Uluslararası sanat dünyası deprem için birlik oldu

Sanat fuarı Art Dubai, 28 Şubat’a kadar sattığı biletlerin gelirlerini deprem bölgesine bağışlıyor. Londra merkezli sanat platformu ise sanatçılarından yardım için eser bağışlamalarını istiyor. İşte dünyanın dört bir yanından sanat dünyasının, meydana gelen depremler için yaptığı yardımlardan bazıları...
22.02.2023 15:36 GÜNCELLEME : 23.02.2023 00:00

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Depremin sarsıcı etkilerini derinden hissettiğimiz bu günlerde uluslararası sanat piyasası da Türkiye ve Suriye için birlik oldu. Kimi satışlardan elde ettiği gelirlerin bir kısmını bağışlayacağını söyledi, kimi ise depremden zarar gören yerlere yardım gönderebilmek için açık artırmalar düzenleyeceğini açıkladı.

İşte uluslararası sanat piyasasında depremzedeler için yardım başlatan kurum ve kuruluşlardan bazıları...

Art Dubai, 1-5 Mart tarihlerinden Dubai'de gerçekleşecek. Yetkililer 28 Şubat'a kadar satın alınan biletlerin gelirinin, etkilenenleri desteklemek için belirledikleri hayır kurumlarına bağışlayacaklarını belirttiler. Biletlerin değeri 90 ila 102 Dirhem (24-32 dolar) arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıl fuarı 30 binden fazla kişi ziyaret etmişti. Hızlı bir hesaplama yaptığımızda, bağış potansiyelinin yüz binlerce dolar olarak karşımıza çıkıyor. Art Dubai sözcüsü, paranın mümkün olan en kısa sürede bölgeye gönderileceğinin teminatını veriyor.

LONDRA'DA HAYIR AMAÇLI MÜZAYEDE

İngiltere merkezli yaratıcı platform Open Space Contemporary, felaketin ardından online bir sanat satışı düzenledi. Organizatörler, Instagram'da yaptıkları açıklamada "Birlikte çalıştığımız ve ağımızdaki parlak ve cömert sanatçılardan yardım için bir eser bağışlamalarını istedik" diyorlar. Bu bağışlanan eserleri almak isteyenler ise platformda listelenen hayır kuruluşlarından birine eser karşılığı yine bağış yapmak durumunda bırakılıyor.

Satılan eserler arasında seramik sanatçısı Holly Stevenson'ın eserleri, Praglı sanatçı Radek Brousil'in 30 adet baskısı, Londra merkezli Venezuelalı sanatçı Lucia Pizzani'nin kil çalışması ve daha birçok iş yer alıyor.

GILGAMIŞ DESTANI BİLETLERİNDEN YARDIM

Adını epik şiirin ünlü eski Mezopotamyalı kahramanından alan deneysel Gılgamış filmi, 9 Şubat'ta New York'taki e-flux stüdyolarında gösterime girdi. Organizatörler de bilet satışlarından elde edilecek tüm gelirin, Türkiye'nin güneydoğusundaki afet yardımına gideceğini açıkladı. Ayrıca şu anda e-flux mağazalarından elde edilen tüm gelirler de yine bölgedeki yardım çabalarını finanse etmek için kullanılıyor.

SOSYAL MEDYASINI FARKINDALIK İÇİN KULLANIYOR

67.4 milyon takipçisi olan süper model Bella Hadid, platformunu dünyada yaşanan olaylarla ilgili farkındalık yaratmak için de kullanan bir isim. 26 yaşındaki Filistinli-ABD'li model, sık sık takipçilerine Türkiye ve Suriye'de yaşanan depremlerle ilgili bilgi veriyor. Düzenli olarak durum güncellemesi yapan Hadid, takipçilerini bağış yapmaya teşvik etmeyi ve bağış kurumlarına ait adresler bırakmayı da ihmal etmiyor. Olayların onu ne kadar sarstığını ise paylaştığı şu cümlelerle belirtiyor: "Kalbim bu inanılmaz ülkeler ve insanlar için çok ağrıyor. Yakın gelecekte yapabileceğim daha fazla şey var. Ama şimdilik, sizlerle güvenilir bazı kişi ve organizasyonları paylaşıyorum..."

OLAY YERİNE GELEN DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER DE VAR

Dünyanın birçok yerinde şarkıcılar, sanatçılar ve sporcular, sosyal platformlarını bağış toplamak için kullanıyor ya da bizzat bağışlarda bulunuyorlar. Bir de olay bölgesine gelip yardımcı olmaya çalışanlar var. Bu isimlerden biri de İsveç ve Lübnan asıllı şarkıcı Maher Zain. Yardım dağıtma çalışmalarına katılmak için Kahramanmaraş'a gelen Zahin'in 6.4 milyondan fazla Instagram, yaklaşık 2 milyon ise Twitter takipçisi var. Bölgeden sürekli video güncellemeleri yapan şarkıcı, hayranlarını yardım için ellerinden geleni yapmaya çağırıyor. Yaptığı bir sosyal medya paylaşımında ise "Deprem yıkıcı bir gerçek. Bunu herkes gördü ama sahada ilk elden görmek çok farklı" diye takipçilerine seslendi.

ORLANDO BLOOM: "KALBİM SIZLIYOR"

Dünyaca ünlü isimlerin neredeyse hepsi sosyal platform sayfalarında Türkiye ve Suriye için yardım toplamaya devam ediyorlar. Orlando Bloom, yıkıldığını dile getirdi ve takipçilerinden UNICEF resmi kampanyasına bağış yapmalarını istedi. "Kalbim sızlıyor" yazdı. Jennifer Lopez de İngiliz aktörün yolundan gitti ve UNICEF'e bağış yapılmasını istedi. Shakira ve David Beckham ise paylaşımlarında özellikle bölgedeki çocuklara dikkat çekti ve UNICEF'e bağış istedi. Dua Lipa, Andrea Bocelli, Priyanka Chopra, Madonna gibi isimler de sık sık yardım adresleri paylaşıp üzüntülerini dile getirdi.

BİZE ULAŞIN