PARA RÖPORTAJ/ İDRİZ ÇOKAL Gaziantep Türkiye'nin yüz akı şehirlerinden biri. Kurtuluş Savaşı'nda verdiği üstün mücadele ile "gazilik" unvanı almış. Yani diğer pek çok şehrimiz gibi Anadolu'nun düşman işgalinden kurtuluşunda büyük pay sahibi olan Gaziantepliler, bugün iş dünyasında da çok önemli bir yere sahipler. Tekstilden ayakkabıcılığa, gıdadan turizme Gazianteplilerin kurduğu yüzlerce şirket var. Özellikle sanayisi ile öne çıkan bu şehir, İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl açıkladığı İSO 500 ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı İhracatın Yıldızları listelerine de damgasını vuruyor. Gaziantep merkezli şirketlerden biri de un, makarna ve yem sektöründe faaliyet gösteren Beşler Grubu. Bugün gerek sağladığı istihdam, gerekse gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olan birçok şirket gibi Beşler Grubu'nun da ilginç ve bir o kadar da girişimcilere ilham olacak hikayesi var.
Beşler'in kurucuları Mustafa, Cemal, Mesut, Kemal, Adil (Merhum) isimli beş kardeş, aslen Siirtli. Önce Ağrı Patnos'a yerleşen ailenin ilk işi seyyar satıcılık. O yıllarda köy köy dolaşıp, sebze meyve satmışlar. Yani ticarete sıfırdan adım atmışlar. 1980 yılında Gaziantep'e göç kararı alan aile, burada da bir süre toptan gıda ticareti yaptıktan sonra un fabrikası kuruyor. Yani karakterlerinde ticaret olan aileye, Gaziantep'in girişimci ruhu da eklenince Beşler Grubu'nun temelleri atılıyor. İşte kurulan o un fabrikasıyla başlayan beş kardeşin sanayicilik serüveni, yem ve makarna üretimiyle bugünlere geliyor.
8 milyar lira ciro ve 737 çalışanı olan Gaziantep merkezli Beşler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mesut Çakmak yapıyor. Mesut Bey ile Beşler Grubu'nun bugünlere geliş hikayesini ve gelecek planlarını konuştuk…
Beşler Grubu'nun temelleri ne zaman atıldı? Aile geçmişte ne işle uğraşıyordu? Bugünlere nasıl gelindi?
Aslen Siirtliyiz ama toptan gıda ticaretine Ağrı Patnos'ta başladık. Babamın vefatının ardından 5 kardeş Gaziantep'e göç ettik. İşimizi burada sürdürmeye başladık. İlk zamanlar seyyar satıcılık yaptık. Sonra toptan ticarete başladık. Şirketimizin ismini 5 kardeşi simgelemesi için "Beşler" koyduk. Toptan gıda işimiz 90'lı yılların başına kadar devam etti. 1990 yılında Gaziantep'te un fabrikası kurmaya karar verdik ve 1992'nin sonunda fabrikamız faaliyete geçti. O dönem dört dörtlük fabrika kurunca gelen talepleri karşılayamaz olduk. 1995 yılında 600 ton kapasiteli ikinci un fabrikamızı kurduk. Aynı yıl Irak'a ihracatımız başladı. Yine talebi yetiştiremez olunca, 3 üniteli ve 1.200 ton kapasiteli üçüncü tesisimizi kurduk. Bu tesisimiz o dönem Orta Doğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre üretim tesisi oldu. O günden sonra un üretimimiz günlük ortalama 2 bin 100 tonlarla devam etti ve grup olarak ihracatı hep ön planda tuttuk. Kuveyt ve Irak savaşlarında bile bölgeye un ihracatımız artarak sürdü. Irak'ta çok güçlüyüz. Oradaki şirketimiz sayesinde Gaziantep'te ürettiğimiz un, makarna ve yemi aracı olmadan kendimiz satıyoruz.
Peki, ilk üretim ne zaman başladı? Pazarlamadan, sanayiciliğe nasıl adım attınız?
Gıda toptancılığında iyi bir büyüme yakaladık. Buradaki birikimimizle un fabrikası kurduk. Sanayiciliğimiz un ile başladı. Beşler Makarna Un İrmik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 30.07.1990 tarihinde kuruldu. 1992 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ticaret merkezi olan Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 24 bin metrekarelik alanda buğday unu üretimine başladık. Başlangıçta günlük üretim kapasitesi 250 ton iken, teknolojisini sürekli yenileyerek kapasitesini günlük 2.100 tona ulaştırdık. Bu fabrika yalnız Türkiye'nin değil, aynı zamanda Ortadoğu ve Balkanların da en büyük un üretim tesisi. Yurt içerisindeki 80 bayiimizle pazarlama ağını tüm ülkeye yaymış durumdayız. Tüm Türkiye'de aranan bir markayız. Unumuz 50, 25 kg gibi çuvalların yanı sıra 15, 10, 5, 2 ve 1 kiloluk perakende paketleriyle de ulusal marketlerin raflarında yerini alıyor.
Hangi çeşit unlar üretiyorsunuz?
Özel amaçlı buğday unu (Baklavalık, böreklik, pastalık, çeşitlik, pizzalık, Tip 550, lavaşlık, pidelik, tandırlık, yufkalık), ekmeklik buğday unu ve tam buğday unu üretimi ile "un" denilince akla gelen ilk isim olmayı başardık. Ürünlerimiz sadece yurt içinde değil, yurt dışı pazarlarda da yine Beşler ismiyle satılıyor.
Unculuktan sonra, makarna üretimine girişiniz nasıl oldu?
Beşler Grup'un makarna sektörüne girişi, Beşsan Makarna Gıda San. ve Tic. A.Ş.'nin Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesisleri 05.07. 2024 tarihinde satın almasıyla başlamıştır. 2010 yılında Beşyem Tarım Hayvancılık Gıda San. ve Tic. A.Ş. firmamızla 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde yem üretimine de girdik. 2017 yılında ise Hatay'ın Payas ilçesinde yurtiçi ve yurtdışı tarım ürünleri ticareti yapmak üzere, Beşler Agro Tarım Ürünleri A.Ş. firmamız faaliyete başladı. Beşler Agro depolama ve A Tipi Gümrüklü depolama tesisleri ile faaliyetlerine devam ediyor. En son 2024 yılı başında da 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 24 bin 565 metrekarelik alanda Beşler Lidaş Lisanslı Depoculuk A.Ş. firmamız faaliyete geçti.
Halen ağırlıklı olarak ihracat mı yapıyorsunuz? İhracatınız ne kadar? Hangi ülkelere ihracatınız var? Yeni pazarlara girecek misiniz?
Irak, Suriye, Filistin, İsrail, A.B.D., K.K.T.C., Katar, Küba, Trinidad ve Tobago, Venezuela, Şili, Meksika, Cibuti, Libya, Ürdün, Lübnan, Sudan, Suudi Arabistan, Dominik Cumhuriyeti, Maldivler, Bahamalar, Surinam, Papua Yeni Gine, Somali, Togo, Samoa, Gana ve daha birçok Afrika ülkesindeki müşterilerle iş yapmakla birlikte Beşler Un, Birleşmiş Milletler, Kızıl Haç, Unesco gibi Uluslar arası yardım kuruluşlarının da resmi tedarikçisidir. 2023 yılında Beşler Grup olarak yaklaşık 185 milyon dolarlık (tam olarak 184 milyon 481 bin 448 dolar) ihracat yaptık.
Grup olarak yeni yatırımlarınız var mı? Varsa hangi sektörlere gireceksiniz? Ne kadarlık yatırım planlıyorsunuz?
Beşler Grup'ta yatırımlar hiçbir zaman bitmez. 2025 yılında Gıda ve Enerji sektörlerine yeni yatırımlarımız olacak. Ancak şu an bu konuda detaylı bilgi veremiyoruz.
Beşler Grubu, kaç şirketten oluşuyor? Toplam cirosu, çalışan sayısı nedir?
Beşler Grup yurtiçinde 5 şirket ve yurtdışında 2 şirket ile faaliyetlerine devam etmektedir. 2023 yılı cirosu; 8 milyar 38 milyon 69 bin 873 lira 54 kuruştur. Grubumuzun çalışan sayısı da 737 kişidir. 2024 yılında 14 milyar lira ciro öngörüyoruz. İhracat hedefimiz ise 220 milyon dolar.
"Lisanslı depoya 50 milyon dolarlık yatırım yaptık"
"Hatay ve Gaziantep'te toplam 50 milyon dolar tutarında depolama yatırımı yaptık. Grubumuz bünyesinde yer alan ve Hatay'ın Payas ilçesinde faaliyet gösteren Beşler Agro, 30 milyon dolarlık yatırımla buğday depolama kapasitesini 85 bin tondan 220 bin tona çıkardı. Ayrıca Gaziantep'te 24 bin 565 metrekare alan üzerine kurduğumuz Beşler Lidaş ile lisanslı depoculuk hizmetlerine başladık. Bu işe 20 milyon dolarlık yatırım yaptık. Tesis, 95 bin ton buğday depolama kapasiteli ve 19 adet çelik silodan oluşuyor. Beşler Lidaş, müşterilerine profesyonel depolama çözümleri sunarken, Türkiye'nin tarıma dayalı sanayisinde önemli bir aktör olma yolunda ilerliyor."
"Gençlerimiz en alt seviyeden işe başlar"
"Ailemizin anayasası var. Grubumuzda, çalışma ve güçlü aile bağları her zaman en temel değerlerimiz olmuştur. Aile fertlerimiz, şirketlerimizin her kademesinde birbirine destek olarak, dayanışma ve birlik ruhu içinde görev alır. Gençlerimiz, en alt kademeden başlayarak, deneyim kazanıp aile büyüklerinin rehberliğinde hak ederek yükselirler. Bu süreçte, aile kültürümüzün temelinde yer alan saygı, sorumluluk ve ortak hedeflere olan bağlılık sayesinde, hem bireysel hem de kurumsal başarılarımızı birlikte inşa ederiz. Birlikte büyüyor, geleceği hep beraber şekillendiriyoruz."
Beşler Grubu Şirketleri
Beşler Makarna Un İrmik Gıda Sanayi
Beşsan Makarna Gıda Sanayi
Beşyem Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi
Beşler Agro Tarım Ürünleri
Beşler Lidaş Lisanslı Depoculuk
Besfoods Corp (ABD)
Aslı Company For General Trading (IRAK)
Beşler Grubu şirketlerindeki aile üyeleri ve görevleri
BEŞLER UN
Mehmet Mesut Çakmak - Beşler Grup & Un Yönetim Kurulu Başkanı
Ömer Çakmak
Züleyha Çakmak
Yusuf Çakmak
BEŞSAN MAKARNA
Kemal Çakmak - Beşler Grup Başkan Yardımcısı Beşsan Yönetim Kurulu Başkanı
Sabri Çakmak
Abdullah Çakmak
Ali Kemal Çakmak
BEŞYEM
Remzi Çakmak
Emel Çakmak
Ayşegül Çakmak
Mehmet Sinan Çakmak