101 yaşında ama hala genç, büyümeye devam ediyor

Geçmişi Cumhuriyet’ten daha eski. Denizli Buldan’da kuruldu, bugün Bursa’da beş fabrikası var. Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, bu yıl 1.5 milyar TL ciro hedeflediklerini belirtiyor…
23.10.2023 00:31 GÜNCELLEME : 23.10.2023 00:31

PARA RÖPORTAJ/ ÖZBEY MEN Cumhuriyet'ten daha eski bir şirket. 1922 yılından bu yana faaliyette. Tekstil sektörünün önde gelen merkezlerinden Denizli Buldan'da temelleri atıldı. Birçok tekstil şirketi gibi İstanbul Sultanhamam'da filizlendi. 1983 yılından bu yana Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde üretimini sürdüren Berteks, savunma ve havacılık sanayi için paraşüt kumaşlarından elektromanyetik kalkanlama kumaşlarına ve yanmaz kumaşlara kadar birçok inovatif ürün üretiyor. 55 ülkeye ihracat gerçekleştiren şirketin, önemli pazarları arasında Avustralya bile var. Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan ile şirketin geçmişini ve yeni hedeflerini konuştuk…

-Berteks'in kuruluşu nasıl oldu?

Berteks, bir aile şirketi. 1922'den bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Marka hikayemiz, Denizli Buldan'da tüccarlıkla başlıyor sonrasında Sultanhamam'da devam ediyor ve sanayileşme ile birlikte gelişiyor. İlk olarak giyim kumaşı yapılıyordu, sonrasında ev tekstiline geçildi. Şu an perde ve döşemelik kumaşlar, dekoratif stor perde, zebra, plise ve screen perde, cam balkon perde sistemelerinin yanında teknik tekstilde de güçlü üretim gücüne sahibiz.

-Ürün gamınızda hangi ürünler var? Özellikleri nelerdir?

Teknik tekstil ürünlerimiz arasında; savunma ve havacılık sanayi için, paraşüt kumaşlarından elektromanyetik kalkanlama kumaşlarına ve yanmaz kumaşlara kadar birçok inovatif ürün bulunuyor. Dünya standartlarındaki uçaklarda kullanılabilecek taşıt tekstillerimiz, termal, akustik ve mineral taş içerikli alev almaz kumaşlarımız, hastane ve hijyenik tekstil kumaşlarımız da ürün gamımızda yer alıyor.

-Yıllık cironuz ve ihracatınız ne kadar? Bu yılki büyüme hedefiniz nedir?

Bu dönemi hedeflerimize uygun olarak geçirdik. Tekstil grubumuzun ciro hedefi ise 1.5 milyar TL.

-Kaç çalışanınız var? İstihdamı artıracak mısınız?

1983 yılından bu yana Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Entegre tesisimizde beş fabrikamız aynı çatı altında bulunuyor. 80 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu entegre fabrikamızda, yaklaşık bin 200 kişi istihdam ediyoruz. İnsan kaynaklarında birinci ilkemiz, insan kaynaklarını faaliyetlerinin hedefleri kapsamında en verimli şekilde kullanmak, ikincisi ise çalışanların gereksiniminin karşılanmasını ve mesleki yönden gelişmesini sağlamak. Bu yaklaşımın amacı, insanı bir makine formatında algılayan klasik yönetim anlayışı dışında, iş doyumuna erişmiş sağlıklı ve mutlu insanlardan oluşan çalışan ortamı yaratmak. Çalışanlarımıza uluslararası mevzuata uygun koşullar sağlıyoruz. Onları sürekli eğitimlerle destekliyoruz. Çalışanlarımızın çocuklarının eğitimine destek oluyoruz. Şirketimizde yüksek olan insan kaynağı ve üretim kalitesinin sürekliliğinin sağlanması ve iyileştirilmesi amacıyla komitelerimiz de bulunmakta.

-Tekstil sektöründe piyasanın durumu nasıl?

Ukrayna Savaşı, Çin'deki deflasyon, Avrupa'daki enflasyon ve tüm bunlara bağlı olarak dünya ekonomisinde yaşanan daralma, haliyle tekstil sektörünü etkiledi. Çin'de bile yüzde 10'luk bir düşüş yaşanıyor. Tekstil sektörü ülkemizin en güçlü olduğu alanlardan biri. Avrupa ülkeleri için pazar yakınlığı, kalitemizin daha üst seviyede olması, Türk tekstil sektörünün entegre tesislere sahip olması; iş hacmimizin artmasına katkı sağlayacak avantajlar ve bunları iyi kullandığımızda tablo daha iyi olabilir.

-İhracatçı bir firma olarak yurtdışı pazarlarda rekabet nasıl?
Son 20 senedir ağırlıklı ihracat yapıyoruz. Yüzde 95'lik ihracatımızın dışında yüzde 5'lik iç piyasamız var. Beş kıtada 55'i aşkın ülkede kumaşlarımız ve ürünlerimiz kullanılıyor. İhracatımızın yüzde 40'ını Avrupa'ya, yüzde 40'ını Amerika'ya, yüzde 10'unu Avusturalya'ya, kalan yüzde 10'unu da diğer ülkelere gerçekleştiriyoruz. Ürün çeşitliliğimiz, ürün kalitemiz, hızlı ve esnek çözümlerimizle her zaman sektörel ivmeyi kaybetmemek için çalışmaya devam ediyoruz.

-Türkiye'nin tekstil sektöründe geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ekonomide önemli bir yere sahip tekstil sektörü, sadece ulusal ekonomiye katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda dünya pazarlarında da önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Önümüzdeki süreçte sürdürülebilirlik amaçlarına uygun olarak hedefe ulaşacağımızı öngörüyoruz.

"Ürün tasarımında sürdürülebilirliğe önem veriyoruz"

Berteks Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, yeni yatırım planları hakkında da bilgi verdi. Karbon salınımının olabilecek en düşük seviyeye indirilmesi için gerekli yatırımları yaptıklarını belirten Berk Noyan, "Geçen yıl üretim sahalarımızdaki çatıları güneş enerjisi panelleri ile kapladık ve elektrik gücünün yüzde 10'unu yenilenebilir kaynaklardan sağlamaya başladık" diyor. 2024 sonunda bu rakamın yüzde 40'a, 2027 yılında ise yüzde 60'a çıkarılmasını hedeflediklerini söyleyen Noyan, açıklamalarını şöyle sürdürüyor:

"Ürün tasarımında sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. Ürünlerimiz kullanım sırasında enerji tasarrufu sağlıyor. Bunun için solar davranış değerlerini uluslararası standartlara göre ölçüyoruz. Böylece müşterilerimiz uygun güneş geçirgenlik değerlerine sahip ürünleri seçebiliyorlar. Temizlenmesi kolay ürünler tasarlıyoruz ve böylece temizlik için su ve kimyasal miktarını azaltıyoruz. Uçucu organik bileşikler havadaki önemli kirleticiler. Bunun için VOC içeriği düşük ürünler tasarlıyoruz. Ürünlerimiz bu konuda da uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya sahip. Karbon ayak izi ölçüm çalışmalarına başladık. Şu anda bunun için veri topluyoruz. Bu yıl şirketimiz için hesaplamayı tamamlayacağız. Daha sonra ürünler için hesaplamalar yapacağız. Aynı şekilde bir ürün grubumuzun EPD 'çevresel ürün beyanı' raporu üzerinde de çalışıyoruz."

BİZE ULAŞIN