Girişimcilik ekosisteminde yeni dönem

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi, “Yeni Dalga: Girişimcilik Ekosisteminin Yeni Normalleri” temasıyla gerçekleştirildi. TURKUVAZ Medya Grubu ve PARA Dergisi’nin düzenlediği zirvede ‘Günümüzün girişimcilik dünyasında stratejik inovasyon, unicorn’ların yolu, Anadolu’nun girişim yarışları, yatırımcıların penceresinden ekosistem ve girişimcilerden beklentiler’ gibi pek çok konu ele alındı…
24.04.2025 12:49 GÜNCELLEME : 24.04.2025 12:49

TURKUVAZ Medya Grubu ve PARA Dergisi'nin hayata geçirdiği 13. Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi, "Yeni Dalga: Girişimcilik Ekosisteminin Yeni Normalleri" temasıyla 16 Nisan Çarşamba günü online olarak gerçekleştirildi. Alanında uzman ve girişim örneği sergilemiş yatırımcılar, düzenlenen oturum ve panellerde konuşmacı olarak yer aldı. Zirvenin Platin sponsorluğunu Halkbank, Takas İstanbul ve Türk Telekom, Silver sponsorluğunu ise Türk Hava Yolları üstlendi.

Açılış konuşmasını Turkuvaz Dergi Genel Müdür Yardımcısı Özgür Atanur'un yaptığı zirve, özel oturumlar ile devam etti. Bilişim, teknoloji, savunma sanayi, insansız araçlar ve sağlık gibi pek çok konunun konuşulup tartışıldığı oturumlarda, savunma sanayideki teknolojiler öne çıktı. Özel oturumda, Strateller Kurucusu Dr. Sartuk Karasoy, TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven, Joygame Kurucu Ortağı Burak Gözalan, Sipay Kurucu ve Global CEO'su Nezih Sipahioğlu ve Trustlife Ventures CEO'su Bülent Denkdemir yer aldı. Zirvede, toplamda üç panel gerçekleştirildi. ''Stratejik İnovasyon' başlıklı zirvenin moderatörlüğünü DT Cloud Kurucu CEO'su Tolga Dinçer üstlendi. Katılımcılar ise; İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri, Uçak Mühendisliği Bölümü & Sloane Institute, London Yönetici Direktörü Prof. Dr. Gökhan İnalhan, Tusaş Kurum İçi Girişimcilik ve İnovasyon Yönetim Şefi Dr. Onur Jane, Havelsan Girişimcilik Takım Lideri Bürge Kılınç, AATG Kurucusu Uğur Coşkun oldu. İkinci paneldeki konu başlığı ise 'Anadolu'nun Girişimi' oldu. Moderatörlüğünü Vatut Teknoloji. Kurucu Ortak, Para Dergisi Yazarı, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Efe İralı'nın yaptığı bu panelin konuşmacıları ise; Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı Genel Müdürü Dr. Sedat Telçeken ve Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Kazım Yıldırım oldu. Son panelde ise 'Yatırımcıların Penceresinden Ekosistem' konusu masaya yatırıldı. Sentez Medya Kurucusu ve Para Dergisi Yazarı Musa Savaş'ın yönettiği panelde, BV Portföy Genel Müdürü Zeynep Özgür Çağlayan, Türkiye Kalkınma Fonu Genel Müdürü Elif Altuğ, 212 Kurucu Ortağı Numan Numan, Revo Capital Partneri Gizem Moral, Letven Capital Genel Müdürü ve Girişim Sermayesi Fonları Derneği Başkanı Kamil Kılıç, TT Ventures US ve Türk Telekom Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan görüşlerini aktardı.

GİRİŞİMCİLİKTE UZAY TRENDİ

"Keşifler ve Kaşifler" konu başlıklı ilk oturumda bir sunum yapan Strateller Kurucusu Dr. Sartuk Karasoy, keşiflerin insanoğlu üzerindeki geçmişine değindi. "İnsanoğlunun keşifleri yapabilmek için de kaşiflerin belli nitelikleri olması gerekiyor. Bunlar hem meraklı hem bilgili hem de alanında becerikli olacak. Yani bilgili olmak da yetmiyor. Bunu beceriyle desteklemek gerekiyor. Kararlı ve dirençli olacak hatalar yapacak. Başarısız olacak ve tekrar ayağa kalkacak. Özgüvenli o girişimde bulunabilmek için, o keşfe çıkabilmek için cesur ve yaratıcı olacak" diyen Karasoy, insanlığın keşiflerle dolu bir geçmişe sahip olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda inovatif girişimciliğin yanı sıra yatırım girişimciliğinin de son dönemde ciddi bir artış yaşadığına dikkat çeken Karasoy, Ukrayna-Rusya savaşındaki mühimmat üretiminde kapasite azlığındaki sorunun, kapasite artırımı için bir girişim fırsatı yarattığına değindi. Konuşmasında, teknoloji yatırımlarına ve insansız otonom sistemlerinin önemine de vurgu yapan Karasoy, ülkelerin ürettiği araçlar konusunda örneklerde bulundu. Son dönemde uzay alanında çalışan girişimci sayısının artışına da dikkat çeken Karasoy, savunma sanayi sektöründe kazanılan özgüvenin diğer sektörlere de aşılanması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda eğitim kalitesinin düştüğüne ve nitelikli insan kaynağının yurtdışına göç ettiğini anlatan Karasoy, küresel savunma ekonomisindeki büyümeden bahsetti.

TÜBİTAK VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

İkinci özel oturumu ise 'BİGG Planlar' konu başlığı ile Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven gerçekleştirdi. 'TÜBİTAK: Geleceği bugünden tasarlamak' konu başlıklı özel sunumuyla çeşitli veriler paylaşan Yurtseven, destekledikleri projelerden bahsetti. TÜBİTAK'ın uzun yıllardan bu yana teknoloji tabanlı girişimcilik faaliyetlerine olan desteğini aktaran Yurtseven; "2023 yılı sonunda yapılan bir değişiklikle daha önce hibe olarak verilen destekler, yatırım tabanlı bir modele dönüştü. Şirketlerin büyüme sürecine nasıl destek verebiliriz diye kendimizi tartışırken ve sektördeki aktörlerle beraber bu konuları istişare ederken yeni bir ihtiyaç ortaya çıktı" dedi. "Biz yılda 4000 civarında iş fikrini alıyoruz, 2000 civarında girişimci bu hızlandırma programlarına geliyor ve 700 civarında iş planı her yıl hemen hemen bize sunuluyor. Türkiye genelinde 37 tane hızlandırma programımız var. 149 tane farklı kurum kuruluş burada bizimle işbirliği yapıyor" diyen Yurtseven TÜBİTAK etkisi ile özel sektör kaynaklarının harekete geçirilmesi konusundaki çalışmalara değindi.

15 MİLYON DOLARLIK TUR

Moderatörlüğünü Eyyüp Karagüllü'nün yaptığı 'Unicorn Yolu' başlıklı özel oturumun konuğu ise Sipay Kurucusu ve Global CEO'su Nezih Sipahioğlu oldu. Finansal teknolojiler alanında yenilikçi çözümleri, hızlı büyüme stratejileri, global vizyonu ile sektöre yön veren bir isim olan Sipahioğlu global yolculuktaki süreçlerini zirvede paylaştı. Özellikle aldıkları yatırım hakkında bilgiler paylaşan Sipahioğlu; "İlk yatırım turumuz geçen sene Mayıs ayında tamamlamıştık. Avustralya Kıtası dışında her kıtadan global yatırımcıların iştirak ettiği bir tur olmuştu. Tur 15 milyon dolarlıktı ama totalde yaklaşık 30 milyar dolarlık fona hükmeden yatırımcılardan oluşuyordu. Biz bu turun sonrasında hem bu aldığımız yatırımı değerlendirmek hem de globaldeki bu yatırımcıların tecrübeleriyle nasıl daha fazla iyi işler yapabiliriz diye odaklandık. Demek ki bazı şeyleri iyi yaptık ki, biz daha bir yatırım turuna çıkmadan ikinci yatırım turu için talepler gelmeye başladı. Burada bizim önceliğimiz uluslararası yatırımcıların bize ne katabileceği ile alakalıydı. Amerika, Avrupa, Asya ve Körfez bölgesinden görüştüğümüz pek çok kişi oldu. Gün sonunda da yaptığımız yatırım turunda da yaklaşık 78 milyon dolarlık bir tur oldu" diyerek gelişen süreçlerden bahsetti. Sipahioğlu aynı zamanda Türkiye'deki enflasyonun düzene girmesiyle pozitif anlamda çok iyi ayrışacağını söylerken, gelişmekte olan ülkelerde fırsatlar olduğunu belirtti. "Aslında bizim 10 yıl önce belki kurduğumuz networkten dolayı biraz daha şirket olarak avantajlı olabiliriz. Ama onun dışında benim buradan verebileceğim diğer girişimcilere en büyük tavsiye günün sonunda bu hikâyenin anlatılması, hepimizin işi buradaki senaryonun çalıştırılabilmesi için hepimiz beraber çalışmalıyız, böylece hepimizin pastası büyüdüğü zaman otomatikman bildirimleri de büyümüş olacak diyebilirim" diye konuştu.

YILLIK TÜKETİM 2 TRİLYON DOLAR
Özel oturumların son konuşmacısı 'İlaçta inovasyon: Türkiye'nin Global Yolculuğu' konu başlığıyla Trustlife Ventures CEO'su Bülent Denkdemir oldu. Bilim ve teknolojideki verilere değinen, özellikle ilaç sektöründeki son gelişmeleri konu alan Denkdemir, Türkiye'nin son 15-20 yıldır bilim ve sanayi alanındaki gelişmelerinin başarıyla devam ettiğini söyledi. "Savunma sanayinde son 20 yılında çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Aslında savunma sanayinin ve bilim ekosistemimizin örnek olduğu bu alanda ilaç ve sağlıkta yapılacak çok kıymetli işler olduğunu görüyoruz. Birkaç rakamla bunu açmak isterim. Dünyada ilaç sektörünün yıllık tüketim büyüklüğü yaklaşık 2 trilyon dolar ve 10 yıl önce bu rakamın aşağı yukarı bunun 1/2'si kadar olduğunu görüyoruz. Dünya nüfusu bugün baktığımızda 8 milyarın üzerinde ve 2050'ye kadar 10 milyarlık bir nüfusa dünyanın ulaşması bekleniyor. Dünyada ilaca harcanan ar-ge, yani yeni bir ilacın bulunması, bir hastalığın yaşam süresini kanser gibi örneklerde uzatmak için yapılan yıllık tüm harcamalar yaklaşık 300 milyar dolar düzeyinde. Olağanüstü büyük gördüğümüz gibi dolayısıyla ilacın yolculuğu insanoğlu var olduğu müddetçe devam edecek. 2020 yılında yola çıktığımız günden beri ülkemiz aslında ilaç sektörü olarak dünyanın ilk 15 ülkesinden bir tanesi. Türkiye'de yıllık yaklaşık 3 milyar kutu ilaç tüketildiğini görüyoruz. Diğer yandan bakıldığında ülkemizin son derece büyük güçlü, uzun yıllardır faaliyet gösteren çok kıymetli yerli ilaç firmaları var. Diğer tarafta da yine dünyadaki çok büyük uluslararası ilaç firmasının da neredeyse tamamının ülkemizde faaliyet gösterdiğini, hatta üretiminin de önemli bir kısmını Türkiye'de kurduğu tesislerde yaptığını biliyoruz" diyen Denkdemir, ülkemizin bu sektörde ne kadar önemli bir konuma sahip olduğundan bahsetti. 

Özgür ATANUR / Turkuvaz Dergi Genel Müdür Yardımcısı

"Bu yıl 1.4 milyar dolara ulaşan yatırım anlaşmaları imzalandı"

Para Dergisi olarak 2017'de hayata geçirdiğimiz Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi'nin bu sene 13'üncüsünü gerçekleştiriyoruz. 2017'de yola çıkarken zirvemizin sadece bir etkinlik olmasının ötesinde girişimcilik alanında günün meselelerinin tartışıldığı, Türkiye'nin girişimcilik ekosistemine katkı sağlayan bir platform olmasını hayal etmiştik. Bu vesileyle büyük bir mutluluk ve gururla ifade edebilirim ki; zirvemizle hem iş dünyasındaki yansıması hem de bu etkinlikte ele alınan konuların yıl içinde girişimcilik ekosisteminin ve kamunun ilgili mercilerinin gündemine taşınması anlamında yola çıkarken kurduğumuz hayalimizi büyük ölçüde başardık. Bugüne kadar 300'den fazla konuşmacıyı ağırladığımız ve gerçek anlamda geleneksel hale getirmeyi başardığımız Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi'nin bu seneki ana temasını "Yeni Dalga: Girişimcilik Ekosisteminin Yeni Normalleri" olarak belirledik. Türkiye girişimcilik ekosistemi, 2020-2024 döneminde önemli bir dönüşüm yaşadı. 2020 ve 2021 yıllarında küresel ölçekte yaşanan hızlı büyüme, 2022 ve 2023'te durgunluk ve dengelenme arayışına dönüştü, 2024 yılı ise nispeten canlanan bir yatırım ortamına tanıklık ettik. 2024'te dünya çapında girişim sermayesi yatırımlarında yüzde 15'lik bir büyüme kaydedildi ve Türkiye girişimcilik ekosisteminde bu yıl içinde 1.4 milyar dolara ulaşan yatırım anlaşmaları imzalandı. Özellikle deep-tech, sürdürülebilirlik odaklı girişimler, blok zinciri tabanlı iş modelleri ve savunma sanayi girişimlerinin hızlı yükselişine tanıklık ettik. İnanıyoruz ki 2025 ve sonrasındaki dönem yeni büyük hikâyelerin doğuşuna imkân sağlayacak. Bu yönde ilk haber de geçen hafta geldi. Fintek girişimi Sipay, detaylarını etkinliğimizde dinleyebileceğiniz milyar dolara ramak kalan bir değerlemeyle yatırım aldı.

Burak GÖZALAN / Joygame Kurucu Ortağı

"Dünya oyun sektörü 200 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip"

Türk oyun sistemine girmeden önce aslında biraz dünya oyun sektörünün büyüklüğünden bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Yaklaşık 200 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Dünya müzik ve sinema sektörünün toplamından daha büyük bir sektör olduğunu söyleyebiliriz. 2030'larda ise bu rakamın 500 milyar doları bulması bekleniyor. Bu sektörün dünya oyun sektörünün üzerinde yükseldiği üç büyük dikey var. Bunlar; mobil oyunlar, konsol oyunları ve bilgisayar oyunları diye ayırabiliriz. Sektörünün yaklaşık yüzde ellisini ise mobil oyunları oluşturuyor. Geri kalan yüzde 50'lik dilimi ise yaklaşık yüzde 27 konsolda yüzde 23 bilgisayar diyebiliriz. Türkiye bilgisayar oyunlarında dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesi. Bu alanda oyun üretme konusunda stüdyolar gerçekten çok başarılı. Tüketimimiz de aynı şekilde. Bu alanlara yatırımların devam edeceğini öngörüyorum.


 

 

BİZE ULAŞIN