Kontrolmatik uzaya üç uydu gönderecek
PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI İstanbul'da bir mühendislik firması olarak 2008 yılında kurulan Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ, kuruluşundan bu yana sadece Türkiye'de değil aynı zamanda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da bugün 25'in üzerinde (Irak, Etiyopya, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Özbekistan, Rusya, ABD, Senegal, Mali, Kenya, Gabon, Burkina Faso, Ürdün, Kuveyt, İsrail, Birleşik Krallık, BAE, Nijerya, Afganistan, Makedonya, Almanya, Arnavutluk, Kazakistan, Azerbaycan, Libya, Ermenistan) ülkede katma değerli çözümler geliştiriyor. Firma bugüne kadar 300'ün üzerinde projeyi hayata geçirdi.
Bilindiği gibi şirket, Ekim 2020'de yüzde 23.8'ini İstanbul Borsası'nda halka arz etmişti. O tarihte Kontrolmatik, halka arz büyüklüğünün 26.3 katı talep toplarken son bir yıl içinde ise yatırımcısına yüzde 154.19 kazandırması ile dikkat çekiyor. "Türkiye'de kamu ve özel sektör ile çok önemli projelere imza atarken, dünya genelinde de bir Türk şirket olarak kendimizi kanıtladık" diyen Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ile şirketin faaliyetlerini ve 2022 hedeflerini konuştuk.
Kontrolmatik'in faaliyet alanı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Genel merkezimiz İstanbul/ Esenler'de. Ankara/ Kahramankazan'da 8 bin metrekare alana sahip enerji sektörü için mobil çözümler üreten bir fabrikamız var. Bu fabrika ile E-House, Enerji Depolama Sistemleri, Mobil Hibrit Enerji Üretim Üniteleri gibi taşınabilir enerji üretim, iletim ve dağıtım ekipmanları üretiyoruz. Bu ürünler kısıtlı alanlarda ve her türlü ortamda maksimum hizmeti verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu, Kontrolmatik Mühendislik ekibinin uzun yıllardan gelen tecrübelerinin bir sonucu. Özellikle Orta Doğu ve Afrika gibi zorlu koşullarda uzun yıllar sorunsuz olarak çalışacak şekilde tasarlanan sistemler, anlık enerji ihtiyaçlarını çözmeye odaklanmıştır.
Çalışan profiliniz nasıl?
Halen 300 kişi çalışıyor. Bunun 250'si mühendis. Çalışanların yüzde 85'i lisans mezunu, yüzde 65'den fazlası ise doğrudan mühendis.
Hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?
Ciromuzun yüzde 50'den fazlası enerji sektöründen geliyor. Bunun yüzde 60'lara kadar çıktığı dönemler de oluyor. Elektrik enerjisi üretilmesi, bunun iletimi ve dağıtımında faaliyet gösteriyoruz. Bu kapsamda faaliyet gösteren yurt içi, yurt dışı, kamu ve özel sektördeki şirketlere çeşitli hizmetler veriyoruz. Proseslerimiz ve alt kırılımları ile de şeker, gübre, demir çelik, petrokimya ve arıtma gibi alanlarda, ulaşımda (havalimanları, akıllı otoyollar, metro ve tren hatları) ve madencilikte (kıymetli madenler bakır, altın, alüminyum gibi ya da mineral madenciliği; bor, kalsiyum nadir toprak elementleri için) teknolojik altyapı hizmetleri sunuyoruz.
2022 yılı yatırım planlarınız nedir?
Ankara Polatlı OSB'de toplam 100 dönüm arazide komple enerji depolama ile ilgili bir yatırıma başladık. Tesiste lityum iyon batarya hücreleri ve son teknoloji haberleşme cihazları üretimi planlıyoruz. Bu tesis ile öncelikle Türkiye, sonrasında da Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika pazarlarına son teknoloji ürün tedariki yapacağız. Yatırımın bütün fazlarının tamamlanması ile bölgenin teknoloji üssü olmayı hedefliyoruz. Geçen sene Ağustos ayında araziyi satın aldık. Ocak ayı içinde temel atma törenini yapacağız. Yatırım 2023/2024 ve 2025 olmak üzere üç fazda tamamlanacak. İlk fazı bu yıl sonunda bitecek. Yatırım tutarı yaklaşık 180 ile 200 milyar dolar arasında. İlk fazın tamamlanması ile ekstra 260 kişiye istihdam sağlanacak. Yatırımlarımızı öz kaynak artı uzun dönem finansman ile karşılayacağız. Üçüncü fazın tamamlanması ile burada 600'den fazla kişiye istihdam sağlanacak. Yine ilk fazın tamamlanması ile 2023 yılında toplam ciromuza 55 milyon dolarlık bir katkı bekliyoruz.
Yurt dışında temsilcilikleriniz var mı?
Halen beş ülkede (Türkiye, Irak, Kenya, Kuveyt, Gine) proje ofisimiz bulunuyor. En son Rusya'da bir ofis açtık. Şirketimiz henüz tescil olmadı. Tescil işlemleri tamamlandığında bu ülkede de etkinliğimizi artıracağız. Ayrıca bu sene ABD'de de yeni bir ofis açmayı planlıyoruz.
Son bir yıl içinde kârınızda yüzde 427'lik bir artış kaydettiğiniz görülüyor. Bunu neye borçlusunuz?
Biz enflasyona paralel standart büyümüyoruz. Çok daha üzerinde büyüyoruz. Çünkü iş hacmimizin üçte ikisinden fazlası yurt dışı. Diğer bir deyişle ciromuzun zaten yüzde 90'dan fazlası döviz. Bizim 2021 yılındaki agresif büyümemiz, diğer yıllarda da devam edecek.
Ancak kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinizde de ciddi bir artış söz konusu...
Ciromuzla beraber karlılığımız nasıl artıyorsa kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerimiz de artacak. Çünkü büyüyoruz. Nitekim şu anda 180 milyon doların üzerinde pil batarya ve enerji depoloma yatırımı yapıyoruz. Bunun yüzde 75'ini, uzun vadeli kredi ile gerçekleştiriyoruz. Bu bizim şu anda yaptığımız yatırımların en büyüğü. Bunun yanı sıra 10 ile 20 milyon dolar arasında Ar-Ge, ileri teknoloji ve diğer yatırımlarımız da var. Bunların borçlanmaları önden gidiyor. Büyüyen bir karlılık, büyüyen bir ciro, büyüyen bir bilanço, ama bunun yanı sıra kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerimizde de artış görmeye devam edeceksiniz.
2022 yılı büyüme hedefiniz nedir?
2022'de 1.5 milyon TL'nin üzerinde bir ciro bekliyoruz. Kendi alanımızda dünya çapındaki ilk 10 şirketten biri olmayı hedefliyoruz. Şu anda 28. sıradayız. Önümüzdeki dört-beş yıl içinde bu hedefe de ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.
ALGORİTMA GELİŞTİRME VE YAKIT PİLLERİ ALANINDA ÇALIŞMALARI VAR
Sami Aslanhan, 1982 Malatya Pötürge doğumlu. Marmara Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği bölümündeki lisans eğitimini 2007 yılında bitirmiş. Akabinde Özyeğin Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisliği bölümünde yüksek lisansını tamamlamış. 2017 yılında The London School of Economics'te MBA eğitimi almış. Mercedes Benz Türk, TEAK, Formel, REED gibi kurumsal firmalarda çalışmış. 2000-2007 yılları arasında elektrik, endüstri vb. sektörlerde yurt içi ve yurt dışı olmak üzere enerji santrali, rafineri, doğal gaz boru hattı, akıllı şehir gibi projelerde proje mühendisi ve proje müdürü pozisyonlarında görev almış.
Algoritma geliştirme, gömülü sistemler, güç sistemleri mühendisliği ve yakıt pilleri alanında çalışmaları bulunuyor. 2008 yılında Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ'nin temellerini atarak kurucu ortaklarından biri olmuş. 2008 yılından bu yana firmanın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor.
KELEBEK KOLEKSİYONU YAPIYOR
Kelebekleri çok sevdiğini, son 10 yıldır da Tayvan, Tanzanya, Endonezya ve Singapur gibi birçok ülkeden kelebek topladığını belirten Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan; bu koleksiyonunu çalışma odasında muhafaza ediyor.
UZAYA ÜÇ UYDU GÖNDERECEK
Kontrolmatik Teknoloji olarak uydu ve uzay teknolojileri alanı ile yakından ilgilendiklerini, nesnelerin interneti ve uydu haberleşmesi konusunda da çalıştıklarını belirten Aslanhan; bu kapsamda da Kontrolmatik Teknoloji'nin iştiraki Plan-S uydu ve uzay teknolojileri AŞ'nin. SpaceX şirketi aracılığıyla uzaya üç uydu göndereceğini söylüyor.
2022'nin üçüncü çeyreğinde bir, dördüncü çeyreğinde iki uydu göndereceklerini belirten Aslanhan, "Bunlar haberleşme uyduları. Bir sonrakiler ise gözlem uyduları olacak. Üç yıl içinde 30 uyduyu geçeceğiz. 2025 yılında ise hedefimiz 300 uyduya ulaşmak" diyor.
KONTROLMATİK MÜHENDİSLİK'İN GÜNDEMİNDEKİ BELLİ BAŞLI PROJELER
*Özbekistan'da Aksa, Odaş ve Cengiz firmalarının yapmakta olduğu üç farklı doğal gaz santrali projesinde faaliyet gösteriyoruz. Bu projelerimiz ile santralleri ulusal şebekeye bağlayacak trafo merkezleri, enerji iletim hatları ile santral kapsamlarında da anahtar teslimi çözümler üretiyoruz.
*İstanbul Havalimanı'nda üç binden fazla IoT cihazını kurarak, cihazların kablosuz olarak veri aktarması projesini hayata geçirmiştik, şimdi de bu projenin işletmesine devam ederek, sorunsuz bilgi akışını sağlamaya devam ediyoruz.
*İzmir'de Kar-Demir Demir Çelik üretim tesisi için 400 kV gerilim seviyesinde GIS trafo merkezi projesini yaparak, tesisin kapasite artışındaki gerekli enerji altyapısını anahtar teslim olarak tamamlıyoruz.
*Ceyhan, Adana'da Vertra Demir Çelik üretim tesisi için 400 kV GIS trafo merkezi yapıyoruz ve merkezin ulusal şebekede sorunsuz çalışması için gerekli tüm altyapıyı sağlıyoruz.
*Burkina Faso, Gabon, Mali ve Kenya'da enerji santralleri ve enerji altyapısı projelerinde anahtar teslim çözümler üretiyor, Afrika'da daha fazla insanın enerjiye ulaşabilmesi için ekiplerimizle bölge fark etmeksizin geceli gündüzlü çalışıyoruz.
*Bursa'daki Ferrokrom üretim tesisi yatırımının enerji altyapısının yapımını üstlenerek, ulusal şebekeye bağlantısı için gerekli enerji iletim hattı ve trafo merkezi kapsamlarını hayata geçiriyoruz.
*Irak KRG, Elektrik Bakanlığına bağlı SCADA Bölgesel Kontrol Merkezini genişletmek ve üç yeni kontrol merkezi kurmak için proje kapsamında; mühendislik, tasarım hizmetleri verilecek ve haberleşme sistemi, koruma ve kontrol sistemi ile enerji yönetim sistemi kurarak bölgenin sağlıklı altyapısına sahip olmasını sağlayacağız.