Pandemi ve savaşlar nedeniyle önemi daha da belirgin hale gelen tarım alanında, bankalar agresif büyüyor. Bu alana az odaklanan bankalar ise hızlı giriş için adımlar atıyor. Dijitalleşmenin de hızlandığı sektörde bankalar, artık teknoloji danışmanı gibi hareket etmeye başladı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, "Teknolojiyle girdileri yüzde 40 ucuzlatıyoruz" diyor.
Küresel nüfus artışı ve gelişmekte olan pazarlarda büyüyen orta sınıfın daha pahalı ürünlere yönelik değişen beslenme tercihleri, tarıma yatırım yapma ihtiyacını beraberinde getiriyor. Bunlara bir de iklim değişikliğini ekleyince, denklemin finans tarafı çok daha ağır basıyor. Dünya Bankası tahminlerine göre, gıda talebinin 2050 yılına kadar yüzde 70 artması ve bu talebi karşılamak için çoğu özel sektörden gelmesi gereken yıllık en az 209 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Gelişmekte olan ülkelerde bu yatırım tutarı 80 milyar dolar. Türkiye'de 2022 yılı mart ayı itibarıyla toplam tarım kredisi miktarı 184 milyar 762 milyon TL olurken bu rakam 2021 yılsonunda 166 milyar 221 milyon TL olarak gerçekleşti.
"Teknolojiyle girdileri yüzde 40 ucuzlatıyoruz"
"Teknolojiyle girdileri yüzde 40 ucuzlatıyoruz" diyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem konuyla ilgili şunları aktarıyor: "Son 50 yılda küresel ölçekte artan sanayileşme ve hizmetler sektöründeki gelişmeler karşısında tarım sektörü pay kaybetti. Ancak nüfus artışıyla birlikte artan talep, tarımsal verimlilik artışını öncelikli hale getirdi. Bu kapsamda, hasatta ödemeli, senede bir vadeli ve uygun faiz oranlarına sahip tarım kredilerimiz ile işletme finansmanından traktör ve makine ekipmanı alımına kadar tüm kredi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca kadın çiftçilerimizin tarımsal finansman ihtiyaçlarına özel kredi imkânları sunuyoruz. Bunun yanı sıra tarımsal kooperatifler, birlikler, ziraat odaları ve ticaret borsalarıyla iş birliklerini genişleterek devam ettiriyor, böylelikle ekosistemdeki nakit akışlarının yönetilmesine destek oluyoruz. İklim değişikliği ve yanlış su kullanımı nedeniyle her yıl artan tarımsal kuraklık riskiyle mücadeleye destek olmak için beş yıla kadar vadeli, yılda bir ödemeli Basınçlı Sulama Sistemleri Kredisi'ni hayata geçirdik. Bunun yanı sıra çiftçilere sürdürülebilirlik odaklı ürünlerimizden Biyogaz Tesisi Yatırım Kredisi, Güneş Enerjisiyle Destekli Sulama Kredisi, Zirai Drone Kredisi ve Dijital Tarım Yatırım Kredisi'ni de beş yıla kadar vadeli ve yılda bir ödemeli olarak sunuyoruz. Ayrıca sera kurulumunu teşvik etmek üzere 60 aya varan vadelerde Seracılık Yatırım ve 24 aya varan vadelerde Seracılık İşletme Kredisi sağlıyoruz. Tarım sektörüne özgü bir platform haline dönüşen mobil uygulamamız İmeceMobil'i, tüm üreticilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz. İmeceMobil ile çiftçilerin finansal ve dijital anlamda okuryazarlığı artırmayı hedeflerken uygulama üzerinden sunduğumuz hizmetlerle ilaç, gübre, sulama gibi tarımsal girdi kullanımlarında yüzde 40'lara varan oranlarda maliyet tasarrufu ve yüzde 30'lara yakın verimlilik artışı sağlıyoruz."