Inveo Ventures, bölge liderliğine oynuyor

Yeni teknoloji girişimlerine yatırım yapan, startuplar için bir yatırımcıdan öte yol arkadaşı olmayı amaçlayan Inveo Ventures, bugüne kadar 14 farklı yatırıma 2 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Gelecek 3 yılda yapay zeka ve finansal teknolojiler ağırlıklı 60 yatırıma imza atmayı planlayan şirketin hedefi, gelecekte ‘unicorn’ olabilecek şirketlere erken aşamada yatırım yapmak ve bölgenin lider kurumsal girişim sermayesi şirketi olmak...
30.04.2024 13:08 GÜNCELLEME : 30.04.2024 13:08

PARA RÖPORTAJ/ Türkiye'de girişimcilik ekosistemi, küresel ve yerel gelişmelerden olumsuz etkilenmesine rağmen geçen yıl da büyümesini sürdürdü. Yabancı yatırımcıların sayısı azalırken, yerli yatırımcıların ekosisteme ilgisi devam etti. Bu yerli yatırımcılar arasında yer alan Inveo Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, kurulduğu Nisan 2022'den bu yana, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve fonlarından oluşan 3 farklı yapı aracılığıyla 14 farklı yatırıma 2 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi. 2024 yılında da yeni yatırım ve mevcut şirketlere yeni yatırımlar yapacak olan Inveo Ventures'in önümüzdeki 3 yıllık dönemde hedefi toplam 60 yeni yatırıma imza atmak ve bölgenin lider kurumsal girişim sermayesi şirketi (CVC) olmak. Inveo Ventures'in girişimcilik ekosistemindeki çalışmalarını ve gelecek hedeflerini Inveo Ventures Genel Müdürü Haluk Nişli anlattı...

Inveo Ventures'ı tanıtır mısınız?

Inveo Ventures'in temelleri, Inveo Yatırım Holding ve Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin 2015 yılında StartersHub'ın ana kurucu ortaklarından olmasıyla atıldı. Bu süreçte holding çatısı altında teknoloji girişim ekosistemiyle daha yakından tanışılırken, bugüne kadar 100'e yakın girişime yatırım yapıldı. 2022 Nisan ayında ise Grup bünyesinde Inveo Ventures hayata geçirildi. Şirket olarak, Türkiye'nin parlayan, inovatif ve yeni nesil teknolojilerini oluşturan girişimlere odaklanıyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerin halka arz aşamasına gelecek kadar başarılı olmalarını ve gelecekte 'unicorn' olabilecek şirketlere erken aşamada yatırım yapmayı hedefliyoruz. Inveo Ventures, Grubumuzun ortağı olduğu diğer girişim sermayesi yatırım fonlarıyla birlikte hareket ediyor. Inveo ekosisteminde yer alan hiVC GSYO ve Inveo Ventures Co-investment GSYF ile toplam 29 şirketlik bir portföyümüz bulunuyor.

Yatırım stratejiniz nedir?

Yatırım stratejimizi şöyle ifade ediyoruz: "Doğru zaman ve doğru değer". Bu kapsamda değer yatırımcısı olma vizyonuyla ilerliyoruz. Birlikte yol aldığımız girişimlere, Inveo Yatırım Holding'in kurumsal bilgi ve deneyimini taşıyor, 'Bugün ile yarın arasındaki değer köprüsü' olmayı hedefliyoruz. Temel amacımız, gelişim potansiyeli olan alanlarda yeni şirketler kurmak veya bu alanlarda faaliyette olan şirketlere ortak olmak, finansal ve entelektüel sermaye koyarak bu şirketlerin değerini maksimize etmek. Yatırım yaptığımız girişimin iş geliştirme faaliyetlerinden bir sonraki yatırım turunda verilecek desteğe kadar her aşamada yanında yer alıyoruz.

Yatırım yaparken sektör tercihiniz var mı?

Yatırımlarımızı gerçekleştirirken 'sektör bağımsız' hareket ediyoruz. Yenilikçi teknolojiye sahip, uluslararası pazarlarda yıkıcı etki potansiyeli bulunan, metriklerinde büyüme gösteren veya gösterme potansiyeli olan, Seri A ve Seri A Öncesi Köprü Yatırım Turu aşamasında olan girişimlere odaklanıyoruz.

Bugüne kadar hangi şirketlere ne kadar yatırım yaptınız?

Inveo olarak bölgenin lider kurumsal girişim sermayesi (CVC) olma vizyonuyla 10 yılda 100'den fazla girişime 20 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz Inveo Ventures yatırımları içerisinde yerli mikromobilite girişimi HOP, yeni nesil medya ve yayıncılık platformu Aposto, yapay zeka tabanlı içerik üreticisi Novus, KOBİ'lerin dijital reklam yönetim platformu Magnetiq, bulut mutfak ve çoklu marka yönetim sistemi üreticisi Mizanplus, zararlı yazılım analizi ve simülasyon teknolojileri geliştiren Malwation ve yapay zeka tabanlı kullanıcı davranışı analiz ve tahmin platformu B2Metric yer almaktadır. Ayrıca, grubumuzun ana yatırımcısı olduğu finansal teknolojinin tüm alt alanları olmak üzere, sermaye piyasalarına yönelik ürün ve hizmet geliştiren teknoloji şirketlerine başlangıç, erken ve ileri aşamalarda yatırım yapmak üzere kurduğumuz Birinci Fintech GSYF aracılığı ile Yancep, Finfree ve Startupborsa girişimlerine yatırımlar gerçekleştirdi. 2023 yılında Inveo Ventures Co-Investment GSYF isminde yeni bir fon kurarak, hem girişimcilik ekosisteminde diğer kurumsal fonlarla beraber yatırım yapmanın önemine hem de ikincil piyasa işlemlerinin bu ekosistem için ne kadar önemli bir konu olacağına dikkat çektik. Bu fondan da yatırımlarımıza son çeyrekte başladık.

Inveo Ventures olarak bir girişim sizden neden yatırım almak istemeli? Diğer fonlardan farkınız nedir?

Kendimizi girişimlere sadece finansal açıdan yatırım yapan bir yatırımcı olarak değil, bir yol arkadaşı gibi görüyoruz. Girişimcinin iyi ve kötü anlarını en şeffaf şekilde paylaşabildiği, bugününü ve yarınını kafa kafaya vererek beraber kurgulayabileceği bir ortak. Bu ortaklığı da açık bir iletişimle ve kendi girişimcilik tecrübelerimizden de faydalanarak aktarmaya gayret ediyoruz. Girişimlerimizin ürün ve hizmetlerini grubumuzun kullanıyor olması artı bir değer fakat tek yeter şart olmamalı. Bize satabildiyse yeterlidir dememeliyiz. Aynı şekilde bize satamadıysa yatırım yapmayalım da dememeliyiz. Birçok kurumsal girişim sermayesi, kendi grubunun kullanamadığı işlere yatırım yapmak istemiyor, bizse kendimizi sektör bağımsız büyüyen tüm teknolojilerin yatırımcısı olarak görüyoruz.

Önümüzdeki dönemde yatırım planınızda neler var?

Özellikle yapay zeka alanındaki yatırımları, diğer tüm sektörlere artı değer sağlayabilecek ve aynı zamanda Grubumuzun diğer paydaşlarının da faydalanabileceği bir fırsat olarak görüyoruz. Bu nedenle 2022 yılından, yani kuruluşumuzdan beri yapay zekaya dokunan girişimlere, 2023 yılında da 3 adet doğrudan yapay zeka tabanlı girişime yatırım gerçekleştirdik. Ana ortaklarımızdan olan ve kurumsal bilgi birikiminin kaynağını oluşturan Gedik Yatırım'dan gelen finasal teknolojiler alanında lider kurum olma stratejimizi Inveo Ventures'taki yatırım tezimizle birleştiriyor; grubumuzun kullanırken geliştirebileceği ürünler ve servisler sunan fintek şirketlerine yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Bu alanlarla sınırlı olmamak üzere, gelişme ve yerelden küresele açılma potansiyeli yüksek olan tüm sektörlerde yatırımlarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. 2024 yılında en az 2023 yılındaki kadar aktif yatırım yapmayı planlıyoruz. Gelecek 3 yılda hedefimiz ise toplam 60 yatırıma imza atmak...

Ekosistemin gelişmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Türkiye'de girişimcilik ekosistemi hızla büyüyor. Özellikle teknoloji alanında çok yetenekli kurucular ve üretilen işi test etmek için büyük bir pazar var. Yerelde ve globalde ortaya çıkan olumsuz sayılabilecek makroekonomik unsurlara rağmen başarılı girişimlerle tanışmaya devam ediyor, bu girişimlere yatırım yapmak için istekli fonların sayısının arttığına tanık oluyoruz. Bugün ekosistemimiz potansiyelinin hala tamamını yansıtamıyor; ilerleyen yıllarda çıkan başarı hikayeleri, dikkat çeken çıkışlar, girişimciliğin ve kendi terminolojisinin tüm nüfusta karşılık bulan bir kavram haline gelmesiyle potansiyelimize ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Bunun için yatırımcı ve girişimci arasında sağlıklı ve transparan bilgilendirmeye dayalı bir iletişim kurulması gerektiğine inanıyor; yatırım fonları arasında ise girişimcisini birden fazla yatırım turunda destekleyebilecek kapasiteye sahip olanların öne çıkacağını öngörüyorum.

BİZE ULAŞIN