Kocaer Çelik, İzmir Aliağa'da 85.000 m2'si kapalı olmak üzere toplam 280.000 m2 alanda 800.000 ton/yıl kapasiteli 3 Çelik Profil Fabrikası, 100.000 ton/yıl kapasiteli Galvaniz Fabrikası, 120.000 ton/yıl kapasiteli Çelik Servis Merkezi ve 15 milyon kWh/yıl kapasiteli yenilenebilir enerji üretim tesisi (GES) ile faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Avrupa'nın ve Türkiye'nin, çelik profil imalatı, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü şirketlerinden Kocaer Çelik, hızla büyümesi beklenen yenilenebilir enerji sektörüne ve özellikle güneş enerjisi sektöründe katma değerli ürünleriyle fark yaratıyor.
Global ölçekte enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün büyürken, elektrik enerjisinden kaynaklı emisyonların sıfırlanması için yenilenebilir enerjiye olan talep de hızla artıyor. 2050 net sıfır karbon ve küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedefine göre yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimi içerisindeki payının %86 seviyelerine ulaşması gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde güneş ve rüzgarın ise en yüksek paya sahip olması bekleniyor.
Kocaer Çelik 10.000 MW kurulu güce sahip GES'in alt yapısını sağladı
60'a yakın farklı kimyasal kompozisyon içeren kalitede ve 12 binin üzerinde çeşitli cins, ebat ve kalınlıklarda katma değerli ürüne sahip olan Kocaer Çelik, güneş enerji sistemlerinin alt yapısı için proje bazlı ve her sisteme uygun özel kaliteli çelikler üretiyor. Bu alanda global bir marka olmaya yoğunlaşan Kocaer Çelik, 2020 yılının Haziran ayından bugüne kadar global bazda toplam 10.000 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerinin alt yapısal çeliğini sağladı. Bu miktar 2021 ve 2022 yıllarında AB'de yeni kurulan ilave kapasitenin %14'üne ABD'de kurulan ilave kapasitenin ise %21'ine eşdeğerdir. Dünyanın birçok coğrafyasında ve farklı iklim koşullarında kullanılabilen Kocaer Çelik güneş enerjisi çelik profilleri, korozif ortamlara dayanım için galvaniz kaplamalı, özel kalite ve üretim prosesleri ile rüzgar, sistem ve kar yüklerine karşı mukavemetli bir yapıda üretiliyor.
Katma değerli ürünlerini altı kıtada 140 ülkeye ulaştırıyor
Türkiye'nin en çok ihracat gerçekleştiren 50'nci şirketi ve son 5 yıldır Ege Bölgesi'nin demir çelik sektöründeki en büyük ihracatçısı konumunda yer alan Kocaer Çelik, yurt dışı dağıtım kanalları Kocaer Steel UK ve Kocaer Steel Ireland üzerinden, Birleşik Krallık'taki toplam 80 bin m2'lik alanda 20 bin m2'si kapalı depoları vasıtası ile katma değerli ürünlerini Birleşik Krallık ve İrlanda'daki müşterilerine en kısa sürede ulaştırıyor. Amerika, İtalya, İsrail, Peru, Kolombiya ve Fas'taki yurt dışı satış temsilcilikleriyle beraber altı kıtada 140 ülkeye ulaşıyor.
2015 yılında kendi segmentinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilen ilk Ar-Ge Merkezi'ni hayata geçiren Kocaer Çelik, bu atılımıyla beraber demir çelikte yeni ürün, makine ve süreç tasarımı yapan bir mühendislik şirketine dönüştü. Aynı yıl kurduğu Servis Merkezi ile müşterilerine özel, butik, katma değeri yüksek ürünlerini artırarak büyümesini ivmelendirdi. Ar-Ge çalışmalarında ağırlıklı olarak katma değerli ürün çeşitliliğinin artırılmasına odaklanan şirket, üretim verimliliğini artırarak maliyetleri düşürecek birçok iyileştirme ve dijital dönüşüm projesi ile geleceğe yönelik yatırım projelerinin fizibilitelerini de gerçekleştiriyor.
Küresel rekabet gücünü katma değerli ürünlerle artırıyor
Katma değerli ürünlerle büyüme vizyonu doğrultusunda güneş enerjisi çelik profilleri gibi dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanan Kocaer Çelik, 2021 yılında toplam satış hacmindeki payı %33,1 olan katma değerli ürün satışını 2022'de %42 seviyelerine çıkarmayı başardı. Bu oranı daha da yükseltmek için Aliağa A2 fabrikasında yeni makine ve teçhizatları Mayıs ayında devreye aldı. Son teknolojiyi kullanarak gerçekleştirdiği revizyon yatırımları ile katma değerli üretim miktarını yükselterek küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor.
Kocaer Enerji ile yenilenebilir enerji sektöründe büyümeyi hedefliyor
Sürdürülebilirlik çalışmalarıyla da sektörüne öncülük eden Kocaer Çelik, yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim doğrultusunda yenilenebilir enerji yatırımlarına devam ediyor. Ege Bölgesi'nin en büyük çatı üzeri GES'lerinden birine sahip olan şirket, tükettiği elektrik enerjisinin %33'ünü kendi ürettiği temiz enerjiden karşılıyor. Stratejik büyüme alanı olarak seçtiği yenilenebilir enerji sektöründe, temiz enerji üretim kaynaklarını jeotermal enerji ile çeşitlendirmeyi amaçlayan Kocaer Çelik, yatırımlarını tek çatı altında toplayarak daha etkin yönetimini sağlamak amacıyla %99 iştiraki olan Kocaer Enerji A.Ş. unvanı ile yeni bir şirket yapılanması gerçekleştirdi. Aydın Kuyucak'ın Horsunlu-Ortakçı Köyü'nde toplam 10.844 hektarlık alana sahip Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Su sahası ve işletme ruhsatını alan şirket, birinci faz olarak yaklaşık 120 MW'lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW kapasiteli Jeotermal Enerji Santrali (JES) yatırımı için sismik ve manyetotellürik (MT) çalışmalarına başladı. Bu yatırımların tamamlanmasının ardından elektrik tüketiminin %100'ünü yenilenebilir kaynaklarla karşılamayı planlıyor. Şirket, aynı zamanda elektrik kaynaklı emisyonlarda karbon nötr hedefini gerçekleştirirken, enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette de önemli bir avantaj kazanmayı amaçlıyor. Kocaer Enerji özellikle yenilenebilir başta olmak üzere enerji alanında yapacağı yatırımlar ile ulaştığı elektrik üretim kapasitesini ulusal elektrik dağıtım sisteminde değerlendirerek enerji satışı da gerçekleştiren bir yapıya dönüşmeyi hedefliyor. 24 MW'lık kapasiteye sahip JES yatırımının gerçekleşmesinin ardından MT ve sismik çalışma raporlarına göre, jeotermal kaynaklardan elektrik üretiminde kapasitenin artırılması için yatırımın diğer fazlarına başlanması hedefleniyor.
Sürdürülebilirlikte sektörünün öncü markası
Döngüsel ekonomi modeli kapsamında üretim ve tüketim alanında çalışmalarına hız kesmeden devam eden ve sektörde öncü rol oynayan Kocaer Çelik, Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiatives- GRI) Standardına uygun Sürdürülebilirlik Raporlarını yayınlıyor. Tüm yatırımlarda sürdürülebilirliği ön planda tutan şirket, uluslararası platformlarda aldığı sertifikalarla da bu başarısını taçlandırıyor. Sürdürülebilirlik Akademisi ortaklığı ile bağımsız denetçi kuruluş Bureau Veritas tarafından yapılan; çevre, enerji, sera gazı, su, iş sağlığı ve güvenliği yönetiminin de aralarında bulunduğu 12 farklı kategoride Green Check - Yeşil Kontrol Belgesi denetiminden geçen Kocaer Çelik en üst seviye olan Green Check Gold sertifikasını Demir Çelik sektöründe alan ilk şirket oldu. Şirket aynı zamanda tasarımdan işletme aşamasına kadar tüm süreçlerde sürdürülebilir stratejiler ve verimliliğin ön planda tutulduğu Galvaniz Fabrikası ile de Amerika Yeşil Binalar Derneği (USGBC) tarafından verilen LEED v4 Gold sertifikasına layık görüldü. Kocaer Çelik Galvaniz Fabrikası Türkiye'de bu sertifikaya sahip sektörünün ilk ve tek şirketi oldu.