PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak amacıyla sigortalılıktan emekliliğe, iş gücünden dijital dönüşüme, sendikal haklardan sosyal diyaloga kadar geniş bir yelpazede hayata geçirdikleri yenilikçi projelerle toplumun her kesimine dokunduklarını, sürdürülebilir bir gelişim anlayışıyla ilerlediklerini vurguladı. Işıkhan, sendikalaşma oranlarını artırmaya yönelik politikalar geliştirmeye ve işçi haklarını güvence altına alacak düzenlemeler yapmaya büyük önem verdiklerinin altını çizerek, güçlü bir sendikal yapının, işçi-işveren ilişkisinde dengeyi sağlamak ve çalışma barışını tesis etmek için vazgeçilmez olduğunu kaydetti.
"ÇALIŞMALARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ"
PARA Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çalışma hayatı açısından 2024'ün önemli icraatların yapıldığı bir yıl olduğunu vurgulayarak, çalışma hayatının dinamik olmasının gündemin sürekli yenilenmesine neden olduğunu ifade etti. Bakanlığın çalışma alanlarının Türkiye'de yaşayan tüm nüfusun yanı sıra yurt dışında yaşayan vatandaşları da kapsadığını belirten Işıkhan, çalışmalara 2025 yılında da hız kesmeden devam edeceklerini kaydetti.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da, vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak amacıyla birçok alanda çok sayıda çalışma yaptıklarını dile getiren Bakan Işıkhan, sigortalılıktan emekliliğe, iş gücünden dijital dönüşüme, sendikal haklardan sosyal diyaloga, ilaçta erişimden sağlık sistemine kadar geniş bir yelpazede hayata geçirdikleri yenilikçi projelerle toplumun her kesimine dokunan, sürdürülebilir bir gelişim anlayışıyla ilerlediklerini ifade etti.
"GÜÇLÜ SENDİKAL YAPI ÇALIŞMA BARIŞI İÇİN VAZGEÇİLMEZ"
Bakan Işıkhan, 2024 yılında yaptıkları çalışmaların bazılarına değindi. 2024 yılı Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Üçlü Danışma Kurulu'nu; ilgili memur; işçi ve işveren sendikalarının temsilcilerinin, akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Işıkhan, "Bununla birlikte, bu yıl gerçekleştirdiğimiz 13. Çalışma Meclisi toplantımızda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği' temasıyla çalışma hayatımızın bugünü ve yarınına dair kritik konuları tüm sosyal paydaşlarımızla birlikte ele aldık. Sendikalaşma oranlarını artırmaya yönelik politikalar geliştirmeye ve işçi haklarını güvence altına alacak düzenlemeler yapmaya büyük önem veriyoruz. Güçlü bir sendikal yapı, işçi-işveren ilişkisinde dengeyi sağlamak ve çalışma barışını tesis etmek için vazgeçilmezdir" diye konuştu.
BELEDİYELERE SIKI TAKİP
Bakan Işıkhan, 31 Mart 2024'te yapılan yerel seçimlerden sonra başta yönetimleri değişen belediyeler olmak üzere Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na sendikalardan ve işçilerden toplu iş sözleşmesi (TİS) hükümlerinin uygulanmaması, toplu işçi çıkarılması, sendikal özgürlüklerin engellenmesi, mobbing/eşitlik ilkesine aykırılık hususlarında ihbar/şikayet başvurularının intikal ettiğini vurguladı. Bakan Işıkhan, "Yapılan incelemelerde; Van, Iğdır belediyeleri başta olmak üzere ve bunlara bağlı iştirakleri hakkında toplam 26 milyon lira idari para cezası uygulanması istenilmiş, yaklaşık 85 milyon lira tutarındaki işçi alacağının ödettirilmesi sağlanmış, yaklaşık 69 milyon lira tutarındaki işçi alacağının ise ödenmemesinden dolayı gerekli idari işlemler için adım atılmıştır. Tespit edilen mevzuata aykırılıklardan konusu suç teşkil eden hususlar ile ilgili olarak da Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, son dönemde işten çıkarılan sözleşmeli personellerle ilgili olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelere yönelik teftiş faaliyetleri halihazırda devam etmektedir" dedi.
"İŞSİZLİK ORANI, OVP HEDEFLERİYLE TAM UYUMLU"
Bakan Işıkhan, uyguladıkları kararlı politikalar ve vizyoner yaklaşımlar sayesinde, Türkiye'nin istihdamda rekor seviyelere ulaştığını kaydetti. 2023 yılında başlayan istihdam ve iş gücüne katılımdaki artış eğiliminin, 2024 yılında da hız kesmeden devam ettiğini belirten Işıkhan, 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla; iş gücünün son bir yılda 1 milyon 232 bin artış göstererek 36.1 milyon seviyesine ulaştığını dile getirdi. İstihdamın, aynı dönemde 1 milyon 31 bin artarak 33 milyon kişiye yükseldiğini ifade eden Işıkhan, "İşsizlik oranımız yüzde 8.8 seviyesine gerilemiştir. Son 18 aydır tek hanelerde seyreden işsizlik oranımız, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle tam uyum içinde ilerlemektedir" dile konuştu.
"730 BİN KADINI İSTİHDAMA KAZANDIRDIK"
İstihdamı ve işgücüne katılımı geliştirmek için 2024 yılında; iş gücü piyasasında dijital ve yeşil dönüşümü destekleyen, kadın, genç ve engelli bireylerin istihdamını artıran projeleri hayata geçirdiklerini belirten Işıkhan. "Kadın istihdamında önemli projeler gerçekleştirdik: Kadın İstihdamında Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) kapsamında kadın istihdam eden işverenlere 25 bin lira, 0-66 ay çocuğu olan kadınlara ilave 3 bin lira destek sağladık. İş Pozitif Programı ile 2024 yılında 730 bin kadını istihdama kazandırdık. 2024 yılında, işgücüne katılamayan kesimleri çalışma hayatına entegre etmek için devreye aldığımız İşgücü Uyum Programı (İUP) ile kadınlar, gençler, engelliler ve öğrencilerden oluşan 120 bin kişiyi istihdama teşvik ettik" diye konuştu.
EMEKLİLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRICI ADIMLAR
Bakan Işıkhan, 2024'te "Emekliler Yılı" kapsamında Türkiye yüzyılı emektarlarının hayatını kolaylaştıracak birçok çalışma, indirim ve fırsatları hayata geçirdiklerini vurguladı. Işıkhan, "2024 yılında SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşına kümülatif olarak yüzde 86.16, memur emeklilerine ise yüzde 78 oranında zam yaparak yaşam standartlarını iyileştirdik.
Şehit ve gazilerimizin çocukları ile gazilerimize 73.6 milyon lira eğitim/öğretim yardımı sağladık. Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan çocukları ile harp-vazife malullerimize ve çocuklarına ise 2024-2025 eğitim öğretim sürecinde 351.6 milyon lira ödeme yaptık. Emekli ve hak sahiplerine iki bayram için toplam 84.2 milyar lira bayram ikramiyesi ödedik. Bankalarla protokol yaparak emeklilerimizin promosyon almalarının önünü açtık" dedi.
"YERLİ İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAMI ÖNCELİKLİ"
Bakanlığın çalışma alanlarından birinin de iş sağlığı ve güvenliği olduğunu belirten Işıkhan, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Çalışma hayatında insana yakışır işler oluşturmak, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını yükselterek tüm çalışanlarımız için daha sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sağlamaktır. Globalleşen dünyada sektörlerin ve mesleklerin ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında yabancı iş gücünün tamamlayıcı etkisini en verimli şekilde değerlendirmemiz de önem taşımaktadır. Uluslararası iş gücü politikalarımızın temelinde her zaman yerli iş gücümüzün istihdamı öncelikli yer almaktadır. Türkiye son yıllarda, çalışma hayatında gerçekleştirdiği reformlar, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sisteminde yaptığı dönüşümlerle bölgesinde lider bir ülke haline gelmiştir. Hedefimiz, bu başarıları daha ileriye taşımak, milletimizin her bir ferdine daha iyi bir gelecek sunmaktır."
"Asgari ücret 22 yılda reel olarak dört kat arttı"
1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti, 22 bin 104 lira olarak belirlediklerine işaret eden Bakan Işıkhan, her bir asgari ücretli için devlet olarak verdikleri asgari ücret desteğini de 700 liradan bin liraya çıkardıklarını kaydetti. Bu rakamla net asgari ücrete önceki yıla göre yüzde 30 oranında artış yapılmış olduğunu vurgulayan Bakan Işıkhan, 2002 yılından bu yana, asgari ücreti reel olarak dört katına yakın seviyeye çıkardıklarını ifade etti.
Bakan Işıkhan, "Devletimizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işvereninin ve tüm vatandaşlarının yanında olmaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı, emekçisinin, üreteninin, işvereni ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir" dedi.
Geri ödeme kapsamı genişledi
Çalışma Bakanı Işıkhan, sosyal devlet anlayışıyla, sosyal güvenlik sistemini daha kapsayıcı, erişilebilir, mali sürdürülebilirliği güçlü ve yeni çalışma modellerine uyumlu bir yapıya kavuşturmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bakan Işıkhan, "18 yaş altındaki Tip 1 Diyabet hastası evlatlarımız için sensörlü cilt altı glikoz izlem cihazlarını, Sosyal Güvenlik Kurumu'muz tarafından geri ödeme kapsamına aldık.
2024'te geri ödeme kapsamına alınan 427 ilacın 53'ü kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın ilaç ve tıbbi cihaz rapor süresini uzattık. Araştırma ve devlet hastanelerinde internet üzerinden alınacak uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerine ait muayene bedelini Sağlık Uygulama Tebliği kapsamına aldık" diye konuştu.