Sanica Isı borsaya hazırlanıyor

GİRİŞ TARİHİ: 31.10.2022 GİRİŞ TARİHİ: 07:49 SON GÜNCELLEME: 01.11.2022 00:00
Fatinoğlu Grubu’nun amiral gemisi Sanica Isı, halka açılmaya hazır. Hisselerinin Yıldız Pazar’da işlem görmesi ve bu yılın en büyük halka arzı olması bekleniyor. Fatinoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu, “Hayallerimiz ve fırsatlar var, bunları değerlendirmek için halka arzı iyi bir fırsat olarak gördük” diyor.

PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI Mimarlık eğitimden sonra bir giyim mağazasında işletme müdürüyken bir yandan da seramik üzerine desenler çizerdi. Nesimi Fatinoğlu, o günlerde aldığı bir siparişle başlayan ve bugün Fatinoğlu Grubu'nun amiral gemisi haline getirdiği Sanica Isı'yı halka açmaya hazırlanıyor. Şirket hisselerinin Yıldız Pazar'da işlem görmesi ve bu yılın en büyük halka arzı olması bekleniyor.

Temelleri 1982 yılında atılan Sanica Isı; banyo ve SPA grubundan rezervuara, ısı ve tesisattan kombiye, panel radyatöre, alt yapı ve üst yapı boruya, cam grubuna, istif makinalarından elektrikli forklifte uzanan geniş alanda yatırımları olan Fatinoğlu Grubu'nun amiral gemisi durumunda. Sanica Isı, inşaat ve tarım sektörlerine tamamlayıcı ürünler sunan 'inşaat malzemeleri' sektöründe faaliyet gösteren panel radyatör, kombi, boru ve bağlantı parçaları olmak üzere üç ana grupta gerçekleştirdiği üretimle Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından. Elazığ, Manisa Akhisar ve İstanbul'da yer alan üretim tesislerinde tamamen yerli ve milli üretim anlayışıyla ürettiği panel radyatör, kombi, boru ve bağlantı parçalarını dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Sanica Isı; İSO ikinci 500 2021 sıralamasında 170'inci sırada yer alıyor. Son yıllardaki yeni yatırımlarının da devreye girmesiyle sağladığı büyüme ivmesiyle önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en büyük 500 şirketi sıralamasında yer almayı hedefliyor. Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı verilere göre de son 10 yıldır her yıl Türkiye'nin "ilk bin" ihracatçı firması içerisinde yer alıyor. Önümüzdeki günlerde halka açılmak üzere SPK'dan izin bekleyen Sanica Isı hisselerinin Yıldız Pazar'da işlem görmesi ve bu senenin en büyük halka arzı olması bekleniyor.

Aslında Fatinoğlu Grubu'nun kuruluşu Nesimi Fatinoğlu'nun 1985-1987 yıllarında Bemsey-Titiz Tesktil'de (giyim mağazası) işletme müdürü iken başlamış. Burada çalıştığı iki yıl boyunca bir yandan da seramik üzerine desenler çizen Fatinoğlu; daha sonra bir broşür bastırıp üzerine de galerici bir arkadaşının telefon numarasını vererek inşaatlara dağıtmış. İlk gün sipariş gelmiş!.. O siparişi gerçekleştirmek amacı ile İstanbul Bahçelievler'de gittiği nalbur ise ilk bayisi olmuş. Fatinoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Fatinoğlu ile holding bünyesinde bulunan Sanica Isı'nın halka arzını ve hedeflerini konuştuk…

Neden halka açılıyorsunuz?

Halka açılan şirketlerin içinde güzel örnekler vardı ve biz de neden olmasın, dedik. Büyük oğlum Uğur (mimar 42 yaşında) iç ve dış ticaret, satış pazarlama ve yurtdışı yatırımlar, küçük oğlum Emre (uluslararası işletme mezunu 35 yaşında) ise üretim ve mali denetlemeden sorumlu. Diğer bir deyişle artık 2. kuşak yönetimde görev alıyor. 3. kuşak da 14-15 yaşına geldi. Bu anlamda kurumsallaşmanın çok önemli olduğunu düşündük. Ayrıca hayallerimiz ve fırsatlar var, bunları değerlendirmek için de halka arzı iyi bir fırsat olarak gördük.

Halka arz için sizce uygun bir dönem mi?

Pandemi döneminde bile herkes içine kapanırken biz, en az dört büyük yatırım yaptık. Camda ve havlupan fabrikasında yüzde 100 kapasite artışı, Alarko Carrier Fabrikası'nın satın alınması, 8-6 megawatt ilave kapasite yatırımı olmak üzere en aşağı dört-beş adet büyük yatırım yaptık. Bu nedenle halka arzın konjonktür ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Şirketin ne kadarını halka açacaksınız?

Yüzde 26 sermaye artırımı, yüzde 7 ortak satışı olmak üzere şirketin toplam yüzde 33'ünü halka açmayı planlıyoruz. Halka arz gelirinin yüzde 40'ını yurtdışı yatırımlarında, yüzde 30'unu net işletme sermayesinde ve yüzde 30'unu ise finansmanda kullanmayı planlıyoruz. Halka arz Gedik Yatırım Menkul Değerler aracılığı ile ve İntegral Yatırım Menkul Değerler eş liderliğinde gerçekleşecek. Bu kapsamda SPK'dan izin bekliyoruz.

Yurtdışı yatırım derken?

Romanya veya Yunanistan'da boru üzerine bir paketleme ve üretim tesisi düşünüyoruz. Çünkü Ortadoğu'nun da Afrika'nın da boruya çok ihtiyacı var. Bizim ürünlerimiz Ortadoğu ve Afrika'da yüzde 40 gümrüğe tabii olduğu için buralara ürün gönderirken çok zorlanıyoruz. Bu nedenle buralarda bir yatırım planlıyoruz. Ayrıca Rusya Federasyonu'nun özerk bir bölgesi olan Başkürdistan Cumhuriyeti'nden de Cumhurbaşkanlığı nezdinde bir teklif aldık. Gelin burada bir fabrika kurun, dediler. Bize sıfır bir bina verdiler. Bu binayı da biz boru fabrikası yapmayı öngörüyoruz. Savaş dolayısıyla Rusya'da atıl durumda bulunan birçok fabrika fırsat barındırıyor. Avrupa'da da enerji talebi nedeniyle üretim yapamayan dört firma ile de flört halindeyiz. Burada üretip söz konusu markayı basarak orada satmayı düşünüyoruz. Diğer bir deyişle yurtdışında ciddi fırsatlar var. Bunları değerlendirmeyi planlıyoruz.

Halka arz sonrası şirketin ortaklık yapısı ne olacak?

Nesimi Fatinoğlu'nun payı yüzde 60'tan yüzde 44.4'e, Ali Fatinoğlu'nun payı yüzde 29.9'dan yüzde 19.9'a,Uğur Fatinoğlu'nun payı yüzde 5.0'dan yüzde 1.1'e, Emir Fatinoğlu'nun payı yüzde 5.0'dan yüzde 1.1'e gerilerken, Saadet Fatinoğlu'nun payı yüzde 1.1 olarak sabit kalacak. Halka açıklık oranı da yüzde 33.33 olarak gerçekleşecek.

Sanica Isı'nın üretimlerini kaç grupta değerlendirebiliriz?

Sanica Isı'nın üretimlerini panel radyatör, kombi, boru ve bağlantı parçaları olarak üç ana grupta tanımlayabiliriz. Panel radyatör ve kombi üretimimizi Manisa Akhisar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), boru ve bağlantı parçaları grubunu da İstanbul Beylikdüzü ile Elazığ OSB olmak üzere iki üretim tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Toplam 586 çalışanımız var.

Şirket cirosunun ürün bazında dağılımı nedir? Ve bunun ne kadarı yurtdışı pazarlara ait?

2021 sonu verilerine göre; toplam ciro içinde panel radyatör yüzde 54, kombi yüzde 11, boru ve bağlantı parçaları ise yüzde 35 paya sahip. Toplam ciro ise yüzde 48 yurtiçi, yüzde 52 yurtdışına ait. Yurtdışı satışlarımızın ürün bazında dağılımına baktığımızda da yüzde 78 panel radyatör, yüzde 6 kombi ve yüzde 16 boru ve bağlantı olarak dağıldığını söyleyebiliriz.

İhracatta özellikle hedeflediğiniz yeni ülkeler var mı?

Sanica Isı olarak, 2021 yılında dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan Turquality destek programına başvurduk. Turquality programının sağlayacağı desteğin de katkısıyla markalaşma yolunda önemli adımlar atarak global bir marka olmayı hedefliyoruz. Başka bir ifadeyle bugün dünyanın dört bir yanından 54 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve sektöründe Türkiye ve dünyada tanınan bir firma olarak hedefimiz dünyada bilinirliğimizi daha da artırarak global bir marka olmak. Bu kapsamda özellikle Almanya ve Belçika'da dağıtım ve depolama tesisi kurmak istiyoruz

Bu sene ciro hedefiniz nedir ve temettü politikanız ne olacak?

Özellikle Rusya Ukrayna savaşının ardından Rusya'ya olan satışlarımız ikiye katlandı. Avrupalı alıcıların da siparişlerini Çin yerine Türkiye'ye kaydırdığı görülüyor. Biz ciromuzu her yıl yüzde 40 artırıyoruz. Dolayısıyla büyümemiz bu sene de aynı hızla devam edecektir. 2021 yılı sonunda 79.5 milyon lira net kâr elde ettik. Şirketimizin faiz ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) ise 212.6 milyon lira olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla kıyasla net satışlarımızı da yüzde 100'e yakın artırarak 2021 sonu itibarıyla 713 milyon liraya çıkardık. Sanica Isı olarak, 2021 yılında yakaladığımız büyüme ivmesini bu yılın ilk yarısında da sürdürdük. Nitekim bu yılın ilk yarısında net satışlarımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttı. Gelecek yıllardaki kar beklentimiz de çok iyi. Halka arz sonrası da dağıtılabilir karın en az yüzde 20'sini, kar payı olarak dağıtmayı planlıyoruz.

Holding bünyesinde halka arz etmeyi planladığınız başka şirket var mı?

Tabii başarılı bir halka arz yaparsak Sanica Banyo ve ardından tüm şirketlerimizi halka açmak istiyoruz.

Sizin bir de elektrikli kombi üretim planınız vardı…

Evet, bir süredir üzerinde çalıştığımız elektrikli kombi üretimine yakın zamanda başlamayı hedefliyoruz. Avrupa'da ciddi enerji krizi var. Örneğin İngiltere'de gaza ulaşamıyorlar ama elektrik sıkıntısı yok. Türkiye'de böyle bir pazar bulunmuyor. Ancak yurtdışında bu kapsamda ne üretirsek satarız, diye düşünüyoruz. Kendi Ar-Ge'mizde bu kapsamda bir çalışmamız var. Bir-iki ay içinde tamamlamış oluruz.

"Radyatör satışlarımızın yüzde 76'sı ihracattan geliyor"

Sanica Isı Sanayi olarak birçok farklı boyut ve tipte panel radyatör ürettiklerini belirten Fatinoğlu, "Panel radyatör üretiminde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumundayız. Sanica Isı adına tescilli olan Sanica ve Energy markalarımızla pazarda güçlü bir şekilde yer alıyoruz. Dediğim gibi panel radyatör üretimimizi Manisa Akhisar OSB'de 35 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 57 bin metrekare bir alanda gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Alarko Carrier'den satın aldığımız üretim hattıyla birlikte yıllık 3 milyon 305 bin metre tül üretim kapasitesine ulaştık. 2021 sonu itibarıyla radyatör satışlarımızın yüzde 76'sı ihracattan geliyor. Toplamda 31 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin başında Macaristan, Romanya, Ukrayna ve Sırbistan geliyor" diyor.

"800'den fazla boru ve bağlantı parçası üretimine sahibiz"

Boru ve bağlantı parçaları grubunda İstanbul Beylikdüzü ve Elazığ OSB olmak üzere iki üretim tesisinde kullanım alanlarına göre altyapı ve üstyapı ürünleri ürettiklerini de dile getiren Fatinoğlu, şu bilgileri verdi: "800'den fazla boru ve bağlantı parçaları üretimimizle Türkiye'de en geniş ürün yelpazesine sahip firmalardan biriyiz. Beylikdüzü'nde 9 bin metrekarelik kapalı, 13 bin 500 metrekarelik açık alana sahip tesisimizde üst boru ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nde ise 45 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 172 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde altyapı, üstyapı boru ve bağlantı parçaları üretimi gerçekleştiriyoruz. Sanica Isı, 2021 itibarıyla boru ve bağlantı parçalarının yüzde 24'ünü, 23 ülkeye ihraç etti. İhracat yapılan ülkelerin başında Romanya, Nijerya, Gürcistan, Makedonya ve Cezayir geliyor."

"Kombilerimizi dokuz ülkeye ihraç ediyoruz"

Manisa Akhisar OSB'de 14 bin 400 metrekare kapalı, toplam 20 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Sanica Isı Kombi üretim tesisinin, yıllık 52 bin adet kombi üretim kapasitesine sahip olduğunu da belirten Fatinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Sanica Isı, Akhisar'da ürettiği kombilerini dokuz ülkeye ihraç ediyor. 2021 sonu itibarıyla satışların yüzde 27'si ihracattan geliyor. Sanica Isı'nın, kombi ihracatı gerçekleştirdiği ülkelerin başında İspanya, Azerbaycan, Özbekistan, Gürcistan ve Portekiz yer alıyor."

"Aslında mühendis olmalıymışım!.."

"Makinalara çok meraklıyım, aslında mimar değil mühendis olmalıymışım," diyen Nesimi Fatinoğlu; Girit kökenli ve 1954 Ankara doğumlu. İlk ve orta öğretimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde Mimarlık eğitimi almış. İş hayatına İstanbul Aksaray'da açtığı oto yedek parça dükkanı ile başlayan Fatinoğlu, sonrasında vatka üretimi, ambalaj üretimi, deniz taşımacılığı gibi farklı sektörlerde çalışmış. 1985-1987 yılları arasında Bemsey-Titiz Tesktil'de Fabrika Müdürü olarak görev aldıktan sonra SANICA'nın temellerini 1987'de kurduğu Pano Seramik ile atmış. Kardeşi Ali Fatinoğlu ile birlikte küçük bir dükkan olan işletmeyi bugün dev bir sanayi işletmesi haline getiren Nesimi Fatinoğlu, SANICA Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürüyor. Evli ve iki çocuk babası.

Elektrikli ticari araç üretimine de girecek

Yoğun çalışma temposuna karşın Fatinoğlu, son bir yıldır da kargo ve internet üzerinden satış yapan şirketlerin kullanabileceği elektrikli ticari araç üretimine yoğunlaşmış. 400-450 milyon dolar civarında bir yatırım ile Manisa veya Elazığ'da bir tesis kurmayı planlayan Fatinoğlu, bu konuda aslında önemli bir mesafe almış ve araçların fiyatının 25 milyon euro civarında olacağını söylüyor.

Fatinoğlu Holding'in sektördeki ilkleri

* 1987 ilk polyester küvet

*1988 ilk hidromasajli küvet

*1993 ilk akrilik küvet

*2010 ilk spa

*2021 ilk kombi esanjoru

* 2021 ilk transpalet

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.