Topraksız tarım kuleleri artık balkonlarda
NASA'nın topraksız tarım araştırmaları, uzun süreli uzay görevleri sırasında astronotların taze gıda ihtiyacını karşılamak için başlamıştı. Ancak günümüzde topraksız tarım balkonlarımıza kadar girdi. Toprak hatta güneş bile istemeden yetişen sebzeler, gelecekteki olası gıda krizine karşı da bir çözüm olarak görülüyor. Dünyada birçok topraksız tarım girişimi var. Organicho da bunlardan biri. Topraksız dikey tarım kuleleri ile 3 kat hızlı verim almayı sağlayan girişimi Türkiye temsilcisi Alperen Küçük ile konuştuk.
Organicho nedir, ne yapıyorsunuz?
-Organicho, 2020 yılında değişen iklim koşulları ve lojistik sorunlarından dolayı, tarımın yakın gelecekte mahalli üretim modellerine yöneleceğini hissettiği için o güne kadar yapılan hobi denemelerini profesyonel üretime yatırım yapan dikey tarım kuleleri üreticisidir. Beraberinde 3 yılı aşkın sürenin getirdiği üretim deneme sonuçları ile beraber, yeşillik gruplarına özel besin ve led ışıklandırmayı temin eder.
Dikey tarım nedir?
-Dikey tarım, sınırlı yatay alan yerine dikey yapılar üzerinde bitki yetiştirmenin sağlandığı, yeni nesil ve sürdürülebilir bir tarım yöntemidir. Şehir içi dar alanların değerlendirilmesi, kapalı ortamlarda üretim ve su kaynaklarının daha verimli kullanılması gibi ihtiyaçları karşılayan bu model, alan verimliliği sağlar, yönetilebilir ve raporlanabilir bir üretim süreci sunar. Mevsimlerden bağımsız yıl boyu üretim imkanı sunan dikey tarım, özellikle sınırlı alanlarda daha fazla ürün elde etmek isteyenler için ideal bir seçenektir.
Setlerinizi daha çok kimler kullanıyor?
-Tespit edebildiğimiz mevcutta 3 tip müşterimiz var, birinci grup hobi amaçlı bireysel üreticiler. Kuleleri genellikle balkonlarında kullanıyorlar. İkinci grup müşterilerine sağlıklı ürünler sunmak isteyen küçük esnaflar, üçüncü grup ise üretim çiftlikleri. Son dönemde yeni nesil tarımcılığı tanıtmak isteyen kurumlar da eğitim amaçlı ilgili göstermeye başladılar.
Setleriniz ile ne kadarlık bir alanda en fazla ne kadar üretim yapılabilir?
-Setlerimizin verimliliği alanın boyutuna ve kullanılan bitki türlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak, %90'ın üzerinde geleneksel tarımcılığa göre alan verimliliği mevcut. Örneğin; 25 katlı 4'lü kule olarak tasarladığımız "Quatro" sistemimizde 2.25 metrekare alanda 800 fideliğimiz bulunuyor. Yüksek yoğunluklu şekilde tasarlanmış sistemlerimiz, özellikle yapraklı yeşil sebzelerde bu avantaja sahiptir. Ek olarak, Quatro yerleşim planı ve tasarımı itibariyle elektrik enerjisini de %50 daha verimli kullanmayı sağlar.
Neler yetiştirilebilir?
-Dikey tarım sistemlerimizle reyhan, maydanoz, fesleğen, roka, marul gibi yapraklı yeşillikler; çilek, domates gibi meyve-sebzeler ve hatta kökleri kısa olan tüm çiçek türleri yetiştirilebilir. Her bitki türü için özel çözümler sunarak maksimum verim sağlanabilir.
Satış ağınız online mı bayilik ile mi?
-Bayilerimiz üzerinden perakende satışa erişmek mümkün. Satış ağımız şu anda ağırlıklı olarak online kanallar üzerinden ilerliyor.
Şirketin merkezi nerede? Şu an nerelerde varsınız?
-Üretim merkezimiz İzmir'de Türkiye'de bayilerimiz üzerinden hizmet veriyoruz. Aynı zamanda Kiev, Lübliyana, Krakow ve Londra'da temsilciliklerimiz mevcut. Ar-Ge merkezimiz Kiev'de bulunuyor. ABD'de de çok yakında hizmete başlayacağız.