Bir iş için gereğinden fazla nitelikli olmaktan daha adaletsiz hissettiren bir şey var mı? Neden çok iyi olduğunuz için cezalandırılasınız? İstediğiniz bir iş için işvereninizin daha üst düzey bir pozisyon için uygun olacağınızı düşünmesinden endişe ediyorsanız ne yapmalısınız? Bir işverenin bakış açısıyla düşünürseniz, bu durum mantıklıdır. Çünkü, aşırı nitelikli aday, bir pozisyonda uzun süre kalmak istemeyebilir ve işverenler bundan kaçınabilir. Peki diğer nedenler nelerdir? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman yazdı…
Aşırı nitelikli olmak neden bir sorundur?
İşte işverenlerin gereğinden fazla nitelikli görünen adayları işe almaktan çekinmelerinin bazı nedenleri:
Sıkılacağınızdan endişe ederler: Fazla kalifiye iseniz, işe alım uzmanları sıkılacağınızdan ve tüm yeteneklerinizi kullanacağınız bir fırsat için ayrılacağınızdan endişe edebilirler. Ayrıca, pozisyonun gerektirdiği düzeyde iş yapmakla ilgilenmeyeceğiniz konusunda iyimser olmayabilirler.
İşin geçici olacağından endişe ederler: Yeterince uzun süre işsiz kaldıysanız, işverenler sadece bir iş - herhangi bir iş - bulmak istediğinizi ve pozisyonun sizi başka bir işe sokmak için istendiğini düşünebilirler. Burada işverenlerin asıl endişesi, işi yalnızca daha iyi bir şeye giden bir basamak olarak görmek istemenizdir.
Yönlendirebileceğinizden emin değiller: Deneyim seviyenize uymayan pozisyonlar için aşırı kalifiye olduğunuz için işverenlerin sizi işe almaktan kaçınmasının bir başka nedeni de, kağıt üzerinde daha az nitelikli kişilerden talimat almakta zorlanabilmenizdir.
Ücretin ihtiyaçlarınızı karşılayamayacağından endişelenirler: İşverenin endişesinin bir nedeni, deneyim seviyenize uygun ve iş için öngörülen maaş aralığının çok üzerinde bir maaş istemeniz olabilir.
Özgeçmişiniz için ipuçları
Şimdi özgeçmişinizi başvurduğunuz pozisyonla ilgilendiğinizi gösterecek şekilde nasıl ayarlayacağınızı, ön yazınızı nasıl uyarlayacağınızı ve mülakat sorularını yanıtlamak için yararlanabileceğiniz ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Özgeçmişiniz kariyerinizin hikayesini anlatır. Özgeçmişinizde asla yalan söylememelisiniz.
Özelleştirin: İş başvurusu yaparken gereğinden fazla nitelikliyseniz, özgeçmişinizin deneyiminizin istediğiniz işle eşleştiğinden emin olmalısınız. Şirketin pozisyon için ihtiyaçlarının ötesine geçen deneyim ve niteliklerle dolu bir özgeçmiş oluşturmamalısınız. İşle en güçlü eşleşen nitelikleri eklemeli ve daha iyi bir eşleşme olması için özgeçmişinizde neleri bırakabileceğinizi düşünmelisiniz.
İleri dereceleri bırakın: Sahip olduğunuz her dereceyi listelemeniz gerekmez. İstediğiniz pozisyonu almak için gereksiz olduklarını düşünüyorsanız, bazı derecelerinizi eklemeyebilirsiniz. İşverenin aradığından daha fazla yeterliliğe sahip olduğunuzun reklamını yapmanıza gerek yok. Ayrıca işverenin, dereceniz nedeniyle daha yüksek bir maaşa ihtiyaç duyacağınızı beklemesini de istemezsiniz.
Bazı işleri kaldırın: Sizi gereğinden fazla nitelikli gösteren işleri özgeçmişinizden kaldırabilirsiniz; sadece bunu yapmanın şirketlerin o blok zaman dilimlerinde ne yaptığınızı merak etmesine neden olabileceğinin farkında olmalısınız. Bunları da iş görüşmesi sırasında açıklayabilirsiniz.
İşlevsel olun: Özgeçmişler, işlevselden (başarı ve beceriye dayalı bir biçimdir) kronolojik (işleri yapıldıkları zamana göre listeleyen) kadar her türlü biçimde biçimlendirilebilir. İşlevsel bir özgeçmiş, en son sahip olduğunuz unvan ve sorumlulukların etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. Arzu ettiğiniz pozisyon etrafında işlevsel veya karma bir özgeçmiş oluşturabilirsiniz.
Özeti veya nesnel bölümleri kullanın: Bu, hikayenizi anlatmak için ön yazı dışındaki en iyi yerdir. Aşırı kalifiye olduğunuzda bu bölümden yararlanmanıza yönelik ipuçları şunlardır:
Hedef bölümünüze istediğiniz pozisyonun başlığını koyun.
Özette yeni bir kariyere geçmek istediğinizi açıklayın. Bu, neden deneyim seviyenizin altında bir pozisyon alacağınızı gösterebilir.
Kibirli bir dil kullanmaktan kaçının ve ne kadar süredir çalıştığınız ve güçlü uzmanlığınız hakkındaki ayrıntıları atlayın.
Kariyerinizi, neden daha düşük bir pozisyon alacağınızı netleştirecek şekilde açıklayın; belki de terfilerin sizi yönetim düzeyindeki pozisyonlara götürdüğü ve gerçekten zevk aldığınız işi yapmaktan uzaklaştırdığı bir alandasınız.
Unvanların vurgusunu azaltın: Tipik olarak, bir özgeçmişteki iş tanımları, unvanları başlığı belirgin bir yere koyar, ancak durum böyle olmak zorunda değildir. Şirket adını en üst satıra yazabilir ve aşağıdaki başlıkları listeleyebilirsiniz.
Basit bir dil kullanın: Ne kadar sorumluluk ve liderlik deneyimine sahip olduğunuzu iletmek için güçlü kelimeler kullanın. Aşırı nitelikli görünmekten endişe ediyorsanız, dilinizi basit tutun.
"Yeni bir muhasebe sistemine geçişe öncülük etti" yerine, "Yeni bir muhasebe sistemine geçişi yönetmeye yardımcı oldu" diyebilirsiniz.
Açıklamak için ön yazınızı kullanın
Özgeçmişiniz başvurunuzun sadece bir parçasıdır. Daha yüksek seviyede bir şey yapıyor olsanız bile, işin neden sizin için doğru olduğunu göstermek için ön yazı kullanın. Şu anda bir kariyer değişikliği aramanızın birçok nedeni olabilir. Belki emeklisiniz ama sektörle bağlantınızı sürdürmek istiyorsunuz. Belki pozisyona veya şirkete karşı kişisel bir tutkunuz var ya da sahada daha uygulamalı işlere geri dönmek ve yönetimi geride bırakmak istiyorsunuz gibi…
Motivasyonlarınızla ilgili ayrıntılar vermek ve nasıl iyi bir aday olabileceğinizi göstermek için ön yazı kullanmalısınız.
Bir mülakat sırasında fazla nitelikli olduğunuzu tartışmak
Mülakatlar sırasında, gereğinden fazla nitelikli olma konusu gündeme gelirse, görüşmecinin neden bu endişeye sahip olduğuna dair ayrıntıları sorun; bu mümkün olan en iyi yanıtı vermenizi sağlayacaktır. Ne de olsa, görüşmeciniz, alakasız bir alanda olduğunun farkında olmadan yüksek lisans düzeyinde bir dereceniz olduğu için gereğinden fazla nitelikli olduğunuzu düşünebilir. Fazla kalifiye olmakla ilgili sorulara yanıtınızı hazırlamak için biraz zaman ayırın, böylece yanıtlarken zorlanmazsınız.
Her şeyden önce, gereğinden fazla kalifiye olduğunuz için sürekli reddedilirseniz cesaretiniz kırılmasın. Özgeçmişinizde, kapak mektubunuzda ve mülakat yanıtlarınızda yapacağınız değişikliklerle bu engeli aşabilirsiniz.