PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye genelinde sayıları 101'e ulaşan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne (TGB) kadın eli değdi. Her ne kadar şimdilik sınırlı sayıda olsa da, 8 TGB'nin genel müdürlüğünü kadınlar üstleniyor. Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üslerini yöneten kadın genel müdürler, girişimcileri ve girişimci ekosistemini destekleyecek yatırım gündemleriyle dikkat çekiyor. Kadın genel müdürlerin gündeminde bölge dışına kurulacak kuluçka merkezleri de bulunuyor. Ostim Teknopark 2022'de faaliyete giren OFİM Bölge Dışı Kuluçka Merkezi ile girişimcileri ve girişimci ekosistemini desteklerken, Gazi Teknopark, özellikle şehir merkezinde yeni kuluçka alanları yaratma konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Balıkesir Teknokent, şehir içi Uydu Kuluçka merkezini yakın zamanda faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Çamlık Uydu Kuluçka Merkezi için 0-3 yaş erken aşama girişimcilerine "başvuru" yapın çağrısında bulunan Balıkesir Teknokent, aynı zamanda Uydu Kuluçka merkezinde açılacak Elektrik Elektronik ve Mekanik Prototipleme Laboratuvarı'nın faaliyete geçmesi için çalışmalarını hızlandırdı. MAKÜ-BAKA Teknokent de uydu kuluçka merkezi kurma çalışmalarını sürdürüyor. Yatırımlara yoğunlaşan Van Teknokent, ilin aktörleri ile bir araya gelerek "Van BAN" Melek Yatırım Ağı kurma planı içinde. Yazılım sektöründe kalifiye eleman ihtiyacına yönelik proje de Van Teknokent'in öncelikli gündem maddeleri arasında. Antalya OSB Teknopark'ın 2024 yılı için öncelikli hedefi ise mevcut binalarında doluluğu yüzde 100'e çıkartarak, kabası tamamlanan yaklaşık 5 bin metrekarelik yeni bina ve "atölye" formundaki işliklerin yer aldığı inşaatı tamamlayıp girişimcilerin hizmetine sunmak. Kırklareli Üniversitesi Teknokent, yeni faaliyete geçen bir bölge olarak öncelikli olarak ofis ve altyapı imkânlarını geliştirmeyi planlıyor. Bursateknopark önümüzdeki süreçte, firmaların girişimcilik ekosistemine ve Ar-Ge kapasitesine katkı sağlarken, diğer yandan büyümeyi hedefliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin sekiz kadın genel müdürüyle görüştük.
OSTİM TEKNOPARK
İNOVASYON YOLCULUĞUNDA GİRİŞİMCİNİN YANINDA
Ostim Teknopark, kadınların yönettiği teknoloji üslerinden biri. İnovasyon odaklı firmalara ve girişimcilere yenilikçi ve destekleyici bir ortam sunmayı amaçlayan bir merkez olan Ostim Teknopark'ın Genel Müdürlüğü'nü Dr. Derya Çağlar yapıyor. 2002'de Ortadoğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama'dan mezun olan, ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Ball State Üniversitesi'nde master eğitimi alan Çağlar, doktora eğitimini de yine Amerika'da Purdue Üniversitesi'nde tamamladı. Eğitim süresince ve sonrasında Amerika'da ders verdi. Türkiye'ye dönerek Ankara Kalkınma Ajansı'nda çalıştı. 2015'te ise Ostim Teknopark'ın Genel Müdürü oldu. "Bizim için en önemli öncelik, bünyemizde faaliyet gösteren şirketlerin ve girişimcilerin büyümesine ve başarılı olmalarına yardımcı olmak" diyen Dr. Derya Çağlar, firmalara sundukları hizmetler arasında modern ofis altyapısı, Ar-Ge destekleri, mentorluk programları ve iş geliştirme faaliyetleri gibi birçok olanak bulunduğunu kaydetti. Sektörlerinde uzmanlaşmış danışmanların ve iş geliştirme uzmanlarının, şirketlere yol göstermek ve en iyi uygulamaları paylaşmak için her zaman hazır olduğunun altını çizdi.
YENİLİKÇİ FİKİRLER DESTEKLENİYOR
Çağlar, "Teknoparkımızın amacı, yenilikçi fikirleri desteklemek ve bu fikirlerin ticarileşmesini sağlamak. Bu nedenle, girişimcilerimizin işlerini büyütmelerine yardımcı olmak için çeşitli finansal destek ve ağ oluşturma fırsatları sunuyoruz. INNOMENTOR, OSTİM INP ve INNO:14 Hızlandırma Merkezi bu hedeflerle girişimcilerimize sağladığımız hizmetlerimiz arasında. Ayrıca, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve endüstriyel ortaklarla iş birlikleri geliştirerek, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini teşvik ediyoruz. Ostim Teknopark olarak, sadece ofis değil, aynı zamanda bir inovasyon merkezi ve bir network platformu olarak da hizmet veriyoruz. Bölgemizdeki şirketler arasında iş birliği ve bilgi paylaşımını teşvik ediyoruz ve böylece ortak başarıya ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
180'İ AŞKIN FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR
Ostim Teknopark'ta, 180'i aşkın firma faaliyet gösteriyor, bin 500'ü aşkın personel bu firmalarda istihdam ediliyor. Faaliyet gösteren firmalar tek kişilik girişimlerden, birden çok sektörel yetkinliğe sahip büyük şirketlere varıncaya değin uzanıyor. INNO:14 Hızlandırma Merkezi, Turuncu Bina Kuluçka Merkezi ve 2022'de faaliyete giren OFİM Bölge Dışı Kuluçka Merkezi ile girişimcileri ve girişimci ekosistemini desteklemeyi son derece önemsediklerini vurgulayan Çağlar, destekleyici teşvik uygulamaları, network platformları ve mentorluk çalışmaları ile ülkenin girişimci ekosistemini doğru uygulamalarla sürekli desteklemeyi hedeflediklerini kaydetti.
Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmaları önemli noktalarda teşvik etmek için 2023'te bir uygulama başlatan Ostim Teknopark, beş dalda firmalara 'Ostim Teknopark Teşvik Ödülleri' verdi. Dr, Derya Çağlar, en önemli ve en büyük teşviği ise kadın istihdamını önceleyen firmalara takdim ettiklerinin altını çizdi. Kadın istihdam oranı en yüksek dört Ostim Teknopark firmasına kira indirimleri uyguladıklarını belirten Çağlar, bu ödül uygulamasını geleneksel hale getirerek her yıl firmalara sunacaklarını kaydetti.
Dr. Derya ÇAĞLAR / Ostim Teknopark Genel Müdürü
"Kadınların teknoloji alanında kariyer yapması teşvik edilmeli"
Kadınların teknoloji alanında istihdamı ve girişimcilikteki yerleri, ülkemizde ve dünya genelinde giderek daha fazla önem kazanıyor. Ancak, maalesef hala her sektörde olduğu gibi teknoloji firmalarında da kadın istihdamının erkeklerle eşit seviyede olmadığını görüyoruz. Öncelikle, kadınların teknoloji alanında kariyer yapmalarını teşvik etmek ve desteklemek için eğitim ve fırsat eşitliği sağlanmalı. Bu, okul çağından itibaren kız çocuklarına STEM alanlarında eğitim imkanları sunularak başlayabilir. Ayrıca, üniversitelerde ve meslek okullarında kadınlara yönelik teşvik edici programlar ve burslar sağlanarak, onların teknolojiye ilgi duymaları ve bu alanda kariyer yapmaları teşvik edilmeli. Teknoloji firmaları ve girişimciler, kadınları işe alırken ve terfi ettirirken cinsiyet ayrımcılığı yapmamalı ve adil bir işe alım politikası izlemelidirler. Ayrıca, esnek çalışma saatleri, kreş hizmetleri ve çocuk bakım desteği gibi olanaklar sunarak, kadınların iş ve aile hayatını daha iyi dengelemelerine yardımcı olunabilir. Bu noktada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mızın kadının çalışma hayatındaki yerini destekleyen uygulamalarını umut verici buluyorum. Devlet kurumları da bu konuda önemli bir rol oynuyor. Kadın çalışanları ve girişimcileri desteklemek için finansal kaynaklar mevcut, bunlar artırılabilir ve kadınların teknoloji alanında girişimcilik yapmalarını teşvik etmek için özel teşvikler ve programlar da çeşitlendirilebilir, çoğaltılabilir. Ayrıca, kamuoyunda cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratılmalı. Sonuç olarak, kadınların teknoloji alanında istihdamı ve girişimcilikteki yerlerini güçlendirmek için tüm paydaşların iş birliği içinde çalışması gerekiyor. Dünyada'da bu durum benzer, iyileştirmek için hemen her yerde benzer uygulamalara ihtiyaç var, daha eşitlikçi ve adil uygulamalarla çalışma hayatında kadın erkek oranının birbirine yaklaşacağını biliyoruz.
GAZİ TEKNOPARK
YENİ KULUÇKA ALANLARI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR
Kadın Genel Müdürün görev aldığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nden bir diğeri ise Gazi Teknopark. Elif Başak Teksin, Gazi Teknopark'ın Gazi Üniversitesi mezunu ilk Genel Müdürü. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nde tamamlayan, ardından Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü ile Adalet Bölümlerinden mezun olan Teksin, serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatı sahibi. 2008'de Gazi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu ve İşletici A.Ş.' de Halkla İlişkiler Uzmanı olarak göreve başlayan Teksin, firma İlişkileri Yöneticiliğinden sonra işletme direktörlüğü görevini üstlendi. Ekim 2023 itibariyle kurumun Genel Müdürü.
Gazi Teknopark'ın öncelikli gündemi ve projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Elif Başak Teksin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teknoparkların bölge dışı kuluçka merkezi kurabilmelerine imkan tanıyan yasal düzenleme çerçevesinde özellikle şehir merkezinde yeni kuluçka alanları yaratma konusunda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'de yeni kurulan ve gelişmekte olan pek çok Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne mentorluk yapan Teksin, bölgede geliştirilen projelerin Üniversite-Sanayi İş Birliği içerisinde yürütülmesine büyük önem verdiklerini vurgulayarak, ağırlıklı olarak Gazi Üniversitesi altyapısından faydalanılması ve Gazi Üniversitesi akademisyenleri ile yoğun bir iş birliği yapılmasının söz konusu olduğunu dile getirdi. Teksin, "Yıl içerisinde düzenlediğimiz etkinliklerle üniversitemizin bölümleri, fakülteleri, araştırma merkezleri ve enstitülerinde akademisyenlerle ve öğrencilerimizle bir araya geliyoruz. Bu toplantıların iş birliği sayılarına ve niteliğine önemli katkıları olduğunu görüyoruz ve 2024'te de sürdürme hedefindeyiz" dedi.
TÜRKİYE'DE BİR İLK…
Gazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi'nin (TTO)1831-Yeşil İnovasyon Mentorluk Çağrısı kapsamında TÜBİTAK'ın Çözüm Ortağı seçildiğine dikkat çeken Teksin, Gazi TTO'nun yeşil dönüşüm mevzuatlarına uyum sağlamak isteyen KOBİ'lerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere çözümler sunacağını kaydetti.
Gazi Teknopark tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve alternatif enerji kaynaklarından enerji üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla kurulan Güneş Enerjisi Santrali'nde (GES) gerçekleştirdikleri çeşitli revizyonlar ve yenilemelerle gücü 330 kWp değerine ulaşan öz tüketimli santral yapısına ulaştıklarını dile getirdi. Teksin, "GES sistemi tam kapasite çalıştığında Gazi Teknopark binasının toplam gücü olan 1000 kWp'in yaklaşık olarak yüzde 32'sini karşılıyor. Türkiye'deki ilk 'mikro şebeke' çalışmasını Başkent Elektrik ile yürütülen bir projeyle tamamladık" dedi.
Şirketleşen ve Ar-Ge sürecinin ardından ticarileşme aşamasına gelen girişimcilerin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini sağlamak için birçok program yürüttüklerini söyleyen Teksin, şunları kaydetti:
"2015'te kurulan Bilişim Kümemizdeki firmalarla; Dubai'ye, Mart 2024'te sektörel ticaret heyeti düzenlenmesi konusunda çalışmalarımızı tamamladık. Pakistan İslamabad'da yer alan ve ülkenin ilk tam entegre bilim ve teknoloji parkı olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı (NSTP) ile Gazi Üniversitesi ve Gazi Teknopark arasında iş birliği olanaklarını artırmak amacı ile 2023 yılında bir protokol imzaladık. İki Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yer alan firmalar arasında iş birliği kurması amacıyla bu yıl da çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
FİRMALAR, POTANSİYEL MÜŞTERİLERLE BULUŞTURULUYOR
Gaziteknopark'ta Şubat 2024 sonu itibarıyla 140 firma faaliyet gösteriyor. Şubat 2024 sonu itibarıyla Ar-Ge, yazılım, tasarım ve destek personeli niteliklerini taşıyan bin 100'e yakın çalışan bölgedeki firmalarda istihdam ediyor. Bu sayının yüzde 30'unu kadın çalışanlar oluşturuyor.
Yeni kurulmuş ve gelişmekte olan küçük firmaların desteklendiği kuluçka merkezinde, girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşmaya kadar her adımda destek veriliyor. 2023 yılı sonu itibarıyla 50'ye yakın kuluçka statüsünde firmaya yönelik sürdürülebilir programlar geliştiriliyor. Bölgede, açık ofis şeklinde dizayn edilmiş Anahtar Kuluçka Merkezi ve Akademisyen Kuluçka Merkezi bulunuyor. Son yıllarda büyük veri, yapay zekâ, enerji, sürdürülebilirlik, eğitim ve sağlık teknolojileri alanındaki girişimlere daha çok odaklandıklarını söyleyen Teksin, 2017 yılında başlattıkları ve Türkiye'de bulunan çatı kuruluşlarla firmaları bir araya getirdikleri G-Tech Partner isimli programla firmaları potansiyel müşteri ve partner ile buluşturduklarını kaydetti.
Elif Başak TEKSİN /Gazi Teknopark Genel Müdürü
"Deneyimleyerek öğrenmek kadın girişimcileri güçlü kılacak"
Ülkemizde kadınların teknoloji alanında istihdamının ve girişimcilikteki yerinin arttırılması gerekliliğine inanıyorum. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik bilimleriyle uyumlu bir eğitimin tüm girişimci adayları için son derece kıymetli olduğunu düşünüyorum. Kadınların teknolojiye olan ilgilerini artırmak için düzenlenen farkındalık programları, teknoloji alanında kariyer yapmaya teşvik eden bilinçlendirme çalışmaları, kadın girişimcilere yönelik finansal destekler, mentorluk hizmetleri ve iş geliştirme destekleri ile Türkiye'de kadınların teknoloji alanındaki istihdamı ve girişimcilikteki rolü önemli ölçüde arttırılabilir. Elbette sürdürülebilir olması ve toplumun genelinde cinsiyet eşitliği bilincinin artması da büyük önem taşıyor.
Teknoloji alanında başarılı olmak için kodlama, yazılım geliştirme, veri analizi gibi teknik becerilerin yanı sıra iletişim, problem çözme, liderlik, kriz yönetimi gibi beceriler de geliştirilmeli. Bu nedenle kadınlarımızın, teknoloji odaklı eğitim programlarına katılmaları, kendilerini güncelleme yönünde çaba göstermeleri, tecrübeli profesyonellerden mentorluk almaları, sektördeki trendleri ve iş fırsatlarını iyi analiz ederek kariyerlerini şekillendirmelerinin doğru olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik ekosistemini yakından takip etmek, iş fikri geliştirmek, iş planı oluşturmak ve eğitim programlarına katılarak işletme yönetimi ve pazarlama gibi konularda bilgi sahibi olmak da son derece önemli. Risk almak, başarısızlık korkusunu yenmek, deneyimleyerek öğrenmek, başarıya giden yolda kadın girişimcileri güçlü kılacaktır.
Teknoloji sektörünün son derece rekabetçi yapısının içerisinde unicorn'a dönüşebilmek için, finansman zorluklarını aşabilmek, hızlı büyüme karşısındaki yönetim becerilerine sahip olmak, teknolojik trendlere hızlı adapte olabilmek gibi pek çok farklı kulvarda aynı anda başarıyı yakalayabilmek gerekiyor. Ülkemizdeki tüm girişimcilerin bunları gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.
BALIKESİR TEKNOKENT
TEKNOLOJİ ŞEHİRLE BULUŞACAK…
Balıkesir Teknokent, yeni yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Şehir içi Uydu Kuluçka merkezini yakın zamanda faaliyete geçirmeye hazırlanan Balıkesir Teknokent, aynı zamanda Uydu Kuluçka merkezinde açılacak olan Elektrik Elektronik ve Mekanik Prototipleme Laboratuvarı'nın faaliyete geçmesi için hazırlık yapıyor. Balıkesir Meslek Yüksekokulu, Elektronik ve Otomasyon Bölümü/Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümünde öğretim görevlisi olan Burcu Aydemir, aynı zamanda dört yıldır Balıkesir Teknokent Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor. Balıkesir Teknokent'teki görevine başladığı ilk yılda bölgedeki doluluk oranını yüzde 100'e çıkarmayı başardıklarını söyleyen Aydemir, "Doluluk oranımız hala yüzde 100. Bu nedenle yakın zamanda faaliyete geçirmeyi planladığımız şehir içi Uydu Kuluçka merkezini Balıkesir'e katarak teknolojinin şehir ile buluşmasına katkıda bulunacağız. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalarla, KOBİ'lerle yaptığımız sayısız görüşmeler sonucu Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda yüksek katma değerli Ar-Ge projelerini Teknokent bünyesine kazandırdık. İşletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda eleman yetiştirmek için kurslar düzenledik" dedi.
69 FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR
Balıkesir Teknokent bünyesinde hali hazırda 69 firma bulunuyor. Aydemir'in verdiği bilgiye göre faaliyet gösteren firmalar, yazılım, kimya, sağlık, imalat sanayi, tıp, oyun geliştirme, savunma sanayi, ilaç, kozmetik ve temizlik ürünleri ile enerji şeklinde sektörel dağılım gösteriyor. TGB içerisinde toplam 348 kişi istihdam ediyor ve bunun 100'ünü kadınlar oluşturuyor.
Bu arada Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü içerisindeki 11 bin 908 metrekare arazı üzerine kuruluşu 15 Mart 2014'te ilan edilen, 31 Ağustos 2015'te kurulan Balıkesir Teknokent'in bina inşaatı Ağustos 2019'da tamamlandı. Balıkesir Teknokent, Ekim 2019 itibarıyla proje başvuruları almaya başladı.
EKSTRA AVANTAJLAR…
Balıkesir Teknokent, bölgedeki firmaların üniversite ve sanayi bölgeleriyle verimli ve hızlı bir şekilde ticarileşmesine ilişkin faaliyetlerin yürütülmesinde etkin rol oynuyor. Aydemir, "Kuluçka merkezimizde, Ar-Ge ve yazılım odaklı firmaların kuruluşunu teşvik etmek ve hızlandırmak, bu firmaların yaşama sürelerini ve büyüme oranlarını arttırmak, bu firmaların sürekli olarak nitelikli işler gerçekleştirmesine yardımcı olunuyor. Kuluçka merkezleri ve teknokentler iç içe mekanizmalar. Bu merkezler yeni kurulan firmaları diğerlerine göre ekstra avantajlar sunarak besler ve büyümesini sağlar. Ofis ekipmanı ve alt yapı desteği, mentor desteği, eğitimler, network, yatırımcılarla tanışma gibi imkanlar sağlanıyor. Yakın zamanda faaliyete geçirmeyi planladığımız şehir içi Uydu Kuluçka merkezi ile daha fazla girişimciyi, girişimcilik ekosistemine dahil etmemiz mümkün olacak. Uydu Kuluçka merkezimizde açılacak olan prototip atölyesiyle birlikte, Ar-Ge çalışması sırasındaki tüm çıktıların süreçlerini daha da hızlandırıp performanslarını arttıracak iyileştirmeler olacaktır" diye konuştu.
Burcu AYDEMİR / Balıkesir Teknokent Genel Müdürü
"Geleceğe yön verebilmek, kadınların ilgi odağında"
Kadınların yüzde 85'inin teknoloji sektöründe olmaktan memnun olduğuna dair araştırma sonuçları mevcut. Teknoloji sektörünün küresel, değişen, gelişen ve çalışanlarını geliştiren yapısı ile yaratıcı ve nitelikli insan kaynağından oluşan beşeri sermayesi kadınlar için bir avantaj durumunda. Geleceğe yön verebilmek, ilgi çekici ve zorlayıcı işlerde çalışmak kadınların ilgi odağında yer almakta. Diğer taraftan ise ülkemizde kadının işgücüne katılım oranına göre teknoloji sektöründe ve mühendislik alanında istihdam oranı düşük kalmakta. Dijital dönüşümü fırsata çevirerek teknolojide çalışma ikliminin değiştirilmesi, teknoloji ve girişimcilikte kadınların daha çok yer alması ile teknolojiye yön vermeleri sağlanarak iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliğini gidermek mümkün gözüküyor. Teknoloji sektöründe çalışan kadın sayısının arttırılması, kadın çalışanların önündeki bariyerlerin kaldırılması, kadın çalışanların yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik politika ve stratejiler geliştirilmeli ve ülkemizde daha fazla kadının teknoloji alanındaki girişimlerde yer alması ve söz sahibi olması sağlanmalı. Kaldı ki; kadınların analitik zeka ve kontrol mekanizmalarını yüksek seviyede kullanabiliyor olması özellikle teknoloji alanındaki faaliyetlerin verimliliğini artırıyor. Her iki cinsiyetin de bir arada çalıştığı bir ekip yaratmak, çözümlerin geliştirilme sürecinde de farklı bakış açılarından yararlanma olanağı sunuyor. İş süreçlerinde kadın çalışanların düşüncelerini önceliklendirmek, birçok fikri birbirine entegre etmek çoğu sektörde olduğu gibi teknoloji yazılım bilişim sektöründe de fayda sağlayacaktır. Bu sayede çok yönlü, işlevsel ürünler tasarlanabilir.
VAN TEKNOKENT
"VAN BAN" MELEK YATIRIM AĞI KURACAK
Yükselen teknoloji merkezi Van Teknokent, 2024 yılında yatırımlara yoğunlaştı. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Van Teknokent, kapasite arttırma projelerini tamamladı ve en kısa zamanda hayata geçirmeye hazırlanıyor. İlin aktörleri ile bir araya gelen Van Teknokent, "Van BAN" Melek Yatırım Ağı kurmayı planlıyor. Yazılım sektöründe kalifiye eleman ihtiyacına yönelik proje de Van Teknokent'in öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Şirketlerin en önemli ihtiyaçlardan birinin kalifiye eleman olduğuna dikkat çeken Van Teknopark Genel Müdürü Yasemin Yetkin, bu amaçla 2024'te özellikle yazılım konusunda girişimcilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye elamanı İŞKUR ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirecekleri projeyle temin edeceklerini söyledi.
Van Teknokent'in Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde Rekreasyon Yönetimi alanında doktora yapan Yasemin Yetkin, farklı kuruluşlarda başladığı kariyer yolculuğuna 2015'te uzman yardımcısı olarak çalışmaya başladığı Van Teknokent'te devam ediyor. 2020'de Van Teknokent'te Genel Müdür Yardımcısı olan Yetkin, 2021'den itibaren ise Genel Müdürlük görevini üstleniyor.
ENDEKSTE 16'NCI SIRADA
2013'te kurulan, 2015'te faaliyete geçen Van Teknokent, 2021 yılı TGB Performans Endeksi genel sıralamasında Türkiye' de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri içerisinde 16. sırada yer alırken, aynı yıl Kuluçka kategorisinde üçüncülük ödülünü aldı. Van Teknokent 2023'te Başakşehir Belediyesi, In4startup ve Girişimup iş birliğinde yürütülen Gelecek Vadedenler Projesi'nde "Girişim Dostu Teknokent" ödülünü kazandı. Van Teknokent Genel Müdürü Yasemin Yetkin'ın açıklamalarına göre, bölgede bugün itibarıyla 54 şirket ile faaliyet gösteriyor. Bölgede 201 kişi istihdam ediliyor. Bahse konu istihdamın yüzde 34'ünü kadınlar oluşturuyor. Teknokentte Startone Kuluçka Merkezi, Labone Prototipleme Atölyesi, Sanal Gerçeklik Deneyimleme Merkezi bulunuyor. Bu merkezler girişimcilere, akademisyenlere, öğrencilere ve girişimci adaylarına ücretsiz olarak hizmet veriyor.
Van Teknokent, 2020 yılından bu yana birçok proje yürüttü. Yetkin'in açıklamalarına göre yürütülen projeler arasında ABD Büyükelçiliği desteği ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğinde "PatentGrowth-Gelişmekte Olan Bölgelerde Patent Bilgisinin Yaygınlaştırılması ve Patent Tabanlı Girişimlerin Hızlandırılması" projesi, ABD Büyükelçiliği desteği ile VAN TSO iş birliğinde "Womenpreneurs4Turkey -Teknoloji Tabanlı Kadın Girişimciliğini Geliştirme Programı Projesi" bulunuyor. Ayrıca yürütülen projeler arasında Van Valiliği işbirliğinde "Bilişim Van Projesi", Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde "Sanal Gerçeklik Deneyimi ile Teknoloji ve İnovasyon Farkındalık Projesi", Kapadokya Teknopark ortaklığı ile "BiGG Anadolu Projesi", İstanbul Ticaret Üniversitesi sahipliğinde "Mıknatıs Türkiye Projesi" dikkat çekiyor.
KADIN GİRİŞİMCİYE POZİTİF AYRIMCILIK
Yetkin, bölgede girişimcilere; kümelenme, patent destek, proje rehberlik, üniversite işbirliği, yatırımcı bulma, nitelikli istihdam ve eğitim gibi hizmetler sunulduğunu vurguladı. Teknik ve idari danışmanlık ile mentörlük hizmetlerinin yanı sıra, şirketleşme, ticarileşme ve uluslararasılaşma gibi alanlarda destek sağlandığını dile getiren Yetkin, "Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine finansman erişimi konusunda danışmanlık yapılmakta ve uygun yapılar için destek sağlanmakta. KOSGEB ve İŞKUR uzmanlarıyla yapılan eğitimlerde destekler hakkında bilgi verilirken, Ar-Ge projeleri için mentörlük hizmeti sunuluyor. Fuarlara katılım ve stant desteğiyle girişimcilerin yerli ve yabancı firmalarla buluşması sağlanırken, melek yatırım ağları aracılığıyla yatırım alabilmeleri için destek sağlanıyor" diye konuştu.
Yetkin, genç ve kadın girişimcilere yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, bu amaçla da 2021-2022 yıllarında ABD Ankara büyükelçiliği desteği ile "Doğu illerinde Teknoloji tabanlı Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi projesini gerçekleştirdik Bu proje kapsamında 96 kadın girişimci adayımıza girişim hızlandırma eğitimleri ve mentörlükler verdik. Proje sonunda sayesinde 7 kadın girişimcimiz çeşitli kurumlardan destek alarak teknoloji tabanlı şirket açtılar. Ayrıca Van Teknokent olarak kız çocuklarımızla bir araya gelerek kariyer planlamaları hakkında zaman zaman mentörlükler yapmaktayız" diye konuştu.
Yasemin YETKİN / Van Teknokent Genel Müdürü
"Kadın dostu iş programları oluşturulmalı"
Ülkemizde kadınların teknoloji alanındaki istihdamı ve girişimcilikteki rolü henüz istenilen seviyede değil. Kadınların teknoloji sektöründeki istihdam oranları düşük olup, girişimcilikte de erkeklerin gerisinde kalıyor. Bu durumu geliştirmek için öncelikle eğitim ve fırsat eşitliği sağlanmalı. Kadınların STEM alanlarına erişimleri kolaylaştırılmalı ve bu alanda eğitim almaları teşvik edilmeli. Ayrıca, kadın girişimcilerin desteklenmesi için finansal kaynaklar ve danışmanlık hizmetleri sunulmalı. Destek ve teşvik politikaları, kadınların teknoloji girişimlerine erişimlerini kolaylaştırmak, işbirliği ve ağ oluşturma imkanları sağlamak, yatırımcılarla buluşmalarını teşvik etmek ve kadın dostu iş ortamlarını oluşturmak üzerine odaklanmalı. Ayrıca, kadın girişimcilerin başarı hikâyelerinin paylaşılması ve rol modellerin teşvik edilmesi de önemli. Bu şekilde, kadınların teknoloji alanındaki istihdamı ve girişimcilikteki katılımları artırılabilir, böylece ülke ekonomisine ve teknoloji sektörüne önemli katkılar sağlanabilir. Teknoloji alanında istihdamı, girişimciliği düşünen kadınlar, öncelikli bilgisayar bilimi, yazılım geliştirme, yapay zekâ gibi alanlarda yeteneklerini ve ilgi alanlarını belirlemeli. Teknik becerilerini güçlendirmeli ve sektördeki yenilikleri takip etmeli. Ayrıca, mentorluk programlarına katılarak deneyimli profesyonellerden destek alabilirler. Girişimcilik konusunda cesaretlerini kullanarak yeni iş fikirleri geliştirebilirler. İnovasyona odaklanarak piyasada açık olan boşlukları tespit edip çözümler üretebilirler.
ANTALYA OSB TEKNOPARK
KADIN GİRİŞİMCİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
2023 yılı Ocak'ta ilk firmasını kabul ederek faaliyetine başlayan Antalya OSB Teknopark, açılalı henüz 1 yıl olmasına karşın yüzde 70 doluluğa ulaştı. Antalya OSB Teknopark Genel Müdürü Dr. Aylin Tümay'ın verdiği bilgiye göre bölgede faaliyet gösteren 29 firmada 154 aktif istihdam sağlanıyor. Bu istihdamın yüzde 30 kadarını ise kadınlar oluşturuyor. Bölge üç kadın girişimciye ev sahipliği yapıyor. Bu sayının çoğalması için ise bu yıl içinde farkındalık faaliyetlerini artırılması hedefleniyor. Antalya OSB Teknopark, açıldığı günden bu yana kuluçka firmaları da kabul ediyor. 547 metrekare kuluçka alanında güncel olarak 10 girişim Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine devam ediyor. Dr. Aylin Tümay, girişimciliğin teşvik edilmesi konusunda önemli bir araç olarak gördükleri kuluçka merkezinde akademik girişimlerle birlikte TÜBİTAK, KOSGEB gibi kamu kurumlarından fonlanan projelerin de yürütüldüğünü vurguladı. Ayrıca şehirdeki farklı kuruluşlar tarafından kurulan Ön Kuluçka merkezleri ile de işbirliği protokolleri imzalanarak, birlikte kuluçka programları düzenleme kararı alındığını ve hazırlıkların devam ettiğini kaydetti.
KADIN GİRİŞİMCİLER İÇİN İŞBİRLİĞİ
Antalya OSB Teknopark, 2024 yılı içerisinde özellikle fikir aşamasındaki girişimlerin hayata geçirilmesi için önemli bir adım olan ön kuluçka hızlandırma programlarını aktifleştirecek. Bu husus da iş birliği yapacakları ön kuluçka merkezlerinin mevcut olduğunu söyleyen Tümay, şehre değer yaratma noktasında mevcut kurulmuş girişimcilik ekosistemindeki aktörlerle yakın çalışmayı hedeflediklerini söyledi. Tümay. "İş birliği protokollerimizi imzaladık. Bu programlara kabul edilen girişimciler için sadece eğitim ve mentorluk düzeyinde fayda sağlamak değil, onları kuluçka düzeyine taşıyıp, doğrudan yerel ve ulusal yatırımcıların karşına çıkartmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadın Girişimciler konusunda da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Kadın Girişimciler Kurulu ile iş birliği yapıyoruz. Yıl içerisinde yapacağımız mentörlük içeren etkinliklerimiz olacak. Aynı zamanda ben de TURKISHWIN Kadın Girişimci Mentorluk Programının mentörlerinden biriyim. Hemcinslerime bu konuda destek olmak benim için çok değerli ve anlamlı..." diye konuştu.
Tümay, Türkiye'deki tüm teknoparklarda olduğu gibi Antalya OSB Teknopark'ta da firmaların Ar-Ge projelerini yürüttükleri sürece 4691 sayılı kanun gereği personel gelir vergisi, SGK iş veren payı, KDV ve gümrük vergisi teşvik ve muafiyetlerinden faydalanabildiğini vurguladı.
"GİRİŞİMCİLERE FIRSAT SUNACAK"
Antalya OSB Teknopark'ın 2024 yılı için öncelikli hedefi mevcut binalarında doluluğu yüzde 100'e çıkartarak, kabası tamamlanan yaklaşık 5 bin metrekarelik yeni bina ve işliklerinin yer aldığı inşaatı tamamlayıp girişimcilerin hizmetine sunmak. İnşaat tamamlandığında Antalya OSB Teknopark'ın, sosyal donatıları, yemekhanesi, spor salonu, kafeteryası ile 7/24 girişimcilere hizmet sunan tam donanımlı bir kompleks haline dönüşeceğini söyleyen Tümay, "Daha da önemlisi Türkiye'de çok sınırlı sayıda olan atölye formundaki işlikleri girişimcilerimizin kullanımına sunacağız. Böylelikle laboratuvar düzeninde çalışmalar yapmak isteyen girişimciler için de Antalya'da ilk defa bir fırsat yaratılmış olacaktır. Ayrıca bölgedeki ekosistemin sinerjisini harekete geçirmek adına, Kalkınma ajansı ile iş birliği içeresinde ortak hareket ederek, projeler yapmak üzere de çalışmalar mevcut... Bölgedeki tek OSB Teknoparkı olmanın avantajlarını değerlendirmek için yıl içinde gerçekleştirmek üzere etkinlikler planladık" dedi.
Dr. Aylin TÜMAY / Antalya OSB Teknopark Genel Müdürü
"Rol model olacak kadınların görünürlüğü artmalı"
Türkiye'de kadın iş gücünün teknoloji sektörüne çekilmesi, sektörde uzun soluklu çalışmalarının sağlanması, gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunulması için teknoloji sektörü olumlu adımlar atıyor ve kadınların içinde yer almaktan mutlu olduğu bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Ancak daha iyisini elde etme yönünde beklentilerin olduğu da ortada. Rol model olacak kadın liderlerin teknoloji sektöründe varlığının ve görünürlüğünün artması gerekiyor; kadınların en yüksek sesle verdikleri mesaj bu aslında... Ayrıca genç kadınlara yönelik programlar, esnek ve uzaktan çalışma, mentorluk programları ve kariyer planlama konularında ciddi desteklere ihtiyaç var. Ülkemizde de ilk kadın unicorn 2022 yılında gerçekleşti biliyorsunuz. Kadın girişimci Hande Çilingir, 1.22 milyar dolar değerleme ile Türkiye'nin altıncı unicornu olan Insider'ın sahibi. Ürettiği teknolojiyi 28 ülkeye ihraç ediyor. Yarattığı etki çok büyük... Rol model olması cok önemli…Bunun diğer bu yola hedef koymuş kadın girişimciler için ilk kıvılcım olduğunu söyleyebiliriz, daha önce yoktu çünkü… Demek ki olabiliyormuş... Ama yakılan bu ateşin daha da büyümesi ve sürekliliğini koruyabilmesi için daha büyük bir caba gerekiyor. Kadınlara, asla pes etmemelerini öneriyorum. Kolay bir yol değil. Hedef koydukları alandaki ekosistemi çok iyi analiz etmeleri ilk adım. Bununla ilgili olarak, kadın girişimciliğini destekleyen programlar var ayrıca sivil toplum kuruluşlarının bu konuda ciddi destekleri var. Mentorluk alabilirler. Çok yönlü araştırmalarını yapmaları ve çok çalışmaları gerekiyor. Hedef koymalarını ve hedefe doğru giden yoldaki tüm fırsatları değerlendirmeye çalışmalarını öneririm. Bazen yol çok engebeli olabilir. Oluyor da, ama o engelleri aşmak, biz kadınlar için çok yönlü olaylara bakabilme ve asla yılmama özelliğimizle halledemeyeceğimiz şeyler değil.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT
HEDEFİ ÜLKENİN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLMAK
Kırklareli Üniversitesi Teknokent, "bölgenin ve ülkenin en büyük teknoloji üssü olma" hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. 2023 yılı Mayıs'ta faaliyete geçen Teknokent, Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde 44 bin 686 metrekarelik bir alana sahip. Teknokent'te faaliyette bulunan bir Ar-Ge binası bulunuyor. Kırklareli Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Dr. Selin Özden, İstanbul'a ve organize sanayi bölgelerine yakınlığı dolayısıyla bölgenin faaliyete geçmesiyle birlikte yoğun bir ilgiyle karşılaştığını vurgulayarak, mevcut Ar-Ge binasında yüzde 60 doluluk oranına ulaştığını kaydetti. Özden, Kırklareli Üniversitesi Teknokent'te firma kabulünde sektörel bir kısıt olmamakla birlikte mevcut durumda yürütülen projelerin ana eksenini; yazılım, enerji, elektronik, makine ve teçhizat imalatı sektörlerinin oluşturduğunu dile getirdi.
Kırklareli Üniversitesi'nin Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında 2020 yılında "Gıda" alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlendiğine dikkat çeken Özden, "Bu kapsamda 2021 yılında Kırklareli Üniversitesi Gıda Ar-Ge İnovasyon ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarı kuruldu. Üniversitemizin bir 'Gıda' ihtisas üniversitesi olması ve Teknokentimizin de bu kapsamda kurulan laboratuvarlara yakın bir konumda olması dolayısıyla ilerleyen süreçte gıda alanında faaliyet gösteren firmalar için de bir cazibe merkezi haline gelecektir" dedi.
KULUÇKA MERKEZİ FAALİYETE GEÇECEK
Kırklareli Üniversitesi Teknokent, yeni faaliyete geçen bir bölge olarak öncelikli olarak ofis ve altyapı imkanlarını geliştirmeyi planlıyor. 2019'da kurucu Genel Müdür olarak Teknokent'te göreve başlayan, aynı zamanda Kırklareli Üniversitesi öğretim görevlisi, Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü de olan Dr. Selin Özden, ilerleyen süreçlerde Teknokent bünyesinde kuluçka merkezini faaliyete geçirmeyi, prototip atölyesinin ve ortak çalışma alanlarının kurulmasını hedeflediklerini söyledi. Çeşitli sektörlerde projelerin üretilmesi, genç girişimcilerin bu imkanlardan faydalanması, istihdamın artırılması, nitelikli istihdamın sağlanması ve ülkenin kalkınmasına aracılık etme bilinciyle hareket ettiklerini vurguladı.
Özden, "Teknokentimizin Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde yer alması, üniversite öğrencilerinin bünyemizde faaliyet gösteren firmalarımıza kolaylıkla erişme imkanı sunuyor. Faaliyete geçmemizden bu yana firmalarımızda istihdam edilen personelin yüzde 40'ı öğrenci ve mezunlarımızdan oluşuyor. Akademik bilginin sanayi kuruluşlarına aktarılmasını önemsiyoruz. Firmalarımız ile Üniversitemizin akademik personelini bir araya getirip firmaların mevcut projelerini geliştirmelerini sağlıyoruz ve Üniversite-Sanayi İş birliği kapsamında yeni projeler geliştirmeye gayret ediyoruz. Firmalarımıza Üniversite laboratuvarlarından yararlanma imkanı veriyoruz. Bünyemizdeki Ar-Ge çalışmalarının ürüne dönüşmesini oldukça önemli buluyoruz. Teknoloji Transfer Ofisimiz, firmalarımıza her türlü patent, lisanslama, yeni ürün geliştirme, faydalı ürün destekleri sunuyor. Ayrıca, firmalara Bölge alanında arazi tahsis etme imkanı veriyoruz" diye konuştu.
"YENİ MEZUN İSTİHDAMINI ÖNEMSİYORUZ"
Son yıllarda sosyokültürel alandaki gelişim, kadınların eğitim düzeyinin yükselmesi ve kadın girişimcilerin başarı öykülerinin artmasının iş dünyasında kadın istihdamını artırdığını vurgulayan Selin Özden, "Birçok kurum ve kuruluş tarafından genç ve kadın girişimcilere yönelik çeşitli destekler sağlanıyor. Teknokentimiz bünyesinde faaliyet gösteren firmalarda öğrenci ve yeni mezun istihdamını önemsiyor, öğrenci ile yeni mezunların projelerde görev almasını teşvik ediyoruz. İlerleyen süreçte kurulması için adımlar atacağımız kuluçka merkezimiz bünyesinde de genç girişimcilere çeşitli aşamalarda destek sağlamak ve gençlerin yetiştirilmesine üretken bir ortam sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz" dedi.
Dr. Selin ÖZDEN / Kırklareli Üniversitesi Teknrokent Genel Müdürü
"Kariyer uzun bir yolculuk"
Son yıllarda kadın istihdamını artırma ve becerilerini geliştirme yönünde şirketlerde olumlu gelişmeler var. Şirketlerde kadın çalışan ve yönetici sayısı da artış gösteriyor. Çoğu şirket kadın iş gücünün artırılması, uzun soluklu çalışmalarının sağlanması, gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunulması için olumlu adımlar atıyor. Ayrıca kadınlar için yapılan doğum izni, esnek ve yarı zamanlı çalışma gibi yasal düzenlemeler de kadınların iş ve özel yaşam dengesini kurmasına olanak sağlıyor. Birçok kurum ve kuruluş bünyesinde kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık projeleri yürütülüyor. Firmalara kadın istihdamı konusunda sağlanan destekler de mevcut. Özellikle kadınların ve işverenlerin bu konularda bilinçlendirilmesi gerektiğini ve bu desteklerin teşvik edici yönde artırılması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim sürecinde olan genç kadınlara Üniversite bünyesinde bulunan laboratuvar imkanlarından yararlanmaları, Teknokent bünyesinde yürütülen projelere katılmalarını ve yürütülen projelerle ilgili bilgi almalarını öneririm. Projelere katılım sağlayarak hem maddi olarak kendilerine katkı sağlayabilirler hem de daha öğrenciyken deneyim ve tecrübe sahibi olabilirler. Böylece, ileride kendileri de şirketleşme olanağı bulabilirler ve tecrübe edindikleri için iş hayatına daha kolay adapte olabilirler. Kariyer uzun bir yolculuk. Çalışmak ve girişimci olmak isteyen kadınların güçlü ve kararlı olmaları gerekiyor. Girişimci kadınların ulaşabileceği birçok devlet desteği ve eğitim platformu bulunuyor.
BURSATEKNOPARK
YENİ İNOVASYON MERKEZİ
"Türkiye'nin Yeni İnovasyon Merkezi" mottosuyla faaliyetlerini sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi Teknopark (Bursateknopark) firmaların yenilik ve rekabet gücünü artırmada kritik rol üstleniyor ve Üniversite-Sanayi işbirliğini teşvik ederek Ar-Ge faaliyetlerini destekliyor. Bilimsel araştırma ve geliştirme projelerini ticari uygulamalara dönüştürerek firmaların rekabet gücünü arttırmaya yardımcı oluyor ve aynı zamanda, kadınlara ve genç yeteneklere istihdam fırsatları sunarak bilim ve teknoloji alanında nitelikli iş gücünün gelişimine katkı sağlıyor. 2023 yılı Ocak ayından bu yana Bursateknopark Genel Müdürlüğü'nü ve Ağustos 2023'ten beri ise Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursatto) koordinatörü görevini yürüten Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, öncelikli gündem maddelerini anlattı. Bedeloğlu, Bursateknopark'ın 2024'te de yüksek katma değerli projelerin üretilmesi ve ürünlerin elde edilmesine destek olarak, Türkiye'nin bilim, teknoloji ve ekonomi alanlarında ilerlemesine önemli katkılar sunmaya devam edeceğini ve ulusal yenilik ekosisteminin temel bir parçası olarak çalışmalarına ivme kazandıracağını kaydetti.
FİRMA SAYISINDA ÜÇ KAT ARTIŞ HEDEFLENİYOR
Bedeloğlu, Bursateknopark'ta girişimcilik konusundaki çalışmaların çeşitlendirileceğini, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin arttırılacağını, kalite süreçleri ve sürdürülebilirlik konusunda projelere önem verileceğini açıkladı. Bedeloğlu, "Bursateknopark önümüzdeki süreçte, firmaların girişimcilik ekosistemine ve Ar-Ge kapasitesine katkı sağlarken, diğer yandan büyümeye gitmeyi hedefliyor. Hem Ar-Ge ofisleri hem de kuluçka kısımlarında genişleme konusunda gerekli projeleri yürüterek, firma sayısını en az üç katına çıkartmayı hedefliyor. Bunun yanında yeni yapılacak bina ile firmaların ıslak zemin ve üretim alanı ihtiyaçlarına daha fazla cevap vermeyi amaçlıyor. Önümüzdeki süreçte, girişimcilerin Ar-Ge yapabilme kapasitesini arttıracak, Teknopark firmalarının ihracat kabiliyetlerini ve ticari performanslarını arttırmaya yönelik daha fazla eğitim ve ulusal ve uluslararası proje hazırlanması planlanmaktadır" dedi.
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Bedeloğlu, Bursatto olarak girişimcilere iş fikri geliştirme, şirketleşme, planlama gibi çeşitli konularda danışmanlık ve eğitim verildiğini, şirketlerini kurabilmeleri ve girişimcilik ekosisteminde kendilerine yer bulabilmeleri için hızlandırıcı girişimcilik programları ile destek sağlandığını kaydetti. Bedeloğlu, şunları kaydetti:
"Yürüttüğümüz girişimcilik programları ile girişimcilerin ihtiyacı olan tüm konular A'dan Z'ye her alanda uzman eğitmenlerle girişimcilere sağlanıyor. Diğer yandan eğitimleri tamamlayan girişimcilerin her birine alanında tecrübe sahibi akademik ve sektörel mentorlar atanıyor. Programın sonuç aşamasında girişimcilerin yatırımcılarla buluşmasını sağlayarak girişimleri yatırım alarak büyümesi ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak start-up'ların kurulması için gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Girişimcilik programlarını daha çok kalkınma ajansları, yerel yönetimler, girişimcilik merkezleri ile iş birliği halinde gerçekleştirmekteyiz. Şimdiye kadar yürüttüğümüz girişimcilik programlarında gelen projelerin değerlendirilmesi aşamasında pozitif ayrımcılık gözetilerek kadın girişimcilere ilave puan verilmesi hedeflendi. Bursa Teknik Üniversitesi, Bursateknopark ve Bursatto olarak girişimcilik ekosistemine katkı sağlayabilmek adına ayrıca KOSGEB Destekleri, TÜBİTAK TEYDEB Destekleri, Ticarileştirme Süreçleri gibi eğitimler de yıl içinde organize edilmekte" diye konuştu.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 26'SI KADIN
22 Mart 2021'de kurularak faaliyetlerine başlayan Bursateknopark'ta 32 firma faaliyet gösteriyor. Bedeloğlu'nun açıklamalarına göre, Bursateknopark'taki firmaların yüzde 56'sının faaliyet alanı yazılım. Bölgede, makine imalatı, savunma sanayi, ilaç, kimya, inşaat gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar da bulunuyor. Bedeloğlu, Ar-Ge ofisinde faaliyet gösteren yapay zekâ destekli finans yazılım ve ihracat platformu üzerine çalışmalar yürüten kadın girişimcinin kurduğu bir firmanın Batı Afrika'nın önemli liman ülkelerinden Gana'da şubesini açarak küresel pazarda önemli bir yer tutmayı hedeflediğini söyledi. Bursateknopark şirketlerinde 123 kişinin istihdam edildiğini belirten Bedeloğlu, "Çalışanların yüzde 26'sı kadın personelden oluşuyor. Hızlandırma programı olarak farklı kurumların iş birliğiyle Bursatto'nun yürüttüğü projeler mevcut. Kuluçka merkezimizde sekiz firma bulunuyor. Yazılım üzerine çalışan bir kuluçka firmamız kadın girişimcidir (Network Economics). Ayrıca firmaların yarısı akademisyenlerin kurduğu spin-off firmaları. Ayrıca, Bursateknopark yönetici şirket kadrosunun tamamı kadınlardan oluşuyor dedi.
Prof. Dr. Ayşe BEDELOĞLU / Bursateknopark Genel Müdürü
"Kadın girişimcilerin teknoloji sektöründeki varlığı artıyor"
2024 yılında, dünya genelinde, kadınların teknolojiyle ilgili iş gücünün yüzde 33'ünü oluşturduğu tahmin ediliyor. Dünya çapında pek çok teknoloji kuruluşu kadın temsilini yukarı yönlü bir trendde tutmayı başarıyor ancak bu artış minimum düzeyde (yılda yaklaşık yüzde 1). Kendilerinin bildirdiği şirket rakamlarına göre, Amerika'nın en büyük teknoloji şirketlerinden ikisi olan Microsoft'ta kadın çalışanların oranı yüzde 30'dan az, Amazon'da ise yüzde 45. Ancak bu şirketlerdeki gerçek teknoloji işleri dikkate alındığında sayı önemli ölçüde düşüyor. Teknik rollerin dörtte birinden azı kadın. 2022 tarihli bir rapor, STEM işverenlerinin üçte birinden fazlasının aslında kadın olduğunu ve en az lisans diplomasına sahip STEM çalışanlarının yüzde 44'ünü oluşturduğunu bildirmiştir. Lisans diploması olmayan STEM çalışanları için kadınların hâlâ işgücünün yüzde 26'sını temsil ettiği rapor ediliyor. Türkiye'de kadınların teknoloji alanında istihdamı ve girişimcilikteki yeri, genel olarak dünya genelinde olduğu gibi, daha azınlıkta olma eğiliminde. Kadınların bu sektörde istihdamı, erkeklere göre daha düşük. Ancak kadın girişimcilerin teknoloji sektöründeki varlığı giderek artıyor. Türkiye'de birçok kadın girişimci, teknoloji tabanlı işletmeler kurarak başarılı oldu. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, eğitim olanaklarının artırılması, mentörlük ve ağ oluşturma faaliyetlerinin yürütülmesi, kadınlara yönelik teşviklerin ve desteklerin sağlanması gibi çalışmalarla, bu alandaki kadın katılımı ve başarısı artırılabilir. Hem Dünya hem Türkiye'de sahibi ve/veya yöneticisi kadın olan unicornlar var. Örneğin Dünya'da Bumble, Rent The Runway, 23andMe, Canva, The RealReal, Glossier, Stitch Fix unicornlarının sahibi ve kurucuları kadın girişimcilerdir. Türkiye'de de Trendyol (Demet Mutlu), Hepsiburada (Hanzade Doğan Boyner) gibi unicornların kurucuları kadın girişimciler.
MAKÜ-BAKA TEKNOKENT
İNOVASYON EKOSİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
MAKÜ-BAKA Teknokent, girişimcilik ve inovasyon ekosistemini güçlendiriyor. MAKÜ-BAKA Teknokent'in 2023 yılı Mart'ta kurduğu 'Hayvancılık Teknolojileri Kuluçka Merkezi", hayvancılık teknolojileri tematik alanında Türkiye'nin ilk kuluçka merkezi olma niteliğini taşıyor. MAKÜ-BAKA Teknokent Genel Müdürü Dr. Seher Yastıoğlu, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde hayvancılık sektörünün verimliliğine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak hayvancılık teknolojileri alanındaki projelerin ve girişimciliğin teşvik edilmesi bakımından merkezin önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Yastıoğlu, Merkezin sadece hayvancılık teknolojileriyle sınırlı kalmayıp, tüm sektörlerde yeni iş fikirlerinin ortaya çıkışını, geliştirilmesini ve büyümesini desteklediğini söyledi. Yastıoğlu, "Girişimcilere eğitimler, danışmanlık, mentorluk sunarak ve onları potansiyel yatırımcılarla buluşturarak, fikirlerin ticarileşmesi yolculuğunda başından sonuna kadar rehberlik ediyoruz. Başarılı girişimcilere, çalışma alanı ve teknolojik ekipman desteği sağlamakla kalmayıp, onların büyüme ve gelişim süreçlerinde yanlarında oluyoruz" ifadelerini kullandı.
2017'de Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak başladığı akademik kariyerine, şu anda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak devam eden Dr. Seher Yastıoğlu, Kasım 2023'ten bu yana MAKÜ-BAKA Teknokent Genel Müdürlüğü görevini üstleniyor.
32 FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR
MAKÜ-BAKA Teknokent'te 32 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların yarısından fazlası yazılım sektöründe yer alırken, enerji, bankacılık ve finans, bilgisayar ve iletişim teknolojileri, gıda sanayi, kozmetik ve temizlik ürünleri, makine ve ekipman imalatı, savunma sanayii ve tarım gibi çeşitli alanlarda da faaliyet gösteren firmalar bulunuyor. Dr. Seher Yastıoğlu, bölgenin 160'ı aşkın çalışana ev sahipliği yaptığını, bu istihdamın yaklaşık yüzde 25'ini kadın çalışanların oluşturduğunu söyledi. Yastıoğlu, "Çalışmalarımız, çeşitliliği ve kapsayıcılığı ön planda tutarak, sektörler arası sinerjiyi teşvik etmeyi, bölgemizdeki girişimcilik ve inovasyon ekosistemini güçlendirmeyi hedefliyor" dedi.
"TÜM UNSURLARIMIZLA ÇALIŞMAYA DEVAM"
MAKÜ-BAKA Teknokent'in günümüz itibarıyla neredeyse tam doluluk oranına ulaştığını vurgulayan Yastıoğlu, Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla akademisyenlere, öğrencilere ve girişimcilere verilen eğitim ve danışmanlık desteğinin bu yıl da devam etmesini planladıklarını dile getirdi. Yastıoğlu, "Mevcutta, gençlerimizin dijital teknolojiler konusunda farkındalığının artırılması, siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi ve teknoloji odaklı girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla devam eden proje ve eğitimlerimizin yanında, bu yıl Üniversitemiz ile birlikte ikincisini düzenleyecek olduğumuz Hayvancılık Teknolojileri Ar-Ge ve İnovasyon Festivali (HAYTEKFEST) gündemlerimizden biri. Yine bu doğrultuda tarım teknolojileri ve hayvancılık alanında mükemmeliyet merkezi kurma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yabancı yatırımcılarla istişarelerde bulunarak potansiyel iş ortaklarımız ile ağlar kurmak için Web Summit'e de bu yıl katılım sağladık. Bununla birlikte Teknokentimiz neredeyse tam doluluk oranını ulaştığı için uydu kuluçka merkezi kurma ve ek bina yatırımı yapma gündemlerimizden bir diğeri. Dolayısıyla söyleyebilirim ki etki alanımızın genişlediği, mükemmeliyet merkezi gibi uzmanlaşmaya yönelik projelerimizin arttığı, niceliksel ve niteliksel olarak zenginleştiğimiz ve toplumsal katkımızı artırdığımız bir 2024 yılı için tüm unsurlarımızla çalışmaya devam ettiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.
KADINLARA, GENÇLERE ÖZEL OFİSLER…
MAKÜ-BAKA Teknokent'te genç ve kadın girişimcilere özel olarak tasarlanmış bir dizi program ve hizmet sunulduğunu vurgulayan Yastıoğlu, inovasyonu teşvik etmek amacıyla düzenledikleri yarışmaların genç ve kadın yetenekleri desteklemeye yönelik önemli adımlar arasında yer aldığını kaydetti. Yastıoğlu, "Bu girişimcileri güçlendirmek amacıyla eğitim ve mentorluk programları ile onlara rehberlik sağlıyoruz. Finansal desteklerle genç ve kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak projelerini hayata geçirmelerine katkıda bulunuyoruz. Teknokentimiz, gençlerin ve kadınların kullanımına özel ofis alanları, laboratuvarlar ve teknik kaynakları içeren bir altyapı sunarak, onların yenilikçi fikirlerini geliştirmelerine olanak tanıyor. Bu çeşitli yaklaşımlarla, genç ve kadın girişimcileri güçlendirmeye, pozitif ayrımcılığı desteklemeye ve onların başarılarına katkıda bulunmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Seher YASTIOĞLU / MAKÜ-BAKA Teknokent Genel Müdürü
"Kadınları hedef alan inovasyon merkezleri kurulabilir"
Ülkemizde sektörün farklı alanlarında söz sahibi kadınların giderek artmasını umut verici olarak değerlendirsem de Türkiye'de kadın girişimci sayıları ve kadınların teknoloji alanında istihdamı hala oldukça yetersiz. Çalışma ortamlarında eşitliğin artması, işgücünün çeşitlendirilmesi, her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da kadınların yeniliğe ve gelişme katkı sunabilmesi ve kendilerine temsil alanı yaratabilmeleri için onların kariyer yolunda desteklenmesi ve istihdamda kadınlara daha fazla yer verilmesi kritik bir öneme sahip. Bu bağlamda değişen dünyaya uyum sağlamak için teknoloji alanındaki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler verilmesine, cesaretlendirilmeye, mentorluk sisteminin yaygınlaştırılmasına, teşvik edici mekanizmaların kurulmasına, finansman ve yatırımcı desteğine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Daha spesifik olarak, teknoloji alanında kadınlara yönelik eğitim-istihdam programları başlatılabilir. Kadın girişimcilerin teknoloji tabanlı işletmeler kurmalarını ve geliştirmelerini cazip hale getirecek vergi indirimleri ve teşvikler sunulabilir. Kadın istihdamını destekleyen yasal düzenlemeler yapılabilir. Özellikle kadınları hedef alan teknoloji ve inovasyon merkezleri kurulabilir.