“Finansal hizmetlerin evrimi hızlandı”
PARA RÖPORTAJ/ Şirketlerin dijitalleşme süreçlerinde finansal kaynaklar, stratejik bir unsur olarak görülüyor. Özellikle kurumsal şirketlerin dijitalleşme süreçlerinin genellikle büyük ölçekli ve karmaşık olduğunu belirten Doğuş Teknoloji Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özge Döner Avşar, "Bu nedenle finansal kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesi, projelerin sürdürülebilirliğini ve başarı şansını artırır" diyor. Burada finans liderine ve ekiplerine büyük görev düştüğünü kaydeden Avşar, sorularımızı yanıtladı.
-Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra Bilgi Üniversitesi'nde Finans alanında yüksek lisans yaptım. 2001'de Doğuş Holding ile yolumuz kesişti ve o günden bugüne farklı grup şirketlerinde finans alanında sorumluluklar üstlendim. Doğuş Teknoloji öncesi yedi yıl boyunca Doğuş Medya Grubu'nda Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştım. Son sekiz yıldır da Doğuş Teknoloji'de Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görevimi yürütmekteyim.
-Dünyada ve Türkiye'de finansta dijitalleşme ne aşamada?
Son yıllara baktığımızda finansta küresel dijitalleşme, geleneksel finansal hizmet sağlayıcılarına alternatif dijital platformların yükselmesine yol açtı. Bu noktada, Blockchain teknolojisi, yapay zeka destekli analitik çözümler ve bulut tabanlı finansal hizmetler küresel olarak daha fazla benimsenir hale geldi. Türkiye, dijitalleşme konusunda önemli adımlar atıyor. Bankacılık sektöründeki dijitalleşme, dijital ödemelerin artışı, mobil bankacılık uygulamalarının kullanımının yaygınlaşması, kripto para birimlerine olan ilgi gibi faktörlerle finans sektöründe dijitalleşme hız kazanıyor. 2023 yılının ilk yarısında bankacılıkta dijitalde 7 trilyon liralık finansal işlem yapıldı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), haziran ayı dijital, internet ve mobil bankacılık istatistiklerine göre Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde toplam aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 103 milyon 634 bin kişiye ulaştı. Özetle Türk finans sektörü, müşteri odaklı dijital hizmetler sunma yolunda önemli ilerlemeler kaydediyor. Bankacılık sektörünün yanı sıra, özellikle pandemi sonrasında reel sektörlerde de hızlı bir dijitalleşme atağı yaşadık. Şirketler finansal süreçlerinde otomasyonu artıran, veri ile yönetimi güçlendiren teknoloji altyapılarına çok daha fazla yatırım yaptı.
-Dijitalleşme aşamasında finansal kaynaklar ne kadar önemli?
"Finansal kaynak" ve "dijitalleşme" kavramlarının elmanın iki yarısı gibi olduğu benzetmesi bu konunun cevabını verirken iyi bir başlangıç noktası olabilir. Finansal kaynaklar, dijitalleşme süreçlerinde stratejik bir varlık olarak öne çıkıyor. Yeterli veya fizibilitesi sağlıklı yapılmış bir kaynak yoksa maalesef dijitalleşme adımları yetersiz kalabiliyor. Yatırım yapmadan önce finansal analizlerle desteklenen doğru bir bütçe, şirketlerin dijitalleşme yolculuğunda başarılı olmalarını sağlıyor. Özellikle kurumsal şirketlerin dijitalleşme süreçleri genellikle büyük ölçekli ve karmaşıktır, bu nedenle finansal kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesi, projelerin sürdürülebilirliğini ve başarı şansını artırır. Burada finans liderine ve ekiplerine büyük görev düşüyor. Tam da bu yaklaşımdan dolayı Doğuş Teknoloji olarak ortaya koyduğumuz projelerde, müşterilerimizle birlikte en doğru bütçeleri şekillendiriyor ve gereksiz yatırımların önüne geçilmesi adına şeffaf biçimde danışmanlığımızı sunuyoruz.
-Dijitalleşme sürecinde gerekli olan yatırım kaynakları günümüzde nasıl sağlanabilir?
Dünyadaki ekonomik düzen, yaşanan gelişmeler doğrultusunda hem ülkeler hem de şirketler için zorlayıcı olabiliyor. Kaynak yaratmak ve bu kaynakları korumak ya da doğru yatırımları yapmak gibi konular şirketler için de elbette ana gündemi oluşturuyor. İş dünyası için yatırım kaynakları, satışlar, kredi, risk sermayesi, halka arz veya özel yatırımcılardan gelir. Küresel çapta enflasyonist bir dönemden geçiyoruz. Bu sebeple kurumlar, bu kaynakları etkili bir şekilde çeşitlendirmeli ve stratejik bir yaklaşımla yönetmelidir. Öte yandan, hiç şüphesiz finansal kaynak yönetimi teknoloji ve dijitalleşme yatırımlarında da kritik bir role sahip. Şirketler, bu yatırımları gerçekleştirirken kapsamlı bir finansal planlama ve risk yönetimi stratejisi oluşturmalıdır. Yatırımların etkili bir şekilde yönetilmesi, maliyet tasarrufu, ölçeklenebilirlik ve rekabet avantajı sağlama açısından oldukça önemli.
"Finansal hizmetlerin evrimi hızlandı"
Doğuş Teknoloji Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özge Döner Avşar, daha fazla dijitalleşen Ödeme Sistemleri, E-Para gibi yeni teknolojilerin finansa nasıl yön vereceği konusundaki düşüncelerini şöyle açıklıyor:
"Dijitalleşme, ödeme sistemlerini radikal bir şekilde dönüştürüyor ve mobil cüzdanlar, kripto paralar gibi e-para birimlerinin yaygınlaşmasını tetikliyor. Yapay zeka, büyük veri analitiği ve blok zinciri gibi yeni teknolojiler, finans sektöründe daha hızlı işlemler, daha düşük maliyetler ve daha güvenli veri yönetimi sağlayarak sektöre yön veriyor. Dijitalleşme, finansın müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmesini ve finansal hizmetlerin evrimini hızlandırmasını sağlıyor. Doğuş Teknoloji olarak biz de bu alanlarda teknolojiler geliştiriyor ve müşterilerimizin projelerine daha fazla katma değer sunmaya özen gösteriyoruz."