İDRİZ ÇOKAL/ CandyZoo'yu kardeşine bıraktı, Sagra'ya transfer oldu… A101 Pati ile sektöre giriş yaptı… Dondurma işine girdiler… Üç bekâr ortak, üç çocuk ismi… İlginç bir iflas süreci…
CandyZoo'yu kardeşine bıraktı, Sagra'ya transfer oldu
Büyükhelvacıgil Ailesi, Konya'nın en köklü ailelerinden biri. 133 yıldır ticaretle ve gıda üretimiyle uğraşıyorlar. Helvacızade Grubu'nun 2023 yılında vefat eden Onursal Başkanı Kadir Büyükhelvacıgil'e kadar üç kuşak bir arada çalıştı. Helvacızade Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üçüncü kuşaktan Tahir Büyükhelvacıgil yapıyordu. Tahir Büyükhelvacıgil aynı zamanda Konya Sanayi Odası Başkanlığı ve Konya Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevlerini de üstlendi. Yani Tahir Bey, Konya'nın önde gelen iş insanlarından biri. Konya'nın köklü sanayi şirketi Helvacızade Grubu, 2025 yılı Mayıs ayı sonunda 3 milyar lira bedelle Bacacı Yatırım Holding'e satıldı.
Tabi biz gazeteciyiz. Bir asrın üzerinde ticaret ve sanayici geçmişi olan Büyükhelvacıgil Ailesi bundan sonra acaba yoluna nasıl devam eder derken elimize bir bilgi geldi. Tahir Büyükhelvacıgil'in oğlu Kadir Büyükhelvacıgil'in CandyZoo markası ile şekerleme mağazaları açmaya başladığını öğrendik. Bu bilgileri geçen yıl yazmıştık. Kadir Bey ile konuştuğumuzda öyle hızlı büyümek gibi bir hedefinin olmadığını söylemişti. İnternet sitesindeki bilgiye göre Kadıköy'de açılan iki şube ile devam ediyor. Ancak kendisi işi kardeşine bırakmış ve Tadelle ve Sarelle markalarının sahibi Sagra'ya Genel Koordinatör olarak transfer olmuş. Henüz resmi bir duyuru yapılmadı. Biz buradan duyuralım.
A101 Pati ile sektöre giriş yaptı
Evcil hayvan ürünleri olarak bilinen pet ekonomisi bütün dünyada büyüyor. Dünya genelinde 320 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklükten bahsediliyor. En büyük pazar ise ABD. 2025 yılı verilerine göre ABD'deki pazar büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşmış durumda. Onu Çin ve İngiltere takip ediyor. Türkiye'de de son yıllarda hızlı bir büyüme yaşanıyor. Pet ekonomisinin Türkiye'de 100 milyar lira seviyesine yaklaştığı tahmin ediliyor. Pazar yıllık yüzde 20 gibi bir büyüme performansı sergiliyor.
Pet sektöründeki bu büyüklük büyük market zincirlerinin de gözünden kaçmıyor. Market reyonlarında pet ürünlerine özel alanlar oluşturuldu. Bununla da yetinilmedi, bağımsız mağazalar açılmaya başlandı. Market perakendeciliğinin öncülerinden Migros, Petimo markası ile sektöre öncülük etti. İlk mağazasını geçen yıl açan Petimo dört mağazaya ulaştı. İstanbul dışında da yeni mağazalar açacağı konuşuluyor. Migros'u Patifour markası ile CarrefourSA izledi. Patifour'un ilk mağazası da Migros gibi İstanbul Göztepe'de açıldı.
Üç sayı önceki dergimizin kulis sayfalarında bu alana A!'in de gireceğini yazmıştık. Bu kulisimiz gerçek gerçekleşti. Geçen hafta A101 de A101 Pati ile sektöre giriş yaptı. A101 Pati Kalamış'ta A101 CEO'su Talat Olgay tarafından açıldı. Mağaza fiziki bir deneyim merkezi gibi kullanılırken online satışlara ağırlık verilecekmiş. A101 Pati ürünlerine dijital kanallar üzerinden Türkiye genelinde ulaşılabiliyor. Ancak bize gelen bilgilere göre yeni mağazalar ve deneyim merkezleri açılacakmış.
Dondurma işine girdiler
Milk Academy'nin hikayesi, 2006 yılında Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde temelinin atıldığı küçük bir mandıraya dayanıyor. Labne ve diğer sürülebilir peynir ürünleri üretimi ile işe başladı. 2019 yılında 14 bin metrekarelik üretim alanına sahip olan Milk Academy, süt işleme kapasitesini arttırarak ürün portföyünü geliştirmeye başladı.
20 yıllık tecrübesiyle, süt ve süt ürünleri sektöründe sürülebilir peynir ve mozzarella peyniri üretiminde önemli bir paya sahip olan Milk Academy, 2023 yılında Türkiye'nin köklü kuruluşlarından Cabir Holding'e katılarak yeni bir adım attı. Cabir Holding'e geçtikten sonra tesislere toplam 56 milyon Euro'nun üzerinde yatırım gerçekleşmiş. Bugün 17 bin metrekare alana sahip tesisin günlük 700 ton çiğ süt işleme kapasitesi bulunuyor.
Türkiye'deki süt endüstrisindeki diğer markaların aksine daha niş alanlarda ürünleri bulunuyor. Yani katma değerli ürünlere odaklanmış bir marka. Milk Academy'nin Türkiye'nin en büyük labne ve mozzarella üreticilerinden biri olduğunu da belirtelim. Milk Academy, sürülebilir peynir, labne, krem peynir alanında büyürken yepyeni bir alana yönelmiş. Şimdi de dondurma işine girmiş. Mustafakemalpaşa'daki tesise ek yatırımlar devam ediyormuş. Milk Academy yeni yatırımlarla toplam 50 milyon litre üretim kapasitesine ulaşmış. Çubuklu premium, çocuk çubuklu, litrelik, cup, külah ve 5 litrelik seçenekleri olacakmış. Milk Academy CEO'su Hüseyin Balcı ve ekibi dondurmada yeni sezonda iddialı olabilmek için çalışıyorlar. Hem ev dışı tüketime hem bireysel tüketiciye ulaşmayı hedefliyorlar. Ekip şimdiden yoğun bir tempo ile yeni sezon stratejileri üzerinde çalışıyormuş. Dondurma sektöründe global markalar hakim. İşleri kolay değil ama niş ürünlerle piyasaya girmişler, bu noktada fark yaratabilirler…
Yeri gelmişken Milk Academy ile ilgili rakamsal verileri de paylaşalım. 2025 yılında 3.6 milyar lira ciro gerçekleştirmiş. 2026 yılını tahmini 7 milyar lira ciro ile kapatmayı öngörüyormuş. Toplam 398 kişi istihdam ediliyor. Şu anda süt ürünleri kategorisinde, ürün portföyünde labne, taze krema peynirleri, krem peynir, bitkisel & hayvansal yağlı kremalar, kaşar peyniri, tost peyniri, mozzarella peyniri, yöresel peynirler ve UHT içme sütü bulunan Milk Academy, ev dışı tüketim (HORECA) kanalında yurtiçinde Nutrica ve yurtdışında Al Nutrica markasıyla çok sayıda pasta ve pizza üreticisine, restaurant, otel ve endüstriyel gıda üreticilerine hizmet veriyor. Firma her iki kategoride de çok sayıda markaya PL üretim yapıyor.
Üç bekâr ortak, üç çocuk ismi…
Tarımsal üretimde verimliliği artırmak amacıyla 25 yıl önce yola çıkan Sector Tarım, bugün bitki besleme ve bitki koruma ürünlerinin yanı sıra ithal ürünlerin temsilciliği alanında da faaliyet gösteren önemli şirketlerden biri.
Geçen hafta şirketin Aksaray'daki 35 bin metrekarelik üretim tesisinde düzenlenen basın gezisinde, fabrikadan üretim kapasitesine kadar pek çok ayrıntı konuşuldu. Ancak gezi sırasında arkadaşımız Kerem Köfteoğlu, şirketin kuruluş yıllarına ilişkin, yüzlerde tebessüm oluşturan başka bir hikâye olduğunu öğrendi.
Meğer şirketin bugün kullandığı "SECTOR" ismi aslında oldukça pratik bir gerekçeyle seçilmiş. Şirketin üniversiteden arkadaş olan kurucuları Fuat Kunduracı, Süleyman Terlemez ve Fatih Kocaman, yurtdışında da kolay telaffuz edilebilecek bir isim ararken "SECTOR" isminde karar kılmış.
Ne var ki sıra bu ismi Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne tescil ettirmeye gelince, iş biraz karışmış. Yetkililer, o dönem için alışılmadık bulunan şirket unvanının anlamını sorunca üç ortak, izin sürecinin uzamaması adına ismin, çocuklarının isimlerinin baş harflerinden oluştuğunu söylemiş.
Fakat küçük bir ayrıntı atlanmış: O tarihte üç ortak da bekârmış! Dolayısıyla ortada henüz isimleri konulacak çocuklar bile yokmuş. Neyse ki konu daha fazla dallanıp budaklanmadan tatlıya bağlanmış ve "SECTOR" unvanının tescili gerçekleştirilmiş. Şirketin ilerleyen yıllarda büyümesiyle birlikte, benzer isimlerin kullanılmasının da önüne geçmek amacıyla unvanın Ticaret Sicili'ndeki kaydı korunmuş.
Bugün 25 yıllık geçmişe ulaşan Sector Tarım'ın önünde ise yeni bir dönem var. Şirket ortaklarının, halka arz hazırlıklarını tamamladığı ve gerekli izinlerin çıkmasını beklediği kulislerde konuşuluyor. Kısacası, yıllar önce üç bekâr üniversite arkadaşın yurtdışında kolay söylensin diye seçtiği "SECTOR" ismi, bugün halka arz hazırlığı yapan bir şirketin unvanı olarak yoluna devam ediyor.
İlginç bir iflas süreci
1872 yılında Viyana'da kurulan ve global konsolide cirosu 650 milyon Euro'ya ulaşan TÜV Austria, Türkiye'de 25 yıldır TÜV Austria Turk unvanıyla faaliyet gösteriyor. Endüstri, enerji, altyapı, otomotiv, ulaşım, eğitim, belgelendirme, yaşam ve sürdürülebilirlik alanlarında hizmetler veriyor. Araç, tekne ve yat ekspertiz hizmetleri alanında oldukça iddialı. Endüstri, enerji, altyapı, otomotiv, ulaşım, eğitim, belgelendirme, yaşam ve sürdürülebilirlik gibi çok geniş bir alana yayılmış durumda. Elektronikten kimyaya, turizmden inşaata, tekstilden sağlığa hemen her sektöre hizmet veriyor. Grup, şirketlerin ürün ve hizmetlerinin güvenilirliğini ve rekabet gücünü artırmak üzere; uluslararası ve ulusal akreditasyon ve yetkileri ile; test, kontrol, belgelendirme, sertifikasyon, muayene, uygunluk değerlendirme, denetim, gözetim ve eğitim çözümleri de sunuyordu.
TÜV Austria, 2022 yılında TÜV Austria Kara Taşıtları Expertiz Hizmetleri Anonim Şirketi unvanıyla yeni bir şirket kurmuştu. Yeni şirket Türkiye'de araç alım satımında expertiz hizmeti veriyordu. 15 şubeye kadar ulaşmıştı. Sadece araç değil, tekne ve yat satışlarında da ekspertiz hizmeti sunuyordu. Bu şirket aynı zamanda araç muayene istasyonlarının ihalesine de hazırlanmış ancak ihalede ipi başka gruplar göğüslemişti.
İşte bu şirket bu yılın başında iflasa gitmişti. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 11/02/2026 tarih ve 2025/720 sayılı kararları ile bu şirketin iflasına karar verilmişti. Tasfiye işlemleri devam eden şirketle ilgili İstanbul Anadolu 3. İcra Dairesi'nden ilginç bir ilan yayınlandı. Mahkemelerin resmi ilan sitesi ilan.go.tr sitesinde yayınlanan ilan şöyle: Yukarıda adı ve adresi yazılı müflisin (TÜV Austria Kara Taşıtları Expertiz Hizmetleri Anonim Şirketi) masaya ait hiçbir malı bulunmadığından İcra ve İflas Kanunu'nun 217'nci maddesi uyarınca tasfiyenin tatiline karar verilmiştir. İşbu ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde alacaklılar tarafından gideri (30.000,00-TL'yi) peşin verilerek iflasa ilişkin işlemlerin yürütülmesinin devamı istenmediği takdirde iflasın kapatılacağı tebliğ ve ilan olunur."