Kamuda on binlerce istihdam fırsatı

Kamuya personel alımı için düğmeye basıldı. 45 bin yeni öğretmen, 42 bin 500 yeni sağlık personeli alınacak. 4/B kadrosuyla kamuda binlerce sözleşmeli personel istihdam edilecek. Belediyeler itfaiye eri, zabıta memuru alımı yapacak.
02.04.2023 13:22 GÜNCELLEME : 03.04.2023 00:00

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Kamuda istihdam için hareketli bir döneme girildi. Sağlık personelinden öğretmene, büro elemanından öğretim görevlisine kadar birçok alan ve branşta kamu personeli alımı için düğmeye basıldı. Geçtiğimiz günlerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan, kamuya 45 bin yeni öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Erdoğan'ın açıklamalarına göre atanacak öğretmenler, öncelikli olarak depremin yaralarını sarmak için afet bölgelerinde görevlendirilecek. Atama takvimi ve branş dağılımı en kısa sürede açıklanacak. Yine afet bölgelerinde görevlendirilmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarına 5 bin personel alımı yapacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yaptığı açıklamalara göre Bakanlığın merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere 250 büro personeli, dört avukat, taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere 4 bin büro personeli, 100 mühendis, 125 diyetisyen, 500 hemşire, 21 avukat olmak üzere toplam 5 bin sözleşmeli personel istihdam edilecek. Personel alımına ilişkin takvim ve başvuru koşulları da önümüzdeki günlerde ilan edilecek. Merkez teşkilatı dışında 80 il için ihdas edilen 4 bin 746 kişilik sözleşmeli personel pozisyonlarında öncelik, deprem felaketinden etkilenen illere verilecek.

42 BİN 500 SAĞLIK PERSONELİ

Sağlık alanında 42 bin 500 yeni personel istihdam edilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına göre, yeni personel istihdamı için alım süreçleri başlatıldı. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile 6 bin 69 hemşire, bin 530 ebe, bin 494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21 bin 709 sağlık teknikeri olmak üzere toplam 31 bin 600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca Bakanlığı taşra teşkilatında çalıştırılmak üzere 10 bin 900 sürekli işçi istihdamı gerçekleştirilecek. Alım için gerekli şartları taşıyan adaylar, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) esube.iskur.gov.tr adresi üzerinden elektronik kullanıcı girişi yaparak başvurularını yapabilecek. Başvuru için son tarih 27 Mart Pazartesi günü olacak. Bakanlığın ihtiyaç duyduğu hizmet türlerinde /mesleklerinde, alımların il düzeyinde karşılanması yoluna gidilecek. İlan edilen kadrolara başvuran adaylar, İŞKUR tarafından Bakanlığa bildirilecek. İşe alınacak sürekli işçiler, İŞKUR tarafından bildirilen başvuru sahipleri arasından sınava tabi tutulmaksızın Bakanlık tarafından doğrudan noter kurası ile belirlenecek. Kura tarihi ve saati, kura yeri, kura sonuçları, asıl ve yedek adaylara ilişkin listeler, atamaya ilişkin bilgi ve belgeler ile diğer her türlü duyurular Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün https://yhgm.saglik.gov.tr internet adresinde ilan edilecek. İlan kapsamda; 4 bin 958 temizlik görevlisi, 3 bin 386 güvenlik görevlisi (silahsız), 747 klinik destek elemanı, 520 hasta karşılama ve yönlendirme görevlisi, 279 elektrikçi,195 inşaat boyacısı, 130 marangoz, 277 ısıtma ve sıhhi tesisatçı, 258 bilgisayar sistem kurulum bakım onarım ve arıza giderme elamanı ile 150 biyomedikal cihaz teknolojileri servis destek elemanı istihdam edilecek.

YAZILI VE SÖZLÜ SINAV YAPILMAYACAK

Kamuya 4/B sözleşmeli personel alımı da yapılacak. Kamu personel alımı ilanlarına göre; Gaziantep Üniversitesi 382 sözleşmeli personel istihdam edecek. İlana göre yazılı ve sözlü sınav yapılmaksızın, genel şartlar ile pozisyonla ilgili aranan özel şartları taşıyan adaylar arasından 2022 yılına ait KPSS (B) grubu sıralaması esas alınmak suretiyle yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek. Alım yapılacak bu kadrolar arasında 100'ü lise ve dengi okul olmak üzere toplam 180 hemşire (erkek/kadın), biri şoför, 40'ı temizlik kadrosuna yönelik olmak üzere ortaöğretim mezunu toplam 111 destek personeli, 31 ön lisans mezunu sağlık teknikeri, beşi kadın olmak üzere ortaöğretim mezunu 37 koruma ve güvenlik personeli yer alacak. Bu kadrolar için son başvuru tarihi 4 Nisan olacak.

Süleyman Demirel Üniversitesi, hastanesinde çalışmak üzere 2022 yılı KPSS (B) grubu puan sırası esas alınmak suretiyle 311 adet sözleşmeli personel alımı yapacak. İlana göre başvuru sonrasında yazılı ve sözlü yapılmayacak. Eczacı alımlarında KPSS şartı aranmayacak. 40'ı ortaöğretim, 130'u lisans mezunu olmak üzere toplam 170 hemşire alımı yapılacak. İki eczacı için alıma çıkılan ilana göre ikisi radyoloji, ikisi anestezi, ikisi radyoloji, üçü laboratuvar, 15'i tıbbi sekreter olmak üzere ön lisans mezunu 22 sağlık teknikeri, ikisi gassal, 73'ü temizlik personeli, 30'u hasta bakımı ve temizliği olmak üzere toplam 105 destek personeli alımı gerçekleştirilecek. İlana göre lisans mezunu iki biyolog, ikisi iklimlendirme, ikisi elektrik olmak üzere dört teknisyen alımı gerçekleştirilecek. Sözleşmeli personel kadroları için son başvuru tarihi 30 Mart olacak.

BİLİŞİM PERSONELİ ALINACAK

Ankara Üniversitesi dört sözleşmeli çözümleyici ve programcı personel alacak. İlana göre; Üniversite Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Tıp Fakültesi hastanelerinde istihdam edilmek üzere; 2022 KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınarak sıralanmak kaydıyla, çözümleyici ve programcı alınacak. 10 katına kadar aday arasından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre yerleştirme yapılacak. Sözlü sınav 26 Nisan 2023'te saat 10.00'da Ankara'da gerçekleştirilecek. Söz konusu kadrolar için başvurular 1 Nisan'da sona erecek. Ankara Üniversitesi ayrıca Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Tıp Fakültesi hastanelerinde istihdam edilmek üzere altı bilişim personeli alacak. Tam zamanlı istihdam edilecek bu kadrolardan sistem yöneticisi olarak istihdam edilecek kişinin brüt ücreti, brüt ücret tavanının dört katı, güvenlik uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı, ağ uzmanı, sistem uzmanı ve veritabanı uzmanı olarak istihdam edilecek birer kişiye ise brüt ücret tavanının iki katı olacak. Başvurular 1 Nisan 2023 günü saat 24.00'e kadar yapılacak. Sözlü sınav 26 Nisan 2023'te Ankara'da yapılacak.

YILDIZ TEKNİK SÖZLÜ SINAV YAPACAK

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitenin İstanbul Hamidiye Külliyesi'nde ve Ankara Gülhane Külliyesi'nde bulunan birimlerde istihdam edilmek üzere 2022 KPSS (B) grubu puan sırası esas alınmak suretiyle 162 sözleşmeli personel alacak. Bu kadroların 60'ını ortaöğretim mezunu destek personeli, 43'ünü ortaöğretim mezunu koruma ve güvenlik görevlisi, 7'sini ortaöğretim mezunu teknisyen, 11'ini ön lisans mezunu tekniker, 10'unu lisans mezunu büro personeli, 3'ünü lisans mezunu hemşire, birini lisans mezunu mühendis, beşini ortaöğretim mezunu, 29'unu ön lisans olmak üzere toplam 34 sağlık teknikeri oluşturdu. İlan için son başvuru tarihi 30 Mart olacak.

Erzurum Teknik Üniversitesi, yazılı ve sözlü sınav yapılmaksızın, genel şartlar ile pozisyonla ilgili aranan özel şartları taşıyan adaylar arasından 2022 yılına ait KPSS (B) grubu olmak üzere puan sıralaması esas alınmak suretiyle 28 sözleşmeli personel alımı yapacak. Bunun 10'u koruma ve güvenlik, 18'i destek personeli olacak. Bu kadrolar için son başvurular 31 Mart günü alınacak.

Yıldız Teknik Üniversitesi, üniversite birimlerinde tam zamanlı olarak istihdam edilmek üzere 21 kişi istihdam edecek. KPSS (B) grubu puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir unvan için boş bulunan sözleşmeli personel pozisyonunun 10 katına kadar aday arasından yapılacak sözlü sınav başarısı sırasına göre alım yapılacak. Son başvuru tarihi 29 Mart olacak.

CERRAHPAŞA DA İLANA ÇIKTI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü, üniversite birimlerinde4/B çerçevesinde istihdam edilmek üzere 64 sözleşmeli personel alacak. Eczacı kadrosu hariç adaylarda 2022 KPSS puan sırası esas alınacak. İlana göre açılan kadrolar çerçevesinde sağlık teknikeri, röntgen teknisyeni, laborant, destek personeli, tekniker, veteriner hekim, eczacı, büro elemanı alımı yapılacak. Başvurular için son tarih 6 Nisan olacak.

Karabük Üniversitesi 61 sözleşmeli personel alacak. Alımlarda KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınacak. İlana göre açılan kadrolar çerçevesinde büro personeli, destek personeli, koruma ve güvenlik görevlisi, teknisyen, tekniker; mühendis, avukat, psikolog alımı yapılacak. Başvurular için son tarih 6 Nisan olacak.

100 İTFAİYE ERİ

Belediyelere memur alımları da yapılacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilmek üzere 100 itfaiye eri alacak. İlana göre memur alımı, KPSS puan türü, KPSS taban puanı ve diğer şartları taşımak kaydıyla belirlenen boş kadrolara açıktan atama yoluyla yapılacak. Herhangi bir ön lisans programından mezun olan, en az B sınıfı sürücü belgesine sahip, 2022 yılı KPSS'den P93 puan türünden en az 60 taban puan alanlar başvuruda bulunabilecek. 27 Mart'ta başlayacak başvuru süreci, 31 Mart mesai saatinde sona erecek. Adaylar yazılı ve uygulamalı sınavla belirlenecek. Yazılı sınav 24 Nisan 2023'te, uygulamalı sınav 25 Nisan 2023'te gerçekleştirilecek.

Sakarya ili Karasu belediye başkanlığı ilk defa atanmak üzere altı zabıta memuru alacak. Adaylarda 2022 yılı KPSS P3 puan türünden en az 70 taban puan alma şartı aranacak. Adaylar, sözlü ve uygulamalı sınava katılabilmek için; 3-14 Nisan tarihleri arasında http://www.karasu.bel.tr adresi üzerinden elektronik ortamda indirilip, imzalanarak yapılacak. Sözlü ve uygulamalı sınav 25 Nisan 2023'te Karasu Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Yozgat ili Halıköy Belediyesi, biri zabıta, üçü itfaiye eri olmak üzere dört memur alımı yapacak. Adaylarda 2022 KPSS P94 puan türü ve en az 80 taban puan şartı aranacak. Başvurular başvuru esnasında istenilen belgeleri ile birlikte 17-19 Nisan 2023 tarihleri arasında mesai bitimine kadar (08.00-17.00 arasında) Belediye Yazı İşleri Müdürlüğü'ne yapılacak. Adaylar sözlü ve uygulamalı sınavla belirlenecek.

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE 90 MEMUR

Samsun Büyükşehir Belediyesi devlet memuru olarak istihdam edilmek üzere boş kadrolara açıktan atama yoluyla 90 memur alacak. Bu kadroların 40'ını itfaiye eri, 50'sini zabıta memurları oluşturulacak. Adaylarda 2022 yılı KPSS P93 puan türünde, en az 70 taban puan alma şartı aranacak. Başvurular, 24 Nisan-28 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Adaylarda KPSS puan türü ve puan şartı aranacak. İlan için son başvuru tarihi 28 Mart olacak. Zabıta memuru ve itfaiye eri alımı için sözlü ve uygulamalı sınavlar 29 Mayıs-16 Haziran 2023 tarihleri arasında Samsun Büyükşehir Belediyesi Spor Tesisleri'nde yapılacak.

Erzurum ili Horasan Belediyesi devlet memuru kadrosunda istihdam edilmek üzere üç memur alacak. 2022 KPSS'ye giren adaylar arasından alım yapılacak. KPSS P93 puan türünden en az 65 puan alan adaylar başvuru yapabilecek. Başvurular 2-5 Mayıs 2023 tarihleri arasında (mesai saatlerinde), sözlü sınav 22 Mayıs 2023'te gerçekleştirilecek.

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi devlet memuru olarak istihdam edilmek üzere KPSS puan türü ve taban puanı şartıyla boş kadrolara açıktan atama yoluyla 15 zabıta memuru alacak. Adaylar, sözlü ve uygulamalı sınava katılabilmek için 2-4 Mayıs 2023 tarihleri arasında mesai saatlerinde başvuruda bulunabilecek. Sözlü ve uygulamalı sınav 16-18 Mayıs tarihleri yapılacak.

Tokat ile Karayaka Belediyesi ise hizmetli kadrosunda istihdam edilmek üzere bir memur alacak. Başvurular 27 Nisan-2 Mayıs'ta yapılacak. Hizmetli Memur alımı için yazılı sınav 8 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. Adaylarda 2022 yılı KPSS sınavına girme, P94 puan türünde, en az 60 puan alma şartı aranacak.

TÜRKAK'A UZMAN YARDIMCISI

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), sözlü giriş sınavı ile yedi uzman yardımcısı, bir idari personel alacak. Başvurular 15 Mart-2 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacak. Başvurular; e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Sözlü giriş sınavı 10-13 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Adaylarda 2021 ve 2022 yıllarına ait KPSS sınavına girmiş olma, belirtilen puan türünde asgari 70 puan alma şartı aranacak.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi 20 sözleşmeli personel alacak. Bu kadrolar için son başvuru tarihi 27 Mart olacak. Başvuruları 27 Mart Pazartesi günü sona erecek sözleşmeli personel ilanları arasında 35 kadroyla Tarsus Üniversitesi, 165 kadroyla Kocaeli Üniversitesi, beş kadroyla Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 165 kadroyla Kocaeli Üniversitesi, üç sözleşmeli sekreter alımı ile Dışişleri Bakanlığı yer alıyor.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü, üniversite birimlerinde istihdam edilmek üzere 2022 KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle yazılı veya sözlü sınav yapılmaksızın 10 sözleşmeli personel istihdam edecek. Son başvurular 28 Mart'ta yapılacak. Bu kadroların yedisini destek personeli, birini teknisyen, birini spor uzmanı, birini büro personeli oluşturuyor.

AFET BÖLGESİ İÇİN 500 SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi uygulamaları kapsamında "Afet Bölgesi" ilan edilen illerde çalıştırılmak üzere mülakatla 500 sözleşmeli personel alacak. İlana göre bu kadroların 223'ü inşaat mühendisi, 25'i harita mühendisi, 35'i makine mühendisi, 35'i elektrik-elektronik mühendisi, 35'i çevre mühendisi, 20'si jeoloji mühendisi, 20'si jeofizik mühendisi, 33'ü mimar, 25'i şehir plancısı, 28'i avukat, 21'i uzman için ayrıldı. Adaylarda tüm kamuya yapılan atamalarda olduğu gibi Türk vatandaşı olma, devlet memuru olma şartlarını taşıma koşulları aranacak. Adayların 2022 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre, KPSS-P3 puan türünden en az yetmiş (70) puan almış olması gerekecek. Ayrıca adaylarda sağlık durumu itibarıyla iklim değişikliklerine ve her çeşit yolculuk şartlarına elverişli olması şartı aranacak. 22 Mart'ta başlayan başvurular, 27 Mart Pazartesi günü saat 24.00'e kadar yapılacak.

YÖK'E SON BAŞVURU 29 MART

Yükseköğretim Kurulu'nda istihdam edilmek üzere 2022 KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınmak suretiyle 40 adet sözleşmeli personel alımı yapılacak. Bu kadroların 25'ini ön lisans mezunu koruma ve güvenlik görevlisi, ikisi ön lisans mezunu, 13'ü ortaöğretim mezunu olmak üzere toplam 15 destek personeli oluşturacak. Son başvuru tarihi 29 Mart olacak. Başvurular şahsen veya posta yoluyla yapılacak. KPSS puan sıralaması sonrasında atanmaya hak kazanan adaylar resmi internet adresinde ilân edilecek

KARAYOLLARI'NA SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAK

Karayolları Genel Müdürlüğü, merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde çalıştırılmak üzere 102 sözleşmeli personel istihdam edecek. Başvurular 14-28 Mart 2023 tarihleri arasında "Kariyer Kapısı" https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr internet adresi üzerinden veya e-Devlet "Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım" sayfası üzerinden yapılacak. Yerleştirme işlemlerinin sonuçlanmasından sonra yerleşen adaylara ilişkin duyurular

Genel Müdürlüğün (https://www.kgm.gov.tr) internet sitesinde yayımlanacak.

POLİS AKADEMİSİ 75 ÖĞRETİM ELEMANI ARIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkanlığı'na bağlı İç Güvenlik Fakültesi, Adli Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Trafik Enstitüsü Müdürlüğü, Yabancı Diller Bölümü ile Erzincan Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) ve Trabzon Şehit Meriç Alemdar POMEM Müdürlüklerine 59'u öğretim görevlisi, 14'ü araştırma görevlisi unvanında toplam 75 öğretim elemanı alımı yapılacak. İlana göre Polis Akademisi öğretim elemanlığına atama ve yükseltme kriterleri çerçevesinde naklen veya açıktan atama ile profesör unvanında bir, doktor öğretim üyesi unvanında bir, öğretim görevlisi unvanında 59 ve araştırma görevlisi unvanında 14 öğretim elamanı alınacak. Bu kadrolar için son başvuru tarihi 3 Nisan olacak.

BAZI KADROLAR İÇİN KPSS ŞARTI ARANMAYACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı 27 sürekli işçi alımı yapacak. İlana göre KPSS puanı aranmaksızın; hukuk müşaviri (bir), avukat (bir), iç denetçi (iki), mühendis (bir), 2022'de yapılan KPSS taban puanı esas alınmak üzere; avukat (bir), mühendis (iki), mimar (üç), şehir plancısı (bir), idari uzman (üç), büro görevlisi (beş), teknisyen (bir), destek personeli, koruma ve güvenlik görevlisi (dört) alımı yapılacak. İç denetçi hariç adaylarda 35 yaşını bitirmemiş olma şartı aranacak. Dijital ortamda 24 Mart'ta başlayan başvuru süreci, 7 Nisan'da sona erecek. Başvuru sonuçları ile sözlü sınav tarihi, saati ve yeri daha sonra www.ktb.gov.tr internet adresinin duyurular bölümünde ilan edilecek. Ayrıca adaylar sınavlarına ilişkin bilgileri "kariyer kapısı" üzerinden görüntüleyebilecek.

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı 165 sözleşmeli personel alımı da yapacak. İlana göre sözlü sınav ile alınacak 4/B sözleşmeli kadrolarının dağılımı 2 mimar, 6 mühendis şeklinde olacak. Sözlü sınavın saati ve yeri daha sonra ilan edilecek. Büro personeli, konuma ve güvenlik görevlisi, temizlik personeli kadrolarına ise KPSS puan sıralaması ile alım yapılacak. Bu kadrolar için son başvuru tarihi 31 Mart olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 7 BİN 500 TL OLACAK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 5 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının 2 bin TL artışla 7 bin 500 TL'ye yükseltileceğini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarına göre, bin 100 TL olan emeklinin bayram ikramiyesi de artırılacak. Geçen hafta yaptığı açıklamada en düşük emekli aylığının ve emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin yükseltilmesiyle ilgili alternatif çalışmalarının olduğunu ifade eden Bakan Bilgin, bu çalışmaları en geç bu hafta başında Başkan Erdoğan'a arz edeceklerini dile getirmişti. Son yıllardaki küresel gelişmeler nedeniyle Türkiye'nin de dünyadaki birçok ülke gibi yüksek enflasyonla mücadele ettiğini vurgulayan Bilgin, bu süreçte enflasyonun çalışanlar ve emekliler üzerindeki tahrip edici etkisini azaltmaya yönelik pek çok sosyal politika uygulamasını devreye aldıklarını kaydetti. EYT düzenlemesinin ardından 13 milyon olan emekli sayısının 15 milyona yükseleceğini belirten Bilgin, "Bugün burada bahsettiğim, Sayın Cumhurbaşkanı'mıza sunacağım alternatif müjde modelleri de sadece 13 milyonu değil, 15 milyonu kapsayacak" dedi.

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL'ye yükseltilecek olması, emekli aylığı bu bu rakamın üzerinde olanlarda da beklenti yarattı.

Öte yandan önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması beklenen düzenlemelerden biri kamudaki 50 bin geçici işçinin istihdamına yönelik kanun teklifi olacak. Geçici işçi sorununu çözeceklerini, bu meselenin tarihi karışacağını dile getiren Bakan Bilgin, ayrıca deprem bölgesindeki iş gücü kaybının önlenmesi için işveren sigorta priminin devlet tarafından karşılanarak işverenin verdiği payın işçi maaşına eklenmesine yönelik düzenlemeyi de son aşamaya getirdiklerini açıklamıştı. Söz konusu çalışmanın hayata geçirilmesiyle deprem bölgesinde çalışanların aldığı asgari ücret brüte yaklaşacak.

Bu arada yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2023-2024 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili süreç devam ediyor.

HEPSİ BAĞIMSIZ BÖLÜMLER

45 bin öğretmen alımına ilişkin atama takvimi ile branş bazında kontenjan dağılımı açıklandı. Öğretmen ataması ön başvuruları 27 Mart-1 Nisan tarihlerinde alınacak. Adayların sözlü sınavları, 7-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek, sonuçlar 18 Nisan'da açıklanacak, atamalar 8 Mayıs'ta yapılacak. Öğretmenler 1 Eylül'den itibaren de okullarında görevlerine başlayacak. 103 branş için atama yapılacak. Sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliğine 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlak bilgisi alanı için 2 bin 604 kontenjan ayrıldı.

MSB, UZMAN YARDIMCISI ALACAK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarına sınav ile 105 uzman yardımcısı alacak. Her adayın açılan kadrolara yönelik sadece bir tercih hakkı bulunacak. Milli savunma uzman yardımcılığı kadrolarına alınacak 80 personel Milli Savunma Bakanlığı merkez teşkilatında (Ankara). Silahlı Kuvvetler uzman yardımcılığı kadrolarına alınacak 25 personel ise Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları'nın merkez teşkilatında (Ankara) görev yapacak. Adaylarda 35 yaşını doldurmamış olma, açılan kadro için belirlenen niteliklere sahip olma, devlet memuru olma nitelikleri taşıma gibi şartlar aranacak. 2021-2022 yıllarında yapılan KPSS sınavından ilgili puan türlerinde 70 taban puan ve üzeri alanlar sınav için başvuruda bulunabilecek. Başvurular 24 Mart-24 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Sözlü sınavın yeri ve tarihi daha sonra açıklanacak.

Dicle Üniversitesi 194 sözleşmeli personel alacak. Başvurular 2 Nisan'a kadar yapılacak. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi 33 sözleşmeli personel istihdam edecek. Başvurular 7 Nisan'da sona erecek. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, dört sözleşmeli destek personeli alacak. 2022 yılı KPSS (B) Grubu sınavına girip, KPSS-P94 puan türünde en az 60 puan alan adaylar ilana başvurabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 7 BİN 500 TL OLACAK

TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 5 bin 500 TL olarak öngörülen aylık 7 bin 500 TL'ye çıkarılıyor. Yürürlük ve yürütmeyle birlikte 18 maddeden oluşan kanun teklifiyle emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenmekte olan ikramiye bin 100 TL'den 2 bin TL'ye çıkarılıyor.

Torba kanun teklifinde geçici işçilere kadro düzenlemesi de yer alıyor. Teklife göre geçici işçilerin çalıştırabilecekleri süre 11 ay 29 güne kadar çıkarılıyor. Çalıştırıldıkları kurumun ihtiyaçları doğrultusunda işçilerin yıl boyunca çalışmasına imkan sağlanıyor. Çalışma süresinin uzatılması sürecindeki bürokratik işlemler sadeleştiriliyor. Kamu kurum ve kuruluşlar bünyesinde çalıştırılan geçici işçilerin, deneyim sahibi oldukları mevcut işyerlerinde kıdem süreci esasına dayalı olarak sürekli işçi olarak istihdamına imkan sağlanıyor.

Teklif ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personel arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılmasına ilişkin hususlar da düzenleniyor. Teklifin bu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi, ardından TBMM Genel Kurulu gündemine alınması bekleniyor.

Öte yandan çalışma hayatına ilişkin gündemde olan düzenlemelerden biri de deprem bölgesinde çalışanların aldığı asgari ücreti brüte yaklaştırmaya ilişkin hazırlık. Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada deprem bölgesindeki iş gücü kaybının önlenmesi için işveren sigorta priminin devlet tarafından karşılanarak işverenin verdiği payın işçi maaşına eklenmesine yönelik düzenlemeyi de son aşamaya getirdiklerini açıklamıştı.

BİZE ULAŞIN