Tübitak, Kosgeb, Tenmak ve İşkur'dan özel destekler

TÜBİTAK, sosyal ve beşeri bilimler araştırmalarına yönelik “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı” açtı. Destek üst limiti 1.65 milyon lira olacak. KOSGEB, Dünya Bankası’nın 450 milyon dolarlık finansmanıyla depremzede KOBİ’lere, işletme başına 750 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayacak. TENMAK ise Ar-Ge teşvikleri kapsamında “enerjide dijitalleşmeye” yönelik projeleri destekleyecek.
23.11.2023 13:16 GÜNCELLEME : 24.11.2023 00:01

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Cumhuriyetin tarihsel, kültürel, siyasal, toplumsal ve ekonomik dinamiklerini anlamayı ve gelecek vizyonuna yeni perspektifler sunmayı amaçlayan araştırma projelerini desteklemek üzere "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı" açtı. TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açılan çağrı ile iktisadi gelişim ve dönüşüm, iş dünyası ve kurumsal değişim, göç ve nüfus politikaları, kentleşme politikaları ve kentsel yapı, bilim ve teknolojinin gelişimi, sosyal ve beşeri bilimler perspektifinden yapay zeka gibi konu başlıklarına odaklanacak projeler desteklenecek. Bu arada Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla depremzede KOBİ'lere finansman desteği sağlanacak. Dünya Bankası'nın 450 milyon dolarlık finansmanı ile hayata geçirilen "Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi" kapsamında depremzede KOBİ'lere, işletme başına 200 bin ile 750 bin lira arasında sıfır faizli destek sağlanacak. 6 Şubat depremlerinin vurduğu Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep illerindeki depremzede KOBİ'lerin yararlanacağı KOSGEB desteği, 36 ay süreyle uygulanacak. Desteğin ilk iki yılı geri ödemesiz olup son 12 ayda ödemeler eşit taksit olarak gerçekleştirilecek. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ise, Ar-Ge Teşvikleri kapsamında açtığı "Enerjide Dijitalleşme" çağrısıyla yenilenebilir enerji santralleri ile enerji üretim, iletim, dağıtım aşamalarında dijital teknolojileri destekleyecek. Çağrının toplam bütçesi 100 milyon lira olup, başvuracak projelerde bütçe üst limiti uygulanmayacak.

100. YIL ÖZEL ÇAĞRISI

TÜBİTAK'ın 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açtığı "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı" ile Türkiye'nin Cumhuriyet dönemindeki 100 yıllık geçmişini anlamaya ve geleceğe yönelik önemli sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmaya odaklanan proje önerilerinin desteklenmesi hedefleniyor. Çağrı kapsamında sunulan proje önerilerinin Türkiye'nin toplumsal gelişimine, geleceğine, sürdürülebilir kalkınmasına, tarihine ve kültürüne odaklanan konuları kapsaması, Cumhuriyetin 100. yılına özel katkı sunmayı amaçlaması ve geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği ele alarak topluma fayda sağlayacak bilgileri ve önerileri ortaya koyması bekleniyor. Proje önerilerinde konunun, çok disiplinli veya disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınması önem taşıyor. Çağrı kapsamında önerilecek projelerin odaklanacağı konu başlıkları şöyle olacak:
"Eğitim sistemi ve politikaları, iktisadi gelişim ve dönüşüm, iş dünyası ve kurumsal değişim, siyaset ve dış politika, göç ve nüfus politikaları, kentleşme politikaları ve kentsel yapı, aile ve toplum, medya ve iletişim, kültürel dönüşüm ve çeşitlilik, dil, tarih ve kültürel miras, bilim ve teknolojinin gelişimi ile sosyal ve beşeri bilimler perspektifinden yapay zeka."

Çağrı kapsamında sunulacak proje önerilerinin çevrim içi başvuruları için son tarih 25 Aralık, söz konusu projelerin e-imza sürecinin tamamlanması için son tarih ise 28 Aralık 2023 olacak. Çağrı kapsamında üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları ve özel kuruluşlardan sunulan projeler desteklenecek. Proje süresi azami 36 ay, destek üst limiti 1 milyon 650 bin lira olacak. Çağrı kapsamında desteklenecek projelerde Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve kurum hissesi ödeneği bulunuyor.

BİNBİR ÇABA BAŞVURULARI SÜRÜYOR

TÜBİTAK'ın 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açık bulunan bir diğer çağrısı ise Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı BİNBİRÇABA. 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yaşayan araştırmacıların Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek üzere açılan BİNBİRÇABA çağrısı, yıl sonuna kadar (31 Aralık 2023) sürekli başvuruya açık olacak. Konu sınırlaması olmaksızın Ar-Ge niteliği taşıyan proje başvurularının kabul edildiği çağrıda, proje destek üst limiti 28 Temmuz 2023 itibarıyla başvurusu onaylanmış proje önerileri için (burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi ve kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 1 milyon 650 bin lira olacak.

DEPREMZEDE KOBİ'LERE DESTEK

Şimdi de depremzede KOBİ'lere finansman desteğine bir göz atalım. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işletmelerde meydana gelen zararın karşılanması ve ekonomik canlanmanın sağlanması için depremzede KOBİ'lere faizsiz finansman desteğinde üst limit ağır hasarlılar için işletme başına 500 bin liradan 750 bin liraya yükseltildi. Dünya Bankası'nın 450 milyon dolarlık finansmanı ile hayata geçirilen, KOSGEB vasıtasıyla kullandırılan "Türkiye: Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi" kapsamında işletme başına 200 bin lira ile 750 bin lira arasında geri ödemeli finansman desteği sağlanacak. Destek, deprem bölgesinde KOSGEB aracılığıyla az, orta ve ağır hasarlı işletmeler farklı için farklı kademelerde kullandırılacak. İşletmenin bulunduğu il, hasar durumu ve işletme ölçeğine göre artacak. Ayrıca; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı işletmeler ile 2023 yılı Ocak ayı ile Şubat ayı net satış hasılatında en az yüzde 30'luk kayıp yaşayan hasarsız işletmeler ölçeklerine göre belirlenen tutarlarda destekten yararlanabilecek. Başvurular, www.kosgeb.gov.tr'den yapılacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek. Sıfır faizli olan destek, 36 aylık bir süreci kapsıyor. İlk iki yılı geri ödemesiz olup sonraki 12 ayda üç eşit taksitte geri ödeme tamamlanacak.

İşletmelerin bu destek programından yararlanabilmesi için destek süresi boyunca deprem öncesinde faaliyet gösterdiği ilde faaliyetini sürdürmesi gerekecek. Depremzede KOBİ'lerin desteğe başvurmak için öncelikle KOSGEB veri tabanına kayıtlı olunması ve 2022 yılı işletme beyanının onaylanması gerekecek.

ENERJİDE DİJİTALLEŞME DESTEKLENECEK

TENMAK, Teknoloji ve Ürün Geliştirme Projeleri (TUGEP) Destek Programı Ar-Ge teşvikleri kapsamında enerjide dijitalleşme çağrısı açtı. Çağrı, yeşil enerji geçişi için yapay zekâ, makine öğrenimi, dijital ikiz, siber güvenlik, blokzincir, büyük veri, bulut bilişim, akıllı şebeke/sarj, IoT ve AR/VR konularında kamu, üniversite ve sanayi kurumlarını bir araya getirerek Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu ticarileştirilebilir teknolojileri geliştirmeyi amaçlıyor. Çağrı ile Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) en az dört olan projelerin, THS sekiz seviyesine çıkarılıp gerçek ortamda kullanılabilecek teknolojik bir ürüne dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu amaçla proje yürütücüsü kuruluşlar tarafından yapılacak; araştırma, inovasyon ve teknoloji geliştirme sonuçlarının faydalı araç, gereç, malzeme, hizmet, ürün, yöntem, süreç, sistem ve üretim tekniklerine dönüştürülmesi, mevcutların iyileştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla teknoloji ve ürün geliştirme projeleri TENMAK ve proje sonuçlarını Türkiye'de uygulamayı taahhüt eden en az bir sanayi ortağı tarafından desteklenecek.

Çağrı kapsamında başvuru alınacak ana konular "yenilenebilir enerji santrallerinde dijital teknolojiler" ile "enerji üretim, iletim ve/veya dağıtım aşamalarında dijital teknolojiler" olacak. Çağrı kapsamında başvuru yapılan projelerde kamu kurum/kuruluşu, üniversite ve ticaret sicil belgesine sahip ve Türkiye'de yerleşik sermaye şirketleri proje yürütücüsü kuruluş (PYK) olabilecek.

Çağrı kapsamında önerilecek projelerin süresi 36 ayı aşamayacak. Çağrının toplam bütçesi 100 milyon TL olacak. Başvuruların bütçe üst limiti bulunmayacak. Her bir projenin TENMAK tarafından sağlanan toplam proje bütçesinin en az yüzde 20'si ayni ya da nakdi destek olarak sanayi ortağı tarafından ayrıca karşılanacak. Bu destek sanayi ortağı tarafından kabul edilen projelerin onaylanan bütçesinde yer alan proje süresi ile sınırlı olarak istihdam edilen süreli personel giderleri ve/veya proje sonrasında müşteri kuruluşa devredileceği belirtilen alet, teçhizat, yazılım ve benzeri giderler şeklinde olabilecek. Bu durumda sanayi ortağı tarafından sağlanan destek dışında kalan proje bütçesi TENMAK tarafından desteklenecek. Çağrı için başvuru süreci 6 Şubat 2024'te sona erecek.

YENİ DESTEK PAKETLERİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, "Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi'ni anlatmak için sahaya indi. İbrahimcioğlu, depremden en çok etkilenen iller olan Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Adana, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep'te KOBİ'ler ve esnafla buluşarak işletme başına 750 bin liraya kadar olan projenin ayrıntılarını anlattı. 10 günde 30 binin üzerinde başvuru aldıklarını açıklayan İbrahimcioğlu, binin üzerinde işletmenin ödeme talebini onayladıklarını, hak kazanan işletmelerin ödemelerinin en geç bir ayda yapılacağını kaydetti. Dünya Bankası'nın 450 milyon dolarlık kaynağının Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri başta olmak üzere depremlerden etkilenen yerlerdeki 100 bin işletmenin yararlanmasının hedeflendiğini dile getiren İbrahimcioğlu, yeni destek paketleri için uluslararası kuruluşlarla görüşmelerinin sürdüğünün altını çizdi.

İbrahimcioğlu, destek programı kapsamında önümüzdeki günlerde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ'da ziyarette bulunacak.

KENDİ İŞİNİ KURACAK ENGELLİYE HİBE

2024 yılı birinci dönemine ilişkin Engelli ve Eski Hükümlü Proje başvuruları devam ediyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla kendi işini kurmak isteyen engellilere ve eski hükümlülere hibe desteği sağlanacak. Proje destekleri kapsamında engelli girişimci adaylarına 150 bin liraya, eski hükümlü girişimcilere 110 bin liraya kadar hibe destek verilecek. Destek ile engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaları amaçlanıyor. Proje destekleri kapsamında; eski hükümlülerin kendi işini kurmalarına, engellinin istihdamını sağlayacak destek teknolojilerine, engellinin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasına, engellilerin istihdam edilebilirliklerini artırıcı mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyona, ruhsal ve zihinsel engelli bireylerin istihdam edileceği Korumalı İşyeri Desteğine, engellilere yönelik diğer projeler destekleniyor. Proje destekleri için son başvuru tarihi 15 Aralık 2023 olacak. Detaylı bilgi için www.iskur.gov.tr adresinde duyurdular bölümünden başvuru rehberine ulaşılabilecek.

BİZE ULAŞIN