Deprem yıktı, küllerinden doğdu

Tuğçe Duman Pedük, Hatay’da üretim yapan Defne&Apollon markasının üçüncü kuşak temsilcisi. 20 yıllık marka, ipek böceği besiciliği ve barış İpeği dokuması yapıyor. 6 Şubat depreminde çiftliklerinde yetiştirdikleri ipek böceklerini kaybeden şirket küllerinden doğdu, üretime devam ediyor.
09.10.2023 13:30 GÜNCELLEME : 09.10.2023 13:30

PARA HABER/ ÖZGE ÖZ 6 Şubat'ta yaşanan büyük depremin merkezlerinden biri de Hatay'dı. Hatay'ın Defne ilçesinde faaliyet gösteren Defne&Apollon markası, ipek böceğinden elde edilen ipeklerle üretim yapıyor. 100'e yakın ürün çeşidinin bulunduğu marka, ürünleri hem yurtiçinde satıyor hem de yurtdışına ihraç ediyor. Üretimin yıldızı olan ipek böcekleri depremde oldukça zarar görmüş ve yarısı telef olmuş. Bu durum markanın üretimini etkilese de şu anda yaralarını sararak üretmeye devam ediyorlar. Mağaza, depolar ve üretim yerleri, ilk günlerde depremzedeler için konaklama alanı olmuş. Şimdilerde sayı azalsa da konaklayan misafirler hala var. Defne&Apollon'un yatak örtüsünden şala, kadın erkek giyimine dair birçok ürünü bulunuyor. Üretimleri azalsa da gelen siparişler şimdilik stoklardan karşılanıyor.

Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Tuğçe Duman Pedük, işlerle birebir ilgileniyor. Tuğçe Hanım, henüz tam olarak işin başında değil. Defne&Apollon'u ailece işletiyorlar. Kendisi çekirdekten bu işin içinde. Ama eğitimini de eksik etmemiş ve Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünü bitirmiş. Daha sonrasında İstanbul Moda Akademisi'nde de iki yıl moda tasarımı eğitimi alarak Hatay'a ailesinin yanına dönmüş. Yaklaşık üç senedir de Hatay'da ailesiyle Defne&Apollon'u işletiyorlar.

Üretim tarzlarıyla farklılık yaratan Defne&Apollon, 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilense de adeta küllerinden doğup üretime devam ediyor. Defne&Apollon'un üçüncü kuşak temsilcisi olan Tuğçe Duman Pedük, bu sürdürülebilir üretim tarzının sadece kendi bünyelerinde ve Hindistan'da olduğunu söylüyor ve pes etmeyip, kaliteye ulaşma niyetinde olduklarını belirtiyor. Defne&Apollon, depremde büyük yara alsa da, hatta üretimde kullandıkları ipek böceklerini kaybetse de asla vazgeçmemiş, işine devam ediyor. Biz de PARA Dergisi olarak, tüm zorluklara rağmen ayakta duran bu güçlü ailenin hikayesini sayfalarımıza taşımak istedik.

FARKLI ÜRETİM TARZI

20 yılı aşkın zamandır ipek böceği besiciliği ve dokuma yapan Defne&Apollon'un, üretim yöntemi oldukça farklı. Üretim yöntemlerinin dünyada Hindistan'dan sonra sadece Defne&Apollon'da süregelen bir yöntem olduğunu söyleyen Duman Pedük, "İşe başladığımız ilk günden beri her an kendimizi geliştirerek ve ilkelerimize sahip çıkarak yolumuza devam ediyoruz. Üretim tarzımız sürdürülebilir etik moda anlayışıyla uyum içerisinde. Üretim yöntemimiz dünyada bilinen adı ile Peace Silk-Barış İpeği'dir. Barış İpeği, ipek böceğinin doğal yaşam döngüsüne müdahale etmeden, tırtılın kelebeğe dönüştükten sonra terk ettiği kozasını değerlendirerek üretim yapmak anlamına geliyor" diyor. Dünyadaki ipek üretiminin tamamına yakını ipek böceğinin kozasını terk etmeden kaynatmasıyla iplik haline çevriliyor. Bu noktada diğer üretim yöntemlerinden ayrıştıklarını belirten Duman Pedük, "İşimizi çok severek yapıyoruz. Doğa ve doğala bağlı olan, yaşam hakkına saygı duyan herkese kaliteli ürünlerimizle ulaşma niyetindeyiz" şeklinde yorum yapıyor.

15 BİNİ AŞKIN DUT AĞACI

İyi bir ipek böceği yetiştirmek için en önemli şey dut ağaçları. "Dut ağacı bu işin olmazsa olmazı" diyen Duman Pedük, şunları anlatıyor:

"İpek böceği yetiştiriciliği için en önemli şey dut ağaçlarınızın olması, öyle üç-beş ağaçla olacak iş değil. Tabii, hobi olarak besi yapmıyorsanız. Biz bu işe 5 bin dut fidanıyla başladık. Şimdi ise çiftliğimizde 15 bini aşkın dut ağacımız bulunmakta. İpek böcekleri çok hassas canlılar olduğu için bulundukları ortamdaki nem-sıcaklık öneminin yanında hiçbir koku-zirai ilaç vb ile temas olmamalı."

İpekleri toplarken çoğu ipek böceği ne yazık ki ölüyor. Defne&Apollon'un üretim tarzındaki farklılık da kendini burada belli ediyor. Konuyla ilgili bilgi veren Duman Pedük, "İpek böcekleri kozasının içinde kelebeğe dönüştükten sonra, kendi ördüğü kozasındaki ipek liflerini aralayarak dışarı çıkıyor. Biz de geriye kalan bu kozayı sıcak suda yumuşatarak iplik haline getiriyoruz. İpek böcekleri doğduktan sonra sağlıklı bir besi döneminde 28-30 gün arasında beslenme döneminden sonra kozasını örmeye başlar, tek besin kaynağı da dut yaprağıdır" diyor. Depremden sonra çok sayıda ipek böceğini kaybettiklerini belirten Duman Pedük, "Bugüne kadarki en erken yumurtadan çıkışları 8 Mart iken bu sene depremden hemen sonra 10-11 Şubat gibi çıktılar. Hatay Sarısı ipek böceklerimiz ortalama 100 bin iken depremden sonra 5 bin civarına düştü. Ama çok şükür ki verimli bir besi dönemi geçirdik ve Türkiye'de tescilli üç ırktan biri olan yerel Hatay Sarısı kozalarımız, önümüzdeki yıl için bize 120 bin civarı yumurta bıraktı" yorumunu yapıyor.

100'E YAKIN ÜRÜN

Defne&Apollon'un 100'e yakın ürün çeşidi var. Renk ve model konusunda aksesuarda çok iddialı olduğumuzu düşünen Duman Pedük, "Gelen taleplere her zaman kulak vererek çok yönlü ve özellikli ürünler geliştirdik. İpek fular, şal, örtü gibi birçok ürün var. Kendi web sitemiz var, burada satış yapıyoruz. Bunun dışında Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret platformlarında da mağazamız mevcut" şeklinde bilgi veriyor. Ürünlerin gramajına göre kullanılacak ipek miktarının da değişiklik gösterdiğinin belirten Duman Pedük, "Yapacağınız ürün gramajına göre ortalama bir fular 40-120 gram arasında değişiyor. Kozalar tek başına ip olarak kullanılmayıp 15–20 arasında kozanın lifleri birleştirilerek ip haline geliyor. Renkli organik bazı ürünlerimizde ise ipek boyası kullanıyoruz" diyor.

"ÜRETİM KAPASİTEMİZ DÖRTTE BİR AZALDI"

Depremden sonra doğal olarak bir süre işlerin durduğundan bahseden Duman Pedük, "Siparişlerimizi değil göndermek, sipariş almak, işe devam etmek bile çok zordu. Ancak depremden sonra yerel üreticiye destek olmak adına sipariş sayımız epey arttı. Kargo olmadığı için gecikme yaşadık ama sağ olsun yüreği güzel o kadar insan varmış ki kimse de siparişim nerede diye sormadı. Biz de daha çok mahcup hissetmemek için iki defa Adana'dan kargoladık paketlerimizi. Şimdiyse haftanın beş günü kargoya ürün çıkabiliyoruz, ekstra bir durum olmadıktan sonra gecikmelerin geride kaldığını söyleyebilirim. Üretim kapasitemiz dörtte bir oranında azaldı, ancak stoklarımız iyi durumda olduğu için siparişleri karşılayabiliyoruz" diyor. Yurt dışı satışlarının devam ettiğini, çok ciddi rakamlarda olmasa da çok ilgi gördüklerini belirterek sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Yurtiçinde satışlarımız devam ediyor. Üretimimiz düşmüş olsa da stoklarımız dolu olduğu için sipariş almayı ve talepleri karşılamayı sürdürüyoruz. Yakın zamanda da tekrar üretim kapasitemizi artırıp biraz daha büyümeye devam edeceğiz."

GİRİŞİMCİLERE TAVSİYE

-Bu işi yapmak için her şeyden önce doğayı ve canlıları gerçekten sevmeniz lazım.

-İpek böcekleri hassas canlılar ve bebek gibi ilgilenilmesi bekleniyor.

-Onları beslemek için dut fidanlığınız olmalı ve zirai ilaç vs asla kullanılmamalı.

-Her türlü kokudan etkilenebilecek, nem ve sıcaklık konusunda epey hassas canlılar.

-O yüzden küçük çaplı deneme şeklinde başlamak girişimciler için iyi olabilir.

BİZE ULAŞIN