Edtech pazarı 250 milyar dolara ulaştı

Hızla büyüyen ve gelişen küresel öğrenme teknolojileri (edtech) pazarı 2023 yılı itibarıyla 250 milyar doları aşan bir değere ulaştı. Pazarın 2025 yılına kadar 350 milyar doları aşması beklenirken, sektördeki markalar da hızla büyüyor.
14.11.2023 16:38 GÜNCELLEME : 15.11.2023 00:01

Hızla büyüyen ve gelişen küresel öğrenme teknolojileri (edtech) pazarı 2023 yılı itibarıyla 250 milyar doları aşan bir değere ulaştı. Pazarın 2025 yılına kadar 350 milyar doları aşması beklenirken, sektördeki markalar da hızla büyüme ivmelerini sürdürüyor. Asya, Amerika, Afrika ve Avrupa'da halka açık birçok öğrenme teknolojisi firması bulunuyor. Yapay zeka sonrası sürecin değiştiğinin altını çizen Doping Hafıza CEO'su Mert Kalkavan, "Yapay zekanın hayatımıza girmesiyle birçok sektörde olduğu gibi öğrenme teknolojileri alanında da büyük değişimler yaşandı ve yeni bir döneme girildi. Bu gelişime ayak uydurabilmek, çağın gerekliliklerini yerine getirebilmek önemli. Geçtiğimiz aylarda bu konuda çok farklı durumlar gördük, çok büyük bir öğrenme teknolojisi firması yapay zeka gelişmelerine ayak uyduramayacağı öngörüsü ile şirket değerinde çok sert bir düşüş yaşadı. Farklı bir öğrenme teknolojisi firması ise yapay zeka konusunda sunduğu gelişmelerle güven vererek çok büyük bir yükseliş yaşadı. Tahminimize göre yapay zeka sayesinde öğrenme teknolojileri pazarı beklenenden daha hızlı büyüyecek" dedi.

Yapay zeka konusunda istekli mühendislere kapıları açık

Öğrenme teknolojilerinde birçok değişim gerçekleştiren yapay zekanın önümüzdeki yıllarda etki alanının daha fazla olacağı öngörülüyor. Öğrencilerin kendi seviyelerinde öğrenme imkanı bulabilecekleri kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi sunabilen yapay zeka araçları aynı zamanda gerçek zamanlı ve kişiselleştirilmiş geri bildirimler de sunuyor. Doping Hafıza'nın gerçekleştirdiği yatırımlarla dünya standartlarında hizmet verdiğine değinirken aynı zamanda istihdama kapı araladıklarını belirten Kalkavan, Hatta belirtmek isterim ki yapay zeka konusunda istekli mühendislere de kapımız her zaman açık. Biz dünyada gelişen öğrenme teknolojileri ve yapay zeka araçlarını son teknoloji olan sistemimize sürekli olarak entegre etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda kullanıcılarımızı yapay zeka ile haşır neşir ederek onların ufkunu genişletmeye gayret ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Öğrenme teknolojileri hızla gelişiyor

Bell Telephone Laboratories isimli şirketin 1924 yılında 'The Teaching Machine' adlı bir öğrenme cihazı geliştirerek öğrencilere bir dizi soru sorması ve doğru cevaplar için ödüller vermesiyle gelişmeye başlayan öğrenme teknolojileri önce bilgisayarın sonra da internetin insanlığın hayatına dahil olmasıyla birlikte gelişimini katlayarak sürdürdü. İnternetle çevrimiçi öğrenme dönemi başlarken, internetin yaygınlaşması ve mobil cihazların insanların hayatına dahil olmasıyla birlikte de kişiselleştirilmiş dijital öğrenme modelleri gelişmeye başladı. Öğrenme teknolojilerinin giderek kişiselleştirmeye odaklandığına değinen Kalkavan, "Mobil cihazlar 2010'lardan çok daha önce de vardı. Bilgisayarlar da 60-70 yıl öncesinde de vardı. Ancak çok az kurumda ve bazı üniversitelerde vardı bu cihazlar. Teknolojinin ilerlemesi ve ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte çok daha erişilebilir ve ticari bir hale geldi. Bu sayede şimdi hepimiz erişebiliyor ve istifade edebiliyoruz. Öğrenme teknolojileri de bu paralelde yapay zekanın da etkisiyle hızla büyüdü ve şimdi çok daha fazla kişiye çok daha kaliteli bir öğrenme deneyimi çok uygun fiyatlara sunulabilir hale geldi. Bu sayede öğrenme teknolojileri alanı hızla gelişiyor, evriliyor ve büyüyor. Öğrenme teknolojilerinin yakaladığı büyüme ivmesinde özellikle yapay zekanın önemi büyük. Yapay zeka günümüzde öğrenme deneyimini gerçekleştiren bireylere; sizi sabırla dinleyen, takip eden, geçmişte yaptıklarınızı hatırlayan ve ona göre size bir öğrenme patikası sunan, anlatım yapan, çok sabırlı bir hoca vaat ediyor" dedi.

BİZE ULAŞIN