‘Hedefimiz Bitlis’ten bir tekstil markası çıkarmak’

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bitlis’te açılışı gerçekleştirilen Kiler İplik fabrikası ile tekstil sektörüne de giriş yapan Kiler Holding, yeni sektörlere de adım atma hazırlığı içinde. Halen borsada 5 şirketi halka açık olan holdingin, 2025 yılında inşaat veya enerji şirketleri de borsaya açılabilir…
21.09.2024 15:45 GÜNCELLEME : 23.09.2024 00:01

PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI Kiler Holding'in temelleri 1983 yılında Hikmet Kiler ile oğulları Nahit, Vahit ve Ümit Kiler tarafından atıldı. Aile, asıl işi olan gıda perakendeciliği ile ticarete adım attı. Ardından inşaat, taşımacılık, enerji ve imalat sanayi gibi birçok sektörde yatırımlar gerçekleştirdi. Bugün 6 farklı sektörde 30'a yakın şirketiyle ticari faaliyetlerini yürüten Kiler Holding, 10 binin üzerindeki istihdamıyla Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.

Holding'in inşaat sektöründe farklı ölçeklerde pek çok konut ve işyeri ile alışveriş merkezi yatırımları Kiler GYO çatısı altında devam ediyor. Konut projelerinde "Referans" markasıyla öne çıkan Kiler GYO'nun hayata geçirilen projelerinden bazıları İstanbul Sapphire, Referans Bakırköy, Referans Bahçeşehir, Referans Beşiktaş, Referans Beylikdüzü, Kütahya Sera AVM, Zonguldak Westalife AVM olarak sıralanıyor.

Enerji sektöründe ise üç şirketi var. Elektrik dağıtımı alanında faaliyet gösteren bu şirketler; Doğu Aras, Aras Elektrik Dağıtım ve Aras Epsaş Perakende. Bu firmalar, Erzurum, Ağrı, Erzincan, Bayburt, Kars, Ardahan ve Iğdır olmak üzere 7 şehir, 58 ilçe ve bunlara bağlı 4.500 köy ve beldede enerjinin kesintisiz olarak tüketicilere ulaşmasını sağlıyor. Holding'in ayrıca yenilenebilir enerji üretimi (GES) yatırımları da devam ediyor.

Kiler Holding'in bünyesinde yer alan ve ülkenin en önemli taşıma şirketlerinden biri haline gelen Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş ise 10 binin üzerindeki araç filosuyla kurumsal müşterilerine Türkiye'nin 37 ilinde personel taşımacılığı hizmeti sunuyor. Öte yandan holding gıda sektöründe de 2004 yılından itibaren Kütahya'da bulunan "Kütahya Şeker Fabrikası" ile şeker üretimi yapıyor.

Kiler Holding'in 85 milyon dolar yatırımla Bitlis'te hayata geçirdiği "Open-End ve Ring-İplik Üretim Tesisi" ise geçen Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Enerjisinin tamamını yenilenebilir enerjiden elde eden bu tesis, yüzde 65 kadın çalışan oranıyla Bitlis'te kadın istihdamına da önemli ölçüde katkı sağlamayı hedefliyor. Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Kiler İplik Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Kiler, "Bitlis bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz yer. Gençliğimizde yaşadığımız sorunları, yokluğu, bugünün gençleri yaşamasın istiyoruz" diyor. Vahit Kiler ile Bitlis'teki yeni yatırımlarını ve Killer Holding'in hedeflerini konuştuk…

Yeni kurulan iplik fabrikanız hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Kiler Holding grup şirketlerinden Kiler Tekstil Enerji ve Yatırım A.Ş'ye ait Kiler İplik Fabrikası, 60 bin 631 (yaklaşık 8.5 futbol sahası) metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 200 bin metrekare (28 futbol sahası) arazi üzerine kuruldu. İlk etabı 85 milyon dolar yatırımla kurulan tesisimiz, üretime iplik ile başladı. Önümüzdeki üç yıl içinde polyester iplik ve kumaş üretimi de yapacağız. Toplam yatırım miktarı 200 milyon doları, sağladığı istihdam ise 1000 kişiyi bulacak. Kiler İplik Fabrikası şu anda tek çatı altında Türkiye'nin en büyük iplik üretim tesisi ve yüzde 65 kadın çalışan oranına sahip. Fabrika 'Sıfır Atık' ilkeleri ve tamamen 'yenilenebilir enerji' ile faaliyet göstermeye başladı.

Burayı daha da büyütmeyi düşünüyor musunuz?

Buranın arazi büyüklüğü 200 bin metrekare. Bitişiğindeki 70 bin metrekarelik bir arazinin daha ihale ile satışa çıkacağını öğrendik. Oraya da talibiz. İhaleye çıktığında orayı da almayı planlıyoruz. Şu anda yüzde 100 kapasite ile günde 65 ton pamuk işleyecek ve 50 ton iplik üretecek. İkinci fabrikanın kurulumu ile minimum günde 50 ton polyester karışımı iplik üretimi daha yapılacak. Üçüncü aşamada ise örme kumaş üretimine geçeceğiz. Şu anki planlamamız maksimum 3 sene içinde bu kapasitelere ulaşmak.

Tekstil yatırımları için neden Bitlis'i tercih ettiniz?

Aslında hammaddeye uzaklığı, pazarının olmaması nedeni ile bu yatırımın Bitlis'te olması çok karlı değil. Ancak Bitlis, bizim doğduğumuz, büyüdüğümüz yer. Gençliğimizde yaşadığımız sorunları, yokluğu, bugünün gençleri yaşamasın istiyoruz. O nedenle daha az kazanacak olsak da bu yatırımı Bitlis'te, memleketimizde hayata geçirdik. Töhmet altında kalmamak için de devletten arazi teşviği alabilecek boyuttaki bu yatırım için arazi teşviği de talep etmedik.

Peki pamuğu nereden temin edeceksiniz?

Dünyaca ünlü Ege pamuğu ile üretim yapacak Kiler İplik Fabrikası sayesinde, pamuk çiftçisine de yıllık 48 milyon dolar katkı sağlanmayı planlıyoruz. Daha yakın şehirlerden pamuk temin edilseydi yüzde 5 avantaj sağlayabilirdik. Ancak bizim için önemli olan daha fazla kâr değil, en kaliteli ipliği üretmek. Biz Avrupa ülkelerindeki global markalara satış yapmayı hedefliyoruz. Bunun için inşallah en kaliteli hammadde ve üretim teknolojisiyle en kaliteli ürünleri sunacak ve 'Bitlis'te bir dünya markası' yaratacağız. Nitekim şu anda 16 ile 80 numara arasında yani her türlü ipliği üretebilen bir kapasiteye sahibiz.

Söz konusu yatırımın ne kadarı özkaynak, ne kadarı kredi?

Yaklaşık yüzde 35-40'ı özkaynak, yüzde 60'ı kredi. İlk kez bir yatırımımızda kredi kullanıyoruz. Aslında bu yatırımı da kendi özkaynaklarımızla karşılayabilirdik.

İhracat yapmayı da planlıyor musunuz?

Bizim makinalarımız Türkiye'deki en son teknolojiye sahip. Ve Türkiye'deki en kaliteli ipliği üretiyoruz. Ürünümüzün kalitesinden haberdar olan iç piyasadan siparişler alıyoruz. Yıl sonuna doğru da ihracata başlamayı planlıyoruz. Ancak kendimize yılsonuna kadar personel yetiştirilmesi ve makinelerin ince ayarlarının yapılması için süre tanıdık. Bu nedenle 12'nci aydan sonra özellikle kaliteli ürün isteyen İtalya ve İngiltere'nin nitelikli markalara sahip firmalarıyla ihracat için görüşmelere başlayacağız.

Bu fabrika ile nihai hedefiniz nedir?

Yıllık ortalama 75 milyon dolar ciro öngörüyoruz. Nihai hedefimiz kaliteli ürün, sıfır atık, yenilebilir enerji yatırımlarımızla Bitlis'ten bir 'dünya markası' çıkarmak. Öte yandan bu yatırımımızla yurt içine yapılacak satışlarla da ithalatı azaltıcı etkiye sahip olmayı hedefliyoruz.

Sıfır atık derken?

Kiler İplik Fabrikası'nda kullanılan makine ve teçhizat, son teknoloji ve enerji verimliliği dikkate alınarak özel olarak üretildi. Makine ve teçhizattaki teknolojik avantajı kaliteli ürüne dönüştüreceğiz. Kendi enerjisinin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılayacak olan fabrikamız 'sıfır atık' ilkelerine uygun. Yerin üstündeki yatırımın daha fazlası yerin altında bulunuyor. Bu kapsamda 6 km. uzunluğunda havalandırma kanalımız var. Tesisten çıkan tozlar dahi atığa dönüşmüyor, bu kanallar aracılığıyla ayrıştırılıp presleniyor ve böylece 3500 kalorilik yakıta dönüştürülüyor.

Herkesin tekstilden uzaklaştığı bir dönemde siz tekstile girdiniz. Tekstil sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Grupta eksik olan bir tekstil vardı, böylece tekstile de girmiş olduk. Bu yatırımımızda birinci amaç başta da söylediğim gibi Bitlis'e yatırım yapmaktı. Ve en fazla emek yoğun, istihdam sağlayan sektör tekstil olduğu için bu sektörü seçtik. Tekstil sektörü yatırım, istihdam, ihracat ve üretimin tümünü kapsıyor. Ayrıca tekstil Türkiye'nin her zaman ana kalemlerinden birisi. İnişli çıkışlı bir sektör olabilir ancak Türkiye'nin bu sektöre ihtiyacı var. Ayrıca her sektörde iniş çıkışlar olabilir. Günün sonunda 10 yıllık ortalamalara bakmak lazım.

Önümüzdeki dönemde sizden farklı sektörlere de yatırım duyabilir miyiz?

Bu kapsamda yaptığımız görüşmeler var. Tabii içinde bulunduğumuz sektörlerin dışında yeni sektörler duyabilirsiniz.

Sizin birde karavan işiniz var. O alanda neler yapıyorsunuz?

Evet Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş bünyesinde yer alan Vizyon Karavan Dizayn Anonim şirketimiz var. Karavan şu anda emekleme döneminde. Türkiye'de bu iş Avrupa'dan çok geride. Eğer Avrupa'yı takip ediyorsak, karavan üretimi önü açık bir sektör. Hem Türkiye'de, hem yurtdışında!. Bizim fabrikamız Çatalca'da yıllık 1500 adet üretim kapasitesine sahip. Şu anda sipariş açısından değil ama üretim açısından istediğimiz noktada değiliz. 2025'de o kapasitelere ulaşacağız. Ayrıca fabrikada sadece karavan üretimi yapılmıyor. Bütün üst düzey vip araçlar, mobil kütüphane, mobil banka şubesi, mobil mutfak, yani bir afet anında ihtiyaç olan her türlü ürünü üretebiliyoruz. Bu iş evrilmeye çok müsait.

"Bitlis'te yürümeye başlarken kaymayı öğreniyorsun!'

En önemli hobisinin çalışmak dışında seyahat etmek ve kayak yapmak olduğunu belirten Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Kiler İplik Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Kiler, "Benim memleketimde senede 3- 4 ay sıkı kar olunca bizler yürümeye başlarken kaymayı öğreniyoruz. Bu nedenle kayak benim için vazgeçilmez bir hobi diyebilirim. Başta Erzurum olmak üzere daha çok yurtiçindeki bütün kayak merkezlerinde kayak yaparım" diyor.

Her yıl 400'ün üzerinde öğrenciye burs veriyor

"2008'de rahmetli babamız Hikmet Kiler adına yaptırdığımız Hikmet Kiler Fen Lisesi her yıl başarısını katlıyor" diyen Vahit Kiler, eğitimle ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: "Fen lisemiz özellikle son 7-8 yıldır ciddi bir ivme kazanmış durumda. Nitekim bu sene mezun olan 24 öğrencimiz tıp fakültesini, 26 öğrencimiz diş hekimliğini, diğerleri ise mühendislik bölümleri kazandı.

Öğrencilerimizin her türlü kitap ve materyalini biz temin ediyoruz. Ayrıca Hikmet Kiler adına yaptırdığımız Fen Lisesi'ni tercih ederek ortaokuldan, üniversiteye geçen her öğrencimize başarı yüzdelik dilimlerine göre çeşitli burslar veriyoruz. Tek şartımız Hikmet Kiler Fen Lisesi'nden mezun olması ve üniversiteyi kazanmış olması. Bu kapsamda her yıl 400'ün üzerinde öğrencimize öğrenimleri boyunca hiçbir koşul olmadan burs desteği sunuyoruz. Öğrencilerimiz mezun olduklarında da istedikleri takdirde grup şirketlerimizde işlerinin hazır olduğunu biliyorlar."

Eski AK Parti Bitlis Milletvekili
24 Aralık 1966'da Bitlis'te doğan Vahit Kiler, liseden mezun olduktan sonra iş hayatına atılmış. Kiler Holding Yönetim Kurulu Üyeliği görevinin yanı sıra, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Engelliler Vakfı (TÜREV), Bitlis Eğitim ve Tanıtım Vakfı (BETAV) üyesi.
2002 yılında Bitlis'ten milletvekili seçilerek parlamentoya giren Kiler, 2007 ve 2011 yıllarında aynı ilden tekrar milletvekili seçilmiş. Kiler, evli ve 4 çocuk babası.

"2025'de yeni halka arzlar gündeme gelebilir"

Halen Tureks Turizm Taşımacılık A.Ş, Kiler Holding, Kütahya Şeker, Kiler GMYO ve Doğu Aras Enerji olmak üzere holding bünyesinde bulunan 5 şirketin halka açık olduğunu belirten Vahit Kiler, önümüzdeki sene inşaat ve enerjide yeni halka arzların gündeme gelebileceğini söylüyor.

Baba Hikmet Kiler 15 yaşında çalışmaya başlamış

11 Ocak 1941'de Bitlis'te doğan Kiler Holding kurucusu Merhum Hacı Hikmet Kiler, 15 yaşında çalışmaya başladığı Tekel Sigara Fabrikası'ndan 1981 yılında emekli olmuş. Daha sonra ticaret hayatına Bitlis'te bir bakkal dükkânı açarak başlayan Hikmet Kiler, 1984'de ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etmiş ve

1994'den itibaren ticari faaliyetlerin sorumluluğunu oğulları Nahit, Vahit ve Ümit Kiler'e devretmiş.

BİZE ULAŞIN