Depremzede KOBİ’lere özel destek

TÜBİTAK, 1 Mart’ta açtığı “Deprem Bölgesi Özel Çağrısı TEKNOÇABA ile depremlerden etkilenen 11 ildeki KOBİ’lerin proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerini destekleyecek. 1507- KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı çağrısında proje bütçe sınırı 1.2 milyon TL olacak. 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı çağrısında bütçe sınırı uygulanmayacak.
12.03.2023 14:58 GÜNCELLEME : 13.03.2023 00:00

PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından daha güvenli bir gelecek için "birlikte ve bilimle başarabiliriz" diyerek harekete geçti. Ardışık depremlerin yaşandığı 6 Şubat'ta hızlı bir şekilde aksiyon alarak açtığı 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı çağrısı başvurularını 24 saat içinde değerlendirip karara bağlayan TÜBİTAK, depremin analizi için 59 farklı kurum, 119 proje ve 552 araştırmacının sahadaki çalışmalarına destek verdi. Mart ayının ortasına doğru saha çalışmalarının tümünün tamamlanıp raporlanması, elde edilecek bilgilerin gelecekte dünyada yaşanacak depremlere ön hazırlık noktasında veri sunması bekleniyor. Geliştirdiği "derin görü" programı ile depremzede çocukların ailesiyle buluşmasına destek veren TÜBİTAK, depremzede KOBİ'leri, deprem bölgesi üniversitelerindeki araştırmacıları, deprem bölgesinde yaşayan çocukları ve gençleri de unutmadı. Yeni çağrılar açtı.

DEPREM ÖZEL ÇAĞRILARI AÇILDI

TÜBİTAK, 1 Mart itibarıyla depremlerden etkilenen KOBİ ölçeğindeki kuruluşlar için 2023 Deprem Bölgesi Özel Çağrısı TEKNOÇABA'yı başvuruya açtı. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı kapsamında açılan TEKNOÇABA çağrıları, depremden etkilenen 11 ilde faaliyet gösteren KOBİ ölçeğindeki kuruluşların proje esaslı araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetleri desteklenecek. Çağrılar ile tüm sektör ve teknoloji alanlarında yeni bir ürün tasarım ve geliştirme çalışması, mevcut bir ürünün iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında, firmanın teknolojik rekabet gücünü artıracak Ar-Ge projeleri desteklenecek. 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2023 yılı Deprem Bölgesi Özel Çağrısı için proje bütçesi en fazla 1.2 milyon TL olacak. İkisi ortaklı olmak kaydıyla firmanın ilk beş projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek. 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı 2023 yılı Deprem Bölgesi Özel Çağrısı için ise bütçe sınırı olmayacak. 1 Mart itibarıyla https://eteydeb.tubitak.gov.tr üzerinden başvuruya açılan TEYDEB 1501 ve 1507 deprem özel çağrıları, Adana, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'daki KOBİ'ler için 27 Aralık 2023 saat 23.59'a kadar sürekli başvuruya açık olacak. Çağrıya sunulan projeler birbirinden bağımsız olarak değerlendirilecek. Çağrılar kapsamında, öncelikli ve kilit teknolojilerde Ar-Ge ve yenilik konuları, stratejik ve ihtiyaç odaklı Ar-Ge ve yenilik konuları ile Avrupa Yeşil Mutabakatı ve iklim değişikliğine uyuma yönelik Ar-Ge ve yenilik konularında sunulan projelere öncelik verilecek.

TÜBİTAK TEYDEB, 1501-1507 2023 birinci dönem çağrısında kapanış tarihlerini uzattı. Ülke genelinde tüm kuruluşlar için açık bulunan 1501 Destek Programı çağrısının kapanış tarihi 25 Mayıs 2023 saat 23.59, 1507 Destek Programı çağrısının kapanış tarihi 4 Mayıs 2023 saat 23.59 olacak.

DEPREM BÖLGESİ ÜNİVERSİTELERİ ÖZEL ÇAĞRISI

TÜBİTAK'ın 1 Mart itibarıyla depreme özel açtığı çağrılardan biri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen 1001 Programı kapsamında Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı "BİNBİRÇABA" oldu. Çağrı kapsamında depremden etkilenen 11 ilde yaşayan araştırmacıların Ar-Ge faaliyetleri desteklenecek. Çağrı kapsamında, konu sınırlaması olmaksızın Ar-Ge niteliği taşıyan projelerle başvuru yapılabilecek. Ancak, başvurunun yapılacağı üniversitenin yer aldığı şehrin veya bölgenin ihtiyaçları odaklı projeler değerlendirme sürecinde önceliklendirilecek. Çağrı kapsamında, deprem bölgesindeki üniversitelerin birbirleriyle işbirliği halinde sunacakları araştırma projeleri öncelikli olarak desteklenecek. Çağrı 31 Aralık 2023 saat 23.59'a kadar açık olacak. Çağrı özelinde yapılacak başvurular, projelerde görev alabilme limitlerinin dışında tutulacak. Proje süresi en fazla 36 ay olacak. Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve kurum hissesi hariç proje destek üst limiti yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 1 milyon 250 bin TL olarak uygulanacak. Başvurular ARDEB-Proje Başvuru Sistemi (PBS) üzerinden çevrim içi ortamda alınacak. Çağrı kapsamında proje yürütücüleri sadece Deprem Bölgesi'nde yerleşik üniversitelerde tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan araştırmacılar olabilecek.

ULUSLARARASI ARAŞTIRMACILARA DAVET

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB), yurtdışında araştırma çalışmalarında bulunan araştırmacılara yönelik olarak 2021-Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı deprem araştırmaları çağrısını açıyor. Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin yaralarını sarmak, bilim temelli çözümler üretmek ve geleceğe yönelik önlemlerin alınmasına katkı sağlayıcı bilimsel çalışmalarını sürdüren araştırmacıları destekleyen BİDEB, yaşanan bu felaket üzerinde çalışmalarına devam eden araştırmacıların uluslararası boyutta araştırmacılarla işbirlikleri sağlaması amacıyla; doktorasını tamamlamış ve yurtdışında bir araştırma kurumunda çalışan, akademik izin dönemini (Sabbatical) Türkiye'de geçirmek isteyen bilim insanlarını Türkiye'ye en az yedi iş günü ve en fazla 12 ay süre ile davet etmesine imkan kılan bir desteği daha devreye alıyor. Davet edilen bilim insanlarından beklentilerini araştırma yapma, ürün geliştirme, kısmi zamanlı eğitim verme, ortak proje yazma gibi her türlü akademik ve Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmek olarak sıralayan TÜBİTAK, çağrı kapsamında davet edilen bilim insanlarının Türkiye'ye tek seferlik geliş ve dönüş yol giderlerini karşılayacak. Türkiye'de kalacakları sürelerde aylık 24 bin TL burs verecek. Başvurular 24 saat içerisinde sonuçlandırılacak.

"BİLİM HER YERDE"

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı, 4007- Afet Bölgesi "Bilim Her Yerde Özel Destek" çağrısı açtı. 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremden doğrudan etkilenen 11 il ve Sivas'ın Gürün ilçesine özel olarak hazırlanan, okul öncesinden liseye tüm öğrencilere yönelik atölye ve etkinlik yapmayı hedefleyen projelerin destekleneceği yeni bir çağrı oluşturuldu. Ülke genelinden önerilebilecek proje etkinlikleri 11 ilde ve Sivas'ın Gürün ilçesinde gerçekleştirilecek. Çağrı ile bilim kültürü ve iletişiminin toplumda yaygınlaştırılması, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılması ve bilim-teknoloji ile toplum arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla artırılması amaçlanıyor. Deprem bölgesinde yaşayan toplumun yaşama uyum sürecini destekleyen bilimsel faaliyetler çağrı kapsamına girecek. 1 Mart 2023 itibarıyla başvuruya açılan çağrı kapsamında, proje başvuru onayı tarihinden itibaren 90 gün içerisinde tüm proje etkinlikleri sürdürülecek. Destek üst limiti, KDV dahil 75 bin TL olacak.

YENİLİKÇİ KOBİ'LER İÇİN ÇAĞRI

Yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı/Eurostars-3 Programı'nın 2023 yılı birinci çağrısı açıldı. Çağrı kapsamında, Türkiye'den bir ve Eurostars üye ülkelerinden en az bir ortağın katılımıyla pazara yönelik, yenilikçi ürün, süreç ve hizmet geliştirilmesi amacı taşıyan uluslararası Ar-Ge projeleri desteklenecek. Eurostars-3, Eureka Sekretaryası ve 37 üye ülke işbirliğiyle Ufuk Avrupa/Avrupa Yenilik Ekosistemleri çalışma programı altında, "Yenilikçi KOBİ'ler için Avrupa Ortaklığı altında oluşturulan bir program. 2022-2027 yılları arasında yürütülecek Eurostars-3 kapsamında, yenilikçi KOBİ'lerin Ar-Ge, yenilik kapasitelerini ve üretkenliklerini artırmalarına destek verilerek, onların küresel değer zincirlerine ve yeni pazarlara erişmelerine yardımcı olmaları amaçlanıyor. Eurostars-3 kapsamında açılan çağrılarda herhangi bir teknoloji alanı ve sektör ayrımı yapmaksızın, yenilikçi KOBİ'lerin liderliğinde sivil amaçlı Ar-Ge projeleri destekleniyor. Proje konsorsiyumlarında yenilikçi bir KOBİ'nin koordinatör olarak yer alması gerekiyor. Ayrıca, çağrıya proje önermek isteyen Türk ekiplerin, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri en az bir yabancı paydaş ile proje ortağı olarak kendilerinin anlaşmaları isteniyor. Açılan çağrıda, Türkiye'de yerleşik firmaların ve ülke araştırmacılarının birlikte sundukları proje başvuruları alınacak. İlgili kurumların başvuruları en az bir sermaye şirketi ortaklığında kabul edilecek. Uluslararası çağrı için son başvuru tarihi 13 Nisan 2023 saat 14.00 (Orta Avrupa Saati) olacak. Eurostars-3 Programı Ulusal Çağrısı'na başvuru yapacak projeler için proje bütçesi 2.5 milyon euroluk çağrı bütçesini geçemeyecek. Proje süresi en fazla 36 ay olacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR "MAVİ EKONOMİ" İÇİN ÇAĞRI

Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Ortaklığı-SBEP 2023 Çok Uluslu Ortak çağrısını açtı. Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Ortaklığı (SBEP) projesi, Ufuk Avrupa Programı Küme 6: Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevre bileşeni 2022 yılı çağrısı altında desteklenen bir proje. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen projenin amacı, 2030 yılına kadar deniz ve denizcilik alanında iklim-nötr, sürdürülebilir, üretken ve rekabetçi bir mavi ekonomi için gereken dönüşümün desteklenmesi olarak ifade ediliyor. Çağrı için oluşturulacak Konsorsiyumun bu ülkeler arasından en az üç farklı ülkeden ortak içermesi gerekiyor. Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden yüzde 100 destek oranı ile desteklenecek. Büyük ölçekli özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden yüzde 60 ve KOBİ'ler kabul edilen bütçeleri üzerinden yüzde 75 destek oranı ile desteklenecek. Proje süresi 36 ay olacak. Türkiye'den başvuracak bir proje; TÜBİTAK tarafından PTİ ve kurum hissesi hariç toplamda en fazla 2.5 milyon TL ile desteklenebilecek. Başvurunun son tarihi 14 Nisan 2023 15.00 (Orta Avrupa Saati) olacak.

BİZE ULAŞIN