13 ülkede teknolojiyle 'akıllı şehirler' yaratıyor

Kamerun'dan Tanzanya'ya, Hindistan'dan Pakistan'a kadar toplam 13 ülkede akıllı şehir projeleri geliştiren teknoloji firması Asis Elektronik Bilişim Sistemleri, yeni vizyonu doğrultusunda akıllı şehir teknolojilerini fintek teknoloileriyle birleştirecek.
01.09.2022 17:25 GÜNCELLEME : 02.09.2022 00:01

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Asis Elektronik Bilişim Sistemleri, akıllı şehirler ve finansal teknolojiler alanında tüm sistem ve teçhizatlarını kendi kaynakları ile üreten, yerli sermayeye sahip bir Türk firması. 2007 yılında kurulmuş olan firmanın ürünleri Türkiye'nin 42 ilinde ve dünyanın 13 ülkesinde kullanılıyor. Firma, Elektronik Ücret Toplama Sistemi ve Şehir Teknolojileri alanlarında büyümeye devam ederken, Elektronik Ücret Toplama Sistemleri'nde kullanılan kartların closed loop'tan open loop'a çevrilmesiyle kartların tüm ödeme işlemlerinde kullandırılması, tüm banka kartlarının Elektronik Ücret Toplama Sistemleri'nde kabul edilmesi ve kartlar için geliştirilecek yeni kullanım alanlarıyla kullanıcı dostu bir sistem kurmayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda 2019 yılında finansal teknolojiler şirketini hayata geçiren ve bir dünya markası olmak yolunda önemli atılımlar gerçekleştiren Asis Elektronik'in İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özyürek ile, başta Hindistan olmak üzere çeşitli ülkelerde tamamladıkları projeleri konuştuk.

Asis Elektronik olarak Türkiye'de kaç şehirde faaliyet gösteriyorsunuz?

Türkiye'de 18'i büyükşehir olmak üzere 42 il ile çalışıyoruz. Türkiye genelinde toplamda 24 milyon kişi Asis Elektronik'in geliştirdiği ödeme kartlarını kullanıyor.

Akıllı ulaşımda dünyada bilinen bir marka oldunuz. Global ölçekteki büyük metro ve ulaşım projelerinizden bahseder misiniz?

Hızlı büyüyen, Türkiye'de lider, dünyada da söz sahibi olmaya başlayan bir şirketiz. Geliştirdiğimiz projelerle şu anda 3 kıtaya yayılmış durumdayız. Atina'da metro hattının yazılım ve donanım alt yapısını gerçekleştirdik. Sofya'da tramvay, metro ve otobüsten oluşan 1500 aracın entegrasyonunu sağladık. Fildişi, Kamerun, Tanzanya ve Ruanda gibi ülkelerde varız. Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan'da 5 projeye yazılım, metro turnikeleri ve ödeme kartlarını biz veriyoruz. Türkiye ile birlikte Pakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da yer aldığı 13 ülkede 80'in üzerinde projemiz var. Ekibimizde yer alan Türk mühendislerinin geliştirdiği akıllı ulaşım yazılımlarını dünyanın farklı şehirlerindeki ulaşım alt yapılarına entegre edecek, tasarlayacak donanıma ve kabiliyete sahibiz.

Geliştirdiğiniz teknojilerin geleceği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dijital çağın gerekliliklerini tespit ederek buna yönelik çalışmalarımızı sürdürüyor ve gelişen teknolojiyle birlikte açılacak yeni alanlarda da varlık göstermeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda müşteri deneyimi ve penetrasyonunu dijitalleşmeyle paralel bir şekilde değerlendiriyor ve geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde işbirliği yaptığımız kurumlarla birlikte yeni bir fintek ekosistemi oluşturma hedefimiz var. 5 yıl içerisinde ise hayatın tamamen cep telefonları üzerinden yürütülebileceği bir müşteri deneyimi projesini hayata geçireceğiz. Her gün kullandığımız akıllı ulaşım kartlarının farklı alanlara entegre edilmesi, bu kartların banka ödeme sistemleriyle birleşmesine doğru gidilen bir sürece yatırım gerçekleştiriyoruz. Yatırım yaptığımız akıllı şehirler ve akıllı ulaşım sistemlerinin öneminin giderek artacağını öngörüyoruz.

2022 yılı ciro hedefi nedir?

Türkiye ve dünyada 500 milyon dolarlık bir iş hacmi bizim sistemlerimiz üzerinden geçiyor. Bu yıl 400 milyon liraya yakın bir ciro hedefimiz var. Yurt dışındaki işlerimizi Türkiye'nin iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.

2023 yatırım planları nelerdir?

Yurt dışında daha çok ülkeye yazılımlarımızı ihraç etmeyi planlıyoruz. Fintek'e evrilerek yatırımlarımızı burda arttıracağız. Mobilizasyon alanında Türkiye ve dünyada yürüttüğümüz projelerin sayısını arttırmayı, buna paralel olarak AR-GE çalışmalarımıza hız vermeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde geliştirdiğimiz fintek çözümleriyle, bu alanda da liderliği üstlenmek hedefimiz.

Özellikle Hindistan pazarında güçlüsünüz. Bu pazarda yeni yatırımlar olacak mı?

Hindistan'da gücümüz katlanarak artıyor. 20 milyonluk nüfusa sahip, 5 ayrı şehirde projeler yürütüyoruz. Hindistan Pune, Indor, Amritsar ve Mumbai metrosunun uçtan uca yazılım ve donanım faaliyetlerini yürüttük. Ayrıca yine Güney Hindistan'ın ticaret merkezi Kochi şehrinde Water Metro projesinin yazılım ve donanım faaliyetlerini yürütüyoruz. Son projemiz Kochi Water Metro'da toplamda 42 istasyon, 78 km, 15 rota ile 10 adacığı birbirine bağlayacak olan projede, yazılım çalışmalarında elektronik ücret toplama sisteminin bir parçası olan Kochi Kart da sisteme entegre edilecek. Bu ülkede faaliyet alanımızı genişletme hedefindeyiz.

İstihdam hedefiniz nedir?

İstihdam hedefimiz; çalışan sayımızı kısa vadede yüzde30, orta vadede yüzde 100 arttırmak. Ayrıca şirket içinde mümkün olduğunca dikey yükselmelere fırsat tanıyarak hem mevcut çalışanlarımız için hem de aramıza yeni katılacak arkadaşlarımız için kariyer fırsatları sunmayı amaçlamaktayız. Bunu gerçekleştirebilmek için de tüm çalışanlarımıza özel oluşturduğumuz kariyer ve eğitim setleri ile her çalışanımızı kendisine uygun bir üst pozisyona hazırlamayı hedefliyoruz.

Bugüne kadar yazılım alt yapısı için ne kadarlık bir AR-GE bütçesi ayırdınız?

AR-GE yatırımlarımızı oldukça fazla önemsiyoruz. Ciromuzun yüzde 25'ini AR-GE yatırımlarına ayırıyoruz.

Fintek ekosistemi oluşturmayı hedefliyorsunuz. Bunun için nasıl bir çalışma içerisindesiniz?

Biz Asis Elektronik olarak fintek ekosisteminin bir oyuncusu haline geleceğiz. Şehirler, yerel idareler ile iş birliği içerisinde ulaştığımız kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için, dijitalleşen dünyada kartlarının finansal sisteme entegre edilmesi alanında çalışmalar yürütüyoruz. Asis kartları artık ulaşım kartı değil, pek çok ihtiyacın tek bir uygulamada karşılandığı bir yapıya dönüşecek.

BİZE ULAŞIN