Hedefi, otomotiv kamera teknolojisinde dünya liderliği

Togg’un da kamera tedarikçisi olan Büyütech, ülkenin ileri gelen kurumsal yatırımcıları ve fonlarından 4.2 milyon dolardan fazla yatırım alarak, ilginç bir başarı hikayesi yazdı. Bilişim Vadisi’nde kurdukları Türkiye’nin ilk otomotiv kamera fabrikasının üretim kapasitesini ise 3 milyon adetin üzerine çıkaracaklar. Büyütech’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Ömer Orkun Düztaş, küresel pazarda genişlemeyi, otomotiv kamera teknolojilerinde dünya lideri olmayı hedeflediklerini söylüyor…
25.12.2023 13:43 GÜNCELLEME : 25.12.2023 13:43

PARA RÖPORTAJ/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye'nin ilk otomotiv sınıfı kamera üreticisi ve Togg'un kamera tedarikçisi Büyütech, yeni yatırım turunu 4 milyon 230 bin dolar yatırım ve 28 milyon 230 bin dolar yatırım sonrası değerleme ile kapattı. Son turun ardından alınan yatırımlar, Büyütech'in uluslararası bir marka olma yolunda ilerlemesi için kullanılacak. 2021 Ağustos'ta Farplas'tan 2.5 milyon euro, 2023 Nisan'da APY Ventures tarafından yönetilen Bilişim Vadisi ve OSTİM Girişim Sermayesi Yatırım Fonları'ndan 600 bin dolarlık yatırım alan Büyütech, Eylül 2023'te kapattığı yeni yatırım turunda Kros Otomotiv, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi, Albaraka Portföy Yönetimi Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi, Farplas, Albaraka Portföy Yönetimi Ostim Girişim Sermayesi, Ziraat Portföy Yönetimi Birinci Girişim Sermayesi ve ARI Teknokent Proje Geliştirme'nin de aralarında bulunduğu yatırımcılardan toplam 4 milyon 230 bin dolar yatırım aldı. 80 binden fazla ürünü dolaylı olarak 120'den fazla ülkede kullanılan Büyütech, otomotiv sektöründeki ürün yelpazesini daha da genişletmeyi, otomotiv kamera teknolojilerinde Türkiye'nin, hatta Avrupa'nın en yetkin şirketi olmayı hedefliyor. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm otomobil firmaları için kamera tedarikçisi olmaya odaklanan Büyütech, hem Avrupa pazarında hem de global ölçekte markalarını güçlendirecek tüm fırsatları değerlendiriyor. Büyütech Kurucu Ortağı ve CEO'su Ömer Orkun Düztaş, öncelikli hedef pazarlarının ABD ve Avrupa olarak belirlediklerini söyledi. Düztaş, önümüzdeki dönemde, otomotiv sektöründe biriktirdikleri tecrübeyi diğer sektörlere genişleterek, yüksek kalitede kamera sistemleri geliştirmeye devam etmeyi planladıklarını vurguladı.

Büyütech Kurucu Ortağı ve CEO'su Ömer Orkun Düztaş, PARA Dergisi'nin sorularını yanıtladı.

-Büyütech hangi alanlarda faaliyet gösteriyor? Bu alanda hedefleriniz neler?

Geçmişte çeşitli sektörlerde, endüstriyel görüntü işlemesinden savunma sanayine, tüketici elektroniğinden otomotive kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyorduk. Birçok farklı sektöre yayılmış olmamızın aslında büyüme ve ölçeklenme hedeflerimiz önünde bir engel oluşturduğunu fark ettik. Bu durumu aşmak için 2020 yılında stratejik bir kararla ana hedefimizi otomotiv sektörüne odaklamaya karar verdik. Bu odaklanma bizim büyüme hedeflerimizi finanse etmeye yardımcı oldu. Farplas'tan aldığımız ilk yatırım, bu hedeflere ulaşmamızı sağlayan kritik bir faktör oldu. Aldığımız bu stratejik karar, sadece otomotiv sektörüne odaklanmakla kalmayıp, aynı zamanda bu sektör içinde de araçların dünyayı daha iyi algılamalarına yardımcı olacak kamera sistemleri gibi belirli bir alana yoğunlaşmayı da içeriyor. Bu bağlamda, ilk ürünlerimizi Türkiye'nin otomotiv devi Togg için geliştirdik. Şu anda hedefimiz, otomotiv sektöründeki ürün yelpazemizi daha da genişletmek ve otomotiv kamera teknolojilerinde Türkiye'nin, hatta Avrupa'nın en yetkin şirketi olmak. Önümüzdeki dönemde, otomotiv sektöründe biriktirdiğimiz bu derin tecrübeyi diğer sektörlere genişleterek, yüksek kalitede kamera sistemleri geliştirmeye devam etmeyi planlıyoruz.

-Türkiye'nin ilk otomotiv sınıfı kamera fabrikasını kurdunuz. Bu fabrikanızdan biraz bahseder misiniz?

Türkiye'nin ilk otomotiv sınıfı kamera fabrikasını kurmak, bizim için hem sektördeki yerimizi sağlamlaştıran hem de ülkenin teknoloji alanındaki atılımlarına katkıda bulunan büyük bir adım oldu. Fabrikamız, Gebze'de Bilişim Vadisi'nde konumlanıyor ve 2 milyon euro'dan daha büyük bir yatırım ile hayata geçirildi. Fabrikamız, Türkiye'deki teknoloji ve üretim ekosistemine önemli bir katkı sağlıyor, bu alandaki öncülüğümüzü perçinliyor. Kamera özeline odaklanan bir yapıya sahip olan fabrikamız, bu anlamda Türkiye'de bir ilk. Mekanik montaj hatları, yüksek hassasiyette lens montajı için özel lens montaj hattı, elektronik dizgin hattı, sızdırmazlık kontrol hattı, ürünlerin kalibrasyon ve testlerinin yapılacağı, tamamen kendi bilgi ve deneyimlerimizle oluşturduğumuz, bir kamera kalibrasyon hattını bünyesinde barındırıyor. Şu an için yıllık 800 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olan fabrikamız, yapılacak ek yatırımlar ile birlikte kapasitesini 3 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bu, hem yerel hem de uluslararası pazarlarda daha geniş bir etkiye sahip olmamızı sağlayacak. Fabrikamızın kuruluş ve işletme süreci sırasında, iş gücü piyasasına da önemli bir katkı sağlıyoruz. Türkiye'nin ilk otomotiv sınıfı kamera fabrikasını kurmak, bizim için sadece bir başarı hikayesi değil, aynı zamanda sektördeki liderliğimizi ve ülke genelinde teknoloji ve üretim alanlarında yaptığımız ilerlemeyi gösteren bir kilometre taşıdır.

-Büyütech'in 2022 yılı üretim, ciro gerçekleşmeleri ve 2023 yılı hedefleri nedir?

2021 yılında, dikkatimizi tamamen ürün geliştirmeye çevirdik ve 2022'de 1 milyon euro'nun üzerinde bir ciroya ulaştık. 2023 yılında ciroda 5 milyon euro'ya ulaşmayı planlıyoruz. 2024 yılı için hedeflerimiz daha da iddialı. Gelecek yılın sonunda ciroda 12 milyon euro'nun üzerine çıkmayı bekliyoruz. Yılın ilk yarısında, bu hedeflere doğru sağlam adımlar attığımızı ve büyüme hedeflerimizi gerçekleştirme konusunda çok umutlu olduğumuzu ifade edebilirim.

-Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Hedef pazarlarınız hangileri?

Henüz doğrudan bir ihracat faaliyetimiz olmasa da ürünlerimiz dolaylı olarak 120'den fazla ülkede aktif şekilde kullanılıyor. Bu, ürünlerimizin kalitesi ve geniş kabul görmesi ile ölçülebilir bir başarı. Otomotiv alanındaki öncelikli hedef pazarlarımız Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa'dır. Bu bölgelerdeki otomotiv sektörünün büyüklüğü ve olası iş birlikleri için çok sayıda potansiyel ortak bulunuyor. Avrupalı otomobil üreticileri (OEM'ler) ile aktif iletişim halindeyiz ve birlikte çalışabileceğimiz çeşitli projeler üzerinde görüşmelerimiz sürüyor. Buna ek olarak ABD'de, özellikle otomotiv endüstrisinin kalbi olarak kabul edilen Michigan'da yeni bir ofis açtık. Bu ofis, hem Ar-Ge hem de iş geliştirme faaliyetlerimizin koordinasyonu için bir merkez olacak. Bu stratejik hamleler, bizim küresel pazarda genişlememizin ve otomotiv kamera teknolojilerinde bir dünya lideri olmayı hedeflediğimizin göstergesi.

-Büyütech, Ar-Ge'ye ne kadar kaynak ayırıyor?

İnovasyon ve teknoloji odaklı bir firma olarak Ar-Ge yatırımları, bizim en önemli önceliklerimizden biri. Kâr dağıtımı yerine, büyüme ve gelişme odaklı bir stratejiyle kazanımlarımızın büyük bir bölümünü Ar-Ge faaliyetlerine yönlendiriyoruz. Geçmişte Ar-Ge bütçemiz genel bütçemizin yüzde 80'ine kadar çıktı. Son zamanlarda, otomotiv sınıfı kamera üretim tesisimizin kurulması ve bu alana yaptığımız yatırımlarla birlikte, bütçemizdeki dengeler bir miktar değişse de Ar-Ge'ye ayırdığımız pay hiçbir zaman genel bütçemizin yüzde 30'unun altına düşmedi.

-Togg projesi ile yollarınız nasıl kesişti? Togg ile yolculuğunuz devam edecek mi?

Togg'un lansmanını takiben bu devrim niteliğindeki projenin bir parçası olma fikri, bizim için oldukça heyecan vericiydi. Las Vegas'ta düzenlenen CES fuarında onlarla iletişim kurma şansı elde ettik. Togg, kamera sistemleri konusunda deneyimimize ve bilgi birikimimize güvendi. Böylece bu heyecan verici projede birlikte çalışma fırsatı bulduk. Bu sistemlerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi süreci kesinlikle devam edecek. Otomotiv teknolojileri her geçen gün hızla ilerliyor ve biz de bu ilerlemenin ön saflarında yer almayı sürdürmek için ürünlerimizi sürekli olarak güncelliyor ve geliştiriyoruz.

-Farklı otomobil firmaları için de kamera sistemleri geliştirmek gündeminizde var mı?

Otomotiv alanında kamera sistemleri konusunda yetkinliğimizi genişletmeye ve çeşitlendirmeye yönelik birçok planımız var. Hem yerli hem de yabancı otomobil firmalarıyla iş birliklerini genişletmek ve geliştirmek, bizim için önemli bir hedef.

Şu anda, Tofaş ve Ford Otosan ile çeşitli Ar-Ge projeleri yürütüyoruz. Bu projelerin sonunda üretilecek ürünlerin kalitesi ve etkisi konusunda tam bir inanca sahibiz. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm otomobil firmaları için kamera tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

Ayrıca, Avrupa pazarını da göz ardı etmiyoruz. Şu anda Alman OEM'ler ile çeşitli görüşmeler yürütüyoruz. Hem Avrupa pazarında hem de global ölçekte itibarımızı güçlendirecek tüm fırsatları değerlendiriyoruz. Vizyonumuz, her türlü otomobil firmasına, hem yerli hem de yabancı, kamera sistemleri konusunda hizmet etmeyi içeriyor. Bu, sadece işimizin genişlemesi değil, aynı zamanda teknolojik yetkinliklerimizi daha geniş bir platformda sergileme fırsatıdır.

-APY Ventures tarafından yönetilen Bilişim Vadisi ve OSTİM Girişim Sermayesi Yatırım Fonları'ndan 600 bin dolar yatırım aldınız. Yeni yatırım almak gündeminizde var mı?

Bu yatırımı almak, Büyütech için önemli bir başarıydı ve şu anki yatırım turumuzun ilk adımını oluşturdu. Bu yatırım, ekip büyüme ve yapılanma süreçlerimizde kullanıldı ve bu sayede, şirketimizin sürekli büyüme ve gelişme hedeflerini destekledi. Şu anda, mevcut yatırım turumuz devam etmekte ve yeni finansal destekler almayı hedefliyoruz. Detayları henüz paylaşamamakla birlikte, çok yakında birden fazla yatırımcıdan 4 milyon doların üzerinde bir yatırım almayı planlıyor ve bu gelişmeyi kamuoyuna duyurmayı umuyoruz. Bu potansiyel yatırım, şirketimizin hızlı büyüme stratejilerini sürdürme kapasitesini daha da artıracaktır.

"Yolculuğumuz inovasyona inancımızla şekillendi"

Büyütech, ODTÜ'lü genç girişimciler Ömer Orkun Düztaş ve Alparslan Işıklı tarafından kuruldu. Büyütech Ortağı ve CEO'su Ömer Orkun Düztaş, ODTÜ bilgisayar mühendisliğinden 2010 yılında mezun oldu. Büyütech, Düztaş'ın kariyerindeki ilk adım oldu. 2011'de, Türkiye'de Endüstri 4.0 kavramının henüz yeni yeni tartışılmaya başlandığı bir dönemde, görüntü işleme yapabilen ve ürünleri denetleyebilen, robotları ve makineleri kontrol edebilen bir akıllı kamera geliştirme amacıyla Büyütech'i kurma kararı aldığını söyleyen Düztaş, "Ortağım Alparslan, 2013'te ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve mezuniyetinin ardından Büyütech'e katıldı. Bu noktadan itibaren beraber çalışarak Büyütech'i bugünkü konumuna getirdik. Yolculuğumuz, teknolojiye ve inovasyona olan ortak inancımız ve bu alandaki tutkumuzla şekillendi" dedi.

"İlk sermayemiz Teknogirişim Sermayesi Desteği idi"

Büyütech'in ilk sermayesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sağladığı Teknogirişim Sermayesi Desteği'nden alınan 100 bin lira oldu. "Bizim hikayemiz, genç ve teknolojiye inanan girişimcileri desteklemeyi hedefleyen bu programın bir ürünü" diyen Ömer Orkun Düztaş, ilk sermaye ile birlikte büyümeye ve gelişmeye başladıklarını, teşvik ve destek mekanizmalarını da aktif bir şekilde araştırdıklarını kaydetti. Düztaş, böyle mekanizmaların genç ve inovatif firmaların büyümesine nasıl yardımcı olabileceğini gördüklerinin altını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sağladığı bu desteğin yanı sıra, yerel ve ulusal çeşitli kurum ve organizasyonlardan da farklı destek ve teşviklerin sunduğu fırsatlardan yararlandıklarını söyleyen Düztaş, "Bu destekler, işimizi büyütme ve geliştirme sürecimizde önemli bir rol oynadı. Bizi yalnızca ekonomik anlamda değil, aynı zamanda endüstriyel ağlara erişim ve iş dünyasıyla daha etkin bir şekilde iletişim kurma konusunda da destekledi" ifadelerini kullandı.

Sahadaki kamera sayısı 80 binin üzerine çıktı

Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini ve stratejilerinin her zaman yenilikçi ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeyi hedefleyen ürünler geliştirmek üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Ömer Orkun Düztaş, bu hedef doğrultusunda, işe başladıklarında sadece iki kişi olduklarını, ancak şu anda 80 kişinin üzerinde bir ekiple çalıştıklarını söyledi. Büyütech'in 2011'de başlayan yolculuğunun ardından 2013'te, Türkiye'deki üretim hatlarında çalışan, üretilen ürünleri denetleyen ve makineleri ve robotları kontrol edebilen ilk akıllı kamerayı geliştirdiklerini dile getiren Düztaş, "Bu, Endüstri 4.0 kavramının henüz konuşulmadığı bir dönemde oldu. Ar-Ge çabalarımız, endüstriyel görüntü işlemeden savunma sanayisine, tüketici elektroniğinden daha birçok farklı alana çeşitli kamera ve görüntü işleme uygulamaları üzerinde çalışmamıza olanak sağladı. 2020 yılına gelindiğinde, sahadaki kamera sayımız 80 binin üzerine çıkmıştı. Büyütech, özünde bir teknoloji ve Ar-Ge şirketi olup, en önemli kaynağımız insan kaynaklarımızdır. İstihdam planlamamızı sadece şirketin mevcut ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda gelecekteki büyüme planlarına da dayandırıyoruz" diye konuştu.

BİZE ULAŞIN