PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) için 2025 yılı önemli dönüşümlere sahne olacak. İlk olarak Dijital İŞKUR inşa edilecek. Bu sayede; hizmet kalitesi artırılarak, daha hızlı, kaliteli ve hesap verilebilir hizmetler geniş kesimlere sunulacak. Nitelikli işgücü ve ara eleman sorununa çözüm bulmak, İŞKUR'un öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş'in açıklamalarına göre özel politika gerektiren gruplara yönelik hedef odaklı, özelleştirilmiş etkin programlarla istihdama katılımın önündeki engeller kaldırılacak. İkiz dönüşümün işgücü piyasasında ortaya çıkaracağı fırsat ve tehditler değerlendirilerek, yol haritası çıkarılıp hizmetler dönüştürülecek. Bu dönüşümün temel taşının işgücü piyasasının ihtiyaçlarına hızla yanıt verebilen dinamik bir yapı oluşturmak olacağını söyleyen İŞKUR Genel Müdürü Güneş, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin kullanımıyla işgücü piyasası analizlerini daha hassas bir şekilde yapmayı; böylece aktif ve pasif işgücü programlarını iş arayanlar ve işverenlerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlamayı amaçladıklarını vurguladı. Güneş, geleceğin mesleklerini önceden tespit etmek ve bu alanlarda uzman işgücü yetiştirmenin de bu dönüşümün temel hedeflerinden biri olacağını kaydetti. 2025'te aktif işgücü programlarının piyasanın dinamik dönüşümüne daha hızlı yanıt verecek şekilde tasarlanacağını belirten Güneş, İŞKUR olarak bu süreçte dijitalleşme, bilişim ve yeşil dönüşüm odaklı sektörlere güçlü bir destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Güneş, İŞKUR'un aktif işgücü programlarına 2025'te 50 milyar lira bütçe ayıracağını açıkladı. Ayrıntılar haberimizde…
GELECEĞİN İŞGÜCÜ PİYASASINI ŞEKİLLENDİRECEK
İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, İŞKUR'un Türkiye Yüzyılı hedeflerini, 2025 yılı öncelikli gündem maddelerini ve projelerini PARA Dergisi'ne anlattı. Vatandaşların hizmetlerine daha kolay erişebilmesi için birçok uygulamayı 2024'te hayata geçirdiklerini belirten Güneş, 2025'te de yeniliklere devam edeceklerinin altını çizdi. Güneş, İŞKUR'un Türkiye Yüzyılı'nda yalnızca bir kamu istihdam kurumu değil, aynı zamanda geleceğin işgücü piyasasını şekillendiren bir aktör olma yolunda ilerlediğini kaydetti. 2024'te hayata geçirdikleri uygulamalara değinen Güneş, "İlk olarak; İŞKUR Mobil uygulaması ile artık tüm hizmetlerimiz cep telefonlarında. Bu sayede vatandaş istediği her an İŞKUR'a ulaşabilecek. Bir diğer yeniliğimiz olan 'Aday Havuz Sistemi' ile işverenler, İŞKUR'a kayıtlı olan iş arayanlar içerisinden istedikleri özelliklere sahip adayları seçerek kendi aday havuzlarını oluşturabilecek, İŞKUR sistemi üzerinden mesaj gönderebilecek. Vatandaşlarımıza sunduğumuz diğer bir yenilik olan 'Açık İş Haritası' uygulaması ile İŞKUR sisteminde açılan tüm ilanlara harita üzerinden rahatlıkla ulaşma imkanı sağlıyoruz" dedi.
KADINLAR, İŞGÜCÜNE DAHA GÜÇLÜ DAHİL OLACAK
İŞKUR'un her zaman özel politika gerektiren grupları destekleyen hizmetler sunduğunu belirten Güneş, "Kadın istihdamının desteklenmesi misyonuyla 2024 yılında Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi 'İş Pozitif'i hayata geçirdik. 'İş Pozitif' ile Türkiye'de kadın istihdamına yönelik hizmet veren kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, kadın kooperatifleri, özel sektör kuruluşlarının hizmetlerini İŞKUR bünyesinde tek bir platformda topladık. 2025'te bu çalışmaların kapsamını daha da genişleterek kadınların işgücüne daha güçlü şekilde dahil olmasını sağlayacağız. Engelli vatandaşlarımız için ise sosyal adaleti ve kapsayıcılığı işgücü piyasasına yansıtacak projelere destek veriyoruz. Engelli bireylerin istihdamını artırmak amacıyla hibe programlarının kapsamını genişletiyor, tematik projelerle toplumda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Özel politika gerektiren kadınlar, hanesinde çalışan ya da emeklisi bulunmayanlar, bağımlılar, rehabilitasyon sürecinde olanlar gibi işgücü piyasasına girişte zorluk yaşayan kesimlere yönelik 2024 yılında yeni uygulamamız İşgücü Uyum Programı'nı hayata geçirdik" diye konuştu.
HER HANEDE EN AZ BİR ÇALIŞAN HEDEFİ
Güneş, önem verdikleri diğer bir konunun da her hanede en az bir çalışanın olmasını sağlamak olduğunu söyledi. Bu kapsamda "Hane Destek Sistemini" hayata geçirdiklerini dile getiren Güneş, bu uygulama ile çalışanı olmayan, sosyal yardım almayan ve son bir yıl içerisinde İŞKUR'dan hizmet almamış vatandaşı İŞKUR hizmetlerinden öncelikli faydalandıracaklarını ifade etti.
Güneş, "İşgücü piyasasının öncü aktörleri TOBB ve TİSK ile nitelikli işgücü açığını gidermek için protokoller imzaladık. TOBB ile yaptığımız protokol ile Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programını başlattık.
Meslek lisesi öğrencilerinin okudukları alanda istihdam edilmelerini teşvik etmek amacı ile mezun olduğu alanda düzenlenen işbaşı eğitim programına katılması halinde günlük cep harçlıklarını yüzde 30 artırımlı olarak ödüyoruz" dedi.
Pasif işgücü politikaları ile de vatandaşın, işverenin zor günlerinde yanlarında olmaya devam ettiklerini dile getiren Güneş, sözlerine şöyle devam etti:
"2020'de pandemi, 2023'te yaşadığımız asrın felaketi Kahramanmaraş depremi sonrasında vatandaşımızın, işverenimizin yanında olmaya çalıştık. Pasif işgücü programlarımızı en etkin şekilde kullandık. 2025'te de deprem bölgesinin daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırılması ve işgücü piyasasının daha dinamik hale gelmesi en önemli gündem maddelerimizden biri olacak."
İŞKUR GENÇLİK PLATFORMU
Güneş, 2025 yılında yapmayı planladıkları çalışmalara, devam ettikleri yeniliklere de değindi. 2025'te, gençlere yönelik İŞKUR Gençlik Platformu'nu hayata geçireceklerini, amaçlarının; İŞKUR tarafından sunulan hizmetleri tek bir çatı altında toplayarak, gençlerin söz konusu hizmetleri tek kanaldan takip etmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Güneş, "Gençler; kariyer planlama, staj imkanları, öz geçmiş hazırlama, mülakat teknikleri gibi konularda aradıkları tüm bilgilere bu platformdan ulaşabilecek ve yararlanabileceklerdir" dedi.
Ayrıca; 2025'te, gençlere yönelik İŞKUR Gençlik Programı'nı da hayata geçireceklerini vurgulayan Güneş, bu program ile üniversite öğrencisi gençlerin okudukları okullarda birçok alanda çalışmalarını sağlayarak işgücü piyasası ile tanıştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Güneş, 2025'te uygulamaya başlayacakları İŞKUR Gençlik Programı'nın amaçlarından birinin ise yükseköğretim mezunlarının eğitimde ve istihdamda olmayan gençlere dönüşmesini engellemek olduğunu ifade etti. İŞKUR Gençlik Programı başvurularının da İŞKUR Gençlik Platformu'ndan yapılabilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiğini açıkladı.
"AÇIK İŞ KAPISI" KURULACAK
Güneş, iş arayanların ortak bir platformdan tüm açık iş ilanlarına ulaşmasını sağlayan "Açık İş Kapısı'nı" kuracaklarını söyledi. Açık İş Kapısı ile ülkede internet üzerinden yayınlanan tüm iş ilanlarının tek bir platformda toplanarak iş arayanların tüm ilanları görüntüleyebilmesi ve kendilerine uygun ilanlara başvurabilmesinin sağlanacağını vurgulayan Güneş, platforma yönelik yazılım çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Güneş, engelli kota takibi sürelerinde işverenleri bürokrasiden kurtaracak "Çalışan Bildirim Sistemini" hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Bu çalışma ile engelli istihdamının izlenmesi ve desteklenmesi süreçlerini daha etkin bir şekilde yöneteceklerini dile getirdi.
YAPAY ZEKA TEMELLİ EŞLEŞTİRME SİSTEMİ
İŞKUR Genel Müdürü Güneş, yapay zeka ve makine öğrenmesi ile iş arayanların iş bulma seçeneklerini artırmak ve daha kolay işe yerleştirilmelerini sağlamak için "Yapay Zeka Temelli Eşleştirme Sistemi" üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Güneş, "Önümüzdeki dönemde teknolojiyi ve yapay zekayı aktif kullanan, yenilikçi, iş arayan ile işveren arasındaki köprüleri daha da sağlamlaştıran ve tüm dünyada başarıyla uygulanan programların yanında insanımıza hitap eden özgün programlarla işgücü piyasasına yön veren bir İŞKUR görmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Güneş, İŞKUR'un dijital dönüşüm ve geleceğin mesleklerine yönelik işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşımla hareket ettiğini kaydetti. Özellikle gençlerin değişen işgücü piyasası dinamiklerine uyum sağlayabilmesi için mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarını temel araç olarak kullandığını söyleyen Güneş, "Dijital dönüşüm çerçevesinde, 'Geleceğin Mesleklerinde İşbaşı Eğitim Programı' ile gençlerin teknoloji odaklı iş alanlarında beceri kazanmasını hedeflemekteyiz. Bu programlar, siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanlığı ve kodlama gibi mesleklerde teorik bilgi ile uygulamalı deneyimi birleştirerek, 18-29 yaş aralığındaki bireylere çağın ihtiyaçlarına uygun nitelikler kazandırıyor. Benzer şekilde, Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Projesi ile yazılım geliştirme, veri analitiği ve sistem yönetimi gibi spesifik alanlara odaklanarak teknoloji sektörüne yönelik nitelikli işgücü yetiştirilmesini destekliyoruz" dedi.
NİTELİKLİ İŞGÜCÜ SORUNUNA ÇÖZÜM
Kamu ve özel sektör iş birliğini güçlendirmek amacıyla başlatılan Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ise dijital ve yeşil dönüşüm gibi stratejik öncelikler doğrultusunda işgücü piyasasının taleplerine uygun eğitim içerikleri sunuyor. Bu programda, teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı süreçlerle katılımcıların sahada deneyim kazanmasının sağlandığını dile getiren Güneş, "Bu yaklaşım hem nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak hem de işsizliği azaltarak istihdamı artırmak açısından önemli bir rol oynuyor. Bunun yanında, İŞKUR'un dijital dönüşüm çabalarına yeşil dönüşüm temaları da eşlik ediyor. Çevre dostu üretim süreçlerine uyum sağlamak adına düzenlenmesi planlanan aktif işgücü programlarıyla hem bireylerin hem de işverenlerin sürdürülebilirlik odaklı beceriler kazanması hedefleniyor" ifadelerini kullandı.
Bu arada dijital dönüşüm anlamında bir yapay zeka modelini hayata geçirdiklerini anımsatan Güneş, "Risk Profilleme Modeli" ile belirlenen 28 değişken üzerinden Kuruma kayıtlı iş arayanların altı aydan uzun süreli işsiz kalma risklerini hesapladıklarını aktardı. Güneş, bu çalışmadaki temel amaçlarının iş arayanlara bulundukları risk profil grubuna göre, kişiye özgü danışmanlık hizmetinin sunulması olduğunu söyledi.
ÇALIŞANLAR ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ BECERİLERLE DONATILACAK
Güneş, gençlerin kariyer planlamalarına yardımcı olmak üzere düzenledikleri Meslek Tanıtım Günleri'nde; Türkiye'de lisans düzeyinde en çok tercih edilen meslekler ile geleceğin mesleklerinin de dahil olduğu birçok mesleğin tanıtımının o mesleklerin erbapları tarafından yapıldığını kaydetti.
İşgücü Uyum Programının (İUP) odak gruplarından biri olan eğitimde ve istihdam olmayan gençlerin (NEET) işgücüne kazandırılması için teorik ve pratik eğitimi bir arada sunduklarını dile getiren Güneş, "Ayrıca önümüzdeki süreçte üniversite öğrencilerine yönelik uygulayacağımız İŞKUR Gençlik Programı kapsamında kazandırdığımız tecrübe ve verdiğimiz eğitimler ile de hem NEET'lerin hem de yükseköğretim mezunlarının dijital dönüşüm trendlerine ayak uydurmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
İŞKUR'UN KURS VE PROGRAMLARI
İstihdamı korumak ve arttırmak, işsizlerin mesleki niteliklerini geliştirmek, işsizliği azaltmak ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak amacıyla İŞKUR'un birçok uygulaması bulunuyor. Güneş'in açıklamalarına göre İŞKUR'un mesleki eğitim kursları mesleği olmayanlara meslek edindirmek, mesleği olmakla birlikte mesleki becerilerini geliştirmek isteyenlerin istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla düzenleniyor. Kurslardan 15 yaşını tamamlamış, mesleğin gereklerine uygun özel şartlara sahip olan işsiz vatandaşlar faydalanabiliyor.
İŞKUR'un özel sektöre yönelik İşbaşı Eğitim Programı ile mesleği olan vatandaşların deneyim kazanmaları ve istihdam edilebilirliklerinin artırılması amaçlanıyor. İşbaşı eğitim programlarından da 15 yaşını tamamlamış, mesleğin gereklerine uygun özel şartlara sahip olan, meslekle ilgili bölümlerden mezun olan ya da İŞKUR'un ilgili mesleki eğitim kurslarını tamamlamış olan işsiz vatandaşlar tecrübe kazanmak için faydalanabiliyor.
İSTİHDAM GARANTİSİ
İŞKUR'un mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının ortak özelliği kurs ya da program sonrasında işveren katılımcıların belli oranda ve program süresine göre değişen sürelerde istihdam etme zorunluluğunun bulunması.
Kurs ya da program katılımcılarına yapılan ödemeler sektörlere göre farklılık gösteriyor. Mesleki eğitim kurslarında günlük 653,93 liraya kadar, işbaşı eğitim programlarında günlük 719,32 liraya kadar cep harçlığı ödeniyor. Ayrıca; kursiyerlerin kurs/program süresince genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de karşılanıyor. Mesleki eğitim kursu katılımcılarına öncelikle uluslararası geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesi veriliyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi veya sertifikası veriliyor. İşbaşı eğitim programı katılımcılarına ise İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası veriliyor.
Programların süresi de sektöre göre değişiklik gösteriyor. Bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve meslekler için en fazla altı ay, diğer sektörlerde ise en fazla üç ay uygulanıyor. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için ise işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla dokuz ay olarak uygulanıyor.
İŞKUR'un Toplum Yararına Programı ise afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklediği önemli uygulamalardan biri.
2025'TE İLK ETAPTA 200 BİN KİŞİ YARARLANACAK
İŞKUR'un 2024 Eylül'de ilk olarak uygulamaya başladığı İşgücü Uyum Programı özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini desteklemek ve işgücü piyasasına hazırlamak üzere hayata geçirilen bir program. Programdan 18 yaşından büyük, son 1 aydır işsiz olan, emekli ve malullük aylığı almayan Türk vatandaşları yararlanabiliyor. Haftada üç güne kadar çalışma imkanı olan kamu hizmetlerinin desteklenmesine yönelik yarı zamanlı bir program. Aynı zamanda katılımcılar program süresince başka işlerde çalışma imkanları bulunuyor. Katılımcılara günlük 833 lira cep harçlığı ödeniyor ayrıca genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de karşılanıyor.
Kasım sonu itibarıyla İşgücü Uyum Programdan yaklaşık 114 bin kişinin faydalandığını söyleyen Güneş, "Program katılımcılının yüzde 90'ını kadınlar oluşturuyor. Diğer öncelikli gruplar olan engelliler, 'Hane Destek Sistemi' kapsamında olanlar da önemli oranlarda programlardan yararlanıyor.
2025 yılında programı çok daha geniş faaliyet alanlarında, daha fazla kamu kurumuyla iş birliği çerçevesinde gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. 2025'te ilk etapta yıllık 200 bin vatandaşımızın faydalanmasını öngörmekteyiz ancak gelecek pozitif dönüşler neticesinde öngördüğümüz sayıların üzerine çıkabiliriz" dedi.
Fon prim gelirlerinin yüzde 30'u aktif işgücü programlarına
İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin şunları söyledi:
"Son 5 yıllık dönemde pandemi ve asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerini yaşadık. Bu süreçte, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan çok önemli bir kaynağı işgücü piyasalarımızı desteklemek için kullandık. 2020'ye kadar her sene büyüyen Fon; 2021'de pandemi döneminde yapılan destekler sonrasında 91 milyar lira seviyelerine kadar geriledi. 2023'te deprem kaynaklı desteklerimiz artmış olsa da yükseliş göstermeye devam etmekte. Şu an 340 milyar lira seviyelerine geldi. Fon kaynaklarımızı en etkin yatırım araçlarında kullanarak her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Aktif işgücü programları kapsamında yapılan harcamalar bir önceki yıl Fon prim gelirlerinin yüzde 30'u. Bu kapsamda; Fondan 2023'te aktif işgücü programlarına yaklaşık 16 milyar lira, 2024 Kasım ayı itibarıyla 30 milyar lira harcama yapıldı. 2025 yılı için aktif işgücü programları için 50 milyar lira bütçe ayırmayı planlıyoruz."
Bilişim ve yeşil dönüşüm odaklı sektörlere güçlü destek
Türkiye geneli her ilde İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri yaptıklarını söyleyen İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, analiz sonucunda o ilde en çok ihtiyaç duyulan mesleklerin tespit edildiğini ve yıllık işgücü eğitim planları hazırlandığını kaydetti. Eğitim planında yer alan mesleklerde mesleki eğitim kursu ve/veya işbaşı eğitim programı düzenlediklerini söyleyen Güneş, "2024 yılında aktif işgücü programlarında, piyasa ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilmek amacıyla sektörel talepler doğrultusunda planlanmıştı. Yeşil ekonomi, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme temalarının öne çıktığı bir yıl oldu. 2025'te ise bu temaların daha da derinleştirilmesi, katılımcılara çağın gerektirdiği becerilerin kazandırılmasını hedeflemekteyiz. Aktif işgücü hizmetlerimizde işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda imalat sektöründe faaliyet gösteren işyerleri için bazı kolaylıklar yapmayı planlıyoruz, bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. 2025 yılına ilişkin en önemli farkın, aktif işgücü programlarının piyasanın dinamik dönüşümüne daha hızlı yanıt verecek şekilde tasarlanması olduğunu söyleyebiliriz. İŞKUR olarak bu süreçte dijitalleşme, bilişim ve yeşil dönüşüm odaklı sektörlere güçlü bir destek sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Yılda en az 20 bin haneye İŞKUR hizmeti götürülecek
Güneş, dar gelirlere, İŞKUR hizmetlerine ulaşamayanlara, çalışanı bulunmayan hanelere yönelik çalışmalardan da bahsetti. Güneş, "Her Hanede En Az 1 Çalışan" sloganı ile 2024'te uygulamaya başladıkları, 2025'te tam olarak hayata geçirmeyi öngördükleri "Hane Destek Sistemi" ile toplumda en dezavantajlı durumda olan dar gelirli vatandaşlara verecekleri özelleştirilmiş hizmetlerle, işgücüne girişlerinin kolaylaştırılmasının, istihdama kazandırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
İlk etapta; İşgücü Uyum Programı'nda bu kapsamda yaklaşık 17 bin kişinin öncelikli olarak yararlanmalarını sağladıklarını belirten Güneş, bu kapsamda yıllık en az 20 bin haneye Kurum hizmetlerinin götürülmesinin hedeflendiğini kaydetti. Güneş, "Halihazırda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yaptığımız iş birliğiyle sosyal yardım yararlanıcılarının işgücüne ve dolayısıyla sosyal hayata kazandırılması için yıllardır çalışıyoruz. Bu doğrultuda 2020'den bu yana yaklaşık 61 bin sosyal yardım yararlanıcısını istihdam edilmesine aracılık ettik, 55 bin kişinin ise aktif işgücü programlarından faydalanmasını sağladık. Ayrıca sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik son yıllarda artan oranlı işe yerleştirme ve aktif işgücüne yönlendirme hizmetleri sunuyoruz" diye konuştu.
Yaklaşık 1.3 milyon kişinin işe girmesine aracılık etti
İŞKUR hizmetlerinden 15 yaşını doldurmuş işsiz, öğrenci, çalışan veya emekli tüm vatandaşlar; iş arayan veya işveren olarak yararlanabiliyor. Bu hizmetlere İŞKUR e-şube, İŞKUR mobil, ALO170 ve hizmet merkezleri üzerinden erişim sağlanabiliyor. İŞKUR'un, Ocak-Kasım 2024 döneminde 1 milyon 290 bin 302 kişinin özel sektörde işe yerleştirilmesine aracılık ettiğini söyleyen Genel Müdür Güneş, "Bu sayı 2022'de 1 milyon 378 bin 516 iken, 2023'te 1 milyon 220 bin 510 olarak gerçekleşti. Etkin bir aracılık faaliyeti için 2024 yılının sonlarında hayata geçirilen 'Aday Havuz Sistemi' ile birlikte işverenlerin Kuruma ilan vermeksizin aradığı adaya hızlı bir şekilde ulaşılması hedefleniyor" dedi.
En çok 25-29 yaş arası iş arıyor
Güneş, İŞKUR aracılığıyla iş bulmak için özellikle imalat, toptan ve perakende ticaret ile idari ve destek hizmet faaliyetleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren işverenlerin eleman talebi bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte iş arayan açısından daha çok nitelik gerektirmeyen mesleklerde, hizmet ve satış elemanları, büro hizmetleri gibi meslek gruplarındaki ilanlara başvuru yapıldığını dile getiren Güneş, başvuruların yaş gruplarına bakıldığında ise en çok 25-29 yaş arası vatandaşların iş aradığını tespit ettiklerini kaydetti.
Yıl sonu hedefi 80 bin kişi
İŞKUR'un mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarından 2023 yılında 50 bin 471 kişi faydalandı ve 1 milyar 878 milyon 643 bin 636 lira harcama yapıldı. Güneş'in verdiği bilgiye göre 2024 Ocak-Kasım döneminde bu programlardan faydalanan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.7 artarak 62 bin 657 kişiye ulaştı. 2024 yılı Kasım ayı itibarıyla aktif işgücü programları kapsamındaki mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları kapsamında yaklaşık 2,5 milyar lira harcama yapıldı.
Güneş, "İşbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kursları için 2024 yılı hedefimiz 80 bin vatandaşımızın aktif işgücü programlarından faydalanmasıdır. Toplum Yararına Program kapsamında önemli bir kısmı 6 Şubat deprem bölgesinden olmak üzere 2023 yılında 299 bin 30 kişi, 2024 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla 145 bin 490 kişi yararlandı. 2024 yılı Eylül ayında hayata geçirilen kamuda yeni nesil çalışma biçimlerini destekleyen, özel politika gerektiren gruplara öncelik verdiğimiz İşgücü Uyum Programı'ndan ise Kasım ayı sonu itibarıyla 114 bin vatandaşımız yararlanmıştır" dedi.