Doğuş Teknoloji ve Doğuş İnşaat, inşaat sektöründe örnek bir iş birliğiyle çimento fiyatlarını önceden tahmin etme konusunda öncü bir adım attı. Derin öğrenme modelleri, veri bilimi ve yapay zeka kullanılarak gerçekleştirilen bu proje, çimento alımlarında veriye dayalı karar alma süreçlerini sağlayarak önemli maliyet tasarrufları elde etmeyi amaçlıyor.
İnşaat sektöründe örnek bir proje
Yapay zeka ve veri odaklı yapılan çalışma, Türkiye'deki inşaat sektöründe örnek projelerden biri olarak çimento fiyatlarını tahminleme konusunda yapay zeka kullanımı açısından öncü nitelik taşıyor. Bu iş birliği, veriye dayalı karar alma süreçlerinin inşaat sektöründe nasıl başarıyla uygulanabileceğini gösteriyor.
Doğuş Teknoloji Veriden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özcan Çavuş, veri tahminleme çözümleri sayesinde gelecek öngörüleri ile zenginleştirilmiş raporlamalar yapılabildiğine dikkat çekerek projenin önemine dair şunları belirtti: "Rekabetin yoğun yaşandığı iş dünyasında müşterilerin veri süreçlerini baştan sona, etkili bir şekilde yönetebilmesini sağlayabilmek oldukça önemli. İnşaat sektörü de rekabetin yoğun olduğu kritik bir sektör… Malzeme tedariki günümüz ekonomisinde karlılık açısından önemli bir hal aldı. Örneğin; bu proje kapsamında ele aldığımız çimento gibi inşaat malzemelerinin döviz odaklı fiyatları periyodik olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle, önemli bir bütçe kalemi olan çimento alımlarında doğru tahminler yapmak kritik bir öneme sahip. Doğuş Teknoloji olarak Doğuş İnşaat ile yaptığımız bu iş birliğiyle, çimento fiyatlarını 1, 3 ve 6 ay sonrasına dair yüksek doğrulukla tahmin ediyoruz. Bu iş birliğiyle, veriye dayalı karar alma süreçleri ve yapay zeka algoritmalarının kullanımıyla çimento alımlarında maliyet optimizasyonu ve stratejik planlama sağlamak mümkün hale geliyor. İnşaat sektöründe benzer iş birliklerinin yaygınlaşmasıyla, sektörün daha verimli ve rekabetçi bir yapıya kavuşacağına inanıyoruz."
Özcan Çavuş
Projede kullanılan derin öğrenme modelleri, çimento fiyatlarının geçmiş eğilimlerini, finansal göstergeleri, emtia fiyatlarını ve enflasyonu analiz ederek tahminlerde bulunuyor. Ayrıca, bölgesel ve ürün tipine göre özelleştirilmiş tahminler yapılmasıyla, Doğuş İnşaat'ın alım stratejileri veriye dayalı olarak optimize ediliyor.
Doğuş İnşaat'tan Veri Odaklı Satın Alma Planlaması
Doğuş İnşaat Bilgi Teknolojileri Direktörü Vural Erkan, bu iş birliği sayesinde piyasa dalgalanmalarına karşı veriye dayalı ve daha dayanıklı bir alım planlaması yapabildiklerini belirterek projenin faydalarına ilişkin şunları dile getirdi.
"İnşaat sektöründe pandeminin ve Rusya-Ukrayna savaşının sarsıcı etkileri emtia fiyatlarını yukarı yönde etkiledi. Bu yüksek enflasyon ortamında piyasadaki dalgalanmalar karşısında en doğru planlamayı yapabilmemiz için veriye dayalı tahminlemeler yapma ihtiyacı doğdu. Projenin fikrini Doğuş İnşaat Genel Müdürü Tolga Akkaş verdi ve onun yönlendirmesiyle Doğuş Teknoloji inovasyon ve teknolojiyi inşaat sektörüne taşıyan bu projeyi geliştirdi. Doğuş İnşaat olarak veriye dayalı yapay zeka destekli fiyat analizleri sayesinde çimento alımlarında daha sağlıklı planlamalar yapabiliyoruz. Satın alma esnasında projelerin çimento ihtiyaç ve yeni sözleşme pozisyonları oluştuğunda modül bize pazarlıklarda önemli faydalar sundu. Fiyat farkı formüllerini modülün tahminleri ile karşılaştırarak, tedarikçi ile sürdürülen müzakerede karar unsuru olarak faydalanma imkanı bulduk. Projelerimizdeki sözleşme pazarlıklarında edilen tasarrufta modülün önemli katkısı oldu. Bunun etkisiyle çimentonun ardından inşaat demiri modülünü de aynı amaçla devreye aldık. İkisi için de beklenen piyasa hareketlerini takip edip, projelerimizi orta vade stok ve alım kararları konusunda uyarabiliyoruz. Ürün yakın zamanda hızlı artış gösterecek tahmini varsa, imkanları dahilinde fazla alım yapmalarını önerebiliyoruz. Ya da şimdilik asgari temin alternatifine yönlendirebiliyoruz. Bununla beraber; iki modülün de hem maliyet kontrol hem de teklif grupları tarafında da çok fayda yaratacağını düşünüyoruz. Teklif baz fiyatları bu tahminlere göre daha sağlıklı belirlenebilir, fiyat farkı formüllerinin katsayıları dahi yorumlanabilir. Aynı şekilde projede bütçe güncellemesi yapılırken, bir, iki ay sonra çimentoya ne kadar bütçe ayıracağımız konusunda yaklaşık bir fikrimiz oluyor."
https://www.d-teknoloji.com.tr/
Vural Erkan