da bu sene TransAnatolia Rally Raid'in ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 3 milyon euro'yu bulmasını öngördüklerini ifade ediyor.
GÜÇLÜ BİR SEZON BEKLENTİSİ
2022 yılının festival etkinlik sektörü için oldukça verimli geçtiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Dream Sales Machine Başkanı Alper Sesli, bu yıl beklentilerinin güçlü bir sezon olma ihtimali olduğunu söylüyor. 2018-2019 yıllarında milyar dolar endüstri hedefleri söz konusu iken bugün için özel sektör girişimcisi olan festivallerin 100-150 milyon dolar büyüklüğü yakalamasının iyi bir hedef olacağına değinen Sesli, 2018'de başlayan döviz yükselişinin pandemi ile iyice arttığı ve şu an en büyük sıkıntının halen döviz bazındaki belirsizlikler olduğunu dile getiriyor. Döviz; ithal olan sahne malzemelerinden ses, ışık teknolojilerine, e-posta altyapılarından baskılı malzemelere, lojistikten organizasyon sigortalarına değin her şeyi inanılmaz tetikleyebiliyor. Sesli, bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın oteller dışında festivallerin de ülkemizin uluslararası tanınırlığı ve döviz çağırma potansiyeli yüksek sektörleri olduğundan ayrıca desteklemesi gerektiği görüşünü savunuyor. Şu an festival sektörünün en büyük problemlerinden birinin hiçbir organizatörün sağlıklı bütçe yapamaması olduğuna değinen Sesli, "Özellikle enerji, lojistik, sahne, ses, ışık, sanatçı kaşelerinde vb. birçok ana kalemde büyük fiyat değişimleri gerçekleşti. Bu da işin ana taşıyıcı kalemlerinin böylesi dalgalandığı dönemlerde sağlıklı bilet fiyatı oluşturabilmeyi sağlayan referansları çok etkiliyor. Seçim bittiğine göre hükümetin de en önemli başlığının şüphesiz ekonomi olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda bir sakinleşme umudu ve buna bağlı bizler gibi kısa dönemli iyi KDV üreticisi iş modelleri hemen aktif rol alabilir durumda olacağız" diyor.
GELİR ÜRETİCİ ETKİNLİKLER
9. İstanbul ve 7. Ankara Kahve Festivalleri toplamda 70-85 bin bilet bandında, 300 civarı marka katılımlı, 20 büyük sponsorluk desteği veren marka ile kısa dönemde önemli gelir üreticisi etkinlikler arasında yerini alıyor. Ciro bazında döviz ve TL ekonomisini dışında bırakarak ülkedeki en önemli etkinliklerden olan kahve festivallerinin sektörel girdilerde yüzde 2-3 bazında yeri var. Eylül-Ekim aylarında 9. İstanbul, 7. Ankara ve 2. İzmir olmak üzere üç büyük ilde olacaklarının sinyallerini veren Sesli, bunların dışında sene sonuna yakın gerçekleşmesi için görüşmelerin yürüdüğü iki ilin daha olduğunu ekliyor. İstanbul Kahve Festivali'nde tüm markalar için içeride aktif olarak görevli olan personel sayısı ve ekipler ile toplamda bin 500 ile bin 800 kişi arasında değişiyor. Sesli, sadece bir festivalde günlük, dönemsel bakılınca üç gün kurulum, dört gün etkinlik, bir gün söküm sekiz günde 12-15 bin kişi/gün sağlayan rakamdan oluştuğunu ifade ediyor. Bu yıl bilet fiyatları ise 80-250 TL arasında değişiyor. Sesli, son olarak konser takvimi hakkında da şu bilgileri veriyor: "Bu yıl bizim geçmiş yıllarda olduğu gibi 100'e yakın konserimiz; ağırlıklı olarak yüzde 60 genç ve yeni isimler, yüzde 30 Üçüncü Yeniler'in popüler isimler ve yüzde 10'u da 90'lar ve sonrası popüler isimlerden oluşan bir trende sahip."
"SEYİRCİ KİTLEMİZ HER YIL ARTIYOR"
Kundura Sinema ile Kundura Sahne'nin birlikteliğinde Beykoz Kundura'da düzenlenen Bir Yaz Gecesi Festivali, bu yıl yedi yaşında. Festival, film ve müziğin uyumlu birlikteliğinden ilham alarak hazırlanan zengin programıyla Boğaz'ın kıyısında unutulmaz anlara ev sahipliği yapıyor. Beykoz Kundura'nın Kültür ve Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım'ın küratörlüğünde hazırlanan festival; klasiklerden belgesellere, ödüllü yapımlardan canlı müzik eşliğinde sessiz filme uzanan zengin bir seçkiyi sinema tutkunlarıyla buluşturuyor. Bu yıl 4-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu sezon 6 Şubat'ta gerçekleşen deprem sonrası bahar döneminde, sinema ve sahne alanında düzenlenen tüm etkinliklerin bilet gelirlerini yardım çalışmalarına bağışladıklarını söyleyen Yıldırım, hem seçim sürecinin yarattığı gerilim hem de deprem felaketinin yaşanması ile sektörün durma noktasına geldiğini söylüyor. Geçtiğimiz yıl biletlerin günler öncesinden tükendiği bir festival yılı olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bir Yaz Gecesi Festivali'nin seyirci kitlesi her yıl artmakla birlikte, kemikleşmiş seyircisini de korumaya devam ediyor. Turistlerin ilgisi özellikle canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimlerine oluyor. Ayrıca uzun yıllardır İstanbul'da yaşayan, İstanbul aşığı özel bir izleyici kitlemiz de var, ki onlar özellikle şehirden kalkan seyirci teknesiyle uzun bir Boğaz havası alarak, Beykoz Kundura sahilinde film izlemenin eşsizliğini sıklıkla yineliyorlar" diyor.
120 KİŞİYE ULAŞAN DESTEK EKİP
Yıl boyunca festival hazırlıkları yapan Kundura'nın çekirdek kültür sanat ekibi 15 kişi. Ancak tüm sahada, güvenlik, yeme-içme ve benzeri birçok birimden destek veren ekiple yaklaşık 120 kişiye ulaşılıyor. Ayrıca birçok çeşitli hizmet aldıkları üçüncü parti firmalar da var. Yıldırım, bu yıl bilet fiyatlarında ekonomideki dalgalanmalardan etkilenmemek, daha önemlisi izleyicileri etkilememek adına, sadece 50 TL'lik bir artışa gittiklerini belirtiyor. Geçen sene 150 TL olan bilet fiyatlar bu yıl 25 yaş artı izleyici için 200 TL olacak. Ayrıca geçen yıl başlatılan #KunduraGenç ile biletler oldukça uygun rakamlarla satışa sunuluyor. Festivalde de yine #KunduraGenç'e özel bir fiyat belirlemesine gidilerek, bilet ücreti 150 TL'de tutulmuş. Bir Yaz Gecesi Festivali, üç hafta sürecek ve Cuma'dan Pazar'a üç gün boyunca Boğazın kıyısında ve açık havada film keyfi sunacak. Festival programının odağında her yıl, sinema tarihinden seçtiğimiz bir besteci ve onun müziklerini yaptığı filmler oluyor. Bu yılın odak ismi ise "The Godfather / Baba" serisine yaptığı müzikleriyle de unutulmaz ünlü İtalyan besteci Nino Rota olacak. Rota'nın müziklerini bestelediği beş klasik filmi, restore edilmiş kopyalarıyla göstereceğiz. Festivalin bir haftasını ise canlı müzik eşliğinde gösterilecek sessiz filmlere ayırıyoruz. Türkiye ve dünyadan usta müzisyenler bir kez daha perdenin önüne geçecek ve sinema tarihinin başlangıcından filmlere canlı performanslarıyla ses verecekler.
MİLYONFEST İSTANBUL'DA
Açıkhava müzik festivali Milyonfest, 6-7-8-9 Temmuz'da Milyon Beach Kilyos'ta buluşacak. İki farklı sahnede dört günde 40 müzisyenin sahne alacağı MilyonFest İstanbul; Yüzdeyüz Müzik ve eğlence ile Redbull katkılarıyla gerçekleşecek. Türkiye'nin yeni gençlik ve müzik ekranı Milyon TV'den de canlı olarak yayınlanacak festival; Milyon Beach Kilyos'ta dört gün boyunca deniz, kum, güneş ve iyi müziğin adresi olacak.
YEDİDEN 70'E HERKES İÇİN
Türkiye'nin sevilen sanatçıları İstanbul Festivali'nin görkemli sahnesinde bir araya geliyor. 17 gün boyunca, 7'den 70'e herkesin festivali İstanbul Festivali mini konserler, tiyatro, dans ve performans sanatları, influencer buluşmalarıyla sanatseverleri bekliyor. Çocuklar için ise drama, dans, sanat atölyelerinden lunapark ve macera parkurlarına, her yaştan çocuğun ilgisini çekecek, yaratıcılığını geliştirecek en renkli etkinlikler yer alacak. E-Spor severler için de binlerce lira ödüllü turnuvalar, influencer buluşmaları yapılacak ve sürpriz gamer'larla buluşulacak. İstanbul'un en sevilen sokak lezzetleri ve en ünlü yeme içme markaları da sıcak ve soğuk servislerle gün boyu süren eğlencenin mola noktaları olacak. Festival, 21 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Festival Park Yenikapı'da gerçekleşecek.
AÇIK HAVADA SİNEMA SEÇKİSİ
Sinema dünyasının öne çıkan yapımları The Roof at The Ritz-Carlton, İstanbul'un eşsiz manzarası farkıyla sinemaseverlerle buluşuyor. Şehrin en özgün lokasyonunda DJ performansı sonrasında gösterilecek film seçkisi, yaz akşamlarına imzasını atmaya hazırlanıyor. İki haftada bir salı günleri The Roof'ta gerçekleşecek açık hava sineması gösterimi, saat 21:00'de başlıyor. Biletin yanına popcorn ikramı yapılan seçkide gösterilecek; Whiplash, The Menu, Bohemian Rhapsody, Amsterdam, Once Upon a Time in Hollywood, Another Round filmlerinin biletlerine; mobilet.com üzerinden ulaşmak mümkün.
YAZ BOYU SİNEMA
Paribu, kültür-sanat alanında kurduğu iş birliklerine devam ediyor. Şimdi de yeme içme grubu C-Paces'in bünyesindeki mekânlardan Feriye'de gerçekleştirilecek olan "Feriye Açık Hava Sinema Günleri"nin destekçisi oldu. 16 Haziran'da başlayacak olan film gösterimleri, 27 Eylül'e kadar belirli günlerde gerçekleştirilecek. Yaz boyu İstanbul'da sinemaseverleri ağırlayacak olan Feriye Açık Hava Sineması Günleri, standart ve VIP seçeneklerden oluşan 250 kişilik bir alanda gerçekleşecek. Yerli ve yabancı prodüksiyonların yer aldığı 14 filmin gösterim biletleri, 7 Haziran'dan itibaren feriye.com üzerinden satışa çıkacak. 16 Haziran'da Özel bir Hediye (The New Toy) filminin gösterimi ile başlayacak Feriye Açık Hava Sineması Günleri, sırasıyla The Doors (23 Haziran), Lelia'nın Kardeşleri (7 Temmuz), Cafe Society (14 Temmuz), Carol (26 Temmuz), Emily (4 Ağustos), Jeux D'enfants (Cesaretin Var mı Aşka?-9 Ağustos), Belki Evet Belki Hayır (Maybe I Do-18 Ağustos) Ayrılma Kararı (Decisions to Leave-25 Ağustos), Balina (The Wahale-1 Eylül) Dali Diyarı (Daliland-8 Eylül) Güneş Sonrası (Aftersun-15 Eylül), Yeni Baştan (La Belle Epoque-22 Eylül) ile devam edecek. Feriye Açık Hava Sineması Günleri 27 Eylül'de Resmi Yarışma-(Official Competition) filminin gösterimiyle de tamamlanacak. Program hakkında detaylı bilgi almak için ParibuLog'u ziyaret edebilirsiniz.
"Deprem planları yavaşlatsa da kayıtlar hızla devam ediyor"
Burak BÜYÜKPINAR / TransAnatolia'nın Genel Koordinatörü
Motor sporlarına ilgi tüm dünyada gitgide artıyor. Türkiye'de bu artış dünya ortalamasından daha yüksek. Yapılan istatistiklere göre Türkiye'de geçen yıla göre ilgi yüzde 44 arttı. İlgi artıkça sponsorların da bu işe yaklaşımı pozitif olarak değişiyor. Bilindiği üzere motor sporlarının en büyük gelir kaynağı, sponsorluklar ve medya yayınları. Motor sporları dünyada bütçesel olarak futboldan sonraki en büyük spor bütçesine sahipken, Türkiye'de en az tesise sahip spor dalı olarak gözükmekte. TransAnatolia'da bu yıl hem katılımcı sayısı hem de sponsor açısından iyi bir yıl olacak. Yılın başında yaşadığımız üzücü deprem felaketi planlarımızı biraz yavaşlatsa da kayıtlar hızla devam ediyor. Bu sene TransAnatolia Rally Raid'in ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 3 milyon euro'yu bulmasını öngörüyoruz. Bu rakam yabancı yarışların kayıt bedelleri, konaklama, transfer, yakıt ve ülke içinde gerçekleştirdikleri harcamalar şeklinde pek çok kırılımı var ve dolayısıyla aslında yarışın hem motorsporları hem turizm hem de gastronomi alanlarına etkileriyle yaklaşık 3 milyon euro'ya ulaşabilecek bir ekosisteme etkisi oluyor. 2-9 Eylül tarihleri arasında Samsun'dan start alacak olan TransAnatolia'nın son durağı İzmir olacak. Samsun'dan başlayıp Amasya, Tokat, Sivas, Nevşehir, Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Manisa ve İzmir olacak. Bugün TransAnatolia, uzun yıllar motor sporlarının içinde olan ve bu işe gönül veren bir ekibin, doğayı, macerayı ve sporu tek yarışta toplamayı başardığı; 27 farklı ülkeden binin üzerinde yarışmacının Türkiye'nin eşsiz coğrafyasında ağırlandığı büyük bir yarış organizasyonu olarak 13'üncü yılına ulaştı. TransAnatolia motorsporları dünyasında önemli bir marka bilinirliğine ulaşarak, uluslararası arenadaki yarış organizasyonları arasında yerini her geçen sene daha da sağlamlaştırdı. Yarışımız bu yıl Cumhuriyet'imizin 100. yılı nedeniyle daha da özel ve yarışmacılar Türkiye'nin en değerli rotalarına götürülecek.
"Katılım sayısında yoğun artış var"
TransAnatolia'nın Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, pandemi sonrası outdoor sporlar ve bu sporlara katılım sayısının yoğun bir şekilde arttığına da dikkat çekiyor. Etkinliğin gerçekleşmesi için sahada organizasyon ekibi olarak 250 kişiye kadar çıktıklarını belirten Büyükpınar, "Bunun yanında bölgesel olarak güvenlik ve sağlık konularında da destekler alıyoruz. Her gün yaklaşık 500 kişi yarışta görev alıyor" diyor. Büyükpınar, şunları söylüyor:
"Türkiye'de yaklaşık 50 yıldır motorsporları alanında etkinlikler düzenleniyor, ülkemiz F1, Dünya Ralli Şampiyonası, Mx Gp gibi pek çok uluslararası aktiveye ev sahipliği yaptı ve yapıyor. Burada TransAnatolia'nın farkı tamamen bir Türk markası olması, motorsporlarına bir Türk organizasyonu olarak 12 yıldır başarı ile bir değer katıyor oluşu. Günümüzde motorspor etkinlikleri görsel bir şölen ve festival haline gelmiş durumda, sadece yarış değil etrafındaki aktiviteler de bu şekilde planlanıyor. Açılış konserleri, sergi ve festival alanları gibi."
TransAnatolia Bilet Fiyatları:
Rally'de;
Motosiklet / Quad: 2.600,00 € - 2.800,00 €
Otomobil / SSV: 3.900,00 € - 4.150,00 €
Kamyon: 4.000,00 € - 4.250,00 €
Ekstra Kişi: 1.000,00 € - 1.200,00 €
RAID'de ise;
Motosiklet / Quad: 2.500,00 € - 2.700,00 €
Otomobil / SSV: 3.600,00 € - 3.850,00 €
Ekstra Kişi: 1.000,00 € - 1.200,00 €