Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak 2024 yılında ön plana çıkacak bilişim trendleri konusunda öngörülerini paradergi için yazdı...
"Önümüzdeki süreçte sektör üzerinde etkili olacak teknolojiler bulut bilişim, 5G ve ötesi bağlantı teknolojileri, yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik ve blok zinciri teknolojileri olacak. Dijital dönüşüm politikalarının en önemli başlıklarından birini ise veri politikaları oluşturuyor. Veri üretiminde görülen üstel artış, ülkeler tarafından yürürlüğe koyulan düzenlemelerle siber güvenlik ve veri gizliliğinin önemi daha da artıracak. Yapay zekaya dayalı uygulama alanlarının artacağı, bulut bilişime yatırımın önceliğini sürdüreceği, siber güvenlik ve mevcut sistemlerin modernizasyonu gibi alanların öncelik kazanacağını öngörüyoruz. 2023 ve sonrasında üçüncü parti risk değerlendirmeleri ve risk yönetimi uygulamalarının şirketlerin odağında olması bekleniyor. Yakın gelecekte potansiyel tehditlerle mücadele amaçlı modeller ve yatırımların da artması muhtemel.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri Raporu'na göre 2022 yılında Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünü şekillendiren dört teknolojiden biri yapay zeka. Yapay zeka hızla iş dünyasında bir çalışma arkadaşı olma noktasına doğru ilerlerken, şirketler de bu alanda yaptıkları yatırımları artırdı ve artırmaya devam edeceği de öngörülüyor. İş dünyasına yapay zekanın bu kadar hızlı entegre edilmesinin ana sebeplerinden biri de üretken yapay zekanın yaygınlaşması ve artık yapay zeka ile rahatça bir çıktı üretebiliyor olmak. Üretken yapay zeka, yazılım sektörü dahil olmak üzere birçok alanda çıktı üretebilirken, 2025'e kadar tüm verilerin yüzde 10'unun üretken yapay zeka tarafından oluşturulması bekleniyor. Üreticilerin yüzde 30'unun ürün geliştirme verimliliğini artırması adına bu teknolojilere başvurması bekleniyor ve aynı şekilde büyük kuruluşların da pazarlama mesajlarının büyük bir kısmının yapay zeka tarafından üretilmesi planlanıyor.
Mehmet Ali Tombalak
2024'te neleri konuşuyor olacağız?
Bilgi ve iletişim teknolojileri, sektörünün geleceğini oluşturan bulut bilişim, yapay zekâ, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, metaverse ve blok zincir teknolojileriyle önemli bir dönüşümden geçiyor. Söz konusu dönüşümü mümkün kılabilecek 5G ve internet altyapısının geliştirilmesi sürecinin hızla tamamlanmasına ihtiyaç var. 5G, başlı başına yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyor. Bu doğrultuda 5G'yi bir telekomünikasyon teknolojisi olarak değil, yeni bir endüstri devrimi olarak tanımlamak mümkün. 5G'yle hayatımızın nasıl değişeceği sorusunu en basit şekilde açıklamak gerekirse, hız limiti olmayan otobanda yüksek hızlara çıkabilecek bir otomobille yapabileceklerinizi endüstriye taşımak olarak ifade edebilirim. Akıllı şehirler, akıllı binalar, endüstri otomasyonu, robotlar, insansız arabalar, yüksek kapasiteli kameralar ve daha birçok yenilik 5G ile birlikte hayatımızdaki ağırlıklarını artıracak.
Kaldıraç etkisi nedeniyle dijitalleşme tarımdan sağlığa, enerjiden üretime diğer sektörlerin geleceğine de etki ediyor. Örneğin, Değişen geleneksel tarım teknikleri ve tahminleri yerini tarımda modern teknolojiye ve mahsul ihtiyaçlarının özel olarak izlenmesine bırakıyor. Drone ve uydu, Nesnelerin interneti, Yapay zekâ, Tarımsal robotik, Gelişmiş saha yönetimi için coğrafi bilgi sistemleri (GIS), 3 boyutlu baskı teknolojisinin gıdaya uygulanması, Tarımsal biyoteknoloji, Blokzincir, Genetik modifikasyon ve kültür etleri , Tozlayıcı – Vektör teknolojileri Önümüzdeki süreçte tarım dünyasında kullanılması beklenen teknolojiler olarak öngörülüyor. Hizmet sektöründe ise Sanal Asistan ve Video Kullanımı, Teslimat Drone'ları ve Robotlar, Konuşma Metinleştirici Uygulamalar, Hizmet Olarak Yazılım Uygulamaları – SaaS, Metaverse Deneyimi, Hizmet Olarak İletişim Platformu (CPaaS), Hayalet Mutfak ve Hayalet Marketler sektörü etkileyen ve dönüştüren yeni eğilimlerden bazıları olarak yer alıyor.
Söz konusu yeniliklere toplumsal açıdan erişimin sağlanması adına sektörün başlangıç noktası ve olmazsa olmazı 5G, KOBİ'lerde dijital dönüşüm, teknoloji alanlarında; Yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, bulut çözümleri ve blok zinciri gibi yeni nesil teknolojilerin yanı sıra low-code/no-code araçları, yeni data modelleri, neden açık veri? Bilgi güvenliği mi? Siber güvenlik mi? Nereye kadar güvenlik? Public bulut mu? Özel bulut mu? Hibrit mi çoklu bulut mu? Gibi konular da gündemimizde olacak. Çünkü daha fazla otomasyon daha fazla verimlilik. TÜBİSAD olarak ise yeni teknolojilerin kullanımı ve üretimi yanında gündemimiz; ürünleşme, uluslararasılaşma, güçlü bir ekosistem yaratma, Beyin göçü değil şirket göçünün önüne nasıl geçeriz, teknoloji yatırımlarında inhouse yatırım oranını azaltma hatta tersine dönüş sağlama, beyin göçünü beyin gücüne dönüştürme ve üstel olarak nasıl arttırabiliriz konuların sözcüsü ve zorlayıcısı olmak önceliklerimiz arasında olacaktır."